Mac mini - 2.6 ili 2.8 GHz
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini - 2.6 ili 2.8 GHz

25.08.2015 | 14:55
MBPr 2012 (i7 2,6GHz), otvoren Safari sa 20ak tabova, Mail, Messages, Reeder, iTunes.
Ovako je od prvog dana i nikad problema zbog temperatura, važno je napomenuti da je MBPr poklopljen (clamshell mode) i spojen na vanjski monitor. Kad ga "normalno" koristim temperature su 10% do 15% manje.

vent-mbpr-2012.png
25.08.2015 | 18:39
Soffoklo kaže:
MBPr 2012 (i7 2,6GHz), otvoren Safari sa 20ak tabova, Mail, Messages, Reeder, iTunes.
Ovako je od prvog dana i nikad problema zbog temperatura, važno je napomenuti da je MBPr poklopljen (clamshell mode) i spojen na vanjski monitor. Kad ga "normalno" koristim temperature su 10% do 15% manje.

vent-mbpr-2012.png

Ako ti nije problem hajde probaj pokrenuti spomenuti Power Fractal i postavi Max count na cca 4 miliona i/ili vise, pa napravi screenshot temperatura pri kraju testa
26.08.2015 | 00:04
Evo Max count 8 milja i screenshot pri samom kraju testa

PFractal-8milja-temp.png
26.08.2015 | 01:17
[quote="dpasaric" post=144350]Jack kaže:

I prvi Mac Pro iz 2006. vrti najnoviji OS uz jedan mali hack, a od 2008. nadalje svi će raditi još dugo s novim OS-ovima jer nema razlike u arhitekturi i firmwareu za boot u odnosu i na zadnje generacije strojeva. To su sve bile beštije s dvije sabirnice, tako da i stariji i sporiji RAM nije problem jer je propusnost dvostruka, to je bio odličan "future proof" mehanizam. Na poslu radim na stroju iz 2007. i sjajan je dan danas. Da, ima SSD, dosta RAM-a i grafičku, ali u tome je i poanta što je bio dogradiv. Što se tiče brzine procesora ne znam da li kuditi Apple što su novi strojevi relativno spori ili ga hvaliti što je bio toliko ispred vremena. Pogledaj samo benchmarke tih starih Mac Pro strojeva u odnosu na tekuće Macove:

www.jabucnjak.hr/ifaq/hardver/benchmarks.html

Hvala za link, pogledao sam...
Ako bih se odlučio za polovan Mac pro i potrošio cca 8 k što bih otprilike mogao dobiti ? Koje godište i generaciju ?
Malo se ježim pri pomisli da će to vjerojatno biti stroj iz 2008, koji ima 15000 sati rada iza sebe, ili više...
Neznam koje komponente ( osim matične ) najčešće odlaze...
Mislim, bilo bi neispltivo kupiti stroj u koji se uskoro treba uložiti 4 k u servis...
26.08.2015 | 16:25
Reci Davore, znam da sam to vec jednom gledao pa odustao... Jel ima neka tema kako uz taj hack staviti najnoviji OSX na MacPro iz 2006.? Da za pocetak to procitam

I drugo pitanje, tvoja iskustva u praksi s tom hackom? Sto je razlicito (ajmo reci drugacije) u odnosu na "klasicnu" instalaciju?
27.08.2015 | 09:22
@mruzic - Na Jabučnjaku nema, ali po netu ima, možda je najbolji forum na MacRumorsima, tamo je to i stickie tema. U biti dva su puta: prvi je da se napravi USB s Yosemite instalacijom koji se onda zakrpa tako da može bootati 1,1 i 2,1 modele. Instalira se sistem s tog USB-a i vozi. Drugi način (to sam radio ja) je da se instalira zadnji sistem na nekom novijem stroju i onda pregaziš Appleov bootloader i staviš zakrpani - i to je to. Sve radi savršeno jer ti strojevi su zapravo kompatibilni i nema bitne razlike u odnosu na seriju 3,1 - kvaka je samo što Apple kod ovih ranih nije računao da će jednog dana morati drito bootati u 64-bita, pa to u firmwareu nije predviđeno. Da Apple ima dobre volje mogli su izdati flasher i to srediti, ali ovako je to napravio haker Tiamo kao patch.

Od stvari koje mogu biti problem je eventualno ta da neki update pregazi patch, ali to se rijetko događa, a i za to su smislili workaround, pa postoji skripta koja nakon updatea, za svaki slučaj, vrati nazad patchani bootloader na mjesto prije restarta.

Naravno, neki preduvjet za sve to je da imaš neku noviju grafičku koja je podržana na novim sistemima, mislim da 10.10 više ne bi radio na 7300GT npr. ili nečem sličnom iz tog doba.
27.08.2015 | 09:27
@Jack - da, to je definitivno rizik jer su ti strojevi skupi za popravak. No, dobra stvar je što glase kao najpouzdaniji Macovi valjda još od Applea II, pa su kvarovi jako rijetki. Obično ode napajanje, a najčešće RAM, što nije velik problem. Grafička se lako sredi ako krepa, tako da je jedini pravi problem matična, ali ona neće krepati ako se ne izvode pretjerivanja s karticama koje vuku previše struje ili se pusti da se sve pregrije.

U biti, trebalo bi ciljati na 3,1 seriju (2008.), ona danas ima najbolji odnos cijena/dobiveno.
02.09.2015 | 15:53
dpasaric kaže:
@Jack - da, to je definitivno rizik jer su ti strojevi skupi za popravak. No, dobra stvar je što glase kao najpouzdaniji Macovi valjda još od Applea II, pa su kvarovi jako rijetki. Obično ode napajanje, a najčešće RAM, što nije velik problem. Grafička se lako sredi ako krepa, tako da je jedini pravi problem matična, ali ona neće krepati ako se ne izvode pretjerivanja s karticama koje vuku previše struje ili se pusti da se sve pregrije.

U biti, trebalo bi ciljati na 3,1 seriju (2008.), ona danas ima najbolji odnos cijena/dobiveno.

hvala ti

znači, sada biram između mac mini-ja i 3.1 serije...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO