Externi hard - ne radi delete
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Externi hard - ne radi delete

07.05.2015 | 21:23
ako sam fulao podforum, molim vas prebacite...

imam externi hard spojen na Time Capsule i wi-fi umrežen s kompom. na njemu su mi filmovi i serije.
već neko vrijeme ne mogu izbrisati pogledane filmove s njega - kaže da je film u upotrebi (slika u prilogu).

u čemu bi mogao biti problem?
Prilozi:
08.05.2015 | 05:29
A da probas u trazilicu ubaciti "force delete in osx" i vidjeti sto ti nudi?
08.05.2015 | 06:57
Ili restartaj komp, ako već nisi. Znam da je prijedlog blesav, ali nikad ne znaš...
08.05.2015 | 07:41
Player se nije propisno otkačio s filea. Quitaj player pa će ti otpustiti datoteke koje je koristio. Force delete je isto opcija. Ali ne savjetujem ako format vanjskog diska nije hfs. Mac zna solidno zablesaviti s fat formatima, osobito ove zadnje verzije, od 10.7 nadalje.
08.05.2015 | 16:53
ma to se na početku dešavalo - kada bih quitao player onda bi se fajl oslobodio i mogao sam ga obrisati, ali sada ni to više ne funkcionira.
a šta force delete radi? šta bi se moglo smrdat?
i gdje mogu vidjeti format tog externog? u finderu mi ne daje opciju "info", a u airport utilityju također ne vidim tu informaciju.
08.05.2015 | 18:43
Ištekaj disk i uštekaj ga direktno u komp. Imam osjećaj kako se ovdje vodi filozofska rasprava "koliko konj ima zuba", umjesto da mu se otvore usta i izbroje. Tada doduše ne bi bili filozofska rasprava.
To je bilo davne 1432. godine kad je Francis Bacon zapisao događaj s pokušajem brojenja zubi u konja.
08.05.2015 | 20:36
Ovo u terminalu upišeš, s tim da nakon prve komande moraš dati admin pass

sudo rm -rf ~/.Trash
sudo rm -rf /Volumes/*/.Trashes
08.05.2015 | 20:39
Nisam pažljivo čitao, a kad kliknem na izmjeni ne otvara mi tu mogućnost, ali neka ostane ova komanda kako isprazniti kantu za smeće...možda nekom pomogne.
08.05.2015 | 21:23
zabac kaže:
Ištekaj disk i uštekaj ga direktno u komp. Imam osjećaj kako se ovdje vodi filozofska rasprava "koliko konj ima zuba", umjesto da mu se otvore usta i izbroje. Tada doduše ne bi bili filozofska rasprava.
To je bilo davne 1432. godine kad je Francis Bacon zapisao događaj s pokušajem brojenja zubi u konja.

Lako je tada bilo brojat konju zube, kad nisu postojala društva za zaštitu brojanja konjskih zuba...probaj sad pa mi se javi iz Remetinca
08.05.2015 | 22:22
cariblanco kaže:
Ovo u terminalu upišeš, s tim da nakon prve komande moraš dati admin pass

sudo rm -rf ~/.Trash
sudo rm -rf /Volumes/*/.Trashes

a šta ta komanda točno radi? da mi ne zbriše sve s diska...
09.05.2015 | 04:03
Ta komanda nasilno prazni smeće. Nema nikakve veze s ovim što tebi treba.
A k tome je i prilično opasna, ako zajebeš jedan razmak na krivom mjestu. Bio je jedan takav slučaj tu, na jabučnjaku. Čovjek je stavio razmak gdje ne treba i obrisao si cijeli home folder.
S obzirom na to da ti je disk spojen na Time Capsule, za pretpostaviti je da upravo TC pravi probleme, odnosno da ne otpušta file nakon što je mrežni hook otkačen.
Da li ti je restart TC-a opcija?
09.05.2015 | 09:46
šta znači je li mi restart TC-a opcija? zbog čega?
09.05.2015 | 12:00
2 dana filozofiraš, umjesto da ištekaš disk, restartiraš TC i gledaj što se bude desilo.
09.05.2015 | 13:12
Finn kaže:
šta znači je li mi restart TC-a opcija?

Znači - da li možeš napraviti restart TC-a? Ili, iz nekog razloga, ne možeš ili ne smiješ?

zbog čega?

Zbog toga što, ako ti je to opcija, onda napravi restart TC-a pa vidi da li je problem i dalje prisutan ili nije.
09.05.2015 | 14:56
Restart ne znaci i resotre. Ugasi ga i ponovno upali.
09.05.2015 | 18:49
smayoo kaže:
Ili, iz nekog razloga, ne možeš ili ne smiješ?

zbunilo me ovo "smiješ ili ne smiješ" pa nisam znao zbog čega ne bih smio, šta će se desiti s restartom. mislio sam da možda misliš na restore. mogu ga restartati, ako je to samo ugasi-upali.
09.05.2015 | 18:52
zabac kaže:
2 dana filozofiraš, umjesto da ištekaš disk, restartiraš TC i gledaj što se bude desilo.

kao prvo, nitko te ne tjera da čitaš moje postove. ako hoćeš i možeš pomoći, hvala ti, ali ako ne želiš ne budi ovako otresit i nepristojan.

kao drugo, ako nešto ne znam, prvo ću se informirat, a ne "ištekat" pa šta bude. ako je tebi to glupa filozofija, tvoja stvar - meni nije.
09.05.2015 | 19:01
Finn kaže:
smayoo kaže:
Ili, iz nekog razloga, ne možeš ili ne smiješ?

zbunilo me ovo "smiješ ili ne smiješ" pa nisam znao zbog čega ne bih smio, šta će se desiti s restartom. mislio sam da možda misliš na restore. mogu ga restartati, ako je to samo ugasi-upali.

Nemam Time Capsule pa ne znam što točno znači restart. Pretpostavljam - ništa strašno. Ugasi-upali. Ali nemam ga pa ne znam. Ti ga imaš pa (valjda) znaš.

"ne možeš ili ne smiješ" znači "ako ti se na njemu vrti nešto što iz bilo kojeg razloga (ne znam kojeg) ne želiš, ne možeš ili ne smiješ prekidati". Možda seedaš torrente s njega ili streamaš internet radio, što ja znam...
09.05.2015 | 19:04
ok.
restartao sam ga upravo, ali ništa se nije promijenilo.

edit:
prikopčao sam ga direktno na komp i pobrisao željene filmove tako. ako ne nađem rješenje, uvijek ostaje ta solucija, periodično.

hvala na pomoći.
09.05.2015 | 19:51
Onda je na disku ostao zapisan file lock. Ostaje ti ili nasilno brisanje, ili eventualno možda repair diska.
Za nasilno brisanje - na tvoju odgovornost, preporučam da disk uštekaš u Mac direktno prije nego to radiš i provjeri koji je format diska (ako nije HFS ili HFS+, preporučam da prištekaš disk na neke Windowse pa obrišeš odande):

Otvori terminal (Applications / Utilities / Terminal) i otvori pokraj njega Finder prozor.
U Finderu nađi film koji želiš obrisati.
U Terminalu utipkaj sudo rm -f i nakon toga još jedan razmak. NE TIPKAJ JOŠ ENTER!
Mišem odvuci iz Findera film koji želiš brisati u terminal prozor. Iza komande koju si utipkao će se automatski upisati put do datoteke.
Tipkaj enter.
Utipkaj svoj password naslijepo (neće se ništa pojavljivati na ekranu, ni zvjezdice, ni točkice, ništa) i lupi enter.
Ako uspješno obriše, neće ti napisati ništa, samo će se ponovno pojaviti prompt.
Ako ti bilo što ispiše osim prompta, to znači problem. Ne čačkaj dalje ako nisi 100% siguran da si razumio problem.

Kad to radiš, moraš biti logiran kao korisnik koji ima administratorska prava, i moraš imati password (admin account bez passworda je ionako žestoka glupost pa vjerujem da to nije slučaj, ali napominjem za svaki slučaj) inače ne možeš pokrenuti komandu u sudo okruženju.

Ako je ovo problem koji ti se redovito javlja, a restart TC ne pomaže, onda ti probleme stvara player koji ne zna propisno otkačiti file nakon što ga prestane koristiti.

EDIT:

Eto, i sam si se toga dosjetio.
09.05.2015 | 20:02
ok, zasad neću prčkati po terminalu. fajlove sam obrisao "vulgaris" metodom, bez problema.
na kompu ih gledam u VLC-u ili QT-u (ovisno o formatu), a koristim i kombinaciju Beamer + ATV => TV.
nisam pratio gdje zašteka, na kompu ili kada gledam preko Beamera pa ću malo pratit sad. nekako mi se čini da ni VLC ni QT ne bi trebali imat problema s tim...
09.05.2015 | 21:17
Ako si file bez problema obrisao kad si disk spojio na Mac, onda je TC taj koji ti pravi probleme.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO