26.11.2020 | 18:46
Ne znam što će ti i kako ili neće raditi na Big Sur. Nije nemoguće da imaš problema još neko vrijeme dok svi ne odrade update za najnoviji OS.
Ja sam još uvijek na High Sierri (10.13.6).
Treba ti Adobe Reader DC.
NE treba ti Pro.
Osim toga, treba ti čitač kartice koji se ušteka u USB. Ne znam kojeg imaš pa ti onda ne znam niti reći je li podržan na Macu, ali ako si već koristila za pristup na e-Građani, onda ti to sve radi.
Osim toga, treba ti eID middleware, kojeg skineš s eoi.hr, ali i to si već odradila, ako si pristupala na e-građani.
Jedino ne kužim za što bi plaćala licencu godinu dana?
Ako imaš e-osobnu, ona ti vrijedi 5 godina, platila si izradu, i to uključuje i osobne certifikate (identifikacijski i potpisni), nemaš što više plaćati. Adobe Reader DC je besplatan.
Na 10.13 to sve skupa malo kilavi (čitaj: ne radi svaki put), ali nisam siguran javljaju li se isti problemi i na novijim OSovima (i je li uopće problem u OSovima ili u middlewareu), no ovo je workflow koji radi 90%:
Uštekaš prazni čitač u Mac, lampica na čitaču blinka
Umetneš eOI, pričekaš da lampica zasvijetli trajno (kod mene je to obično sekundu-dvije, rijetko 3-4, a svaki 100ti put neće nikako pa treba reboot stroja)
(Čitač kojeg ja koristim ima "usta" za umetanje kartice malo veća nego što je debljina kartice pa se kartica "klima" u čitaču i to onda stvara dodatne probleme, koje ja rješavam tako da ispod kartice dodam jednu prikladnu vizitku, od jednog kolege arhitekta, još mu se nisam stigao zahvaliti
)
TEK SADA pokrenem Adobe Reader, odnosno otvorim pomoću njega PDF kojeg treba potpisati. Ako je Reader otvoren ranije, onda potpisivanje na kraju neće proći (glupo jbg, znam...)
Uz desni rub prozora je paleta s raznim alatima. Skroz na dnu uklikaj "More Tools".
Pojavi se nova paleta preko cijelog prozora, odaberi najzadnju sličicu "Certificates").
Pri vrhu prozora ti se, ispod osnovnog toolbara, pojavi novi toolbar. Na njemu uklikaj "Digitally Sign".
Kursor miša ti se pretvori iz strelice u križ. Na PDF dokumentu označi mišem pravokutnik unutar kojeg će ti se prikazati vidljivi otisak digitalnog potpisa. Taj otisak nije bitan, možeš ga napraviti mikroskopski malenog ako želiš, ali on obično služi da digitalni potpis ima i neki vizualni element, ljudi su na to navikli pa zato.
Ako je kartica ispravno uštekana, pojavit će ti se pop-up da izabereš certifikat (na eOI imaš samo jedan tako da je izbor jednostavan, kao unutarstranački izbori u HDZ-u
).
Nakon toga imaš još jedan dijalog gdje imaš mogućnost izmijeniti, tj. prilagoditi vizualni izgled otiska (to se napravi jednom i ostaje tako kod idućih potpisivanja) - odabereš koji se podaci prikazuju, dozvoliš ili ne prikaz Adobe logoa, dodaš neki svoj grafički logotip ako ga imaš/želiš - neki stavljaju grafički faksimil svog klasičnog potpisa, fore radi...
Na tom istom dijalogu imaš kvačicu "zaključaj dokument nakon potpisivanja" ("lock after signing"). Ako uključiš tu kvačicu, tvoj potpis će biti zadnji na tom dokumentu, više nitko poslije tebe neće moći potpisati taj dokument.
Na idućem koraku moraš utipkati svoj potpisni pin (certifikat na eOI je i identifikacijski, i potpisni, a svaka funkcija ima svoj pin, koje si unijela i inicijalizirala prilikom aktivacije kartice). Dakle, za potpisivanje NE koristiš onaj PIN kojim pristupaš na E-građani (to je identifikacijski), nego koristiš potpisni.
Zadnji korak je da odabereš mjesto i ime pod kojim će se snimiti potpisani dokument. NEMOJ ostaviti isto ime i mjesto (da pregazi izvorni dokument), jer ako ti potpisivanje ne uspije, izgubit ćeš izvorni dokument.
Na tom zadnjem koraku meni cca svaki 10. put javi grešku i ne uspije snimiti potpisani dokument. Ako se to dogodi, moram quitati Adobe, iščupati čitač iz USB, i sve od početka, od prvog koraka.