Apple Script / Java Script za potrebe Indesigna CS
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple Script / Java Script za potrebe Indesigna CS

• Air
  • Korisnik
  • 70
12.10.2013 | 18:53
Molim pomoć, uputu, savjet...

Zadatak / problem je sljedeći:
Problem:
U Indesignu imam formule ubačene u tekst. Prilikom ubacivanja teksta iz worda u kojem su se nalazile formule konačni rezultat je bio da su formule (EPS-ovi) povećani neki postotak (102%, 103% itd. - bez pravila).
Zadatak:
Vratiti sve formule na 100% veličine.
Kada bi bio Action, kao u PSu ili Ilustratoru tada bi napravio sljedeće:

1. Select next Object
2. Select Content
3. U Transform paleti odabrati naredbu: Clear Transformations (tada se vraća veličina na 100%)
4. Select Container
5. Select next Object (i sve ispočetka)

za sve navedene korake postoje gotove naredbe u paletama u Indesignu.
U dokumentu imam 3500 formula tako da bi mi automatizacija puno značila.

Pokušao sam sam "skužit" Apple Script ali sam shvatio da za to trebam puno više vremena (jer nemam potrebna znanja:((()

Zna li tko kakvo rješenje?

Hvala Lp
Screen_Shot_2013_10_12_at_3.png
12.10.2013 | 19:09
Je, Apple script zahtijeva dosta promjene u načinu razmišljanja. Ja, nažalost, nemam pojma o InDesignu, ali palo mi je na pamet da možda InDesign, ako podržava AppleScript, podržava i Automator? Ja ga nemam instaliranog (InDesign) pa ne mogu provjeriti. Otvori Automator kod sebe pa vidi da li nudi neke akcije specifično vezane za InDesign. Možda si s tim budeš mogao pomoći. Ako ne, Đipi je ovdje dežurni apple script guru. Ako nije u velikoj gužvi, možda pročita ovaj post pa istrese skriptu iz rukava (kako on to već zna) .
12.10.2013 | 22:01
za sve navedene korake postoje gotove naredbe u paletama u Indesignu

Na žalost, automatizacija koja bi se svela na kliktanje po gumbima u InDesignu je puno kompleksnija od one koja se dokumentu odnosno njegovim dijelovima obraća "izravno".

Ako se tvoj konkretan InDesign dokument sastoji isključivo od stranica na kojima su text frameovi u kojima su (kao anchorani objekti) ubačene isključivo spomenute formule, AppleScript rješenje je trivijalno i svodi se na...

tell application "Adobe InDesign CS6"
  tell parent of all graphics of active document to clear transformations
end tell

Gornji kod se obraća InDesignu i u jedinoj konkretnoj naredbi (drugi red) kaže da parent svih grafičkih objekata (a to je frame koji ih sadrži) u aktivnom dokumentu primijeni "clear transformations".

S obzirom da iz tvog opisa nije jasno koji scale treba resetirati (frejma ili grafike u njemu), moguće da ovo ne radi ono što ti treba. U tom slučaju možeš probati s alternativom koja se obraća grafičkim objektima unutar frejmova...

tell application "Adobe InDesign CS6"
  tell all graphics of active document to clear transformations
end tell

Ukoliko postoje objekti (grafika) koju treba preskočiti, izgubit će se trivijalnost jer ih treba "naciljati" na specifičniji način. Primjerice - konkretne stranice, konkretni text frajmovi... ili pak radeći testove s kojima bi se provjerilo da li je konkretna grafika EPS (u slučaju da se zadatak odnosi baš na sve EPSove u dokumentu).
  • Air
  • Korisnik
  • 70
13.10.2013 | 01:50
Hvala na brzim odgovorima:)

Djipi
Kao što si predvidio Clear transformations se odnosi na grafičke objekte unutar frejma, odnosno "Content" . To je prema onom što napisah: "Select Content" pa onda naredba Clear Transformations.

Puno mi znači ako uspijem to primjeniti na sve grafike u dokumentu - lakše mi je popraviti sto ostalih slika nego pimplati 3000

Još jednostavnije i preciznije rješenje bi bilo kada bi skriptu mogao primjeniti samo na selektirani dio u Indesignu. Tada bi išao dio po dio i time "izbjegao" ostale grafičke elemente.

Na polju Apple Scripta sam potpuna neznalica:((( zato nemojte zamjeriti za sljedeće pitanje;)
Da li je bolje / ispravnije navedeni tekst skripte kopirati i pejstati u AppleScript Editor.app te tako pokrenuti
ili
snimiti nekako skriptu, staviti ju u InDesign folder: Scripts / Samples / AppleScript i pokrenuti ju iz InDesigna?

Screen_Shot_2013_10_13_at_12.png
13.10.2013 | 14:07
Još jednostavnije i preciznije rješenje bi bilo kada bi skriptu mogao primjeniti samo na selektirani dio u Indesignu. Tada bi išao dio po dio i time "izbjegao" ostale grafičke elemente.

Što bi konkretno selektirao u tom slučaju: stranice (od-do ili pojedine), (sve) text frejmove na više stranica u nizu, (pojedine) text frejmove na jednoj stranici ili nešto deseto?

Ključno pitanje (u svrhu automatizacije) je kako najjednostavnije identificirati objekte na kojima moraš primijeniti clear transformation.

Primjer koji sam dao počiva na pretpostavci da se identificiraju po tome što su, za razliku od ostalog sadržaja, grafički elementi. Bez poznavanja strukture tvog konkretnog dokumenta, ne mogu dati pametniji savjet. Ideja da se dio radi "pješke" (selektiraš nešto pa pokreneš skriptu pa opet selektiraš nešto i pokreneš skriptu...) bi trebala biti zadnja opcija jer je bliska ideji da jednostavno sve odradiš pješke.

Da li je bolje / ispravnije navedeni tekst skripte kopirati i pejstati u AppleScript Editor.app te tako pokrenuti

U slučaju konkretnog koda iz mog prethodnog posta, koji sve obavi u jednom prolazu - ovo.

U slučaju rješenja koje traži interakciju s InDesignom, a istrovremeno ne traži promjene u kodu svaki put ga ga izvršavaš, bilo bi praktičnije imati rješenje koje se poziva unutar InDesigna.

Spomenute "promjene u kodu" se odnose na slučaj kad je u skrpti hard kodiran, primjerice, raspon stranica pa kad skripta odradi upisan raspon, promijeniš od-do i ponovo je pokreneš. Za taj slučaj je također praktičnije biti u AppleScript Editoru.

Usput, neka te ne brine ako nemaš CS6 - slobodno pejstaj kod i pokreni ga - AppleScript će sam promijeniti prvu liniju koda tako da se obrati onoj verziji InDesigna koju pronađe na tvom disku.
  • Air
  • Korisnik
  • 70
13.10.2013 | 15:30
Evo napokon ugrabih priliku i pokrenuh skriptu i .....
)))))))))))))))))))))))))))))
osmjeh, ne od uha do uha nego oko glave.

hvala, hvala, hvala!

Volio bih se bilo kako odužiti za pomoć.
Ja sam grafičar, dizajner, malo videa i svega što stignem pa ako što vrijedi u nekom trenutku tu sam )))))

ps. pokrenuo sam skriptu za Clear Transformation koji se odnosi na Content. i bilo je gotovo u 10-20 sec.
13.10.2013 | 23:45
Ja sam grafičar, dizajner, malo videa i svega što stignem pa ako što vrijedi u nekom trenutku tu sam

Dobrodošao.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 minuta
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO