Ajmo se pokrenuti! Krekirani u legalni!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ajmo se pokrenuti! Krekirani u legalni!

13.02.2014 | 00:33
Znači nadahnut temom koju je načeo Smayoo nakon svađe klobe i cariblanca, opet sam se dao u razmišljanje pročistiti sustav od krekiranih aplikacija.

Okvirno zanima me Photoshop. Zamjena, logično GIMP. Imam ih oboje ali neki put mi je teško napraviti istu stvar u GIMP-u jer sam jednostavno navikao u photoshopu. Poanta teme. Da tu možda složimo popis zamjenskih softvera te nekih tips and tricks. Jer sam se mučio kako mjenjati oblike u gimpu a to u photoshopu napravim cmd+T. Evo trenutno nemam ideju kako bi to izveo u GIMPU, osim da guglam i sve to. Ali nekad je to jako nerazumljivo običnom puku( ljudi koji nisu grafički dizajneri). Pa što kažete?
13.02.2014 | 00:46
U tvom slučaju preporučujem Gimpshop, sadrži najgore iz oba svijeta.
www.gimpshop.com
13.02.2014 | 00:51
Najgore? Ne razumijem. Jesi li sarkastican ili sam ja glup. Hahahaha. O.o
13.02.2014 | 00:57
Nisi, ja sam cinik:D
Nastavak je propalog GIMPShop projekta. Izbornici i mogućnosti imitiraju PS, ali još ima loše GIMP sučelje. Moj izbor na Macu je Pixelmator.
13.02.2014 | 04:56
Pogledaj ovo: www.pixelmator.com/

Fin je i ispoliranog interface. Nije besplatan, ali je puno jeftiniji od Photoshop. Ja sam ga kupio za nekih 15$ jer je bila akcija, ali redovita cijena je mislim 30-ak, ne vise od toga.

Mislim da ce ti se dopasti, iako ima nekih sitnica koje nerviraju. Imas, na koncu, free trial pa probaj
13.02.2014 | 08:11
Ja nisam mogao bez Photoshopa i kupio sam g preko oglasnika, kupio sam i MS Office (2x) i Capture One Pro 7 sam kupio. Sve preko oglasnika.
Imam još par programčića koje bi trebao kupiti, ali nisu mi tako jako neophodni.
13.02.2014 | 10:38
zabac kaže:
Ja nisam mogao bez Photoshopa i kupio sam g preko oglasnika, kupio sam i MS Office (2x) i Capture One Pro 7 sam kupio. Sve preko oglasnika.
Imam još par programčića koje bi trebao kupiti, ali nisu mi tako jako neophodni.

Ako se vec kupuje preko oglasnika trebalo bi prouciti EULA jer neki software nije prenosiv na drugog korisnika.
13.02.2014 | 10:49
Uz Pixelmator još preporučujem iDraw za vektorsko crtanje i Cheetah za 3d modeliranje.
Cijene su bagatela. Open source alternative bi bile Inkscape i Blender.
13.02.2014 | 11:45
Ima li tko iskustva sa Darktable kao alternativa za Lightroom/Aperture?
13.02.2014 | 14:19
vicko kaže:
Ima li tko iskustva sa Darktable kao alternativa za Lightroom/Aperture?

Zasto bi Aperture imao alternativu kad je i on bespatan? Svako malo vlasnicima Trial verzije se sam od sebe aktivira. Jednostavno se pojavi u purchased i dalje sve radi normalno, kao da je i placen.

Ja sam jedan od njih, recimo.

Ne znam da li Apple ciljano povecava svoju korisnicku bazu da konkurira Lighroom ili imaju neki glitch u sustavu naplate (jako malo vjerojatno, jer znamo koliko vole pare)
13.02.2014 | 15:17
t_burgund kaže:
zabac kaže:

Ako se vec kupuje preko oglasnika trebalo bi prouciti EULA jer neki software nije prenosiv na drugog korisnika.

Znam,, ali za privatnu upotrebu nije toliko bitno.

EDIT: I kakve veze ima tko je dao novac u trgovini? Programi su kupljeni potpuno novi, neotvoreni i registrirao sam ih.
13.02.2014 | 19:06
Svašta se može čuti ovdje. @stefanjos, gdje sam se ja to svađao s klobom?
13.02.2014 | 22:22
Nije napisao da se on svađao s tobom nego da si se svađao s Klobom. Što i jesi.

t_burgund kaže:
zabac kaže:

Europska legislativa ne dozvoljava takve formulacije. Može izdavač pisati u EULA što hoće, ali to u EU ne vrijedi. Točka. Isto kao što postoji Zakon o obveznim odnosima koji ograničava što se smije napisati u bilo kakav poslovni ugovor, odnosno što je zakonski ništetno.

