25.01.2025 | 19:54
jura22 kaže:
Koja je komparativna prednost EV pred diesel/benzinskim automa?
Ja sam probao računati kako se EV ne isplati i kako nije toliko “zelen” kako ga se prezentira.
Pratim te pro-et-contra rasprave o EV godinama. U mom užem krugu prijatelja je gomila FER-ovaca poput našeg Smayoota ovdje - i sve njih zanima EV priča i prate to s velikim interesom, a neki i sami imaju EV. Najbolji izvor informacija su mi oni koji sami imaju EV i kolega elektroinženjer kojemu je upravo to posao - briga o reklamacijama i servisima takvih automobila. Sve dolazi kod njega - i klasični ICE auti, EV i hibridi. Njegovo iskustvo je da su hibridi najnepouzdaniji od te tri klase.
Kako ja vidim stvar - prednost EV nad klasičnim autima je još uvijek za vrlo ograničenu publiku, a to su, u mojim primjerima bez iznimike, ljudi koji žive u prigradu, imaju kuću s dvorištem i gdje svoj EV mogu puniti jeftinom kućnom strujom, koriste ga za odlazak u centar grada i nazad - i to je to. Svi oni, opet bez iznimke, imaju drugi "pravi" auto koji je diesel i koji služi za sve situacije gdje "nema zezancije".
Što se tiče agrumenta da su EV jeftinija u eksploataciji od klasičnih vozila - to je daleko od istine. Imali smo te izračune ovdje na forumu i ispali su porazno za EV, a koristio sam kao primjer nimalo optimalan primjer s moje strane jer sam siguran da bi neki skromniji auto bio još jeftiniji za eksploataciju od moje dizel Alfe - koju sam uzeo za primjer jer vodim sve troškove u cent tijekom godina.
EV su, za sada, još uvijek pomodna stvar i igračka za tehnofile koje veseli nešto novo, a ima i onih koji su oduševljeni ubrzanjem takvih vozila, pa ih to zabavlja i uživaju u "semafor run". Sve je manje onih koji kupuju EV jer je to "zeleno" - jer nije, daleko je od zelenog. Isto tako jako je malo onih koji slože računicu da im je to zaista ušteda novca u odnosu na klasičan auto. Više to bude "dobili smo poticaj za solare, pa smo se onda odlučili i za EV da to iskoristimo" - iako zapravo to traži nimalo jeftinu investiciju u EV vozilo, pa je konačni zbroj korisnosti upitan.