28.03.2022 | 08:36
Ulagao sam u nekoliko kriptovaluta. Početkom pandemije sam se malo više počeo baviti time.
Još 2017. kad je krenuo Bitcoin sam "ulagao" u cloud rudarenje jer, prema tadašnjem mišljenju, zašto kupiti fiksan iznos Bitcoina ako češ rudarenjem dobiti više? Na kraju je, naravno, ispao scam i popušio sam 100 € uloga, ništa strašno, ali i volju za kriptovalutama.
Inače ne volim "velike" ili "mainstream" valute, zabavnije mi je uloviti neki potencijalni veliki profit i kupovati valute dok su jeftine, kao dugoročno ulaganje.
Najviše sam kupovao XRP dok je bio ispod 0,30 €, jer mi se kao projekt čini vrlo zanimljivim (zamjena za Swift za brz i jeftin transfer novca).
Već sam sada utrostručio svoj ulog, ali vjerujem da ta valuta ima potencijal za puno više pa namjeravam držati još barem 2-3 godine.
Kupio sam tada i 50$ Bitcoina, čisto da ne zafali, koji danas vrijede 250$.
Osim navedenih imam još manje uloge u raznim "mlađim" valutama.
NFT me previše ne zanima, a i prestao sam aktivno pratiti kriptovalute već nekih pola godine. Ne namjeravam više ulagati u valute koje trenutno držim, imam dovoljno dobar kapital, a i umarajuće je stalno pratiti.
Sigurno se više neće desiti scenarij "kupio Bitcoin za 100 $ i prodao za 2 milijuna 10 godina poslije", to se desi jednom u životu, ali se svejedno može zaraditi na kriptovalutama. Sve ovisi koliko ulažeš, tj. koliko si spreman izgubiti.
Ako primjerice uložiš 1000 € u neku valutu, i nakon 2 tjedna skoći za 15%, dobio si 150 € vrijednosti. Nisi "zaradio" 150 € jer dok ne prodaš, nisi ništa zaradio. Tu se ljudi često zbunjuju.
Često čujem "Jučer sam zaradio 200$ na Ethereumu!"
Kad ih pitam da mi pokažu tih 200$, uvijek slijedi odgovor "aaaa... nemam ih još..".
U trenutnom tržištu nije vrijeme za prodavati, ali bez prodaje nema zarade, a često se zbog propuštenih prilika ne zaradi ništa.