17.07.2012 | 18:19
Huh, nezgodna tema
Probao sam kod frenda spojiti AirPort express na brutalno dobre zvucnike i pojacalo i ima razlike izmedju pustanja fizickog CD-a kroz iTunes pa na AirPlay, a pogotovo izmedju Apple Lossless rip formata i fizickog CD-a. Bilo koliko "jak" MP3 nije tako dobar kao fizicki CD. Nakon toga sam fizicki CD ubacio u pravi CD player i to je jos bolje zvucalo, sto znaci da zvucna kartica u AirExpress-u i nije audiofilska komponenta, premda kosta dosta.
Uglavnom, MP3 iz audiofilske perspektive predstavlja ozbiljnu degradaciju kolicine informacija koja onda fali na kvalitetnijim sustavima. U mojem slucaju gdje su pojacalo i zvucnici oko 1000eur razliku je jako tesko osjetiti na normalnim glasnocama. Medjutim kada je sustav preko npr. 5000eur razlika se itekako osjeti.
Neko ultimativno rjesenje bi bilo u biti kada bi se iz iTunes-a pustao neki rip tipa AIFF direktno kroz USB na neki digitalno-analogni konverter. Tek bi tada nesto iz racunala moglo kvalitetno doci do pojacala. A za jos koji korak dalje treba izbaciti iTunes i koristiti fizicki CD ili neki kvalitetniji format od full ripa sa CD-a. Medjutim onda dolazi u pitanje sto ostaje za slusanje uopce.
Zavisi i koja se muzika slusa. Neki CD-i zvuce lose odmah sa CD-a, pa MP3 i ne zvuci lose kasnije
Uglavnom za standardnu mjuzu je kvaliteta pala znacajno, i mogla bi se gradirati npr. gramofon > cd > mp3.
U biti od svega toga me najvise zivcira sto fizicki CD izlazi iz mode, i onda nam prodaju za 99 centi jednu stvar u mp3 formatu koji nije Apple Lossless format, pa na koncu platis za cijeli album 10-12eur koliko kosta i fizicki CD koji je sigurno bolji i sa kojim se moze kasnije manipulirati u smjeru kvalitete.
Mozda je bolje biti nagluh
Ili muziku slusati u auto, gdje je poprilicno svejedno.
S druge strane smatram da je ulaganje u audiofilske komponente dosta dobra stvar, jer i nakon 20 godina mogu sluziti, za razliku od modernih racunalnih igracaka.
P.S. gore spomenuta razlika se najvise uocavala sa jazz-om.