26.05.2012 | 13:24
Planiramo uskoro dvotjedno kružno putovanje kamperom (ne kamp prikolica, nego ona "samohodna" varijanta
) do Norveške i natrag. Planiramo proći kroz Sloveniju, Austriju, Njemačku, Češku, Dansku, Švedsku, Norvešku, Poljsku, Litvu ili Latviju, Slovačku i Mađarsku.
S obzirom da ovdje ima ljudi koji posvuda žive i/ili su posvuda bili, molim pomoć i korisne savjete, ugrubo po sljedećim pitanjima:
1.
Zalihe hrane i pića (namirnice, dakle). Gdje ih je pametno nakupovati? Znam da je u Skandinaviji dosta skupo, a znam i da u Hrvatskoj nije najjeftinije (plus što mi mogu praviti probleme na Schengenskoj granici). Da li je u Sloveniji bitno jeftinije nego u Austriji ili Njemačkoj (rado bi za start zagrabio više puta pa se ne zaustavljao u Sloveniji ako stvarno nije opravdano)? Naglašavam da mi
nije presudno da kupujem apsolutno najjeftinije moguće (ni doma ne kupujem u Lidlu), ali bih rado, kad se već ionako vozam naokolo u ogromnom čudu, da kupimo namirnice negdje usput, gdje je cijena najpovoljnija za istu kvalitetu.
Isto tako, pretpostavljam (pitam!) da je u Poljskoj jeftinije nego u Austriji ili Njemačkoj pa da si na početku trebam pribaviti zaliha samo do izlaska iz Skandinavije?
2.
Put je podug i složen. Koliko god da ih ne volim, ipak bih za ovu prigodu nabavio (posudio, iznajmio, kupio polovno) GPS navigaciju, s ažurnim i upotrebljivim kartama spomenutih zemalja. Gledam na Njuškalu samo razni šverceri nude nove uređaje s lokalnim kartama, i to po cijeni ne puno nižoj od dućana. Novo mi se ne da kupovati jer gotovo nikad mi ne treba navigacija i inače je izbjegavam koristiti.
Ima li tko kakvu ideju - gdje da tražim?
Također su mi dobrodošla iskustva po pitanju ažurnosti karata. Iz osobnog iskustva sam siguran jedino da Garmin ne želim vidjeti nikad više u životu. Nedavno sam u dva navrata koristio Tom Tom i to je bilo sasvim drugačije iskustvo (iako također ne sasvim pozitivno, ali ajde...).
3.
Ako tko ima iskustva s putovanjima kamperom, svaki savjet, općenito, prihvaćam. Do sad sam već dosta istraživao i doznao, a najveća nepoznanica mi je kemijski WC. Koliko dugo "drži", odnosno koliko često se mora prazniti, koliko zalihe kemikalije treba imati za 14 dana, gdje se to kupuje? Kažu mi da je u Njemačkoj kemikalija dostupna na "Stellplatzu" (mjesto namijenjeno za noćenje kamperom, koje ima struju, vodu i odvodnju i plaća se nešto sitno, 5-10€ noć), ali znam da je dalje na sjeveru gustoća takvih mjesta puno manja i u načelu se tolerira noćenje bilo gdje (tako mi barem kažu).
4.
Zanimljive stvari koje bismo mogli pogledati po putu. Priroda prvenstveno, ali i gradovi (odnosno specifične stvari u određenim gradovima). Na listi nam je već (ne znači da ćemo sve stići):
-Karlovy Vary
-København i Øresundski most
-Norveška, fjordovi, polarni dan
-Laponija, šume, jezera
-Stockholm, najljepši grad na svijetu koji sam ja vidio
-Litva, Kryžių kalnas
-Poljska, Krakow, rudnici soli, Oswiecim (Auschwitz)
-Poljska/Slovačka, Visoke Tatry
-Mađarska, Budimpešta