09.01.2022 | 12:27
tino1 kaže:
Ništa te nisam skužio! Kad probam napraviti profil mobile.eid.hr ne da mi jer sam na Mac-u? Što uopće ne kužim, jer se prijavljujem na internetu i po meni bi to bila zajebancija da toj stranici mogu pristupiti bilo čime. Riba bi im to napravio između dvije pive od zajebancije.
Ja mislim da bi to trebalo dati na provjeru ustavnom sudu! Neki ljudi su očito jednakiji od drugih.
Evo ti korak po korak:
1. Sa stranice
Aktiviraj eOI preuzmeš
PKG datoteku "MacOS eID Middleware v3.3.0 instalacija"
2. Nakon preuzimanja datoteke, istu otvoriš i
odradiš instalaciju aplikacije EidClient (trebat će ti admin lozinka za instalaciju).
Nakon instalacije imat ćeš u Applications folderu folder EidClient i u njemu aplikaciju koja se zove Client.
Ta aplikacija ti treba jer instalira osim samog AKD programa (zapravo GUI-ja za pristup osobnoj iskaznici unutar kojeg možeš upravljati PIN-ovima i PUK-om otključati eventualno zaključanu eOI) i
"driver" da bi uopće mogao koristiti certifikate na Macu - PKCS#11 modul koji je potrebno učitati u Mozilla Firefox preglednik.
3. Ako nemaš instaliran, instaliraj Mozilla Firefox. eOI (koliko je meni poznato) službeno ne radi u nijednom drugom pregledniku na Macu.
3.U Mozilla
Firefox pregledniku
pod Settings ima dio Privacy & Security. Unutar
Certificates imaš gumb Security Devices. Klik na to otvara Device Manager prozor.
4. U Device Manager prozoru imaš gumb Load, klikni na njega. Pita te za naziv modula - Module name (default je PKCS#11 Module, možeš to promijeniti u recimo AKD eID Module) i putanju do modula - Module Filename.
Putanja do modula za eOI koju je potrebno upisati u Module Filename je: /usr/local/lib/pkcs11/libEidPkcs11.dylib
Kad si to odradio, zatvori Firefox, restartaj računalo, ubaci eOI u čitač i možeš pokušati prijavu u sustav eGrađani vjerodajnicom visoke razine - eOsobna iskaznica. Za prijavu će te pitati PIN koji nije onaj potpisni nego onaj prvi. (Sama eOI ima 2 certifikata na sebi, možeš provjeriti pokretanjem one Client aplikacije, no nažalost zbog nedostatka potpisnog drivera/modula na Macu je dostupan samo dio za prijavu u sustav).
Ako ti to radi, odjavi se iz eGrađana i onda pokušaj aktivirati mobileID na linku
mobile.eid.hr/ (tu će ti reći da preuzmeš Certilia app, kreirat ćeš potrebni username i pass i prijaviti se s eOI u sustav a na mob koji je u sustavu naveden ćeš dobiti aktivacijski kod kao dio 2FA procesa).
Jednom kad imaš aktivan mobileID i Certilia app na mobu možeš se i prijavljivati u eGrađane njime (umjesto eOsobna biraš Certilia osobni mobile.ID kao vjerodajnicu).
U certilia appu na mobu možeš potpisati PDF tako da ga učitaš, odnosno potpisati bilo koji eZahtjev kojem pristupaš s računala a prijavio si se u eGrađane s eOI karticom u čitaču.
Cijeli ovaj proces važi samo za eOI i sustav eGrađani odnosno potpisivanje u sustavu eGrađani ili putem mobitela. Potpisivanje PDF-ova u Acrobat readeru ne radi na taj način (odnosno češće ne radi nego radi), pa za to preporučam izvaditi FINA certifikat koji zovu "potpis u oblaku".
Potpisivanje PDF dokumenata u Certilia appu na mobitelu na kraj dokumenta dodaje još jednu stranicu i stavlja elektronički potpis.
Potpisivanje PDF dokumenata korištenjem FINA potpisa u oblaku radi preko web preglednika i tamo možeš birati gdje ćeš staviti potpis unutar dokumenta.
@zabac: Nisam probao ali na M1 strojevima bi procedura trebala biti ista po koracima.