M4 Mac Mini
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

M4 Mac Mini

09.11.2024 | 10:10
Taj modul izgleda isto kao i onaj u Studiu, pa je moguce da ce raditi i onaj third party modul koji rade francuzi koje sam linkao u Studio storage temi.
09.11.2024 | 12:22
Jel tko testirao brzine početnog modela Mac Minija M4 sa 256GB SSD-om? Negdje sam vidio da je brzina ista kao osnovni model Minija M2 sa 256GB SSD-om, i sada taj video ne mogu više nigdje pronaći na Youtubeu. Ne mogu vjerovati ako je to istina, znači treba ići odmah na 512GB SSD. A Mini M1 je imao model sa 256GB SSD-om sa duplo većim brzinama, dok u M2 i M4 256GB SSD guraju duplo sporiji SSD.
09.11.2024 | 13:51
"The base model with 256GB of storage has two 128GB chips, which means it will no longer have slower SSD speeds compared to higher-capacity models."
Izvor: MacRumors
09.11.2024 | 13:59
invictus kaže:
Jel tko testirao brzine početnog modela Mac Minija M4 sa 256GB SSD-om? Negdje sam vidio da je brzina ista kao osnovni model Minija M2 sa 256GB SSD-om, i sada taj video ne mogu više nigdje pronaći na Youtubeu. Ne mogu vjerovati ako je to istina, znači treba ići odmah na 512GB SSD. A Mini M1 je imao model sa 256GB SSD-om sa duplo većim brzinama, dok u M2 i M4 256GB SSD guraju duplo sporiji SSD.

Usporedba M2 vs M4 (kome se ne gleda sve, test SSD-a je na 11:20)

09.11.2024 | 14:18
Prilozi:
09.11.2024 | 15:02
Borisone kaže:
"The base model with 256GB of storage has two 128GB chips, which means it will no longer have slower SSD speeds compared to higher-capacity models."
Izvor: MacRumors

jeste to, tako je bilo i sa Air-ovima M1 i M2, zbog broja cipova koji se koriste za SSD.
09.11.2024 | 15:03
Bertone kaže:
Rastavili MM M4 i ima zamjenjivi SSD

tipujem da ce dosdude1 da provali foru i da ce moci da se upgrad-uje.
pratimo njegov kanal na YT.
09.11.2024 | 16:23
Ender kaže:
tipujem da ce dosdude1 da provali foru i da ce moci da se upgrad-uje.
pratimo njegov kanal na YT.

Jel netko spomenuo DosDudea? (objavljeno prije 12 sati)

09.11.2024 | 16:37
saint kaže:

Ugodan i zabavan vikend je pred tobom
09.11.2024 | 20:30
Rješenje za power button s donje strane novog MM

makerworld.com/en/models/744386?from=search#profileId-677132
09.11.2024 | 21:25
Hvala na linku Bertone. Bojim se da je user upgradeable storage iščekivanje Godota, jebiga. Dao Svevišnji da se varam!
09.11.2024 | 22:42
Odlično rješenje za power button na M4 Mac miniju.

www.reddit.com/r/macmini/comments/1gncek...content=share_button
10.11.2024 | 09:58
saint kaže:

Uživaj!
10.11.2024 | 18:35
Nisam imao puno vremena preko vikenda da bas testiram ali s obzirom da sam imao MM iz 20018 sa i5 mogu samo reci da M4 leti.
10.11.2024 | 20:54
M4 mini, 650 eura, shipping po Europi

www.ba-computer.at/apple-mac-mini-m4-ram...5-3-wl-mu9d3d-a.html

Živjeli!
12.11.2024 | 23:45
Evo došao napokon u trgovinu i "zemio" svoga. Danas sam ga samo otvorio da osjetim ... a sad sam umoran i odo u "krpe", sutra kreću testovi.

Samo da ispričam koji jad i čemer doživih u trgovini.