Da se nadovežem na temu,

Zamjena za AutoCAD je Qcad (ili za sad besplatna beta DraftSighta)
Zamjena za Matlab i Simulink je Scilab
Zamjena za Parallels je VirtualBox
Zamjena za MS Office je OpenOffice, LibreOffice
13.02.2014 | 22:41
Mali offtopic; Kako onda Apple prolazi s tim u EU? Po njihovom, kada kupiš nisi vlasnik OS-a, već ga samo iznajmljuješ dok koristiš njihove uređaje.
13.02.2014 | 22:51
Kako rekoh - može izdavač pisati u EULA što god hoće. Isto kao što može telekom operater pisati u ugovor što hoće. Ali zakonski je valjano samo ono što dozvoljava zakonski okvir. Sve ostalo se naziva nepoštenom ugovornom odredbom i kao takvo je ništetno.
14.02.2014 | 04:38
zabac kaže:

EDIT: I kakve veze ima tko je dao novac u trgovini? Programi su kupljeni potpuno novi, neotvoreni i registrirao sam ih.

Ovo si u pravu 100%. Ako si kupio software u sarenoj kutiji kao fizicki proizvod (sealed), najmanje je bitno jesi li ga ti osobno platio, ili supruga ili prijatelj sa Madagaskara. Mogao si ga dobiti na poklon ili na nagradnoj igri.

Prilikom prve instalacije ti si legitimno registrirao software na svoje ime i postao legalan korisnik istog.

Digitalni download (linkan za tudji account) je vec druga stvar
14.02.2014 | 08:08
smayoo kaže:
Kako rekoh - može izdavač pisati u EULA što god hoće. Isto kao što može telekom operater pisati u ugovor što hoće. Ali zakonski je valjano samo ono što dozvoljava zakonski okvir. Sve ostalo se naziva nepoštenom ugovornom odredbom i kao takvo je ništetno.

Problem je u tome ako nešto piše u EULA-i ili ugovoru i ako dođe do spora, to treba sudski goniti. Obično su "štete" male vrijednosti i nama se ne isplati ganjati s velikim firmama, zato nam to i rade. Naravno, kroz rasne udruge se može djelovati.
14.02.2014 | 08:15
zabac kaže:
Naravno, kroz rasne udruge se može djelovati.

Poput KKK ili Crnih pantera?
14.02.2014 | 09:07
@ Riba, haha !
14.02.2014 | 17:02
Evo sljedece na zamjenu je maknut parralells, maknut i photoshop i uzicat mamu da si uzmem pixelmator. Ili se borit s gimpom to tada.

autocad imam studentski, za programiranje mi je python(sypder) i to bi trebalo biti to. zasada

pokusavam naci zamjenu za illustrator. Ovaj inkspace mi najbolje izgleda ali nemogu nikako instalriat. trazi x11, naravno skinem xquartz jer nema vise x11 ali dalje neznam sto raditi. Kada opet probam cu sve poslikati pa da mi netko pomogne.
14.02.2014 | 17:12
Inkscape misliš? Meni radi bez problema i mogu ti ga preporučiti. Odrastao sam na Illustratoru a mnoge stvari na Inkscapeu mi rade i bolje. Nekako se mutno sjećam da sam morao nešto napraviti nakon upgradea na zadnju verziju vezano uz X da prorari, ali brzi google search bi ti trebao pomoći. Uglavnom sigurno radi.
14.02.2014 | 17:17
Inkscape nema ni layere:s Pixelmator ima solidno riješeno vektorsko crtanje, probaj prije nego odriješiš kesu. Preporučam iDraw za 25$ ili besplatni DrawBerry.
14.02.2014 | 17:21
pjedvaj kaže:
Inkscape nema ni layere:s

Kako nema?

14.02.2014 | 17:27
Sorry, zadnja verzija koju sam pokusao koristiti nije ih imala.
Odustao sam od Inkscapea davno, vidim da sad dosta vuče na Xaru.
14.02.2014 | 17:32
Riba kaže:
zabac kaže:
Naravno, kroz rasne udruge se može djelovati.

Poput KKK ili Crnih pantera?

Ma dobro, uteklo mi, rasne=razne! Z i S su blizu tastature.
Ako primjedba je na mjestu. LOL
14.02.2014 | 17:34
stefanjos kaže:
Evo sljedece na zamjenu je maknut parralells, maknut i photoshop i uzicat mamu da si uzmem pixelmator. Ili se borit s gimpom to tada.

autocad imam studentski, za programiranje mi je python(sypder) i to bi trebalo biti to. zasada

pokusavam naci zamjenu za illustrator. Ovaj inkspace mi najbolje izgleda ali nemogu nikako instalriat. trazi x11, naravno skinem xquartz jer nema vise x11 ali dalje neznam sto raditi. Kada opet probam cu sve poslikati pa da mi netko pomogne.

Probaj studentsku verziju CS-a nabaviti ili vidi je li tko (nešto si spominjao Australiu) prodaje CS tamo i ne mora biti 6 i ona 4 je odlična.
14.02.2014 | 17:53
Za ovo nisam imao pojma; kombinacijom tipki Command+Shift+V Pixelmator se transformira u Vectormator mod.
14.02.2014 | 18:52
Ja mislio da se salis
14.02.2014 | 19:40
smayoo kaže:
[quote]Nije napisao da se on svađao s tobom nego da si se svađao s Klobom. Što i jesi.
[/quote]

Vidim ja šta je on napisao, a ti pogledaj šta sam ja napisao....napisao sam s klobom a ne stobom. Poslao sam klobi pp, pa bi me baš zanimalo kako je on to vidio ili sam ja fakat glup kak mi zabac sugerira
14.02.2014 | 20:30
cariblanco kaže:
[quote]smayoo kaže:
Nije napisao da se on svađao s tobom nego da si se svađao s Klobom. Što i jesi.
[/quote]

Vidim ja šta je on napisao, a ti pogledaj šta sam ja napisao....napisao sam s klobom a ne stobom. Poslao sam klobi pp, pa bi me baš zanimalo kako je on to vidio ili sam ja fakat glup kak mi zabac sugerira

Nismo se svađali, više prepucavali, a caiblanco je spustio loptu na zemlju kada sam mu za Hep vratio Rarom i Gangom, i to je to. Tako bi mogli reći da se Smayoo dnevno posvađa sa xxx članova Jabučnjaka. Sve je to zdravo prepucavanje...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 30 minuta
  • Matija klc: Hvala Zdravac, pokusam sa njime
  • Zdravac: Ili si mislio na besplatnu "verziju" Microsoft Office paketa? :)
  • Zdravac: Imaš u App storeu besplatni Collabora Office. On je zasnovan na Libre Office-u kojega svi hvale kao free zamjena za Microsoft
  • Matija klc: Ekipa, trebam office paket za Ipad 10. Ima li kakva besplatna mogucnost ili mi preostaje platiti paket? Hvala
  • zvone: plaćali istu nominalnu sumu u eurima za apple priouzvode a sad kad su euro i dolar isti opet digli.
  • zvone: A i primjetih da prije dok je dolar bio slab smo
  • zvone: Dobra ideja o bojkotu američke robe.
  • rusty: Ja je koristim sa svoje Studio ekrane
  • Yonkis: Koristi li netko (Appleovu) polishing cloth [link]
  • jura22: na Opera for iOS ne radi Vikalica. Sto god se upise ne prikazuje.
  • jura22: Abc
  • petros: Ne bih bojkotirao ni Temu niti AliExpress! :)
  • Zdravac: Samo ubaciš Samsung u ponudu, i svi smo mi opet kod tebe trgujemo!
  • Zdravac: Davore, a Temu bi odmah bojkotirao, jel? :)
  • Zdravac: EU, GB i Canada i još ako bi nekako mogli pridobiti Tursku, mislim da bi mogli jako učinkovito pokazati zube. Kad bih tu vidio zajedništvo, ja bih određeno vrijeme bojkotirao.
  • JOHN: ovakve reakcije tog nasnifanog čobana samo potvrđuju moje sumnje da bolesnici vladaju svijetim a još veći imbecili daju glas takvima što je onaj smrad na zapadu i onaj još smrdljiviji na istoku
  • dpasaric: Nismo spremni! :)
  • JOHN: Ako će se bojkotirati kao ovo s dućanima……nebumo daleko stigli.
  • Zdravac: Jeste li spremni, kao Europljanin, bojkotirati američke proizvode dok je Trump predsjednik i ako EU zaključi da na taj način možemo izboriti / vratiti poštovanje europskog ugleda u novom globalnom poretku ?
  • Borisone: Tresla se brda, umro je iPhone SE. R.I.P.
  • Borisone: Da ima "live" event, bilo bi tjedan dana ranije objava na Apple stranicama.
  • Zdravac: e jbg
  • Zdravac: Jel ima live prijenos?
  • Borisone: Ne. Najvjerojatnije samo ažuriran Apple site i objave za medije o novim uređajima.
  • Zdravac: Jel Apple event danas u 19:00h?
  • Yonkis: Hoćemo li sljedeći iParty organizirati putem Invites app-a? ;)
  • Yonkis: Apple will bring its next-generation M5 chip to the MacBook Pro in the fall, followed by the iPad Pro in the first half of 2026, according to Bloomberg’s Mark Gurman. - Wow, M5 na iPadu. M4 je već overkill ali ok. :D
  • miomika: @Zdravac...vjeruj mi, nebi ga prepoznao razliku, ni da te za guzicu ugrize. Nije to google translate.
  • miomika: Naravno Zdravac, pišeš na pamet i provjerio si, jelda?
  • Zdravac: Možda malo "old fashion", ali eto! :)
  • Zdravac: Vjeruj mi, skuži se odmah AI, ali kod ovih mlađih to prolazi jer je to, kao "kul"
  • Zdravac: Poslovna komunikacija zahtijeva poslovno znanje. Dakle, ili znaš što trebaš pisati, ili ne znaš. Ako ne znaš, zaposliti ću onoga tko zna - sigurno ne AI!
  • Zdravac: Ma kakav crni AI za poslovne mailove!! Kod mene ti to sigurno nebi prošlo!
  • drlovric: Mi saljemo stotine mailova na engleskom i da to ista valja, vec bi bilo u nasem workflow :) Ali eto, uzivaj ako te veseli. Ja it tvrdim da je beskorisno, sporo, trapavo, nedovrseno...
  • miomika: pa dok vidim full feature, nemogu sve reč. Upravo gledam na vijestima, završila je konferencija koja nama brani korištenje AI-a na uređajima. Što je zaključak, naravno, 10 mb texta ničega. Kako vidim u OS:_u, izgleda da će potiho ući na mala vrata. @dlovric možda je do ljudi koji je neznaju koristiti. Ipak je u pozadini chatGPT. Meni se ova opcija u mailu jako sviđa, da napravi poslovni
  • Soffoklo: @drlovric ne dozivljava nas Apple kao neko africko pleme vec mi sami sebe tako dozivljavamo i predstavljamo, a onda tvrtke poput Apple sukladno tome djeluju. Zato i Slovenija ima titlove, kao sto je imala i Apple Music davno prije nas i to uz potpunu uslugu, a ne djelomicnu, pa se premijer javno hvali kako eto imamo Apple Music. Do nas je.
  • drlovric: Apple AI je potpuno beskoristan. Dugo nisu vecu blamazu napravili. Svaki dan radim sa Amerima i niti jedan covjek mi nije rekao da ima jedan koristan feature. Svi cekaju bolju Siri koje nema pa nema. A ljudi kupovali iPhone 16 Pro radi "inteligencije" :D
  • miomika: ...i proofreading i onaj AI radi u mailu. Doduše, samo na engleskom, ali radi. Točno se kuži da lagano ovo preregulirano govno iz EU nema proslka i da AI lagano kuca na vrata.
  • miomika: ajde neke dobre vijesti. AKo je laptop/comp settiran na eng. radit će vam image playground s najnovijim update-om 15.3.1
  • drlovric: Apple nas dozivljava kao neko africko pleme i nema tu razumnog objasnjenja ni opravdanja.
  • drlovric: Da jadni, kako bi to mogli priustiti. Bitno bi im utjecalo na poslovanje a pokrili bi desetke miluja ljudi (HR, BIH, SRB, CG). Sve isti jezik :) Iz istog razloga nemamo titlove na Apple TV. A Slovenija ima. Valjda su veci od ostatka ex. YU :)
  • dpasaric: Nema Hrvatske jer bi to značilo da moraju zaposliti osobu koja čita komentare na našem jeziku, a za to smo premaleno tržište. Ostavi komentar na ENG na US/UK zemlji i ciao.
  • dpasaric: MacBook Pro M4 16" prikaz je na naslovnici! :)
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO