Mac mini - 2.6 ili 2.8 GHz
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini - 2.6 ili 2.8 GHz

25.08.2015 | 14:55
MBPr 2012 (i7 2,6GHz), otvoren Safari sa 20ak tabova, Mail, Messages, Reeder, iTunes.
Ovako je od prvog dana i nikad problema zbog temperatura, važno je napomenuti da je MBPr poklopljen (clamshell mode) i spojen na vanjski monitor. Kad ga "normalno" koristim temperature su 10% do 15% manje.

vent-mbpr-2012.png
25.08.2015 | 18:39
Soffoklo kaže:
MBPr 2012 (i7 2,6GHz), otvoren Safari sa 20ak tabova, Mail, Messages, Reeder, iTunes.
Ovako je od prvog dana i nikad problema zbog temperatura, važno je napomenuti da je MBPr poklopljen (clamshell mode) i spojen na vanjski monitor. Kad ga "normalno" koristim temperature su 10% do 15% manje.

vent-mbpr-2012.png

Ako ti nije problem hajde probaj pokrenuti spomenuti Power Fractal i postavi Max count na cca 4 miliona i/ili vise, pa napravi screenshot temperatura pri kraju testa
26.08.2015 | 00:04
Evo Max count 8 milja i screenshot pri samom kraju testa

PFractal-8milja-temp.png
26.08.2015 | 01:17
[quote="dpasaric" post=144350]Jack kaže:

I prvi Mac Pro iz 2006. vrti najnoviji OS uz jedan mali hack, a od 2008. nadalje svi će raditi još dugo s novim OS-ovima jer nema razlike u arhitekturi i firmwareu za boot u odnosu i na zadnje generacije strojeva. To su sve bile beštije s dvije sabirnice, tako da i stariji i sporiji RAM nije problem jer je propusnost dvostruka, to je bio odličan "future proof" mehanizam. Na poslu radim na stroju iz 2007. i sjajan je dan danas. Da, ima SSD, dosta RAM-a i grafičku, ali u tome je i poanta što je bio dogradiv. Što se tiče brzine procesora ne znam da li kuditi Apple što su novi strojevi relativno spori ili ga hvaliti što je bio toliko ispred vremena. Pogledaj samo benchmarke tih starih Mac Pro strojeva u odnosu na tekuće Macove:

www.jabucnjak.hr/ifaq/hardver/benchmarks.html

Hvala za link, pogledao sam...
Ako bih se odlučio za polovan Mac pro i potrošio cca 8 k što bih otprilike mogao dobiti ? Koje godište i generaciju ?
Malo se ježim pri pomisli da će to vjerojatno biti stroj iz 2008, koji ima 15000 sati rada iza sebe, ili više...
Neznam koje komponente ( osim matične ) najčešće odlaze...
Mislim, bilo bi neispltivo kupiti stroj u koji se uskoro treba uložiti 4 k u servis...
26.08.2015 | 16:25
Reci Davore, znam da sam to vec jednom gledao pa odustao... Jel ima neka tema kako uz taj hack staviti najnoviji OSX na MacPro iz 2006.? Da za pocetak to procitam

I drugo pitanje, tvoja iskustva u praksi s tom hackom? Sto je razlicito (ajmo reci drugacije) u odnosu na "klasicnu" instalaciju?
27.08.2015 | 09:22
@mruzic - Na Jabučnjaku nema, ali po netu ima, možda je najbolji forum na MacRumorsima, tamo je to i stickie tema. U biti dva su puta: prvi je da se napravi USB s Yosemite instalacijom koji se onda zakrpa tako da može bootati 1,1 i 2,1 modele. Instalira se sistem s tog USB-a i vozi. Drugi način (to sam radio ja) je da se instalira zadnji sistem na nekom novijem stroju i onda pregaziš Appleov bootloader i staviš zakrpani - i to je to. Sve radi savršeno jer ti strojevi su zapravo kompatibilni i nema bitne razlike u odnosu na seriju 3,1 - kvaka je samo što Apple kod ovih ranih nije računao da će jednog dana morati drito bootati u 64-bita, pa to u firmwareu nije predviđeno. Da Apple ima dobre volje mogli su izdati flasher i to srediti, ali ovako je to napravio haker Tiamo kao patch.

Od stvari koje mogu biti problem je eventualno ta da neki update pregazi patch, ali to se rijetko događa, a i za to su smislili workaround, pa postoji skripta koja nakon updatea, za svaki slučaj, vrati nazad patchani bootloader na mjesto prije restarta.

Naravno, neki preduvjet za sve to je da imaš neku noviju grafičku koja je podržana na novim sistemima, mislim da 10.10 više ne bi radio na 7300GT npr. ili nečem sličnom iz tog doba.
27.08.2015 | 09:27
@Jack - da, to je definitivno rizik jer su ti strojevi skupi za popravak. No, dobra stvar je što glase kao najpouzdaniji Macovi valjda još od Applea II, pa su kvarovi jako rijetki. Obično ode napajanje, a najčešće RAM, što nije velik problem. Grafička se lako sredi ako krepa, tako da je jedini pravi problem matična, ali ona neće krepati ako se ne izvode pretjerivanja s karticama koje vuku previše struje ili se pusti da se sve pregrije.

U biti, trebalo bi ciljati na 3,1 seriju (2008.), ona danas ima najbolji odnos cijena/dobiveno.
02.09.2015 | 15:53
dpasaric kaže:
@Jack - da, to je definitivno rizik jer su ti strojevi skupi za popravak. No, dobra stvar je što glase kao najpouzdaniji Macovi valjda još od Applea II, pa su kvarovi jako rijetki. Obično ode napajanje, a najčešće RAM, što nije velik problem. Grafička se lako sredi ako krepa, tako da je jedini pravi problem matična, ali ona neće krepati ako se ne izvode pretjerivanja s karticama koje vuku previše struje ili se pusti da se sve pregrije.

U biti, trebalo bi ciljati na 3,1 seriju (2008.), ona danas ima najbolji odnos cijena/dobiveno.

hvala ti

znači, sada biram između mac mini-ja i 3.1 serije...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 49 minuta
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Nabavi ove nove koji mogu prihvatiti i nove velike diskove, nisu strašno skupo:
  • dpasaric: Teško da će ti to ikada itko imati viška! :)
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko viska HDD sledova za MacPro 2009-2012 (4,1-5,1)? :)
  • Zdravac: MB Air M1
  • Zdravac: to je zadnja verzija koja je u App Storeu
  • Zdravac: Meni na Sequoia 15.3.1 radi normalno WhatsApp v. 25.3.80 (instaliran putem App Store-a
  • ^SuperUnknown^: Da, nema druge. Sudeci po nekim threadovima novija verzija trazi AVX2 instrukcije koje cMP nema :/
  • kupus: whatsapp web? za prvu ruku
  • ^SuperUnknown^: Zadnji update WhatsApp desktop appa se vise ne pokrece, ikona zabounca na sekundu i nista se ne dogodi. Starija verzija koja mi je radila je upravo "expired". Monterey OS. Ima tko slicnih problema ili rjesenje?
  • dpasaric: Sretan 70-ti rođendan Jobsu u nekom digitalnom raju! ;)
  • kupus: neka se javi porukom
  • kupus: tražim preporuku za iptv, ako ima tko...
  • Zdravac: ...ali je najpraktičniji u kombinaciji sa Password managerom. Sve se učita i sve mi je tu postavljeno i dok tako radi, nemam jednostavno potrebe za prelaskom na nešto drugo. Isto otprilike kao i sa stock Mail.app
  • smayoo: Safari je dreq bloatware. Najgora Mac stock aplikacija.
  • kupus: nikad mi se nije svidio :(
  • Zdravac: zašto jednostavno ne koristite safari?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

EJc, Ender, jura22, MacSlavko, Riba, vikt0r, Anonimci (348)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO