19.01.2025 | 19:54
Itekako banke imaju veze s EV pričom, itekako!
Guranje EV priče je guranje CJELOKUPNOG plaćanja cestovnog prometa jedne države putem banaka i POTPUNE ovisnosti građana o tome da koriste njihove usluge! Iako je to već i sada dijelom tako (jer plaću moraš dobiti putem njih), sada bi zauzeli još jednu kontrolnu (i naplatnu!) točku u tom sustavu koji je posložen njima u korist.
Banke funkcioniraju kao zločinački kartel jer nema ispravnog društvenog mehanizma kojim se priječe njihovi ekstraprofiti i tako postajemo 100% taoci bankarskog kartela ili kako je jedan poznati fizičar rekao - "bankaroida".
Kod banaka nema stvarne tržišne konkurencije, pa "ako ti je ova banka skupa, odi u jeftiniju" - jer su kartelski udružene, a uz sve to velike banke cijelo vrijeme proždiru male. Ako se ijedna mala banka pokaže kao uspješna i jeftinija, samo je pitanje trena kada će velike stisnuti i otkupiti. Taj proces zorno gledamo zadnje desetljeće u našoj Hrvatskoj.
Kao što je Jura slikovito napisao "novčanica od 50 € je 50 € i nakon deset ruku", a elektronskih 50 € u šapama banke stalno gubi vrijednost za trenutnog vlasnika kroz plaćanje mjesečne provizije banci - ili provizije po transakciji. Kada ste zadnji put plaćali neki velik iznos putem e-bankinga? Provizije uopće nisu smiješne, mogu biti i stotine eura. Toga s gotovinom nema.
Banke kakve sada imamo su legalne udružene zločinačke organizacije, pijavice društva i država, a regulatorne agencije su tek kulisa koju su sami namjestili. Sve se to radi lijepo s kravatom i u rukavicama.
Banke su često i generatori inflacije jer koriste vaš novac za pokriće izadavanja kredita za svoju korist, pa ovisno od regulatornih agencija (koje su često pod njihovim utjecajem) od vaših 50 € naprave nekoliko puta toliko virtualno u obliku posuđivanja novca koji stvarno ne postoji - a da se sve radi sa starim dobrim zlatnicima kao u Dubrovačkoj Republici, stvari ne bi išle tako - jer bi sve bilo stvarno pokriveno, nula inflacije. Neki otvoreno kažu i da prekomjerne kamate stvaraju novac "iz ničega", jer to je novac koji nije stvarno otisnut, on se "čarobno stvori" u banci kao nastali trošak klijenta. I tako se generira dio inflacije za koji nije odgovorna "državna tiskara" - koja je obično glavni krivac.
Ovako imamo inflaciju koja nije ništa do dodatni porez građanima.
Imam nula empatije za bankarski kartel kojem dobrobit društva nikada nije bio prioritet. Njihovi prioriteti su zapravo gnjusni (znam dosta visokopozicioniranih u bankama) i to ide otprilike ovako:
1) profit vlasnika preko svake granice pohlepe (jahte na 3-4 kata)
2) utjecaj na države i njihove zakone
3) ulagivanje i korupcija političarima i regulatornim tijelima
4) spriječavanje nezadovoljstva vlastitih velikih klijenata
5) tek na petom mjestu su njihovi vlastiti djelatnici
6) mali klijenti, obični građani
7) društvena odgovornost i briga za opće dobro ljudi
I ok, ta pravila su sasvim ok ako se radi o korporacijama koje nisu dio obaveznog društvenog sustava, koje nemaju "zakupljen monopol" na svaku transakciju, na svaki euro koji zaradiš, a banke, poput legalizirane mafije, uzimaju svoj dio od apsolutno svega.
EV priča ima i dalje duboke implikacije na društvo i životnih standard građana jer sada se prometnice financiraju iz cijene tekućih goriva. Kada sam zadnji put gledao trošak samog goriva je ispod 50% cijene onoga što plaćamo. Znači OGROMAN novac ide državi i Hrvatskim cestama.
Sada zamislimo da taj izvor počne kopniti, a ovim putem - hoće! Odakle će država to nadoknaditi? Naravno, uvest će tih 50% iz cijene goriva kao povišenje cijene struje, a to je nepravedno i "uravnilovka" na štetu golemog broja siromašnijih građana.
Smatram da je fer što sada plaćam taj porez za ceste prema km koje napravim jer kod tekućeg goriva je sve jasno. No, ja rijetko idem na poslovne putove i moji troškovi goriva su niski. U toj situaciji u kojoj se značajno diže cijene struje - jer odjednom nedostaju milijuni iz poreza na gorivo - znači da ćemo svi mi kroz ekstra visoku cijenu struje početati plaćati km za one bogatije koji se puno voze.
Gubitak prava na gotovinu je potpuni gubitak ljudskih sloboda, u tom trenu postajemo robovi sustava koji je već sada korumpiran, a s novom razinom moći postao bi još gori, opasniji - i vjerojatno nesavladiv bez krvi.
To, da ne postoji način da se EV napuni gotovinskim plaćanjem, je ogromni minus.
Riba, to mi je backup plan ako ovi debili kod nas dozvole tako nešto. Gotovina mora biti zapisana kao ustavno pravo. Mislim da je kod nas Most imao takvu inicijativu, da se to jasno definira u Ustavu. Srećom dobar dio države nam je kriminalan, pa će gotovina kod nas valjda opstati, ali ne iz plementih razloga...