04.12.2022 | 09:43
dpasaric kaže:
Suvremene banke su zapravo potpuno "šuplje" i da svi idemo dići pologe istovremeno sustav bi se srušio jer banke barataju novcem koji zapravo nemaju i generiraju ga putem kreditnih balona. No, banke iza sebe imaju državu koja do iznosa xyz jamči za pologe i onda većina ljudi vjeruje tom sustavu i stvari funkcioniraju. To je tzv. fiat novac, novac koji nema podlogu u ikakvoj stvarnoj vrijednosti osim što je odobren od vlasti i ona jamči za njega.
Mali ispravak. RBA, ili ZABA ili bilo koja treća banka NE GENERIRA novac. Njega, uvjetno rečeno, stvara središnja nacionalna banka, kod nas HNB. Nisam naivan po pitanju njihovog poštenja i stručnosti, ali ipak ostaje činjenica postoji JEDNO tijelo koje bar formalno nadzire država (čije vodstvo, i opet formalno, biramo svi mi pa onda slijedom te logike ipak imamo bar neki kolektivni utjecaj na sve ove procese, iako s mrtvim vremenom reakocije od 4 godine koliko traje je dan izborni ciklus). Iza valute stoji država, ali kako su valute sve međusobno povezane i njima se trguje, onda vrijednost te valute ipak određuje kolektivna percepcija drugih središnjih nacionalnih banaka koje su itekako svjesne zaduženosti neke države, njezinih proizvodnih potencijala, potencijala njezinih vrijednosnih resursa, obrazovanosti nacije itd... Najbedastiji primjer: zamislimo hipotetsku situaciju u kojoj na Krbavskom polju postoji neki mineral. Samo na Krbavskom polju, nigdje drugdje u svijetu. Taj mineral je potreban, jer on u masi od 1 grama postaje okidač za hladnu fuziju. Bam, riješena svjetska energetska kriza, Arapi su opet svedeni na jahače deva, VVP je izgubio bilo kakvu relevantnost. I RH, u svojoj mudrosti, kao članica EU i NATO-a, zaštićena kao lički medvjed kaže: mineral postoji samo na području vojarne u Udbini, to je državni teritorij, prodaja nije moguća, državno vlasništvo, kupuje se i plaća samo u kunama. Cijena je XYZ. Vrijednost kune leti u nebo, jer iza nje postoji KONKRETAN mineral čija je vrijednost nemjerljiva. I sve banke to priznaju.
Što RBA i ZABA rade, a što to navodiš, posuđuju ISTI novac na razne strane i onda ako ti i ja dođemo u banku podići svoje pologe, one ga nemaju, jer su ga investirale u Todorića, Kutlu i sl. Tu je uloga središnje banke da to prati i nadzire stanje njihove aktive i spriječi ovakve stvari.
U konačnici efekat jest vrlo sličan i dovodi do inflacije (novac gubi vrijednost, jer mu je povećana količina u opticaju, a opseg roba i usluga se nije povećao), ali fundamentalno je vrlo različit. S Covid krizom su se ekonomski tokovi zamrznuli ili jako usporili, ali vlade su isplaćivale plaće i naknade,a da ljudi nisu ništa proizvodili. Jasno da se godinu dana kasnije vratila inflacija, jer si u opticaj pustio dodatnu količinu novca koja nije utemeljena na svim ostalim aktivnostima. No, u praksi ipak POSTOJI nešto iza tih valuta što im daje konkretnu vrijednost, zaključno za zlatnim rezervama koje postoje u središnjim bankama.
Iza kripta ne postoji NIŠTA. Nemaš regulatorni mehanizam koji time upravlja. Nemaš čvrstu vrijednost, pa taman da se radilo o proizvodnji el. struje iz obnovljivih izvora energije (dakle, defacto vrednuješ svoje obnovljive izvore energije).
Jedno je, s pravom,, upozoravati na natruli bankarski sustav u kojem šačica ljudi bere vrhnje samo za posredništvo, ali ostaje činjenica da iza toga stojimo svi mi; ti sa svojim radnim satima i ostancima duboko u noć, Smayoo sa projektima i izvedbama solarnih elektrana, ja sa odrađenim svojim poslom koji je riješio probleme nekim ljudima i zaposlio druge ljude. I da netko jednog dana dođe i pita što ste i trojica napravili ovaj tjedan, imamo što pokazati o dokazati da smo doista radili ovaj tjedan, jer iza toga postoje konkretni rezultati.
Kripto je, koliko sam ja shvatio, a i manje-više ste mi potvrdili moje razmišljanje, e-mail koji bi trebao nešto vrijediti, ali u njemu nema nikakvih konkretnih podataka koji bi ga učinili vrijednim osim toga što onaj koji ga je poslao kaže da on vrijedi XY klasičnih novaca za koje znamo koliko vrijede.