27.08.2015 | 09:22
@mruzic - Na Jabučnjaku nema, ali po netu ima, možda je najbolji forum na MacRumorsima, tamo je to i stickie tema. U biti dva su puta: prvi je da se napravi USB s Yosemite instalacijom koji se onda zakrpa tako da može bootati 1,1 i 2,1 modele. Instalira se sistem s tog USB-a i vozi. Drugi način (to sam radio ja) je da se instalira zadnji sistem na nekom novijem stroju i onda pregaziš Appleov bootloader i staviš zakrpani - i to je to. Sve radi savršeno jer ti strojevi su zapravo kompatibilni i nema bitne razlike u odnosu na seriju 3,1 - kvaka je samo što Apple kod ovih ranih nije računao da će jednog dana morati drito bootati u 64-bita, pa to u firmwareu nije predviđeno. Da Apple ima dobre volje mogli su izdati flasher i to srediti, ali ovako je to napravio haker Tiamo kao patch.
Od stvari koje mogu biti problem je eventualno ta da neki update pregazi patch, ali to se rijetko događa, a i za to su smislili workaround, pa postoji skripta koja nakon updatea, za svaki slučaj, vrati nazad patchani bootloader na mjesto prije restarta.
Naravno, neki preduvjet za sve to je da imaš neku noviju grafičku koja je podržana na novim sistemima, mislim da 10.10 više ne bi radio na 7300GT npr. ili nečem sličnom iz tog doba.