26.01.2009 | 22:51
dpasaric je napisao:
Kada baš imam situaciju da ne vjerujem SMART-u, onda pustim Disk Utility da napravi zeroing drivea jer pri tome označi bilo što loše na što naiđe.
Zeroing drivea podrazumijeva da "pobije" sve što na tom driveu nađe, zar ne? To mi baš i ne odgovara.
Tomislav je napisao:
Ak oš malo veću pouzdanost, bilo koji soft koji ima mogućnost surface controla koji detektira bad sektore koji su pak mahom uzrok havarije.
Jeeeee, 5 bodova za točan odgovor!
Pitah -
koji to soft ima? Jerbo nisam uspio pronaći nijedan. BTW, SMART reporter je i Disk Warrior kojeg sam spomenuo.
No kontroliranje bad sektora poprilično traje, i nisam siguran kolko je dobro po zdravlje diska kad se često radi surface control.
Ništa ni više, ni manje dobro od svakodnevnog intenzivnog korištenja. Znam da traje. I normalno je da traje. I želim da traje, da budem siguran. Ako je troprolazno testiranje 4 GB RAM-a trajalo 6h, ne očekujem ni od diska ništa manje.
S druge strane, kako je išla ona MUP-ova kampanja? Pametni znaju čemu služi pojas. Jel to? Ja bi samo reko, pametni znaju čemu služi "vremeplov". Kakav FW ili USB disk, i voila.
Jao, jao, (da citiram D. Nikitovića), Tomislave, omašio ceo fudbal...
Nije u tome poanta. Backup se radi, naravno. Stvar je u tome da sam imao krah diska za koji nisam siguran da li je prouzročen softwareom ili hardwareom i želim biti siguran, da mi se ne bi dogodilo da mi se ponovi kad mi je komp najpotrebniji (i da reagiram dok je pod garancijom, ako je potrebno). Heto.
Moschus, hvala na prijedlozima, pogledat ću!