12.03.2016 | 11:15
Vlter Ri kaže:
@kinsif, molim te reci mi na koji način rade te komore, jasno mi je da se sat stavi pod pritisak i onda se događa točno što? mjeri se količina zraka koji "nedostaje" ili ako je voda u pitanju ono sorry ušla je voda i sada stvarno nemate sat. volio bi stvarno znati kako to funkcionira
postoje mokre i suhe komore. mokre u ovom slucaju te ne zanimaju jer em su uglavnom predvidjene za veci pritisak, do 8 pa cak i do 100 bara, em se najcesce rade na kucistu sata bez mehanizma. kako je ekran apple watcha ujedno i dio kucista i dio koji moze nastradati u doticaju sa vodom, svaki test koji ne prodje ujedno moze znaciti i ostecenje zaslona. (ima dosta tipova mokrih, i imaju puno prednosti, ali necu o njima obzriom da u ovom slucaju nemaju funkcije).
suhe komore prate deformaciju kucista u vakumu ili pod tlakom.
recimo ubacis kuciste sata pod zvono iz kojeg izvuces zrak i napravis vakum do 80% cca. kada kuciste "dihta", pritisak unutar njega se ne mijenja u odnosu na pritisak ispod zvona, pa se ta razlika pritiska izmedju komore i kucista ocituje tako da se kuciste malo "napuse". to malo je fakat malo, ali takvi uredjaji obicno biljeze promjene vec od 0.0001 mm.
pod tlakom je obratno, kuciste koje je dobro zabrtvljeno zadrzava manji tlak (1 atm) u odnosu na komoru i komprimira se. koji tlak i koliko vremena ce kuciste provesti u takvim uvjetima, ovisi o kategoriji vodonepropusnoti.
obzirom na kuciste apple watcha, mislim da je test pod vakumom najbolji, jer testovi pod pritiskom imaju ponekad i nezeljenu nuspojavu, a to je da potencijalne dijelove koji bi mogli propustiti vodu, dodatno zabrtve. konkretno u ovom slucaju pritisak bi zakucao ekran apple watcha na brtvu ispod njega i samim time povecao WR. rekli bi, "ok onda, isto bi se desilo i pod morem na istom pritisku" sto je istina, ali problem moze nastati kod doticaja sa vodom kada je pritisak mali, tusiranja, pranja ruku i sl.
vakum bi taj ekran vukao od brtve i bolje ukazao na moguce propustanje.
uglavnom mislim da se moze dosta precizno testirati.