Kupovina elektricnog auta...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina elektricnog auta...

25.01.2025 | 19:54
jura22 kaže:
Koja je komparativna prednost EV pred diesel/benzinskim automa?
Ja sam probao računati kako se EV ne isplati i kako nije toliko “zelen” kako ga se prezentira.

Pratim te pro-et-contra rasprave o EV godinama. U mom užem krugu prijatelja je gomila FER-ovaca poput našeg Smayoota ovdje - i sve njih zanima EV priča i prate to s velikim interesom, a neki i sami imaju EV. Najbolji izvor informacija su mi oni koji sami imaju EV i kolega elektroinženjer kojemu je upravo to posao - briga o reklamacijama i servisima takvih automobila. Sve dolazi kod njega - i klasični ICE auti, EV i hibridi. Njegovo iskustvo je da su hibridi najnepouzdaniji od te tri klase.

Kako ja vidim stvar - prednost EV nad klasičnim autima je još uvijek za vrlo ograničenu publiku, a to su, u mojim primjerima bez iznimike, ljudi koji žive u prigradu, imaju kuću s dvorištem i gdje svoj EV mogu puniti jeftinom kućnom strujom, koriste ga za odlazak u centar grada i nazad - i to je to. Svi oni, opet bez iznimke, imaju drugi "pravi" auto koji je diesel i koji služi za sve situacije gdje "nema zezancije".

Što se tiče agrumenta da su EV jeftinija u eksploataciji od klasičnih vozila - to je daleko od istine. Imali smo te izračune ovdje na forumu i ispali su porazno za EV, a koristio sam kao primjer nimalo optimalan primjer s moje strane jer sam siguran da bi neki skromniji auto bio još jeftiniji za eksploataciju od moje dizel Alfe - koju sam uzeo za primjer jer vodim sve troškove u cent tijekom godina.

EV su, za sada, još uvijek pomodna stvar i igračka za tehnofile koje veseli nešto novo, a ima i onih koji su oduševljeni ubrzanjem takvih vozila, pa ih to zabavlja i uživaju u "semafor run". Sve je manje onih koji kupuju EV jer je to "zeleno" - jer nije, daleko je od zelenog. Isto tako jako je malo onih koji slože računicu da im je to zaista ušteda novca u odnosu na klasičan auto. Više to bude "dobili smo poticaj za solare, pa smo se onda odlučili i za EV da to iskoristimo" - iako zapravo to traži nimalo jeftinu investiciju u EV vozilo, pa je konačni zbroj korisnosti upitan.
25.01.2025 | 22:24
EV jest zeleno. Mi živimo u gradu koji je klimatski povoljan jer ili pada kiša, ili puše bura pa je gradsko zagađenje nisko govoto uvijek. Eno ti Zagreba koji je već godinama jedan od najzatrovanijih gradova EU. I to je sve od autoguma. How yes no.
26.01.2025 | 05:39
Zar sam nesto propustio, EV nema gume?
26.01.2025 | 09:43
Ne, to je najnovija izmišljotina ljubitelja ICE vozila - kako ne zagađuju ICE motori, nego gume, pa onda, kobajagi, EV auti zagađuju više jer su teži pa više troše gume
26.01.2025 | 09:48
Evo.
magazin.hrt.hr/zdravlje/u-hrvatskoj-godi...cenja-zraka-11979942
Na priloženoj fotografiji se može vidjeti zagađenje od autoguma, zar ne?
26.01.2025 | 10:26
smayoo kaže:
Ne, to je najnovija izmišljotina ljubitelja ICE vozila - kako ne zagađuju ICE motori, nego gume, pa onda, kobajagi, EV auti zagađuju više jer su teži pa više troše gume

EV ne troši ni malo više guma nego normalno auto, ako se upotrijebi ispravna guma. Run Flat ili guma veće nosivosti ima stabilniju stijenku i kotura se više po djelu kolji je namijenjen kontaktu asfalta i gume, nego periferijom.

Moj prvi set guma na semi električnom autu su bile normalne 3 bara napuhane gume i desilo se da su se izlizale sa strane kontaktne površine a u sredini su bile top. Kad bi ja provjeravao profil pokazalo bi mi da je dobra guma, jer mjerim u sredini. Trebalo mi je vremena da skontam zašto, mjerio bezbroj pota optiku itd. Promijenio vrstu guma i super.
26.01.2025 | 10:32
smayoo kaže:

Ali to je očigledna istina, pitaj ekipu koja pegla EV koliko im traju gume, a koliko su im trajale prije na autima koji su pola tone lakši. Dok potrošiš 2 seta, netko s EV potroši 3 seta.
26.01.2025 | 10:53
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Ali to je očigledna istina, pitaj ekipu koja pegla EV koliko im traju gume, a koliko su im trajale prije na autima koji su pola tone lakši. Dok potrošiš 2 seta, netko s EV potroši 3 seta.

Zato što su navukli gumu NI 80 a ne NI 100 ili iznad. Vjeruj- gonilo me.
26.01.2025 | 10:56
Ma fućka se njemu za gume. On samo papagajski ponavlja gluposti koje smrdiš-prdiš časopisi ispaljuju. Evo di, Davore, vidi onaj zadnji link na članak na HRT webu i pogledaj fotografiju. To je sve od guma.
26.01.2025 | 11:02
tino1 kaže:
EV ne troši ni malo više guma nego normalno auto, ako se upotrijebi ispravna guma. Run Flat ili guma veće nosivosti ima stabilniju stijenku i kotura se više po djelu kolji je namijenjen kontaktu asfalta i gume, nego periferijom.

Haha a daaaaj Tino nemoj nas... pa da, možeš staviti i legendarne Tigar Trajalke, pa će ti gume trajati koliko i auto. Run Flat gume su blagi užas, to mogu samo penzići voziti - tvrde, neudobne, glasne, uvijek lošijih karakteristika od normalnih. Frend dobio s BMW-om, prvo što je napravio je da ih je skinuo. Da, priznajem da zlata vrijede kada naletiš na čavao, ali velik je to kompromis, najviše me strah toga kod kočenja i kiše, u testovima do sada su uvijek bile na začelju.
26.01.2025 | 11:07
smayoo kaže:
Ma fućka se njemu za gume. On samo papagajski ponavlja gluposti koje smrdiš-prdiš časopisi ispaljuju. Evo di, Davore, vidi onaj zadnji link na članak na HRT webu i pogledaj fotografiju. To je sve od guma.

Pa naravno da je malio dio od guma, ali je li činjenica da teži auto više troši gume - jest!

Mene generalno smeta koncept i filozofija osobnog vozila koje prelazi 1.500 kg. Čini mi se bahatim i nepotrebnim da se osobni transport izvodi tako da za 100 kg čovjeka tegliš okolo dvije tone lima i litija. Gradski auti su nekada imali 800 kg do tonu i bili su sasvim ok. Razne kruzer Mečke su imale po 1.200 kg i to je bio vrh. Kasnije se došlo do 1.400 i sada do 1.500 za obične aute. A EV monstrumi se vrte oko dvije tone, pa do onih velikih Mercedesa SUV tenkova koji dolaze i do 3.5 tone, što je strašno.
26.01.2025 | 11:12
Ma samo vi uživajte u EV i hibridima, sloboda izbora je divna stvar!

Ja ću uzeti EV za do grada ako ikada budem imao vlastitu kuću ili kupim još jednu garažu (uskoro će biti jeftinije izgraditi kuću nego li kupiti garažu u Rijeci).
26.01.2025 | 11:20
[quote="dpasaric" post=228647]tino1 kaže:
smayoo kaže:

Haha a daaaaj Tino nemoj nas... pa da, možeš staviti i legendarne Tigar Trajalke, pa će ti gume trajati koliko i auto. Run Flat gume su blagi užas, to mogu samo penzići voziti - tvrde, neudobne, glasne, uvijek lošijih karakteristika od normalnih. Frend dobio s autom, prvo što je napravio je da ih je skinuo. Da, priznajem da zlata vrijede kada naletiš na čavao, ali velik je to kompromis, najviše me strah toga kod kočenja i kiše, u testovima do sada su uvijek bile na začelju.

Ej Davore, ja njih samo vozim. I ta sranja o preformensima su stvarno samo sranja. Možeš sjesti ako te volja pa idemo niz magisralu do Zadra pa da vidimo di su joj slabosti. Može i neko od tih tvojih Fitipaldija počerati pa da vidimo kako ima osjećaj za gumu i cestu. Pročitali test i već gotovo. Ni jednu gumu nisam kupio po testu.
Ako oćeš da ti na E autu guma traje 2 sezone kao i normalnom autu, ako ne želiš da ti u E autu stalno zmigče ono govno za talk u gumama onda moraš ili veću nosivost gume ili ne E auto.
Osim toga ja sam penzioner i vozim uzorno.
26.01.2025 | 11:24
O bestraga, evo dogurali smo i do mirovine ovdje! Nije nam loše!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 2 minuta
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, MacSlavko, tino1, Anonimci (728)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO