25.08.2015 | 13:36
Uistinu nisam toliko u toku da bi znao reći da li noviji mikročipovi pod normalno podnose (kratkotrajnu ili trajnu) puno višu temperaturu nego nekad, ali bilo bi zanimljivo znati da li se zaista o tome radi ili je termička radna točka namjerno podignuta da bi se skratilo životni vijek računala.
Htio sam samo dati svoje tumačenje (ne znam da li je to zaista razlog da je netko tako programirao rad ventilatora, ali siguran sam da je to fizikalno tako) zašto ventilatori naizgled kasne s podizanjem broja okretaja kod jakog zagrijavanja u unutrašnjosti:
Naime, MBP ima metalno kućište pa se značajan dio odvođenja topline događa termičkim vođenjem (fizičkim kontaktom čipa koji se zagrijava i metalnog kućišta) pa onda radijacijom i konvekcijom (kad metalno kućište predaje toplinu okolišu) koje je tim učinkovitije što je veća razlika temperature između metalnog kućišta i ambijenta (za konvekciju), odnosno što je veća temperatura metalnog kućišta (za radijaciju).
Ako odmah digneš ventilatore na pun gas, dovedeš odvođenje topline prisilnom ventilacijom (dakle - izravnom konvekcijom s čipova na zrak) na maksimum, ali ona komponenta hlađenja termičkim vođenjem nije dovedena na maksimum jer nisi dozvolio metalnom kućištu da se zagrije i time maksimizira predaju topline okolici.
Tako da je, u smislu opće termičke dinamike, logičnije da malo pričekaš s ventilatorima kako bi se kućište zagrijalo na višu temperaturu i tako doseglo maksimum svog rashladnog učinka prije nego zavrtiš ventilatore na pun gas.