Ja čekam red kad tip šta prodaje ide uvalit ženi M2 ... ja pitam ženu za šta vam služi računalo, kome ga kupuje i tako malo razgovora, ona odgovara da joj mali ide u 3. razred osnovne te da je talentiran za računala, da ide i na robotiku ali ima PC star 10 godina a želja mu je MAC Mini... te da ga želi iznenaditi ali će ga jedva platiti, čak je kaže i posudila nešto novca da joj muž nezna ... super žena, iskrena, otvorena za razgovor nekih 45-50 godina i da ona to ništa ne razumije vezano za računala, mobitele ... Ima mobitel od prije 4 godine i ne želi ga mijenjat jer je zbunjuju nove ikone, kaže da ona jednostavno nije za to. Ajde, ok, žena nije u tom krugu, želi iznenaditi svoje dijete i ja joj objašnjavam zašto da uzme M4, kad lik kaže ma to vam je skoro isto, da nije to toliko, da ljudi "napuhuju", da im se M2 prodaje ko lud ... koji lik, nevjerojatno. Jadna žena posudila novac da iznenadi svoje dijete a on joj uvaljuje stari komp(ok nije loš M2 ali za iste pare kupiš novije, bolje ...). Na kraju žena ga žena skinula sa "dnevnog reda" i kaže uzimam ja M4.
A ovaj ne odustaje, kaže morat ćete pričekat par dana ... kaže njemu žena, sinu mi je rođendan za 20 dana tako da vi nemojte brinuti, između ostalog došla sam kupi što ja želim. Nadam se kako vama to nije problem, a lik ono, ma ne, ne, sve ok, ja sam samo htio pomoć da odmah dobijete ... koji serle.

Ne mogu vjerovati, pa zar su toliko retardirani da idu ženu zavaljat, koja niti nema novce već je čak i posudila, koja misli samo na sreću svoga djeteta. Objasnio sam joj za miša i tastaturu(da je nebi zavaljali za još 300€ LOL), monitor ima noviji i gledao sam na internet, da radi sa MM M4 ...

Eto, kupio sebi i baš mi je drago da sam ženi pomogao.
Još ne mogu doć sebi da je lik išao uvalit staro računalo bilo kome a kamoli majci koja ide uveseliti svoje dijete ... što reć?

Jadno!
Prilozi:
13.11.2024 | 00:12
Svaka ti čast za reakciju.

I, stvarno mi nije jasno kako netko može biti takav "đon obraz" da ne odustaje od namjere uvaljivanja robe sa skladišta čak i kad je shvatio da ispred sebe ima nekoga tko zna što on pokušava.
13.11.2024 | 02:19
m@xym kaže:
Svaka ti čast za reakciju.

I, stvarno mi nije jasno kako netko može biti takav "đon obraz" da ne odustaje od namjere uvaljivanja robe sa skladišta čak i kad je shvatio da ispred sebe ima nekoga tko zna što on pokušava.

Uključio se još jedan momak, možda oko 25 godina, i on joj je rekao, kupujete doslovno duplo starije i slabije za iste pare.
A slušaj ovaj što prodaje vrlo vjerojatno ima "naređenje" da uvaljuje staru robu onima što neznaju ali opet ženi koja je posudila novac za dijete koje želi usrećiti ... jadno.

I u trgovini nema nigdje M4, sve M2 ... cijena M2 799€, ista kao i M4, pa da nisu u stanju spustiti cijenu ... ako ga oni recimo dobiju za 600€, pa prodaj ga za 650€, sve ćeš brzo prodat i rješit se staroga.
Ali cigani su to. Sve ove trgovine od IStyle-a, Istore-a pa nadalje ... LOL na istore trgovini stari M2 je skuplji od novog M4!
Evo slika u prilogu.

Samo u šugavoj hrvatskoj.
Mislio sam kupit M2 za malog, na njuškalo ih prodaju po 650€-750€ , ja za polovni M2 ne bi dao 500€. Ja ne bih a sad netko možda bi!

Strašno, i u svim trgovinama isto ili slično, evo u Instar-a Apple Mac mini (2023), M2 Octa-core, 8GB RAM, 256GB SSD - 655€ gotovinom a i to je previše ako novi M4 dođe 799€.

To je moje viđenje ali možda nisam u pravu.
Ali ovo što je htio uvalit jadnoj ženi koja se ne razumije, umjesto da joj pomogne, objasni, koliko toliko educira ... on je ide "zavaljat".

Sramota!
Prilozi:
13.11.2024 | 09:45
Ovo u trgovini je jako žalosno. Ali to mu je sigurno naređenje od šefa.

Kada ljude navikneš na takav pristup u kojem nije dobrobit kupca No. 1 stvar (a to je uvijek dugoročno jedino ispravno), onda se oni iznenade kada npr. kupuju nešto kod mene i ja im NE ŽELIM prodati što oni žele kupiti.

"Ali ja želim baš taj model zato i zato!" - "Sve je u redu, ali onda ga morate kupiti drugdje, ja vam ga ne želim prodati!" "Pa zašto?!?! Vi mi ga morate prodati!" - "Ne moram, a zašto ne želim - jer sam Apple Pro dva deseteljeća i znam što je problematično s tom serijom i ne želim da imate problem za godinu dana ili prije."

I takvi ljudi ti se onda uvijek i vrate je su zadovoljni i znaju da će dobiti iskren savjet što je dobro i gdje uložiti novac.

Jednom je frendica inzistirala na Airu s malim SSD-om i ja ne dam i ne dam, i na kraju me uvjeri da ajde ipak jer "neće na njemu raditi ništa, ne brini, znam što radim" (haha), i prodam joj jer se znamo i u IT branši je, pa kontam valjda zna što radi... eto nje nakon pola godine: "Znaš, sve si bio u pravu, baš sam bila blesava..." Na kraju ga je prodala za siću i kupila novi.
13.11.2024 | 10:50
dpasaric kaže:
Ovo u trgovini je jako žalosno. Ali to mu je sigurno naređenje od šefa.

Kada ljude navikneš na takav pristup u kojem nije dobrobit kupca No. 1 stvar (a to je uvijek dugoročno jedino ispravno), onda se oni iznenade kada npr. kupuju nešto kod mene i ja im NE ŽELIM prodati što oni žele kupiti.

"Ali ja želim baš taj model zato i zato!" - "Sve je u redu, ali onda ga morate kupiti drugdje, ja vam ga ne želim prodati!" "Pa zašto?!?! Vi mi ga morate prodati!" - "Ne moram, a zašto ne želim - jer sam Apple Pro dva deseteljeća i znam što je problematično s tom serijom i ne želim da imate problem za godinu dana ili prije."

I takvi ljudi ti se onda uvijek i vrate je su zadovoljni i znaju da će dobiti iskren savjet što je dobro i gdje uložiti novac.

Jednom je frendica inzistirala na Airu s malim SSD-om i ja ne dam i ne dam, i na kraju me uvjeri da ajde ipak jer "neće na njemu raditi ništa, ne brini, znam što radim" (haha), i prodam joj jer se znamo i u IT branši je, pa kontam valjda zna što radi... eto nje nakon pola godine: "Znaš, sve si bio u pravu, baš sam bila blesava..." Na kraju ga je prodala za siću i kupila novi.

Svaka tebi čast.
Iskreno razumijem ja da se moraju prodati ali zašto na štetu kupca, pa ako baš i moraš tako raditi, odabereš jadnu ženu koja jedva kupuje djetetu poklon, još je nešto morala i posuditi ... ja to ne bih mogao, neređenje ili ne.
Između ostalog nevjerujem da ih prisluškuju dok prodaju pa će ga razapeti zato što je nekome išao pomoći savjetom.
A slušaj možda netko baš i želi M2, nismo svi isti. Nek kupuju ljudi što misle ali ovo je dno dna.
Nije ovdje u pitanju trgovina od Jabuke, isto će ti uvaliti u svakoj trgovini sa računalima.
Dođe nova serija laptop-a a on staru kantu staru 3-4 godine uvaljuje sa objašnjenjem "a to je i7 ..." je samo onaj tko nezna sada i7 ima 14 i 9/10 generacija ... Nije neka razlika na naljepnici laptopa, samo ovaj je i7 13/14gen. a ovaj je i7 9/10gen., onaj tko ne zna njemu to ništa ne znači. "To vam je i7, moćan procesor(ali to što je 4 generacije stariji ...)", super

Hoću reći nije bitna trgovina Jabuke ili komp. trgovina, mislim da ponekad treba imati srca, to je sve!
13.11.2024 | 14:22
pontmax1 koji model si uzeo? base 16/256?
Ovo za ducan je stvarno sramota, ja bi im s gustom ostavio los review od googla pa nadalje, gdje god ih nadjem. Ti reviewi ih jedino pogadjaju jer im to stvarno utjece na promet. OK, mozda Apple storeovima kod nas i ne jer nemaju bas konkurenciju ali svejedno.
O kojem dealeru se radi ako smijemo znati? Ja se sjecam da kada je izasao M2 Mini sa slao i mail i poruku preko sluzbene FB stranice iStyleu i na nista mi nisu odgovorili. Sad bas gledam po starim mailovima i nasao samo jos jedan mail od prije 10god na koji mi isto nikada nije odgovoreno a nije da sam ih nesto gnjavio, pitao sam za cijenu CTO konfiguracije Minija i to prije za jos neki proizvod.
13.11.2024 | 19:38
MoschuS kaže:
pontmax1 koji model si uzeo? base 16/256?
Ovo za ducan je stvarno sramota, ja bi im s gustom ostavio los review od googla pa nadalje, gdje god ih nadjem. Ti reviewi ih jedino pogadjaju jer im to stvarno utjece na promet. OK, mozda Apple storeovima kod nas i ne jer nemaju bas konkurenciju ali svejedno.
O kojem dealeru se radi ako smijemo znati? Ja se sjecam da kada je izasao M2 Mini sa slao i mail i poruku preko sluzbene FB stranice iStyleu i na nista mi nisu odgovorili. Sad bas gledam po starim mailovima i nasao samo jos jedan mail od prije 10god na koji mi isto nikada nije odgovoreno a nije da sam ih nesto gnjavio, pitao sam za cijenu CTO konfiguracije Minija i to prije za jos neki proizvod.

Kupio u iStyle-a. Ma baš njih briga za review, u Splitu kod njih kupuju kao da daju besplatno.

Da kupio sam base 16/256 i odmah priključio 1TB externi.
Ja i na PC-u Windows-e imam na M.2 NVMe SSD disk, a sve ostalo koristim druge diskove bilo interni ili externi SSD diskovi i sve M.2 NVMe od Samsunga, imam samo jedan M.2 NVMe SSD disk Crucial.
Kad sam kupovao PC stavio sam 3 diska u PC:
c: - M.2 NVMe SSD disk Samsung 1TB - samo Windowsi na njemu, imam previše programa, i sa svim tim zauzima 180GB(ima slika koliko programa imam instalirano)
d: - M.2 NVMe SSD disk Samsung 1TB
f: - HDD Toshiba 1TB - stavio HDD jer mu nema vijeka, radi vječno, zato sam ga stavio.

i još imam te externe više komada od 4TB, 2TB, i 1TB.
Tako sam naučio i sve mi je rapoređeno po diskovima, točno znam gdje mi je što, tako kada radim samo ga "uštekam" i radim.
Znam da puno njih to ne voli ali meni je bitno da meni odgovara, naročito kad se nađem sa klijentom u kafiću(to je tako u Splitu) onda uzmem laptop, disk koji koristim za klijente i kako ih privući, jer su mi na tom disku stari radovi, stvari koje sam radio da se malo pohvalim i tako.
Isto tako mislim sa Mac MIni-em samo što će na njega biti instalirano samo 8 programa a ostalo sve ostalo ću držati externo!
Prilozi:
14.11.2024 | 09:04
Stvarno zalosno kakvih sve ljudi ima i tako ici nekome nesto uvaliti
Osobno sam uvijek odbijao naredbe takve prodaje i rednovo imao problema sa sefovima. S moje strane uvijek iskrena prodaja bez uvaljivanja. Bilo je cudjenja kada se kupac vrati i inzistira da mu ja opet nesto prodam. Za mene dovoljna nagrada.

@pontmax1

Napisi nekakav osvrt za minija kada stignes. Kako se ponasa sa 16GB (navodno gura nekoliko otvorenih apk i max 40ak otvorenih tabova u browseru).

Razmisljam o istoj kombinaciji 256/16 + vanjski ssd

Sto se tice cijena, Amazon.de ima povoljnije cijene od Hr.
14.11.2024 | 10:19
Bas gledam Amazon.de i 16/512gb ispada 923€ a kod nas je 1059€
14.11.2024 | 10:42
256/16 je trenutno 713€ i to je krajnja cijena posto je dostava besplatna. Imaju nekakav promo pa skinu dostavu na kraju kod placanja.
14.11.2024 | 11:20
Debelo najpovoljnije je i dalje preko .at storea sa Edu popustom ali ne znam nikoga tko je probao tu shemu

www.apple.com/at-edu/shop/buy-mac/mac-mini

BTW Ima vec jedan base model na Njuskalu za 750€ Cak su i napisali da je kupljen u Becu, znaci pretpostavljam da ga je taj netko uzeo na Edu za 580€
14.11.2024 | 13:10
www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fi...%2Fhuqqjqhveu0e1.png

If Apple had kept their 3x marging on SSDs, their SSD price would be approximatly $100/TB. Upgrade prices would be as following:
Model ... Current pricing ... $100/TB pricing
Margin ... 12x-24x ... 3x
256GB ... base ... base
512GB ... +$200 ... +$25
1TB ... +$400 ... +$75
2TB ... +$800 ... +$175
4TB ... +$1200 ... +$375
8TB ... +$2400 ... +$775
14.11.2024 | 15:08
robee kaže:
Stvarno zalosno kakvih sve ljudi ima i tako ici nekome nesto uvaliti
Osobno sam uvijek odbijao naredbe takve prodaje i rednovo imao problema sa sefovima. S moje strane uvijek iskrena prodaja bez uvaljivanja. Bilo je cudjenja kada se kupac vrati i inzistira da mu ja opet nesto prodam. Za mene dovoljna nagrada.

@pontmax1

Napisi nekakav osvrt za minija kada stignes. Kako se ponasa sa 16GB (navodno gura nekoliko otvorenih apk i max 40ak otvorenih tabova u browseru).

Razmisljam o istoj kombinaciji 256/16 + vanjski ssd

Sto se tice cijena, Amazon.de ima povoljnije cijene od Hr.

Neznam, ja nikada nisam, niti ću "uvaljivat" ništa. Kao web dizajner, mogu ljudima radit puno toga, ali ne radim, već sve pošteno.

Ja radim web dizajn, budući da sa svim "online" prijateljima koji rade posao kao i ja, većinom svi imaju i mac(većinom PRO laptop, prije ovih Mini čuda, sada svi kupuju mini) i imaju PC. Evo taman ugrađujem aplikacije (ugradio Affinity - Photo,Designer i Publisher ... kad završim sa ugradnjom svih software-a javim rezultate.
Jedino neznam koji add blocker ugraditi a da nemoram plaćati???
14.11.2024 | 15:24
Ja koristim FireFox i Ghostery. Jesi li na to mislio?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 55 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO