Pokvareni 8100 i 5500
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pokvareni 8100 i 5500

14.04.2004 | 00:22
Pozdrav svima na news grupi!

Dakle imam kopleksan problem, odnosno vise njih!!

Dakle, imam kod sebe dva Mac-a 8100/110 i 5500/225. Ali, nazalost oba su

crkla u mojim rukama

Prvo 8100/110:

Kod 8100/110 sam imao slijedecu situaciju:

Dobio ja novi HDD za Mac-a i odlucim da ga stavim unutra. Ugasim ja stroj i

stavim HDD u njega.

Dakle sada imam 2 HDD-a u Macu. Sklopim ja komp. i ukljucim ga, ali nece da

starta. Upola posla stane i nece da makne. Nakon milion svakakvih pokusaja -

nista.

Ja se sjetim jedne, za Mac-a kobne ideje, da startam komp. sa njegovim

starim HDD i da onda kada starta ubacim jos jedan HDD. I kad sam spojio jos

jedan HDD on pocne da ga cita i pocne da trza, mis zaglavljuje itd.

Pokusavao sam i sa HDToolkit. I nakon drugog pokusaja da tako spojim HDD

desi se ovo:

Znate kako imaju na onom prikljucku one 4 rupice. Ja nisam u isto vrijeme

ubo sve 4 nego sam slucajno jednom krajnom dodirnuo prikljucak na HDD i samo

nesto malo zavarnici i komp. se restarta.

Nakon toga ne ekranu ne bijese nikakve slike, samo neke crte sjevaju preko

ekrana-horizontalno.

Kompijuter radi sto se tice systema, ja cujem da on starta i kad zavrsi sa

startanjem kroz one crte koje sjevaju se naziru desktop i ikone na njemu.

Eto to je to.

P.S. Monitor je uredu 100% jer ovaj post koji pisem gledam na tom monitoru

- Apple.

Ako ko ima kakvo rjesenje neka pomogne.

Hvala na svim odgovorima vezanim za ovaj problem.

Sada 5500/225:

Dobio ja "mini system 7.1" na Floppy-u.

Neznavsi da 7.1 nije za 5500/225 ja probam podici komp. sa te diskete i od

tada Mac- mrtav.

Kada ga ukljucim na ekranu samo blinka disketa sa upitnikom. Nece ni da se

digne sa CD-a. Drzim tipku "C" i nista.

Imam 8.5 i 9.1 na CDima koji rade jer sam ih probavao na drugim Macovima i

rade.

Probavao sam i odvojiti Floppy-drive jer sam mislio da mozda ne trazi stalno

system sa Floppy-a.

Svasta sam pokusavao i NISTA.

Ako ko ima opet kakav prijedlog neka se javi bit cu veoma zahvalan.

HVALA na strljenu i vremenu koje ste odvojili za citanje ovog dugog i

dosadnog posta.

P.S. Molio bih bez kritika jer na greskama se uci.

Hvala

P.P.S. Kao poklon dobio sam godisnju pretplatu na casopis MacFormat, pa bi bilo steta ne probati CDe koji dudju uz casopis.
14.04.2004 | 00:50
Spajati disk "na živo" nikako nije bila pametena ideja. Kako si podesio terminaciju kod diska na 8100? Da li si siguran da je taj stari disk koji si dodao uopće bio ispravan? Što se tiče "crta koje sjevaju" vjerojatno si nešto spržio na matičnoj ploči. Obzirom na starost stroja, najbolje zaboraviti na sve skupa.

Što se tiče 5500 za početak napravi CMD+OPT+P+R da zapneš PRAM, a nakon toga probaj bootati s CD-a, to mora raditi. Ako ima SCSI CD, onda možeš probati i s kombinacijom za direktan boot s određenog SCSI broja. Upute za to imaš u FAQ-u ovdje.
  • User
  • Posjetitelj
14.04.2004 | 01:17
Probaj uzet nest tanko i gurnut u kroz onu sitnu rupicu ispod floppyja. Kada disketa izadje, rebootaj i to je to. Normalno, to sve ide u slucaju da je disketa zapela u uredjaju i Mac je sam ne izbaci...Odnosno da zna da je bootabilna i tu stane.
14.04.2004 | 02:47
što se tiče 5500, upitnik koji ti javlja znak je da nemože naći "blessed" folder ili ispravnu mapu sistema...Ovako, gurni Bootabilni CD 8.1 ili bilo koji 8,xxx do 8.6 i digni ga s CD-a.....ako treba, drži stisnutu tipku "C" i naravno, napravio ono što ti je User rekao, izvadi Floppy........ako je stroj ispravan, trebao bi ti dignut sistem s CD-a bez problema!!!!
  • ozren
  • Posjetitelj
14.04.2004 | 10:50
8100 kooliko mi se cini ima SCSI hard, ti si rekao samo "novi hard disk" no da li je SCSI?
sretno
14.04.2004 | 11:43
Ej ljudi hvala.

Vec sam 8100 otpisao.

Ali kod 5500 disketa nije zaglavljena, izvadjena je. Probavali smo i sa CMD+OPTION+P+R i nista, stoji ko mrtav. Kod 5500 disk je IDE.

Da li je moguce da je nesto crklo iz cista mira, bukvalno.

Hvala
14.04.2004 | 11:50
Sve je moguće, ali je malo vjerojatno da je stroj krepan ako ti se podgine do tog nivoa da ti pokazuje disketu s upitnikom. Možda banalno, ali da li siguran da je tastatura ispravna?
  • User
  • Posjetitelj
14.04.2004 | 23:20
Probaj jako upirat u "C", nekad pomaze, hehe. No stvarno, jel imas koju drugu tipkovnicu za njega?
15.04.2004 | 00:00
Pozdrav.

Pastatura je OK, pisem pomocu nje.

Tastatura je Apple Extended Keyboard II, ali ima jednu manu a to je da zna iz cista mira pisati broj 1 - mozda to smeta.

Imam ja jos dvije tastature one obicne npr. ona sto dodje uz Quadru 610.

Moram vam jos nesto reci sto bi mozda trebali znati, a to je ovo:

Kod nas ovdje u Zenici zivi jedan profesionalni dizajner i takodjer radi na Macovima ( G4 1.25 dual, 1024MB itd ). I posto sam ja dobar s njim zovnem ga da popravi onog 5500. On ubaci CD - MacOS 8.5 ili 9.1 i drzi tipku "C" i nista. Kad odjednom kaze on da je mozda crko kontoler (ne znam da li je SCSI ili IDE) od CD-ROM-a. I prilikom skidanja kontrolera sa CD-Rom-a slomi on nesto. Ali dao mi je externo CD kuciste i CD-Rom u njemu. Sada ne znam ima li veze to sto je externi cd-rom, i da li se moze dizati system sa istog?

Uglavnom komp. uopce ne cita CDe (MacOS)-to sam zakljucio po zvuku.

Znam kako zvuci kada se CD samo vrti unutra, a znam i kako zvuci kada ga cita.

Netko od vas me je pitao da li sam provjerio bateriju? Odgovor je NISAM.

Da li je moguce da se zbog prazne baterije nece dici system, i da ga uopste ne moze pronaci.

Opet vas zamaram, ali nadam se da ne zamjerite.

Pozdrav i hvala na odgovorima.
  • User
  • Posjetitelj
15.04.2004 | 20:39
Meni je na 5200/75 baterija odavno crkla, ali sve drugo radi normalno. Sto se bootanja s eksternog drivea tice uvjeren sam da se moze, ali ne znam treba liu pritisnuti C ili neku kombinaciju... Sto se tipkovnice tice, to 1111... to moze a i ne mora uzrokovati probleme. Svakako probaj s ext...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 5 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO