Kupovina elektricnog auta...
(3 korsinik/a gleda/ju temu) Ender, jura22, (1) Gost

Kupovina elektricnog auta...

12.01.2025 | 09:15
Po meni se EV nikada neće puniti velikom brzinom makar i našli baterije koje se mogu brzo puniti i izradili punjače koji imaju vrlo veliku snagu.
Gore spomenuti Teska Model 3 ima bateriju od 82kWh. Kada bi se takva baterija i mogla napuniti za 5 minuta (0,08333h ili 1/12h), kolika bi snaga punjača trebala biti?
82/0,08333=984kW!
Skoro megavat.
NE Krško ima snagu od 696MW i ona sama bi mogla puniti tek 707 auta paralelno!!!

Zato tvrdim da NIKADA se EV neće moći napuniti za "pet minuta", već će vlasnici biti prisiljeno čekati u beskonačnim redovima.

Za suporedbu benzin i dizel imaju sličnu energetsku vrijednost po litri koja je nešto ispod 10kWh.
Znaći, puni tank od 60 lit ima oko 600kWh, 7,5x više od Tesle.
Sada, ako Akio Toyoda kaže da ima mjesta napretku ICE motora, izgleda da ćemo doživjeti da se iskoristivos povečava i potrošnja smanjuje.
12.01.2025 | 10:23
Ako je ovaj izračun na primjeru NE Krško točan - to je dodatni razlog za brigu. Po tome cijela jedna NE ne bi mogla podmiriti brzo punjenje niti za aute u prva 3 nebodera u mojoj ulici, a u kvartu ih je 12 velikih. A gdje smo tek ako bi se tražilo da se auti pune isključivo potpuno ekološkim samoobnovljim izvorima?

Bio bi velik uspjeh da se javni prijevoz i gradska dostava prebace na struju i da se takva vozila lagano pune u vrijeme kada ne rade u svojim velikim garažama. A Smayoo će znati bolje, ali čisto sumnjam i da su trafostanice na terenu sposobne hendlati takva punjenja na toliko automobila istovremeno, znači to traži znatne intevencije na mreži po doslovno cijelom gradu.

I onda kada tako, mic-po-mic, stjeraš ekološke zagovornike osobnih EV u kut stvarnom praksom - znate što se dogodi? Pobjegnu u eltističko-diskriminatornu teoriju da zapravo "što će svima auto, to treba biti stvar za bogate". I to je dio koji mi se ne sviđa. Sve je ok dok su to pojedinici entuzijasti (jeste li gledali Nedjeljom u 2 gdje je bio Hrvoje Prpić (ex HG spot) i Juraj Šebalj?), ali kada se pojavi i takva vlast (npr. forsiranje bickla u Zagrebu po svaku cijenu, pa čak i da prva pomoć ne može proći) koja krene zagorčavati život onima koji se oslanjaju na svoj auto, e to je signal za uzbunu.
12.01.2025 | 11:35
Samo lupetate ko maksim po diviziji, i jedan drugom podilazite.

Suluda pojedinačna videa koji "svjedoče" o kakvim god "događajima" neću ni komentirati. Tako je prije godinu-dvije bilo popularno posvuda objavljivati videa "zapalio se električni auto, užas, vidi što se dogodilo". I onda ispadne da je auto zapravo bio benzinski ili plinski, ispadne da je snimak star 10+ godina, ispadne da je požar bio podmetnut...

Brzi punjač ti ne treba u stambenom kvartu. Treba ti na putu. Na otvorenoj cesti, na autocesti ili odmah uz nju. Zašto ti na parkingu gdje ti auto stoji preko noći treba brzi punjač? Zar mislite da ću ja sebi kod kuće ugraditi BRZI punjač? Neću. Ugradit ću obični izmjenični od 11 kW, jer imam cijelu noć vremena (često i više) da se baterija napuni.

Tesla brzi punjači, rekoh, ograničavaju trajanje punjenja na PETNAEST minuta, a ne na PET. Osim toga, na BRZOM punjaču nijedna baterija se ne puni preko 80% zato što preko 80% punjenje mora biti usporeno zbog kemije baterije.

Scenario u kojem se SVI auti ISTOVREMENO pune na BRZOM punjaču je besmislen čak i u teoriji. Nisu svi istovremeno krenuli na put, nisu svi istovremeno stigli do brzog punjača, nisu svi istovremeno ispraznili bateriju.

Davore, u stambenoj zgradi u kojoj živiš je ukupna instalirana snaga instalacija u svakom stanu nešto kao 7-8 kW, tipično. Stanova ima stotinjak pa to ne znači da je snaga električnog priključka zgrade 800 kW, nego je vjerojatno nešto kao 120-140 kW. Kako to? Kako to, kako to, kako to?

Dunning-Krugerov efekt - što manje o nečem znaš, to si tvrđe uvjeren u svoje stavove.

Za suporedbu benzin i dizel imaju sličnu energetsku vrijednost po litri koja je nešto ispod 10kWh. Znaći, puni tank od 60 lit ima oko 600kWh, 7,5x više od Tesle.

ICE motor od navedene količine energije nešto preko pola potroši na otpadnu toplinu smrdiš-prdiš ispuha i onu koja se iz samog motora mora odvoditi rashladnim sustavom. Dakle, efektivno za kretanje, energija na raspolaganju nije niti 300, nego nešto kao 270 kWh. ICE automobil, svaki put kad treba usporiti, akumulirana kinetička energija se doslovno baca u vjetar, a dobro izvedeno EV ima rekuperaciju energije koja, ovisno o uvjetima na cesti, može ići i preko 70%. Tako da EVu nikad neće niti trebati toliki energetski rezervoar kakav treba ICE vozilu.

K tome, tehnološki razvoj baterija je tek na početku. Gustoća pohrane energije će još značajno rasti, litijske baterije neće ostati jedina raspoloživa tehnologija. Već sad se u stacionarnim sustavima koriste i natrijeve, i aluminijske i cinkove...

I sve ste to već znali, ali svejedno lupate jer bi radije ostali u 19. stoljeću, tu ste navikli, udobno vam je.

ali kada se pojavi i takva vlast (npr. forsiranje bickla u Zagrebu po svaku cijenu, pa čak i da prva pomoć ne može proći) koja krene zagorčavati život onima koji se oslanjaju na svoj auto, e to je signal za uzbunu.

Ajde, stvarno, daj uključi mozak umjesto da tako slijepo pušiš politikantska podmetanja. Da nije tamo bilo tih stupića, bilo bi parkiranih auta i hitna opet ne bi mogla proći, i opet bi bila kriva aktualna vlast. Ne postoji veliki grad koji nema problem s osiguranjem funkcionalnih koridora za hitne službe i to nema veze ni s biciklima, ni sa zelenim politikama.

Zato si i ti toliko volio slobodu putovanja s obitelji u kamperu.

Jesam, točno. Ali nisam nikad tvrdio da je moja temeljna sloboda posjedovati kamper, niti da mi je općina Viškovo dužna osigurati parking za njega na javnoj površini. Iznajmio sam ga na ta dva tjedna koliko sam ga koristio.
12.01.2025 | 11:40
Ono u čemu se slažemo je - da je javni prijevoz u Rijeci - jedva prolazan, a u prigradu je potpuno beskoristan. I da je TO prvi problem kojeg grad treba riješiti. A ne parking.
12.01.2025 | 12:27
Što bi trebalo značiti "dužna osigurati parking"?
Pa taj parking se naplačuje ili bi se trebao naplačivati.
Ovo je jeftino?

Z5.jpeg
12.01.2025 | 12:29
Jedino što je Tomašević postigao je potjerao kokošare iz centra jer sada ne mogu parkirati ispred kuće ako imaju PPK koja im ne pripada.
Kolega kaže da je sada 2. zona u banani jer nema mjesta.
12.01.2025 | 12:30
Ja se ovdje slazem sa Davorom.

Silom prilika sam bio prinudjen ukinuti DPF filter na Peugeot 308 kojeg sam ranije vozio. Naime da bi se regeneracija DPF odradila potrebno je auto voziti u 4. ili 5. brzini nekih 10-15-20 minuta. To je valjda putna brzina nekih 90-100km/h.

99% zupanije u kojoj zivim (inace teritorijalno najveca u BiH) ima ogranicenje 50km/h. Nemamo niti metar auto ceste ili bilo kakve brze ceste. Ja da bih ispunio ovo sto Peugeot trazi moram otici u Zupanju, voziti 15-20 min prema Zagrebu okrenuti se i vratiti doma. Potrositi 2 sata zivota na to.

Ili pokusati neke egzibicije na lokalnim putevima, pa ostati bez vozacke. Policija ceka na dionicamana kojima se iole malo brze moze voziti.

Tako da sam fizicki uklonio DPF. Covjek je Hilti busilicom polupao ono sace unutar lonca. Katalizator niti ostatak izduva nije dirao. Morali smo ucitati mapu od identicnog vozila bez DPF i nikada vise probleme nisam imao. Uredno je proilazio tehnicke. Novi vlasnik ga i dan-danas vozi. Nikakvih problema.

Trenutacno vozim Peugeot 3008 i taj ima i DPF i AdBlue. Imao sam puno problema sa tvornickom greskom sa AdBlue rezervoarom (meni se pojavilo nakn isteka jamstva) i javljao mi je neke glupe greske, tipa "Mozes voziit jos 1100km" i onda ti se auto ugasi. Par puta sam malom dijagnostikom resetirao tu gresku ali ona se vracala.

Ukinuo sam AdBlue na vozilu (nista fizicki nije uklonjeno sa auta) samo je softverski ugaseno. Nakon toga, godinama nemam nikakve probleme. Zanimljivo da mi ovaj ne radi probleme sa DPF iako se radi o istom rezimu voznje i zivota (kratke gradske relacije, sto je najgora moguca opcija za dizel motore).

Tako da ovo birokratsko forsiranje ekologiju dodatno poskupljuje i komplicira putnicke automobile. To i proizvodjacima automobila odgovara jer sav trosak je prebacen na teret kupca :/
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 19 minuta
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?