Vanjski HDD - nema podataka ?!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Vanjski HDD - nema podataka ?!

02.03.2013 | 12:59
Situacija je sljedeća, sve mi je uredno radilo do danas, jučer sam neke stvari prebacivao kolegi, ali on ima WIN 7, znači nema MAC-os. Sve sam lijepo i uredno prebacio što sam trebao, i onda sam nešto(filmove) sa njegovog laptopa povukao i sebi na svoj HDD. I danas kada sam spojio svoj HDD na svoj MAC, on ne vidi niti jednu jedinu datoteku, a imam(malo je za reći brdo važnih podataka). Ima samo jedna datoteka, njeno ime je "Recycle.bin". Šta da radim? Smayoo imaš neko riješenje? Bilo tko? :O
02.03.2013 | 13:22
Koji file sistem na hdd-u, koliko particija ima, dal ga vide windowsi? Meni se događalo da mi se izgubi kompletna particija(ntfs i hfs+) s vansjskog diska i nije ga otvarao ni mac ni pc, ali je zato u većini slučajeva disk mountao linux, kojeg sam digao na brzinu s usb-a i to je pomoglo. Kad nije ni linux mogao dohvatiti particije i podatke tada sam programima za spašavanje podataka spašavao što se spasiti dalo. Pretpostavljam da se radi o malom 2,5" disku čije sučelje radi na granici zbog loše izvedenog napajanja pa se zna dogoditi da se na taj način disk zblesira.
02.03.2013 | 13:26
Tako je da, radi se o 2,5" disku, hmm, nisam pokušao ga ponovno spajati na windows, jer nemam niti jedan stroj kraj sebe da radi na njemu. Kada uđem u hdd, piše da je popunjen normalno kao što je i bio, znači da su podaci na njemu još uvijek. Ali iz nekog razloga ne dopušta mi da ih vidim?

Piše da mi je sada hdd u windows NT filesystem-u..
02.03.2013 | 13:56
A prije havarije je bila formatirana na macov hfs+ pretpostavljam.To se i meni dogodilo prije 2 tjedna. Ni na koji način nisam uspio disk prikopčati i pristupiti podacima i isto je tako javljao da je ostalo još nešto malo slobodnog prostora. Sa file scavengerom(win app) sam skenirao disk i vratio sam sve na drugi disk. Integritet podataka nije bio narušen jer ništa nije pisalo po disku samo sam na brzinu trebao osloboditi 300 gb prostora na ostalim vanjskim diskovima. Disk warrior nisam isprobavao, ovaj gore navedeni me mnogo puta izvukao.
02.03.2013 | 14:01
Pretpostavljam da bi to sve trebao odraditi na windows-u, zar ne? A ja trenutno nemam niti jedno računalo koje mi radi na njemu. :/

Da li postoji kakav način da na mac-u to odradim?

Šta da radim, da mi mac ponovno vidi te datoteke i podatke?
  • mileni
  • Posjetitelj
02.03.2013 | 14:32
Ne shvacam... Kako je moglo prebaciti na ntfs bez formatiranja diska? Oprobaj sa paragon ntfs za mac. Instaliraj, restartaj i provjeri dal mozes sada ocitati podatke. Ima tjedan-dva trial period, pa ukoliko moze pomoci, taman imas dovoljno vremena da sve sredis.
02.03.2013 | 14:36
E, vidiš to ni ja ne shvaćam kako je moglo? Imam originalni paragon ntfs već na mac-u, pokušao gasiti,paliti,restartati, međutim neće..
02.03.2013 | 14:47
Ako možeš instaliraj trial Vmware Fusion ili Parallels pa probaj s njim.
02.03.2013 | 14:58
Koji je film u pitanju. Snimim ti ga! Mala šala.
Ja sam odustao od NTFS-a. FAT32 je OK, a ako je nešto baš "za poginuti" ide na DVD.
WIN 7 ti je s*ebo disk, 'ko zna što je brljavio i obrisao/preinačio TOC i OSX se više ne snalazi.
A da probaš s nekim Live Linux-om za MAC?
02.03.2013 | 14:59
Već polako ludim. :/

Znači nema drugog načina nego se spojiti na windows, te pokušati vratiti?

A i kada bih uspio vratiti na windows podatke, kako da mi uopće ponovno mac vidi te datoteke?

Da, 100% je WIN 7 brljavio nešto i sad je to tako..
02.03.2013 | 15:13
Ako ti datoteke nemaju preko 4GB, tada čak i možeš FAT32 koristiti. Dočepaj se WIN-a, prebaci sve na lokalni disk strojs, format diska na FAT32, povratak sa stroja na disk.
Očito ćeš morati formatirati disk. Moj savjet je da ne kemijaš s raznim programima za spašavanje podataka, več seljački napraviš. Otišao bude jedan dan i to je to.
02.03.2013 | 15:20
Očito će tako morati ići.. koliko vidim nema drugih načina.. onda taj vanjski hdd formatiram u FAT32 i ponovno prebacim sa WIN 7 to sve na njega, zar ne?
02.03.2013 | 17:48
NEEE!!!!
Kakva ti je to suluda ideja? Ako želiš spasiti podatke, nećeš sad još jednom ići sve preformatirati nekim trećim formatom!!

Kladim se da je na Win7 kad ste spojili disk u jednom času iskočio popup koji je rekao nešto kao "Disk nije čitljiv, da li da ga popravim?" ili tako nešto, i tvoj je frend mrtav-hladan kliknuo OK. To je bio trenutak kad se dogodio quick format diska na NTFS. Nešto od podataka si sigurno izgubio, ali možda nisi sve.

1. Otvori Disk Utility i provjeri da li stvarno i dalje imaš samo jednu particiju. Možda ti je tvoja normalna particija ostala skrivena (nemountana).

2. Možda su ti tvoji folderi samo postali skriveni. Omogući prikaz skrivenih datoteka u Finderui pa provjeri.

3. Skini Linux Ubuntu 12.0.4 LTS pa ga bootaj u VirtualBoxu (ne treba instalacija, možeš samo bootati i raditi) ili pronađi tu na Jabučnjaku, Tino1 je napisao upute kako bootati linux sa sticka na Macu. Spoji onda taj vanjski hard na Linux pa vidi što se tamo vidi.

4. Zadnje sredstvo je Disk Warrior (na Macu), ako je stvarno originalni format vanjskog HDD-a bio HFS+. U tom slučaju, trebaš iz disk utility napraviti opet Erase (to je zapravo format), ALI NE SECURE ERASE i pri tom odabrati format HFS+, te nakon toga Disk Warriorom probaj spasiti izgubljeno.
PAZI!!! Ako nisi siguran koji je bio format vanjskog HDD-a prije ovog problema, onda ne radi ovo, nego ono što je savjetovao Smet - vrati se na Windowse i tamo pokušaj spašavanje podataka.

Najvažnije je da zapamtiš da kod spašavanja podataka NEMA ŽURBE! Ako ti se žuri, pogriješio si u startu. Ako ti je hitno doći do tih podataka, jbg, nemaš sreće. Otkaži dogovore, pomakni planove i rokove. I onda spašavaj podatke na miru.
02.03.2013 | 19:12
Ma već sam otkazao planove za ponedjeljak, nadam se da ću sutra to riješiti. Najveći problem je taj što ne znam u kojem mi je bio formatu prije ove havarije.. pokušati ću preko windowsa to odraditi, ali prvo se trebam nekako dokopati nekog pc-a sa windowsom...
02.03.2013 | 19:33
Murphy-jev zako će se opet pokazat kao istinit.
Tko je govorio o preformatiravanju. Rekao sam da iščupa podatke na nekom WIN/Linux kompu. Kad to napravi, sve neka preformatira u FAT23 (jer NTFS za*ebava i na OSX-u i na WIN-u) i neka vrati podatke. To je sve pod predpostavkom da su podatci vidljivi u WIN/Linux okruženju. TAj disk je načet, dragi Bog ne zna što se s njim desilo, najbolje je ne čačkati previše i koncentrirati se na vađenje podataka.
Naoružaj se strpljenjem je će potrajati. (Možda se skoncentriraj na one stvari koje su ti važne, tipaslike ili dokumenti, a ne na filmove i/ili muziku koju vrlo lako možeš obnoviti. NAravno, ako iščupaš sve, tim bolje)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 40 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.04 Seconds

Provided by iJoomla SEO