Put na sjever
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Put na sjever

26.05.2012 | 13:24
Planiramo uskoro dvotjedno kružno putovanje kamperom (ne kamp prikolica, nego ona "samohodna" varijanta ) do Norveške i natrag. Planiramo proći kroz Sloveniju, Austriju, Njemačku, Češku, Dansku, Švedsku, Norvešku, Poljsku, Litvu ili Latviju, Slovačku i Mađarsku.

S obzirom da ovdje ima ljudi koji posvuda žive i/ili su posvuda bili, molim pomoć i korisne savjete, ugrubo po sljedećim pitanjima:

1.
Zalihe hrane i pića (namirnice, dakle). Gdje ih je pametno nakupovati? Znam da je u Skandinaviji dosta skupo, a znam i da u Hrvatskoj nije najjeftinije (plus što mi mogu praviti probleme na Schengenskoj granici). Da li je u Sloveniji bitno jeftinije nego u Austriji ili Njemačkoj (rado bi za start zagrabio više puta pa se ne zaustavljao u Sloveniji ako stvarno nije opravdano)? Naglašavam da mi nije presudno da kupujem apsolutno najjeftinije moguće (ni doma ne kupujem u Lidlu), ali bih rado, kad se već ionako vozam naokolo u ogromnom čudu, da kupimo namirnice negdje usput, gdje je cijena najpovoljnija za istu kvalitetu.
Isto tako, pretpostavljam (pitam!) da je u Poljskoj jeftinije nego u Austriji ili Njemačkoj pa da si na početku trebam pribaviti zaliha samo do izlaska iz Skandinavije?

2.
Put je podug i složen. Koliko god da ih ne volim, ipak bih za ovu prigodu nabavio (posudio, iznajmio, kupio polovno) GPS navigaciju, s ažurnim i upotrebljivim kartama spomenutih zemalja. Gledam na Njuškalu samo razni šverceri nude nove uređaje s lokalnim kartama, i to po cijeni ne puno nižoj od dućana. Novo mi se ne da kupovati jer gotovo nikad mi ne treba navigacija i inače je izbjegavam koristiti.
Ima li tko kakvu ideju - gdje da tražim?
Također su mi dobrodošla iskustva po pitanju ažurnosti karata. Iz osobnog iskustva sam siguran jedino da Garmin ne želim vidjeti nikad više u životu. Nedavno sam u dva navrata koristio Tom Tom i to je bilo sasvim drugačije iskustvo (iako također ne sasvim pozitivno, ali ajde...).

3.
Ako tko ima iskustva s putovanjima kamperom, svaki savjet, općenito, prihvaćam. Do sad sam već dosta istraživao i doznao, a najveća nepoznanica mi je kemijski WC. Koliko dugo "drži", odnosno koliko često se mora prazniti, koliko zalihe kemikalije treba imati za 14 dana, gdje se to kupuje? Kažu mi da je u Njemačkoj kemikalija dostupna na "Stellplatzu" (mjesto namijenjeno za noćenje kamperom, koje ima struju, vodu i odvodnju i plaća se nešto sitno, 5-10€ noć), ali znam da je dalje na sjeveru gustoća takvih mjesta puno manja i u načelu se tolerira noćenje bilo gdje (tako mi barem kažu).

4.
Zanimljive stvari koje bismo mogli pogledati po putu. Priroda prvenstveno, ali i gradovi (odnosno specifične stvari u određenim gradovima). Na listi nam je već (ne znači da ćemo sve stići):
-Karlovy Vary
-København i Øresundski most
-Norveška, fjordovi, polarni dan
-Laponija, šume, jezera
-Stockholm, najljepši grad na svijetu koji sam ja vidio
-Litva, Kryžių kalnas
-Poljska, Krakow, rudnici soli, Oswiecim (Auschwitz)
-Poljska/Slovačka, Visoke Tatry
-Mađarska, Budimpešta
26.05.2012 | 16:02
Koliko znam u Norveškoj je takvo "kampiranje" badava, kao i razapinjanje šatora.
26.05.2012 | 16:39
Prvo i osnovno - BLAGO TI SE!! To je meni nakon Transsibirske drugi životni san

Pod 1. mislim da ti je Austrija dovoljno blizu tj. taman nakon 4-5 sati vožnje ti treba malo veći odmor i onda lijepo u neki spar se nakupuješ svega i svačega. Preporučam ti uzet one njihove polugotove bublice tj. brötchene. Jeftini su masu, a pretpostavljam da kamper ima pećnicu pa onda lijepo dok jedan vozi drugi(a) spremi topli kruh

Pod 2. da, navigacija ti ne treba dok ti ne zatreba, i zato ju je blesavo kupovat. Ja isto nisam ljubitelj Garmina al kako sam koristio samo njega, ne mogu baš smisleno pomoć. Osim - da za 50kn kupiš atlas europe na gotovo svakoj benzinskoj u nas, i lijepo po starinski Knjižica ima nekih cca 300strana i meni je na vožnji od Splita do Kölna baš lijepo poslužila.

Pod 3. nisam nikad putovao, ali koliko sam čitao problem zna bit parking jer kao nije dozvoljeno parkirat na nekom parkingu i spavat u kamperu . Al uglavnom ljudi tome doskoče tako što parkiraju pred Lidlom i sl. gdje policija baš i ne cirkulira. Mislim, možeš platit kamp, naravno, al ako te svlada umor a kamp je predaleko, razmisli i o tome

Pod 4. nemam ništa za dodat jer sam uglavnom bio u lokalitetima koje navodiš ili jugoistočno od njih što ti je izvan ruke
26.05.2012 | 21:04
Zvuči kao jedna od avantura "once in a lifetime" i svakako želim mnogo sreće! Od mene ne možeš dobiti mnogo savjeta tog tipa jer nisam neki svjetski putnik, a kada idem okolo uvijek idem u "travel light" modu, ono jedan ruksak i to je to.

Za hranu mislim da je dovoljno izbjegavati baš super-skupe zemlje, a za ostale je razlika marginalna. Dakle, zalihe kupi prije skandinavskog đira jer su oni od nabrojanih najskuplji (rodbina mi živi gore). Danska je mrvu jeftinija od Švedske, a Švedska mrvu od Norveške. Ja sam za zadnji đir Italija-Francuska-Švicarska npr. bio oduševljen Mardešić konzervama ribe koje sam uzeo sa sobom "just in case". Na kraju su svi uživali u njima uz topli lokalni kruh.

Svakako imaj neki GPS koliko god da su debilni. Evo nedavno me opet Garmin zeznuo, pa sam upoznao Zaprešić! Premalo iskustva imam s time, ali moji koriste iPhone i Androide za to i kažu da su više nego dovoljni.

Sretnan put!
26.05.2012 | 21:23
john_st kaže:
Prvo i osnovno - BLAGO TI SE!! To je meni nakon Transsibirske drugi životni san

Pod 1. mislim da ti je Austrija dovoljno blizu tj. taman nakon 4-5 sati vožnje ti treba malo veći odmor i onda lijepo u neki spar se nakupuješ svega i svačega. Preporučam ti uzet one njihove polugotove bublice tj. brötchene. Jeftini su masu, a pretpostavljam da kamper ima pećnicu pa onda lijepo dok jedan vozi drugi(a) spremi topli kruh

Zapravo samo oni luksuzniji kamperi imaju pećnicu (nismo u toj klasi, i ovako smo se već "na tanko" razvukli). Tako da će se jesti kruh onaj germanski, beskvasni, kiselkasti, koji traje po 16 godina. Osim kad negdje naletimo na nešto bolje

Pod 2. da, navigacija ti ne treba dok ti ne zatreba, i zato ju je blesavo kupovat. Ja isto nisam ljubitelj Garmina al kako sam koristio samo njega, ne mogu baš smisleno pomoć. Osim - da za 50kn kupiš atlas europe na gotovo svakoj benzinskoj u nas, i lijepo po starinski Knjižica ima nekih cca 300strana i meni je na vožnji od Splita do Kölna baš lijepo poslužila.

Ja sam isto pristalica atlasa, ali bitan nedostatak atlasa u odnosu na navigaciju je fiksno mjerilo karte. Na atlasu se ne vide male lokalne ceste, a još manje gradske ulice. Atlas je OK pod 2 uvjeta - da vozač ima navigatora koji cijelo vrijeme budno prati i na autocesti upozorava kad nailazi odvajanje, petlja ili izlaz i da uz to imaš unaprijed posve fiksan plan puta i za svaku destinaciju pripremljenu uputu ili kartu boljeg mjerila za lokalni prilaz.

Kako nemamo fiksan plan puta, a i moja draga poslije određenih večernjih sati vrlo teško ostaje budna (a kamoli da budno prati kartu), to sigurno ne bi radilo. A ne da mi se potratiti ne znam koliko sati na tumaranje i gubljenje po bespućima sjevera .

Osim toga, zalutati između Pisarovine i Gorice nije isto što i promašiti skretanje negdje u Laponiji, gdje to skužiš tek nakon 500 km, kad ti je gorivo na dnu, a do iduće pumpe ima još 300 km.

Pod 3. nisam nikad putovao, ali koliko sam čitao problem zna bit parking jer kao nije dozvoljeno parkirat na nekom parkingu i spavat u kamperu . Al uglavnom ljudi tome doskoče tako što parkiraju pred Lidlom i sl. gdje policija baš i ne cirkulira. Mislim, možeš platit kamp, naravno, al ako te svlada umor a kamp je predaleko, razmisli i o tome

Ne, nisi shvatio. Ne planiramo "na crno" noćiti po parkinzima, ne zato što se bojimo policije, nego zato što se bojimo kriminalaca. Jer su, osobito u Njemačkoj, obitelji u kamperima koje noće po odmorištima na autocesti i sličnim mjestima vrlo česte žrtve pljački i grabežnih umorstava. Inače, u Njemačkoj nije protuzakonito pakirati i prenoćiti kamperom na "Räststette" na autocesti, samo je zabranjeno zadržavati se više dana (kampirati). A u Austriji je dozvoljeno parkirati, ali spavati smije samo vozač (jeste li ikad čuli nešto gluplje? ). Međutim, na Räststetten nema struje ni vode. Ako nema vanjskog priključka struje, na bateriji možeš imati struje (za svjetlo, laptop, TV, frižider) samo par sati pa moraš trošiti plin za frižider ili pustiti motor da radi u leru, što opet ne smiješ.

Ne mora se ići ni u kamp. Kampovi su skupi, rijetki i udaljeni od autocesta. U Austriji i Njemačkoj ima nešto što se zove "Stellplatz". Ledina sa strujom i vodom te sanitarnim čvorom, gdje se ljudi u pravilu ne zadržavaju dugo, nego samo prenoće, isprazne otpadnu i napune svježu vodu te isprazne kemijski WC i napune novu kemikaliju.

Tako da u dijelu kroz A i D to uopće nije problem. Sve je dobro organizirano i vrlo jeftino.

Također znam da je u Skandinaviji dozvoljeno stati i noćiti bilo gdje, gdje to nije izričito zabranjeno. I ne mora se nikom ništa platiti. Ali isto tako nema ni struje, ni vode (voda je veći problem), a isto ne smiješ ni isprazniti otpadnu vodu, a pogotovo ne kemijski WC.

Tako da mi je važno znati iskustva za taj WC - koliko dugo "drži", kako ide s kemikalijama, i tako to... Ne radi Njemačke, nego radi Skandinavije, Poljske itd.
26.05.2012 | 21:38
dpasaric kaže:
Svakako imaj neki GPS koliko god da su debilni. Evo nedavno me opet Garmin zeznuo, pa sam upoznao Zaprešić! Premalo iskustva imam s time, ali moji koriste iPhone i Androide za to i kažu da su više nego dovoljni.

Znaš da sam ja security/safety freak. Na ovako dugom putu nije mudro koristiti GPS od mobitela jer možeš isisati bateriju od mobitela (da, imaš punjač, ali kad mobitel intenzivno troši, može se dogoditi da se kontakt na konektoru pregrije pa se mobitel više ne puni i tako svašta, ovisi o mobitelu...) pa se naći u frci, bez mobitela.

Ali Garmin definitivno ne. Ako stvarno ne budem imao drugog izbora, onda će prije biti "kartu čitaj i seljaka pitaj", nego opet Garmin. Garmin je za navigaciju što je HP za laptope - šaka jada.
26.05.2012 | 21:48
Uređaji su im OK, ali software je tiha jeza. Imam BT modul od garmina i meki MDA na kojem je iGo My Way ili tako nekako. To radi savršeno. Moja preporuka je MIO.
www.feniks-kompjutori.hr/index.php?&...=59#tabla_kategorije
Ovo su novi, ali možda netko i prodaje polovni.
26.05.2012 | 22:12
Nabavka namirnica: Lidl u Poljskoj je neviđeno jeftin. Za 300 kuna napuniš tri kolica da s njih pada roba na sve strane (BTW, meni je Lidl kod nas za špeceraj zapravo super, neovisno o cijeni). Vodi se logikom čiji turisti k nama nose sa sobom špeceraj? Poljaci, Slovaci i Česi; kod njih je hrana kudikamo jeftinija nego u nas....
E sad, ja ti posudim Garmin, ako se predomisliš. Imam Nüvi 660, stara mašina, ali radi ko grom (osim kaj baterija drži 3 i pol minute, ali u autu ionak imaš napajanje) i bil je od Portugala do Nordkappa i nije omašil ni jednom; ne znam kaj se tebi tak jako zamjeril?
O kampiranju ne znam niš, nemam nikakva iskustva po tom pitanju
26.05.2012 | 22:32
Kad vidim kakav je kamper, javim ti za Garmina. Ako mi bude klimav stol, posudim ga za podmetnut pod jednu nogu.

Toliko mi se zamjerio da ti to ne mogu riječima opisati. Ti se pokušaj sjetiti neke evropske ili balkanske metropole, bilo koje, i to je grad u kojem me je Garmin za*ebo. Kužiš? U svakoj. SVAKOJ. Nabijem ga. Čovjek iz Garmina mi je objasnio (slao sam jednom neki debug log) kako je to zato što "prebrzo ulazim u raskrižja" pa ovaj "ne stigne dovoljno brzo obraditi" Kao da na Boulevard Peripherique u Parizu možeš birati kojom ćeš brzinom voziti, a osobito ako tvoja navigacija očekuje da voziš brzinom biciklista. A osobito im je super fora kako njihova karta Srbije ima sve ulice u gradovima na ćirilici, ali prilikom unošenja adrese možeš utipkavati samo latinična slova pa ti u npr. Beogradu ili Novom Sadu ne može pronaći niti jednu ulicu. Kreteni. Debili. To je valjda jedina firma koju prezirem više od ... ne, zapravo, to je firma koju prezirem najviše.
26.05.2012 | 22:35
Lidl u Poljskoj mi dođe nakon Skandinavije. Zna li netko preciznije cijene - da li je neka bitna razlika u cijenama između Slovenije, Austrije i Njemačke?
26.05.2012 | 23:09
Hahaha Ko da ti je bivša žena što ti je ispraznila bankovni račun netom prije okončanja brakorazvodne parnice koja je pokrenuta jer je uhvaćena u coitusu s tvojim bratom, najboljim prijateljem i ocem istovremeno
27.05.2012 | 13:32
Ja sam bio na prvom desetodnevnom điru kamperom po Irskoj prošle godine pa imam iskustvo iz prve ruke. WC je iz mog iskustva tu samo "za nuždu" , u prijevodu koristi ga samo ako baš moraš. Kad god je moguće koristi one na pumpama, kafićima i slično. Treba ga prazniti čim češće jer mu kapacitet nije posebno velik (ako me sjećanje ne vara izgledao je dimenzija poput 20-litarskog kanistera.
Što se kemikalije tiče, mi smo radili kako nam je savjetovano: ulili u spremnik par litara vode, i unutra ubacili onu "tabletu" koja se ubacuje u vodokotliće koja je obavila posao dezinfekcije i uklanjanja mirisa.
I slobodno prođi po moj TomTom koji je kupljen za jednog putovanja i koristio se drugi put u Irskoj te čeka u ladici da nekome zatreba. Mislim da su unutra Evropske karte zadovoljavajuće svježine ali ću još provjeriti.
I da, nije mi jasno zašto se zabrinjavaš preciznošću karata u gradovima jer ulazak u gradove sa kamperom ne bih nikako preporučio.
27.05.2012 | 15:13
1. Što se tiče hrane i pića, Slovenija je jeftinija od Austrije i Njemačke. U Austriji kupujem u Sparu, a Njemačkoj Rewe ili Aldi. To ti je na nivou našeg Konzuma. Znao sam skočiti i u Lidl jer je blizu mjesta gdje znam odsjesti. Lidl ti ima skoro svu no name robu, dok u Rewe možeš naći Colu, Fantu, nutellu milku i slično.

2. Tu ti ne mogu baš puno pomoći jer koristim Navigon na iPhonu i za razliku od tvojih groznih iskustava sa Garminom ja imam samo riječi hvale za Navigon. Iako mi se znalo desiti da uđem prebrzo u raskršće i da prekasno reagiram. (Posebno u Koelnu). Možda bi ti bila zgodna opcija da posudiš kakav tablet pa ga za vrijeme vožnje iskoristiš kao navigaciju i/ili mp3 player a za vrijeme odmora pročitaš kakvu knjigu ili pogledaš film.

3. Koliko ja vidim po Njemačkoj i Austriji jako puno kamiona ne vozi ili ne smije voziti po noći pa ostaju na parkiralištima. Pretpostavljam da je onda dozvoljeno prespavati.

4. Po tvom itinereru najviše bih se veselio Budimpešti jer se jede kraljevski za malo novaca. Kobenhavn je bezobrazno skup, pa onda valjda i cijela Danska. Poljska je navodno sada malo skuplja nego inače zbog Europskog prvenstva. Nemoj zanemariti te datume jer će ti i kontrola na granici pogotovo zbog hrane, pića i cigareta biti strožija. Pod uvjetom da aktiviraju granicu obzirom da su oni u Schengenu.

Kako kakav tip vozila se računa kamper? (Pitam radi vinjeta i cestarina) Što se tiče kampera, i moja obitelj ima ludu želju za takvom avanturom, ali sve što smo našli je bilo preko 1200 kuna na dan pa nam se to učinili preskupo. Bio bih ti zahvalan ako bi me uputio gdje tražiti.
27.05.2012 | 18:32
Riba, hvala, javim ti se telefonom ovaj tjedan, da se stignem malo upoznati s điđom prije puta i da po potrebi kupim ažurne karte. Ulazak kamperom u gradove svodi se na to da dođeš do nekog primjerenog "Stellplatza" (parkinga gdje je dozvoljeno parkirati kamper, a da te ne oderu sa par eura na sat) koji nije u centru, ali nije ni negdje u divljini i dalje ideš javnim prijevozom. I tu je baš kritično važno da imaš dobru navigaciju, da te brzo, efikasno i precizno dovede do takvog mjesta.

Ping - pa kako onda imaš "samo riječi hvale", ako ti se znalo desiti da ti prekasno najavi skretanje? Pa to je najbitnije što navigacija mora napraviti, dovraga. Što će mi, ako to ne zna? Kad se voziš velegradom, po ulici s 4-5 traka, on ti mora najmanje 200 m ranije najaviti kamo da se prestrojiš i kamo ćeš skrenuti.

Ad 3. Da, dozvoljeno je prenoćiti (jednu noć), ali je *opasno* (puno je kriminalaca koji operiraju po tim odmorištima).

Ad 4. Ne mogu zanemariti te datume, jer to s*anje traje cijeli lipanj. To još moram provjeriti, da ne ubodemo Krakow (to je jedini grad koji nas u Poljskoj zanima) baš kad je neka utakmica. S obzirom da u Poljsku ulazim iz Švedske, sumnjam da će carinici kod mene tražiti da li švercam alkohol i duhan iz Švedske u Poljsku.

Kamper se računa kao kamper na trajektima (s kategorijama do 6, 6-8 i preko 8m), kao kombi na autocestama (po međuosovinskom razmaku), po tonaži za vinjetu (do 3500 kg). Kamperi preko 3500 se ionako smiju voziti samo s C kategorijom tako da sumnjam da si to imao na umu, a ovi do 3500 su ista kategorija vinjete kao za auto. Preko toga ne idu vinjete nego naplata cestarine kao za kamione (videomaut u Austriji, vinjeta u Njemačkoj, ne znam što u Sloveniji).

Npr. za trajekt iz Njemačke u Dansku je cijena uz plaćanje unaprijed i rezervaciju bez mogućnosti otkazivanja 100 EUR za kamper do 8 m i putnika koliko ima homologiziranih sjedala (s jednim putnikom ili 6, cijena je ista). Na tom istom trajektu je za auto cijena 80 EUR + dodatni putnici (vozač besplatno), dakle za 5-članu obitelj jedva malo jeftinije nego kamper.
27.05.2012 | 18:34
vidi tema za mene

e ovako...

destinacija koju ste si zadali je vrlo zahtjevna i trebat će vam aktivno 2-3 dana da dođete gore, osim ako nećete gasiti kamper, tako da u 14 dana je vrlo malo cajta za obići to sve, a kamoli za obilaske, oglede, pijančevanja i slično što ide s time - espešeli ako ide muška ekipa... po nekim saznanjima - taj sjever - je želja do Nordkapp-a a to je ohohoho kilometara i to ne samo autocestama.

nabavku je najbolje da obavite doma - hrpu svega, čak što više, osim naravno mesa jer to vam neće stati u mali friž u kamperu... bazirajte se na gotovim jelima, paštetama, mesnim narescima i sličnim konzervicama te ćete upravo tako smanjiti potrebu većeg frižidera. zato kod rentanja uzmite obavezno kamper sa tzv. garažom kako bi ste sve mogli smjestiti unutra i sortirati da vam bude pri ruci...

ponesite si što više kuhala - npr. plinski roštilj, kuhalo na plin i slično i kad stanete negdje kuhajte van kampera kako vas ne bi tijekom vožnje ubijali miomirisi..

wc - dok putujete koristite ga za nuždu, ali je bolje stajati svakih 3-4 sata i to rješavati na pumpama i u kampovima tj. odmorištima gdje ćete noćiti, a taj u kamperu koristiti samo ako baš se mora... to nije nikakva nauka. imaš tekućine za pripremu i čišćenje..

ps. a sad garmin - moj uredno u srbiji unosi latinična slova a u europi me vozi već godinama savršeno... od gradova do zimskih destinacija po npr. Francuskoj i Italiji...
27.05.2012 | 19:12
E, otkud ti?

Znam da je 14 dana vrlo malo. Ali to je ono koliko se moglo odvojiti. Zato što je malo vremena, u planu nije ni Yilland, ni Nordkapp, ni Finska.

Ekipa nije muška, nego obiteljska, tako da pijančevanja ni roštiljanja nema. Ali plinsko kuhalo za van nije loša ideja. Hvala na savjetu. Ova boca iz kampera se da normalno priključiti na takav rešo, ili treba onda za njega nositi još posebnu bocu?

Garmin - i ovaj kojeg sam ja koristio uredno unosi latinična, ali ih ne zna spariti s ćiriličnim imenima ulica. OK, to je takav grubi faul da bi me zbilja začudilo da do sad to nisu riješili, ali za mene je Garmin jednostavno zauvijek prekrižen. Prodati nekom gotovo potpuno neupotrebljive karte, i to za nemali novac, to je (da se poslužim srpskim izrazom) - javašluk koji se mora kazniti. Da sve druge firme iz tog područja propadnu, radije bi se služio sekstantom i zvijezdama i kartama iz doba Magellana, nego Garminom. Točka.
27.05.2012 | 20:05
Pusti garmin - druga tema... Ajmo mi na sjever... Obiteljski!

Prvo hrpu opreme moraš pripremiti jer kod rentanja kampera ne dobiješ skoro ništa ili to sve skupo platiš. 90% opreme možeš koristiti i kućne prirode, a nešto možeš posuditi i od poznanika. Zanimljivo je na takav put ponijeti i mali agregat koji će ti napajati kamper ako staneš već negdje na parkingu, a nisi baš pri priključku struje, ali zato postoje kampovi. Dobro je ponijeti i punjač za akumulator i još jedan akumulator koji ćeš mijenjati onaj u kamperu koji ti je vjerojatno u kuhinjskom elementu dolje - napaja friž i ostalo dok stoji, a puni se tijekom vožnje...

Plinski rešo koristi istu bocu kao i ostali kuhinjski uređaji. Zato je OK imati jednu više. A možeš ju i puniti, ali dok siđeš s rute, pa nađeš punionicu i to su detalji.

Dobro sve isplaniraj, praktično moraš odrediti komplet vremena - kad ćeš voziti, do kud ćeš voziti, gdje ćeš stajati i slično. Itinirer moraš imati na nekom papiru. A i bit kod odluke kad kreneš kasniti - što ćeš preskočiti ili izbaciti. Npr. već na nekom Maut-u možeš naletjeti na gužvu i jednostavno put koji si planirao 3-4 sata oduži ti se na 7-8 sati i već kasniš...
A toga će zasigurno biti.

Tako da kreni od početka - od najma, što dobiješ, koliko dana itd.
27.05.2012 | 21:18
Je, upravo takav itinerer i pripremam. I inače to radim, za svaki put dulji od 500 km, a gdje ne bi za ovako nešto. Znam što znači zaglaviti u "Stau", nakupilo se već lijepih kilometara po Njemačkoj i ostalim europskim zemljama. Najvažnije je zapravo slušati radio i one njihove servisne obavijesti jer se tako može uštedjeti puno vremena izgubljenog u kolonama.

Agregat nisam namjeravao nositi. Nismo toliko ovisni o struji. Također, plan je toliko kilometara dnevno da sumnjam da ćemo imati vremena prazniti akumulator. Barem u prvom dijelu putovanja. Jedino sam mislio ponijeti neku LED stolnu lampu s punjivom aku-baterijom, kao rezervu ako se potroši akumulator. Ima li to smisla?
27.05.2012 | 21:32
Sretan put iskreno od mene, a sto se tice savjeta u v.kampera - nisam jos nikada bila u nijednom, ali bogme je fora gledati na telki neke americke koji su luksuzniji, nego vecina kuca.
( Garmin - slazem se i no comment!)
S obzirom da je obiteljsko putovanje, bi bilo krasno da stignete malo pogledati bavarske dvorce - vrloo lijepo!
27.05.2012 | 21:43
Mislim da ti je sada pravi trenutak da kupis iPhone i nabacis iGO navigaciju.
27.05.2012 | 22:06
Pa nije valjda iPhone jedini mobitel za kojeg postoji navigacija? Ali, kako napisah, nije pametno na takvom dugom i dalekom putu na mobitel tovariti takvo cjelodnevno opterećenje. Nedajbože nekog kvara ili isisane baterije kad ti zatreba telefonirati u nuždi.

Bavarski dvorci - ma kakvi, nema šanse. Ne na ovom putovanju. Uostalom, Bavarska nam je tu, u susjedstvu (5-6 sati vožnje). To smo sve već obišli i vidjeli nekoliko puta. I Schwarzwald, i Neuschwanstein, a i Kehlsteinhaus... I opet ćemo, po svoj prilici... Ove godine nam je cilj doživjeti solsticij u polarnom krugu.
27.05.2012 | 22:14
Pretpostavljam da te strah imat mob spojen na autopunjač?
27.05.2012 | 22:36
I eto, odosmo skroz u offtopic...
Barem je tucet dobrih razloga zašto ne koristiti mobitel za navigaciju na ovako dugom putovanju. Da ne nabrajam sve, evo onih kojima me iskustvo direktno naučilo:

1. GPS prijemnik troši puno struje, dakle vuče puno struje preko konektora za punjenje. To su mali, sićušni komadići metala koji teško to mogu podnijeti po 12, 14 sati dnevno, dan za danom, 14 dana. Dogodi ti se da tođe do termički ubrzane oksidacije radi koje ti više konektor od telefona nema dobar kontakt i punjenje ti postane nepouzdano, pa otkaže potpuno (i onda treba imati četkicu, sprej, komprimirani zrak, strpljenje, vrijeme, radni stol, mir... da to dovedeš u red). I onda se, naravno, po Murphyju dogodi npr. kvar ili neko drugo s*anje pa moraš nazvati 112 ili autoklub, a mobitel ti je otkazao.

2. Mobitel nije konstruiran da termički podnese GPS aktivnost po 12-14 h/dan, dan za danom, 14 dana. Lako je moguće da se pokvari od takvog napora.

3. Sve je OK dok mobitel vrti *samo* navigacijski softver. Što se događa kad te npr. netko nazove? Ili ti dođe poruka? Ili ti iskoči neki podsjetnik? Ili trebaš pročitati neku bilješku koju imaš u mobitelu? Dok ti to sprtljaš, promakne ti bitna uputa ili, još gore, navigacijski softver ti se zablesavi.

4. GPS antena u mobitelu je bitno slabija od GPS antene u namjenskom uređaju. Provjereno više puta, s više mobitela i navigacijskih uređaja, i to usporedo.

Ja sam prvi taj koji je pristalica multifunkcijskih uređaja. Ima i moj mobitel navigacijski softver. Ali na ovakvom putovanju, to nije dobra ideja.
27.05.2012 | 23:24
Kupi auto kartu papirnatu i uzivaj.
27.05.2012 | 23:36
Vidim da si puno putovao po svijetu. Što će ti uopće navigacija, dok ne dođeš pred neki grad koji želiš posjetiti. Putokazi u svim zemljama (zapadne) Evrope su dovoljni. Pred gradom koji želiš posjetiti, staneš na odmorištu, ukucaš adresu kuda želiš ići i ideš. Nisam putovao kamperom ali sam bio u Norveškoj. Mislim da je najpametnije pripremiti potrebne nor. krune ovdje jer te tamo oderu da ti je smiješno . U Stavangeru sam bio u banci ( ne mjenjaju sve banke €) pa smo se i mi i Njemci, Talijani, čudili kolika im je provizija.Tako bi bilo pametno s bilo kojom valutom koja nije €). Inače je Norveška skupa kad kupuješ na tržnici. U dućanima je nešto skuplje nego u EU, ali nije katastrofa, neke tehnikalije (fotići) su kao i kod nas. Ne znam kako je s povratom njihovog PDV-a, ali pretpostavljam da ne namjeravaš kupovati skuplje stvati. U svakom slučaju sretno i očekujemo fotke:)
27.05.2012 | 23:47
Svatko tko je ikad pokušao putovati autom po Njemačkoj autocesti služeći se samo putokazima, po onako gustom i brzom prometu - zna da je to nemoguće (osim ako ne znaš put više-manje na pamet).

Što se mijenjanja novca tiče, u principu planiram plaćati karticama što više, a gotovinom što manje. Pravilo uvijek vrijedi da se nečija valuta ne kupuje kod njih. Planiram nešto ponijeti od kuće, ali ne previše.
28.05.2012 | 04:35
Samo par riječi o hrani,npr. u Finskoj imaš dosta jeftinih gotovih jela za mikrovalku. Izor je dosta velik a cijene su do 5€
28.05.2012 | 07:47
Evo malo tekstova jednog starijeg gospodina koji je Norvešku obilazio godinama. Tu imaš u zadnjem obliku čak i kilometraže, sate provedene na putu, gdje je stajao, gdje se hranio i slično. Imaš i njegov e-mail. Slobodno mu se javi - najavio sam te - vrlo rado će ti odgovoriti - o kampiranju u Norveškoj.

www.deprato.it

ps. Stojan je Opatijac
28.05.2012 | 08:05
Pa ni vrag da buš samo jedan mobitel nosli sa sobom????? Ako je obiteljsko putovanje, valjda i žena ima mobitel, a i klinci (sa sinom idu i 1. razred klinci i nose mobitel).
28.05.2012 | 09:47
Čemu. Sad. Ove. Diskusije?

Zar je moguće da je BAŠ TO sad najvažnija stvar na tom putovanju?

Supruga nema roaming jer ima službeni mobitel kod VIP-a s dijeljenjem službenog od privatnog troška, a radi neusklađenog predbroja koji mora birati za privatne pozive ne može raditi odlazne pozive iz inozemstva. Sin ima bonbon. Roaming je toliko skup da ti 100 kn na prepaidu pojede za 30 sekundi. Maltene.

Ajde se otkačite od toga.

Čvor, hvala na preporuci! Njegove sam putopise već proučavao i već sam mu se javio mailom. Nadam se samo da nije upravo sad negdej na putu.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 59 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO