Apple Script / Java Script za potrebe Indesigna CS
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple Script / Java Script za potrebe Indesigna CS

12.10.2013 | 18:53
Molim pomoć, uputu, savjet...

Zadatak / problem je sljedeći:
Problem:
U Indesignu imam formule ubačene u tekst. Prilikom ubacivanja teksta iz worda u kojem su se nalazile formule konačni rezultat je bio da su formule (EPS-ovi) povećani neki postotak (102%, 103% itd. - bez pravila).
Zadatak:
Vratiti sve formule na 100% veličine.
Kada bi bio Action, kao u PSu ili Ilustratoru tada bi napravio sljedeće:

1. Select next Object
2. Select Content
3. U Transform paleti odabrati naredbu: Clear Transformations (tada se vraća veličina na 100%)
4. Select Container
5. Select next Object (i sve ispočetka)

za sve navedene korake postoje gotove naredbe u paletama u Indesignu.
U dokumentu imam 3500 formula tako da bi mi automatizacija puno značila.

Pokušao sam sam "skužit" Apple Script ali sam shvatio da za to trebam puno više vremena (jer nemam potrebna znanja:((()

Zna li tko kakvo rješenje?

Hvala Lp
Screen_Shot_2013_10_12_at_3.png
12.10.2013 | 19:09
Je, Apple script zahtijeva dosta promjene u načinu razmišljanja. Ja, nažalost, nemam pojma o InDesignu, ali palo mi je na pamet da možda InDesign, ako podržava AppleScript, podržava i Automator? Ja ga nemam instaliranog (InDesign) pa ne mogu provjeriti. Otvori Automator kod sebe pa vidi da li nudi neke akcije specifično vezane za InDesign. Možda si s tim budeš mogao pomoći. Ako ne, Đipi je ovdje dežurni apple script guru. Ako nije u velikoj gužvi, možda pročita ovaj post pa istrese skriptu iz rukava (kako on to već zna) .
12.10.2013 | 22:01
za sve navedene korake postoje gotove naredbe u paletama u Indesignu

Na žalost, automatizacija koja bi se svela na kliktanje po gumbima u InDesignu je puno kompleksnija od one koja se dokumentu odnosno njegovim dijelovima obraća "izravno".

Ako se tvoj konkretan InDesign dokument sastoji isključivo od stranica na kojima su text frameovi u kojima su (kao anchorani objekti) ubačene isključivo spomenute formule, AppleScript rješenje je trivijalno i svodi se na...

tell application "Adobe InDesign CS6"
  tell parent of all graphics of active document to clear transformations
end tell

Gornji kod se obraća InDesignu i u jedinoj konkretnoj naredbi (drugi red) kaže da parent svih grafičkih objekata (a to je frame koji ih sadrži) u aktivnom dokumentu primijeni "clear transformations".

S obzirom da iz tvog opisa nije jasno koji scale treba resetirati (frejma ili grafike u njemu), moguće da ovo ne radi ono što ti treba. U tom slučaju možeš probati s alternativom koja se obraća grafičkim objektima unutar frejmova...

tell application "Adobe InDesign CS6"
  tell all graphics of active document to clear transformations
end tell

Ukoliko postoje objekti (grafika) koju treba preskočiti, izgubit će se trivijalnost jer ih treba "naciljati" na specifičniji način. Primjerice - konkretne stranice, konkretni text frajmovi... ili pak radeći testove s kojima bi se provjerilo da li je konkretna grafika EPS (u slučaju da se zadatak odnosi baš na sve EPSove u dokumentu).
13.10.2013 | 01:50
Hvala na brzim odgovorima:)

Djipi
Kao što si predvidio Clear transformations se odnosi na grafičke objekte unutar frejma, odnosno "Content" . To je prema onom što napisah: "Select Content" pa onda naredba Clear Transformations.

Puno mi znači ako uspijem to primjeniti na sve grafike u dokumentu - lakše mi je popraviti sto ostalih slika nego pimplati 3000

Još jednostavnije i preciznije rješenje bi bilo kada bi skriptu mogao primjeniti samo na selektirani dio u Indesignu. Tada bi išao dio po dio i time "izbjegao" ostale grafičke elemente.

Na polju Apple Scripta sam potpuna neznalica:((( zato nemojte zamjeriti za sljedeće pitanje;)
Da li je bolje / ispravnije navedeni tekst skripte kopirati i pejstati u AppleScript Editor.app te tako pokrenuti
ili
snimiti nekako skriptu, staviti ju u InDesign folder: Scripts / Samples / AppleScript i pokrenuti ju iz InDesigna?

Screen_Shot_2013_10_13_at_12.png
13.10.2013 | 14:07
Još jednostavnije i preciznije rješenje bi bilo kada bi skriptu mogao primjeniti samo na selektirani dio u Indesignu. Tada bi išao dio po dio i time "izbjegao" ostale grafičke elemente.

Što bi konkretno selektirao u tom slučaju: stranice (od-do ili pojedine), (sve) text frejmove na više stranica u nizu, (pojedine) text frejmove na jednoj stranici ili nešto deseto?

Ključno pitanje (u svrhu automatizacije) je kako najjednostavnije identificirati objekte na kojima moraš primijeniti clear transformation.

Primjer koji sam dao počiva na pretpostavci da se identificiraju po tome što su, za razliku od ostalog sadržaja, grafički elementi. Bez poznavanja strukture tvog konkretnog dokumenta, ne mogu dati pametniji savjet. Ideja da se dio radi "pješke" (selektiraš nešto pa pokreneš skriptu pa opet selektiraš nešto i pokreneš skriptu...) bi trebala biti zadnja opcija jer je bliska ideji da jednostavno sve odradiš pješke.

Da li je bolje / ispravnije navedeni tekst skripte kopirati i pejstati u AppleScript Editor.app te tako pokrenuti

U slučaju konkretnog koda iz mog prethodnog posta, koji sve obavi u jednom prolazu - ovo.

U slučaju rješenja koje traži interakciju s InDesignom, a istrovremeno ne traži promjene u kodu svaki put ga ga izvršavaš, bilo bi praktičnije imati rješenje koje se poziva unutar InDesigna.

Spomenute "promjene u kodu" se odnose na slučaj kad je u skrpti hard kodiran, primjerice, raspon stranica pa kad skripta odradi upisan raspon, promijeniš od-do i ponovo je pokreneš. Za taj slučaj je također praktičnije biti u AppleScript Editoru.

Usput, neka te ne brine ako nemaš CS6 - slobodno pejstaj kod i pokreni ga - AppleScript će sam promijeniti prvu liniju koda tako da se obrati onoj verziji InDesigna koju pronađe na tvom disku.
13.10.2013 | 15:30
Evo napokon ugrabih priliku i pokrenuh skriptu i .....
)))))))))))))))))))))))))))))
osmjeh, ne od uha do uha nego oko glave.

hvala, hvala, hvala!

Volio bih se bilo kako odužiti za pomoć.
Ja sam grafičar, dizajner, malo videa i svega što stignem pa ako što vrijedi u nekom trenutku tu sam )))))

ps. pokrenuo sam skriptu za Clear Transformation koji se odnosi na Content. i bilo je gotovo u 10-20 sec.
13.10.2013 | 23:45
Ja sam grafičar, dizajner, malo videa i svega što stignem pa ako što vrijedi u nekom trenutku tu sam

Dobrodošao.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 18 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO