Novi iWork
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi iWork

26.08.2012 | 11:36
Ima li ikakvih naznaka da ce novi iWork paket nekada ugledati svjetlo dana?

Mislim da ovo '09 stvarno bode oci za ovako inventivnu kompaniju

Ne bi me uopce zacudila obavijest "od sada iWork samo za iOS, prodajte Mac i kupite iPad"
26.08.2012 | 12:59
Pa, s obzirom da im je Keynote jedini stvarno dobar, a Pages i Numbers su ostali na jako niskoj razini (da ne kažem da ima besplatnih alata iste vrste koji su bolji i jači), nije ni to nemoguće.
26.08.2012 | 13:41
Da, to '09 su lijepo kamuflirali u App Storeu sa ponudom svakog alata posebno, i nazivima bez iWork, koji se više gotovo niti ne spominje.
Moram se složiti sa smayom, iako još moram dodati da sam ja koristio i novi Powerpoint, i stvarno ima prekrasne mogućnosti i prilično je intuitivan (za čudo)
26.08.2012 | 13:46
MS Office općenito nema problema s raznim krasnim mogućnostima, intuitivnost je vrlo subjektivna stvar pa tu temu preskačem. Ono što mene odbija od MS Officea je to što je nevjerojatan žderač resursa (diska, RAM-a, CPU-a) i uvijek pati od nekih čudnih bugova. A i cijena mu je previsoka.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.08.2012 | 14:10
Bit će zanimljivo vidjeti kako će MS Office raditi na iPadu. Najavljuju ga nešto, premda je zapravo pitanje što će od svega toga biti.
26.08.2012 | 14:30
MS Office paket, kakav je da je, vec godinama nema alternativu niti pravu konkurenciju. Nasvim platformama...

Keynote je mogao konkurirati (u nekim stvarima biti i osjetno bolji) PowerPointu (do zadnje verzije PP), ali Word, a pogotovo Excel su stvarno nedodirljivi.

Gledao sam oglas za neki Office paket (Corelov, ja mislim) kojem je glavni feature "Compatible with MS Office". Pametnome dosta
26.08.2012 | 15:02
Corel Office je zapravo već odavno blagopokojni WordPerfect + ostalo. Oni su poginuli još devedesetih jer su tvrdoglavo odbijali napraviti ozbiljnu podršku za interoperabilnost s Wordom. Sad mogu pričati što hoće, ne znam tko bi se više latio toga. Što je šteta, jer je u doba DOS-a WordPerfect bio miljama bolji od Worda. Equation editor zapravo ni do dan danas MS Office nije uspio napraviti tako dobrim i upotrebljivim kao što ga je imao još WP 5.2 za DOS. Ali eto. Danas su spali na to da im je glavni feature da su "compatible with MS Office".

Ali ne mogu se složiti da MS Office nema alternativu. Prije svega je bitno što tko njime radi i za što mu je uopće potreban. 80% korisnika MS Officea rade i koriste dokumente na tako niskoj razini složenosti da bi im i EasyWrite 64 s Commodorea 64, iz 1983. godine - bio dovoljan. Ili Lotus 1-2-3 s CP/M-a, iz iste, spomenute 1983.

To je zapravo slična priča kao što i masa ljudi želi ukradeni Photoshop zato da bi na njemu obiteljske fotke malo posvijetlili-potamnili, zarotirali za 90 i eventualno napravili resize. A imaju 101 savršeno upotrebljiv besplatni alat za to.
26.08.2012 | 15:09
Excel je zakon! Da li postoji alternativa?
26.08.2012 | 15:14
Za mene je Calc od Open Officea loša alternativa, ali čak i meni je dovoljno dobar za 90% mojih potreba. Za neke stvari mi je Excel nezamjenjiv. Ali 80% korisnika Excela ga koristi kao zamjenu za papir, a nerijetko susrećem ljude koji se totalno iznenade kad im kažem da Excel može sam izmnožiti dvije kolone (količina * cijena) i ispod toga taj umnožak sumirati, pa još sam izračunati PDV. Eto. Da li za takve korisnike postoji alternativa? Da! Itekako. Bilo koji spreadsheet (pa čak i ona smijurija od Apple Numbersa) je za takve korisnike dovoljno dobar.
26.08.2012 | 15:53
Ja radim svaki dan u pravom U.S. korporativnom okruzenju i koristimo nekada tako kompleksne trackere (Excel files) da bi vjerojatno bilo koja druga (pogotovo besplatna) alternativa zakazala.

Ne kazem da je MS Excel "a must have" za kucne korisnike, jer postoji jako puno boljih i za koristenje laksih alternativa (cak i na mobilnim uredjajima).

Meni osobno je sa jedne strane drago sto se iskristalizirala konkurencija u Office paketima, jer barem kompatibilnost nije dovedena u pitanje

Mogu otvoriti (gotovo) sve sto kolege posalju

S druge strane, izgubili smo trzisno nadmetanje u kome bi samo profitirali korisnici.

Ovako MS stvarno nema nikakvog razloga da zuri sa izdavanjem novih inacica svog paketa koji im donosi dovoljno prihoda da bi Windows stvarno trebali besplatno davati.
26.08.2012 | 16:10
Onaj tvoj primjer definitivno nije primjena za Excel. To je isto kao da izvlačiš balvane iz šume kamionom. Može se, ali je poprilična muka.
26.08.2012 | 16:22
Sve znam, ali ja nisam tu da mijenjam, vec da se uklopim u uhodane radne mehanizme
26.08.2012 | 20:24
To je ono gdje se jako dobro uklapa priča o majmunima u kavezu...
26.08.2012 | 21:03
Ja sam mislio da je iWork nešto, ali kad sam počeo raditi sa njim skužio sam da je to jako amaterska razina. Sad radim isključivo sa Office 11 i Neo-om, samo kad bi makro proradio u jednom od njih bio bi prezadovoljan.
Excel je jedan od onih programa sa kojim imam najviše posla. Šta se mene tiče ne treba mi iWorks nikako.
26.08.2012 | 21:14
Što ti znači "kad bi makro proradio u jednom od njih"? Meni makroi u Neo rade OK. MS Office koristim samo na Windowsima, ali makroi isto rade OK.
26.08.2012 | 23:06
Meni ne radi makro na Neo, a office koristim na Mac-u. Ništa više ne koristim na Windowsima, osim unicredit internetbankarstvo, jer to ne radi na Mac-u.
26.08.2012 | 23:15
tino1 kaže:
Meni ne radi makro na Neo, a office koristim na Mac-u. Ništa više ne koristim na Windowsima, osim unicredit internetbankarstvo, jer to ne radi na Mac-u.

Kak misliš ne radi na Mac-u? Meni ZABA e banking radi na Safariju. Ista su grupacija, čak su i stranice slične!
26.08.2012 | 23:16
Hja, trebali bi sad vidjeti malo konkretnije. Ako ti isti makro ne radi ni na Neo, ni na MS Office, možda je problem u njemu. Ja sam se čak ugodno iznenadio kad sam skužio da Excel makroi napisani u VBA na windowsima uredno rade u Neo Officeu na Macu.
26.08.2012 | 23:30
tino1 kaže:

Kak misliš ne radi na Mac-u? Meni ZABA e banking radi na Safariju. Ista su grupacija, čak su i stranice slične!

Radi sa tokenom, poslovni korisnici imaju USB key, radi samo na Windowsima.
27.08.2012 | 08:40
E - Zaba u HR možda i radi za pravne osobe na Mac-u, ali u BiH za pravne radi samo na Windowsima. Za fizičke radi i u HR i BiH na Mac-u. Ali pošto mi E-Zaba u BiH nije za firmu radila na Mac-u, u Hrvatskoj sam račun za moju firmu otvorijo negdje drugdje. Tako da su sami krivi ako im ljudi prelaze na druge banke, nekad je malenkost dovoljna da se izgubi mušterija.
Kad smo već kod toga, zna li neko za neki programčić kojim bi se moglo ujediniti sve račune i raditi iz jedne platforme sve banke i sva internet bankarstva. Tako nešto imaju ”oni na zapadu”, kod nas nisam našao nešto slično.

Ali imaš pravo kad dobijem neki Worksheet napisan negdje drugdje u kojemu je Makro onda radi i u Office i u Neo samo ja nisam mogao napisati ni jedan u Office-u da bi radio.
27.08.2012 | 09:21
Ne znam kako radi MS Office za Mac. Da li isto ima VBA? Ili ima samo one starinske makroe? Jesi li probao record macro pa da odklikaš što želiš i on to poslije ponavlja?

E.
27.08.2012 | 14:30
Jesam, ali ne radi. Ima ga u Meniu i snima (ko fol) ali kad treba odraditi to šta si mu zadao ne radi. Ima i Visual Basic, ali neće i gotovo.
27.08.2012 | 21:39
Polu OT ali kada je vec netko spomenuo.....

E zaba za poslovne korisnike ( USB key ili smart card reader ) rade samo na win okruzenju. Tj ne rade na macu ( mozda rade na Linuxu )
27.08.2012 | 21:50
tino1 kaže:
Jesam, ali ne radi. Ima ga u Meniu i snima (ko fol) ali kad treba odraditi to šta si mu zadao ne radi. Ima i Visual Basic, ali neće i gotovo.

Nešto krivo radiš. Ali ne mogu ti pomoći konkretnije, jer nemam Office za Mac.
10.10.2012 | 20:53
Da ne otvaram novu temu;

Dali netko ima novi Keynote 5.2 (ili Pages ili Numbers), znači zadnje verzije. Da li u njima još stoji u meniju opcija "Share via iWork.com"? Neznam da li su to izbacili, s obzirom da je umjesto iWork-a sada iCloud!
10.10.2012 | 22:15
da, postoji ali kaže iWork.com has been discontinued.
10.10.2012 | 22:46
Ah, baš bezveze. Ne kužim zašto to nisu maknuli. Imali su update nedavno...
  • num
  • Korisnik
  • 3
11.10.2012 | 12:32
ZAAK kaže:
Polu OT ali kada je vec netko spomenuo.....

E zaba za poslovne korisnike ( USB key ili smart card reader ) rade samo na win okruzenju. Tj ne rade na macu ( mozda rade na Linuxu )

Radi i na Linuxu.
Imam Linux unutar VirtualBox-a na Mac-u, i Zabin USB key radi bez greške.
13.10.2012 | 11:44
Bas sam bio jutros u Apple webshop, i nude mi Pages, Numbers i Keynote kao dodatnu opciju uz MBP, po $19.90 svaki.

Ono iWork se nigdje vise niti ne spominje. Maknuli su i oznaku '09 iz naziva.

Mislim postenije je ovako da ne moras kupiti cijeli paket, vec samo ono sto ti treba ali realno bi bilo da su sve ponudili za nekih 20-30 baksa, ili cak gratis uz nova racunala (kao iLife).

Ionako su digli ruke od tih programa, nove verzije nema vec vise od tri godine. Imam osjecaj da samo pokusavaju izmusti jos koji dolar od tih programa, i baciti ih u zaborav.

Mozda im se "work" prgrami ne uklapaju u konstrukciju konzumnih racunala
13.10.2012 | 17:46
Što se Pages i Number tiče, to nije šteta, jer su ionako nedonoščad. Ali za Keynote zaista jest šteta jer je alat koji je jako daleko otišao. Ali slažem se - za klijentelu kojima je najvažnije slušanje MP3 i gledanje filmova, posve je nebitno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 12 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

cariblanco, pontmax1, Riba, robee, Anonimci (750)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO