Kriptovalute
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kriptovalute

26.03.2022 | 09:34
Životni koncept o kojem romantično pričaju svi oni koji ga nisu probali. Zvuči idilično, dok ti vukovi ne rastrgaju pola stada u jednu noć, ili dok ti ne zatreba liječnička pomoć zbog nekog akutnog stanja (možda i operacija slijepog crijeva, na primjer), a ne možeš nikamo, niti itko može k tebi jer te zatrpalo metar snijega...
28.03.2022 | 08:36
Ulagao sam u nekoliko kriptovaluta. Početkom pandemije sam se malo više počeo baviti time.

Još 2017. kad je krenuo Bitcoin sam "ulagao" u cloud rudarenje jer, prema tadašnjem mišljenju, zašto kupiti fiksan iznos Bitcoina ako češ rudarenjem dobiti više? Na kraju je, naravno, ispao scam i popušio sam 100 € uloga, ništa strašno, ali i volju za kriptovalutama.

Inače ne volim "velike" ili "mainstream" valute, zabavnije mi je uloviti neki potencijalni veliki profit i kupovati valute dok su jeftine, kao dugoročno ulaganje.

Najviše sam kupovao XRP dok je bio ispod 0,30 €, jer mi se kao projekt čini vrlo zanimljivim (zamjena za Swift za brz i jeftin transfer novca).
Već sam sada utrostručio svoj ulog, ali vjerujem da ta valuta ima potencijal za puno više pa namjeravam držati još barem 2-3 godine.

Kupio sam tada i 50$ Bitcoina, čisto da ne zafali, koji danas vrijede 250$.

Osim navedenih imam još manje uloge u raznim "mlađim" valutama.

NFT me previše ne zanima, a i prestao sam aktivno pratiti kriptovalute već nekih pola godine. Ne namjeravam više ulagati u valute koje trenutno držim, imam dovoljno dobar kapital, a i umarajuće je stalno pratiti.

Sigurno se više neće desiti scenarij "kupio Bitcoin za 100 $ i prodao za 2 milijuna 10 godina poslije", to se desi jednom u životu, ali se svejedno može zaraditi na kriptovalutama. Sve ovisi koliko ulažeš, tj. koliko si spreman izgubiti.

Ako primjerice uložiš 1000 € u neku valutu, i nakon 2 tjedna skoći za 15%, dobio si 150 € vrijednosti. Nisi "zaradio" 150 € jer dok ne prodaš, nisi ništa zaradio. Tu se ljudi često zbunjuju.
Često čujem "Jučer sam zaradio 200$ na Ethereumu!"
Kad ih pitam da mi pokažu tih 200$, uvijek slijedi odgovor "aaaa... nemam ih još..".

U trenutnom tržištu nije vrijeme za prodavati, ali bez prodaje nema zarade, a često se zbog propuštenih prilika ne zaradi ništa.
29.05.2022 | 19:27
Digitalne valute definitivno dolaze, a biometrija lica je korak bliže uvođenju CBDC-a.

Moje je mišljenje na liniji s Russellom - moguća zloraba takvih osobnih podataka daleko nadilazi prednosti takve tehnologije.

29.05.2022 | 20:30
Kako si sad uspio to skupusati u istu temu s kriptovalutama? Cijela blockchain tehnologija se temelji na tome da nema središnje "vlasti" koja validira transakcije.
29.05.2022 | 21:09
"Hvala Vam na ovom pitanju!"

Čini se nepovezano, ali zapravo jest, tako da dobro da si to pitao!

Tko je u kriptu dobro zna da je došlo da sloma kriptotržišta zadnjih mjeseci. Podudara se s ratom i inflacijom zbog štancanja novca, a posebno s povećanjem kamata - što dovodi do domino efekta.

Iako ne vjerujem da to ima direktne veze sa zabrinutošću vlada s kriptovalutama, nije da im sve to ne ide "na ruku" - jer znamo da su kriptovalute postale "trn u oku" svake vlasti koja, naravno, želi kontrolu nad monetarnim sustavom.

Dio je tu opravdan, a dio nije. Dio koji je opravdan jest što je zaista opasno dozvoliti da crno, kriminalno, tržište ima svoju valutu koju je van sustava države, policije i poreza. To bi značilo sustav plaćanja svega ilegalnog koji bi funkcionirao paralelno, bez tragova, globalno, bez troškova i anonimno. Znači to je zaista nešto gdje podržavam države da ne mogu to tek tako dopustiti.

S druge strane, kriptovalutni sustav požuruje nastajanje nove digitalne valute, ali centralizirane i kontrolirane, ali u tom slučaju - previše kontrolirane. Ona namjera koja je u početku dobra i smislena, polako prelazi u sustav opće totalitarne kontrole svakog pojedinca preko granica osobnih sloboda i dovodi nas do faze u kojoj ozbiljno trebamo razmisliti želimo li to?

Uspostava takvog sustava značila bi infrastrukturu spremnu za potpunu zlorabu osobnih podataka, gubitak privatnosti i nemogućnost ikakve pobune protiv sustava koji je već sada dobrim dijelom maligan od korupcije od strane velikih korporacija.

Primjer takve zlorabe demonstrirao nam je kanadski premijer Trudeau u sukobu s vozačima kamiona koji su miroljubivo tražili svoja prava i objašnjenje za postupke vlade.

Kolika bi se moć centralizirala kod onih koji bi kontrolirali CBDC je gotovo nezamisliva, gotovo da možemo reći da bi "porobili planet" jednim potezom.

I sve to nam se servira pomalo, korak po korak, metodom "kuhanja žabe".
30.05.2022 | 08:47
Jadne žabe... Mene fkt zanima jel netko nekad zaista pokušao tako skuhati živu žabu pa da se to stalno spominje kao metafora. I, ako jest, zašto, pobogu?

Do sloma kriptotržišta došlo je i moglo je doći jedino zato što je većina vlasnika (korisnika, ulagača) kriptovaluta to doživljavala kao špekulativno ulaganje (umjesto junk bonds, kupit ćemo ethereume, pa ćemo ih prodati za "pravi" novac kad im skoči cijena), umjesto kao promjenu monetarnog sustava. Jer, nažalost, na svijetu se pojavilo premalo onih koji su bili spremni svoju robu i usluge prodati za kriptovalutu. A, da se to dogodilo, postalo bi nevažno koji je "tečaj" između bitcoina i eura i sl.

A ovo o čemu ti sad pišeš nema uopće veze s kriptovalutama, to je samo idući korak u konceptu opticaja "klasičnog" novca.
30.05.2022 | 09:28
Ima i nema veze. Sustav kriptovaluta daje znanje i tehnologiju (to je test) za uvođenje digitalnog novca. Iako danas plaćamo karticama više nego prije (korona i ta sranja) pravi novac postoji.
Kriptovalita je kao mijeh napuhuje se i ispuhuje se.
Kada je Elon Musk kupio brdo Bitcoina (BC) i paralelno rekao da se Tesla pordaje za njih, tečaj je skočio i milioni naivaca su pokupovali BC, a ponuda je bila vremenski ograničena (toliko da musk zaradi "ni orao, ni kopao").
Na BC zaradi netko onda kada netko popuši.
  • Dijete
  • Posjetitelj
31.05.2022 | 08:56
jura22 kaže:

Kriptovalita je kao mijeh napuhuje se i ispuhuje se.

Pa i drzave tiskaju ekstra cash kad im zatreba balansiranje inflacije, kaj ne?
31.05.2022 | 12:52
Ne, od kuda ti to?
Kada bi to radili, onda bi inflacija eskalirala(kako je eskalirala u SFRJ).
Ako RH štampa nekontrolirano kune, onda i EU štampa nekontrolirano euro, a to nije slučaj.
Prelazak na euro i je i nije dobar.
Nije dobar jer se gubi autonomija monetarne politike, pasti će standard, nema zarade na konverziji, dio mjenjačnica će prestati raditi ...
Dobro je jer ne budu mogli "štampati" eure, nema konverzije, protok novaca bude jednostavniji ...

Kripto valute su špekulativne valute. Nema regulatora. Nema zakonske osnove kod krađe. EU nešto radi po tom pitanju.
04.09.2022 | 08:57
EU je već razradila plan kako žele ukinuti keš kako bi nas velike banke u vlasti elita pomalo navele u zamku centralne digitalne valute koja bi im dala potpunu političku i ekonomsku kontrolu nad društvom, a nama potpuni gubitak privatnosti i sloboda:

04.09.2022 | 09:23
Svaki narod ima vlast kakvu zadlužuje
04.09.2022 | 18:24
Točno. Na kraju dana, velika većina vlasti pribjegava fašismu.
04.09.2022 | 20:46
Ako im se dozvoli. Ima onaj zapis iz ranog doba nacističke vlasti...
hr.wikipedia.org/wiki/Prvo_su_do%C5%A1li...

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam šutio;
jer nisam bio komunist.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam šutio;
jer nisam bio socijaldemokrat.

Kada su došli po sindikaliste,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalist.

Kada su došli po mene,
više nije bilo nikog
da se pobuni.
04.09.2022 | 21:58
Kanada nije imala kriptovalutu ali to nije sprijecilo vlast da prosvjednicima blokiraju racune. Oni koji su imali gotovinu doma mogli su funkcionirati.
04.09.2022 | 22:22
jura22 kaže:
Kanada nije imala kriptovalutu ali to nije sprijecilo vlast da prosvjednicima blokiraju racune. Oni koji su imali gotovinu doma mogli su funkcionirati.

Upravo to! Tada se vidjelo koliko je egzistencijalno opasno sve svoje financije predati u ruke korumpirane totalitarne vlasti.
05.09.2022 | 16:44
Malo teorije i zavjere:
Što ako nam sustav počne određivati koliko smijemo potrošiti novaca na nešto?

Konkretan primjer:
Frendica iz Australije. Roditelji pobjegli pred komunizmom (priča za ispovračati što su im tu radili). Otac želi umrijeti u RH (sahranjen je u ZG).
Frendicu zove porezna iz Australije i tlači da joj otac premalo novaca troši i pitaju u čamu je problem (otac ima račun iz Australije + RH nije skupa = ne treba mu puno).

KAda si u mirovini ne možeš malo trošiti, već kako je neki "klokan" taom zamislio.
05.09.2022 | 17:00
U Australiji ne možeš dobiti državnu mirovinu ako imaš svog novca. To je sigurno. Njima je to socijalna mjera. U tom smislu, logično je da kontroliraju koliko trošiš. Ako te oni financiraju iz nekog socijalnog fonda, a ti lovu slažeš na hrpu, jasno ne da im se to ne sviđa.
05.09.2022 | 17:46
Ne. Imao je mirovinski fond. Penziju za Aboriđine nije koristio.
Znam da imaju tu zasticenu mirovinu za one koji ne rade i mogu bitati ili ta ili tvoj fond. Ne mogu kombinirati.
05.09.2022 | 18:11
Onda se jednostavno radi o tome da oni prate porijeklo imovine, što bi bilo normalno da svaka porezna uprava radi. Čovjek je u mirovini, ima svoj mirovinski fond, a troši neuobičajeno malo iz njega. Jedan mogući odgovor je i da ima "crne", neoporezovane prihode iz nekog izvora. Pitali su i dobili odgovor da živi skromno, i to u jeftinijoj zemlji. I OK. Kod nas se penzioneru mora naći 500 MKn na tekućem računu pa da se nekom upali alarm.
05.09.2022 | 18:18
Poanta je bila kontrola, s ne trosenje.
I zasto netko ne bi imao ustedjevinu?
Zadto bi prodaju nekretnine trebao prijaviti Australcima?
05.09.2022 | 22:03
Zašto ne bi? Prodaja nekretnine je nešto što se prijavljuje u svakoj pravnoj državi. I - da - poanta je kontrola. Ako troši puno manje nego što je uobičajeno, to može značiti da ima druge izvore prihoda koji su neoporezovani, odnosno ilegalni.
06.09.2022 | 15:56
Aha, kada ti žena da novce, trebaš ih prijaviti poreznoj da oni ocjene jesu li legalni ili nisu.
Ispada da je legalno zarađen novac koji nije u banci (jer im ne vjeruješ i držiš u "čarapi") preko noći postao nelegalan?

Zašto netko ne smijem svaki mjesec staviti u "čarapu" 1000kn i nakon 25 godina staža imati 300.000kn za koje moram sada dokazivati porijeklo?
06.09.2022 | 16:36
smayoo kaže:
Ako im se dozvoli. Ima onaj zapis iz ranog doba nacističke vlasti...
hr.wikipedia.org/wiki/Prvo_su_do%C5%A1li...

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam šutio;
jer nisam bio komunist.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam šutio;
jer nisam bio socijaldemokrat.

Kada su došli po sindikaliste,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalist.

Kada su došli po mene,
više nije bilo nikog
da se pobuni.

E to je bit problema, koje mi danas ne vidimo. Hvala ti @smayoo na ovom citatu, koji sam po sebi sve govori. Mnogi mlađi za njega, nisu niti čuli, jer vise do tik- tokovima i sl. pizdarajama. Nije netko tek tako lupio da je "Povijest učiteljica života", jer tko nju ne poznaje ide u rikverc ili ponovo ponavlja razred, ili snosi te posljedice, koje jako mnogo koštaju.
06.09.2022 | 16:50
Namjerno sam razdvojio ovaj post, od ovog, zbog sila repatica koje djeluju na mjesečevu mijenu. Sad kad pogledate ovaj legendarni citat, koji je prenio @smayoo, moje je pitanje, koja vas državu trenutno podsjeća na ovaj citat ?
06.09.2022 | 18:54
Na svaku,više-manje. Ljudi su, u strahu za vlastiti komfor - uškopljeni.
06.09.2022 | 19:13
smayoo kaže:
Na svaku,više-manje. Ljudi su, u strahu za vlastiti komfor - uškopljeni.

Na svaku vele-silu, jer su običmi ljudi pred njom uškopljeni. Evo ovih dana nam dolazi Egdogan i mi u zg imamo "problem prometa". Da dolazi npr. Premijer Senegala, imali bi problem, ali ne kao Erdoganov, jer je Turska ipak sila.
06.09.2022 | 20:19
Nema veze velesila. Svaka se vlast na svojoj prćiji teži ponašati fašistički. Danas su metode perfidnije. Ne dolazi više Gestapo usred noći razvaljivati vrata. Ali recentni događaji oko korone su najbolji primjer. Koji god se liječnik, biolog, znanstvenik, novinar... drzne nešto usprotiviti službenom narativu, završi u medijskoj blokadi i profesionalnoj izolaciji, prijetilo im se otkazom, a medijski progon su doživjeli odmah. I organizirani, i ovaj "spontani", od ustrašenih poslušnika, kakvih je i ovdje bilo.
08.09.2022 | 17:28
smayoo kaže:
Nema veze velesila. Svaka se vlast na svojoj prćiji teži ponašati fašistički. Danas su metode perfidnije. Ne dolazi više Gestapo usred noći razvaljivati vrata. Ali recentni događaji oko korone su najbolji primjer. Koji god se liječnik, biolog, znanstvenik, novinar... drzne nešto usprotiviti službenom narativu, završi u medijskoj blokadi i profesionalnoj izolaciji, prijetilo im se otkazom, a medijski progon su doživjeli odmah. I organizirani, i ovaj "spontani", od ustrašenih poslušnika, kakvih je i ovdje bilo.

To znači da je omjer snaga više-manje isti, samo su metode suptilnije Ak je tome tako zašto onda ti skačeš na zadnje noge kad se spomene fašizam
08.09.2022 | 17:54
Gdje skačem? Može citat?
09.09.2022 | 14:12
Skače na zadnje noge samo kad se spomene NDHAPZDS.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 17 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO