Kućni DLNA serveri
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kućni DLNA serveri

01.09.2010 | 03:44
Iako bi ova tema mogla na mnogo mjesta, mislim da je video najpogodnija grupa jer se u kućnoj mreži media serveri uglavnom koriste za video skinut s neta.

DLNA je akronim od Digital Living Network Alliance i označava protokol za lagani način umrežavanja kućnih baza raznih digitalnih sadržaja. Uglavnom se to svodi na filmove, glazbu i fotografije. Koliko sam pohvatao mnogi consumer uređaji novijih generacija podržavaju protokol i omogućavaju npr. stream filma s Maca na PS3 i slično.

Kako sam bio sreće da instaliram i koristim fantastičan LG BD390 uređaj (wireless network Blu-ray player) skužio sam da podržava DLNA, ali je priloženi besplatni softver samo za Windowse. Doguglao sam dao nekoliko Mac solucija, ali me zanima koristi li itko nešto takvoga i ima li kakve preporuke?

Nije mi to stvarno potrebno (jer na istoj lokaciji imam Mac koji predivno vrti video putem HDMI na velikom ekranu), ali me zanima radi onih situacija gdje je Mac udaljen ili se radi o starijem modelu koji nije dovoljno jak za full-HD playback i slične fore. Isto tako čini mi se cool da se npr. mogu vrtiti iPhoto albumi s nekakvog starog Maca poput Lampe na velikom kućnom TV ekranu - ili da se streama glazba s iMaca na takav uređaj, a koji je onda optikom vezan na kućno 5+1 pojačalo. Super mi je ovo 21. stoljeće, konvergencija medija je počela i nema nazad...
01.09.2010 | 19:16
Koristim Playback za strimanje na X360 i WDTV. Radi.
12.09.2010 | 15:22
He-he, upravo sam digao svoj prvi kućni DLNA media server! Streamam s Mac Pro na LG BD390! Koristim EyeConnect za sada.

Tnx za info, probati ću i Playback!
18.09.2010 | 23:55
Evo da se malo nadovezem na ovu temu. Nakon isprobavanja raznih opcija konacno sam pronasao software koji nije skup i radi savrseno (barem za sad). Zelja je bila da wi-fi vezom spojim iMac i PS3. Premda je izbor softwarea koji to mogu napravit prilicno velik nisam bas bio odusevljen s prvih par programa na koje sam isprobao. Najveci problem je u tome da preko wi-fija nije bilo moguce ostvariti zadovoljavajucu brzinu prijenosa pa su HD filmovi prilicno trzali, tj. nisu uopce bili gledljivi.

Nakon par pokusaja i instant brisanja dosao je red na MediaLink (http://www.nullriver.com/products/medialink). Za cijenu od svega 20$ radi bez greske, HD filmovi se preko wi-fija streamaju bez problema. MediaLink transkodira "u letu" i radi buffer za sadrzaj tako da zastajkivanja nema. Instalira se u System preferences i lako ga je konfigurirati.

Na PS3 je oduvijek bio problem prikazivanja titlova. To sam rjesio pomocu Submergea (http://www.bitfield.se/submerge/). Za samo 9$ dobije se odlican, brz (makar zna se srusit) program koji "uprzi" titl u film. Obavezno treba instalirat Perian (http://perian.org/) i onda se moze "uprziti" u sve moguce formate, MKV, MPEG4 itd. Cijeli proces je prilicno kratak, npr. BD rip od 7GB, "uprzivanje" titla + export manje od 5 minuta na iMacu i7. Submerge ima brdo opcija za podesavanje krajnjeg izgleda titla (font, pozicija, encoding, itd.), a nudi export u sve moguce format od iPhone, iPad, AppleTV, Sony PSP, PS3, Wii, Xbox 360 itd. Isprobano na par primjera i radi savrseno.

Na kraju kombinacija MediaLink + Submerge = kvalitetno streamanje HD sadrzaja preko wi-fija na PS3 sa ukljucenim titlovima. Ko ne zeli titlove nek prekrizi Submerge. I to sve zajedno za 29$.
19.09.2010 | 00:23
Ja sam BD390 sada spojio ethernetom, wireless je bio ok za YouTube, ali za nešto više nije. Titlovi mi ne trebaju, pa problem manje.
  • heidy12
  • Posjetitelj
03.01.2011 | 10:33
Bok .....
Nakon što je težak razne mogućnosti sam napokon pronašao softver koji je jeftin i radi savršeno (barem za sada). Želja je da Wi-Fi veze mogu povezati iMac za PS3. Iako je izbor softvera koji može učiniti prilično mnogo bas sam bio oduševljen s prvih nekoliko programa koje sam pokušao.
Hvala za to .....
03.01.2011 | 14:28
heidy12, pravo ime i prezime tražimo prilikom registracije. Javi se adminima (riba ili dpasaric) s pravim imenom i prezimenom da to isprave.
08.10.2012 | 18:33
Evo update na ovu temu!

Pojavio se novi TVMOBiLi player koji je još uz sve i besplatan prvih mjesec dana, a nakon toga ima limit od 10GB strima mjesečno!

Radi fantastično, podržava i titlove za one koji to vole, strima full HD bez problema (uz zauzeće procesora od samo 4-5%), a hardver na samom mrežnom playeru obavlja dekodiranje, tako da je Mac totalno cool! OK, to ni prije nije bio problem na malo jačem Macu, ali si morao paziti da slučajno ne diraš sekundarni monitor (tj. TV spojen preko HDMI kabela) s Exposeom ili slično - meni se to često događalo dok sam nešto puštao na TV klincima, a ja radio na Macu.

Uglavnom, ovo mi se čini kao kick-ass solucija za kućno gledanje filmova i serija!

Nakon ovoga mi one razne media-box solucije izgledaju primitivno i nespretno. Moja topla preporuka!
  • mileni
  • Posjetitelj
08.10.2012 | 20:10
Osobno koristim PS3 media server i streamam direkt sa maca na ps3 koji je spojen na tv. Odlicno radi i bezicno, ali kad pustam HD sadrzaj problem je u pauziranju i forwardu filma. Cesto pukne konekcija. Isprobat cu bas i tvmobili da vidim kolika je razlika
08.10.2012 | 20:20
el za limit od 10 Gb streama,to vazi za lokalno strimanje..ili???
08.10.2012 | 20:20
el za limit od 10 Gb streama,to vazi za lokalno strimanje..ili???
08.10.2012 | 22:19
Imam AirPort Express s n standardom a i ostali uređaji mi imaju n standard wi fi.Napravio sam si privatnu mrežu preko AirPort Express_a i sve mi je na njega spojeno.Kada šeram podatke između uređaja oni bi trebali ići brzinom n standarda ili su potrebna nekakva dodatna podešenja?
08.10.2012 | 22:40
Moras ih nagovoriti da rade po n standardu. Ja imam dvije mreze koje su spojene u AP Extreme-u. Za express ne znam kako se podesava.
08.10.2012 | 22:55
Uređaj koji je deklariran na n standard ne mora nužno podržavati maksimalnu brzinu n standarda, jer je ona podržana samo na frekvenciji 4,95 GHz (na 2,45 nije). To je česti marketinški trik. Ima uređaja koji deklarativno podržavaju n standard, ali samo na 2,45 GHz (nemaju oscilator na 4,95) tako da nemaju nego polovicu makismalne brzine.
08.10.2012 | 23:00
Kako da ih nagovorim...mamu ti na entu...ili
08.10.2012 | 23:03
Na AirPort Express mogu birati između 2.5 i 5 GHz a imam air mid 2011 i mini zadnji?
08.10.2012 | 23:28
Jabučica, About this Mac, More info, s lijeva klik na Airport pa desno pogledaj pod supported channels. Ako imaš 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60 i od 100 do 140, onda imaš 5 GHz. Najvjerojatnije svi Macovi to imaju. Treba više paziti kod raznih plastiša, jeftinih routera i sl.
08.10.2012 | 23:35
U AP Expressu sam jednu mrezu nazvao abc, a drugu abc 5G. MBP spajam na ovu drugu. Ostalo doma ne podrzava n standard, ali mi je bitno jer je na moj APE spojen zicani NAS i jedan USB disk, tako da mi se prebacivanje na diskove malo ubrzalo.
09.10.2012 | 00:12
smayoo kaže:
Jabučica, About this Mac, More info, s lijeva klik na Airport pa desno pogledaj pod supported channels. Ako imaš 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60 i od 100 do 140, onda imaš 5 GHz. Najvjerojatnije svi Macovi to imaju. Treba više paziti kod raznih plastiša, jeftinih routera i sl.

Ja mislim da je sve ok,evo slike

09.10.2012 | 00:48
Nije baš. To je stroj kupljen u USA. Kanali 149, 153, 157, 161, 165 su za primjenu u USA, ne u EU. Radit će ti na max brzini samo ako ti je i Airport Express isto kupljen u USA. Inače će raditi samo na 2,45 (kanali 1-13).
09.10.2012 | 07:59
Ovo je slika s minija,on je kupljen tu u istyle a airport je kupljen u tajpeiu,koliko se sjećam.
09.10.2012 | 09:38
discussions.apple.com/thread/1802090?start=0&tstart=0

Da. Sorry, nije USA, nego Kina (u USA nisu dozvoljeni kanali 12 i 13 na 2,45). A i piše country code "CN" dva reda iznad "supported channels", jesam blento.

Elem, po ovom što se da pročitati u threadu koji linkam, Mac kod boota radi reset wifi kartice i pokušava po primljenim signalima odrediti u kojoj se zemlji nalazi. Kako ti je router došao iz Taiwana, on radi na kanalima koji su tamo propisani, a Mac se pokušava prilagoditi.

Dok nemaš previše drugih WiFi mreža u svojoj blizini, to će ti raditi OK, i na 2,45, i na 5 GHz. Što više 802.11n mreža bude u tvojoj blizini, to ćeš više interferencija i smetnji imati (a i stvarati susjedima) i brzina će ti opadati. U nekom trenutku će ti biti isplativije spustiti se natrag na 2,45. Ali do toga imaš još barem godinu, dvije, čak i ako si u vrlo gustoj zoni, jer je još uvijek većina wirelessa na 802.11g i 2,45GHz.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO