M4 Mac Mini
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

M4 Mac Mini

29.10.2024 | 18:12
Nastavno na vikalicu, predstavljen prije koji sat

Komentari, mišljenja i ostalo ovdje!
29.10.2024 | 18:49
Jao, ne mogu, koja hrpa laprdanja u prazno...
29.10.2024 | 19:06
Mini je fora, dosta dobar mali comp bez prave konkurencije. Osobno ne volim utore s prednje strane. Bolje da su ih stavili na bocnu stranu. Pretpostavljam da ce cooler biti kao u prijasnjim modelima, tih. Zamjerka ide na pocetni model koji ima samo 256GB ssd sto je u danasnje vrijeme tesko prihvatljivo. Ajd konacno su ubacili 16Gb rama (mogli su i 32 s obzirom na niske cijene rama).
29.10.2024 | 19:41
Kao sto Smayoo kaze hrpa bullshit talka u prezentaciji ali Mini kao Mini mi se svidja. Mislim da ce ovaj drugi model sa 16/512 biti pravi hit i da je odlican stroj za vecinu manje zahtjevnih korisnika. Po meni su mogli ostaviti i stari dizajn, smanjivati nesto vec toliko maleno nema bas smisla plus sto ce sada hrpa dodataka koji su radjeni za "stare" minije biti beskorisna. Takodjer 3.5mm naprijed mi nema previse smisla, pretpostavljam da je za slusalice ali koliko ljudi ih ustekava svaki dan da je to potrebeno? 2 usbc naprijed meni isto vise minus nego plus i radje bi da su iza ali ok.
U svakom slucaju jako zgodan stroj i jedva cekam prve testove i benchmarke.
29.10.2024 | 20:21
Pišem osvrt za naslovnicu (bez laprdanja!), pa će biti kasnije večeras...
29.10.2024 | 20:47
I meni smetaju USB s prednje strane. Da su zaista hrabri i inovativni stavili bi ih odozdo ko na mišu

Zapravo se zezam jer mi je najveća zamjerka kod Macova u zadnjih 20 godina što su USB nagurali otraga pa se čovjek mora saginjati, izvijati, ustajati sa stolice i svašta da bi ugurao običan usb stick. Da ne spominjem koliko je to postao dodatan problem otkad su bežične tipkovnice.

A tamo na početku USBa, od recimo 1998. pa do negdje 2005. većina PC računala nije imala utore sprijeda nego se čovjek morao gurati pod stol da utakne nešto.

Prvi iMac je imao sa strane, bio je uvijek jedan slobodan usb na tipkovnici da bi onda sve to postalo obrnuto. Svaki PC ih sad ima naprijed.
29.10.2024 | 21:33
Ne kužim zašto kome smeta konektor sprijeda? Ružno vam je? Zbilja?... Ili je neki drugi razlog?
Najnormalnije i najprirodnije je u današnje vrijeme da je USB sprijeda i to barem dva. Jedan za prištekati USB stick, a drugi za iPhone. I utičnica za slušalice je više nego logična u doba masovnog online sastančenja, što u poslovne, što u privatne svrhe.
29.10.2024 | 21:43
Otvorim sad Apple stranicu da vidim novosti oko svega...i sad već predugo očekujem 27" iMac.
Naravno...šipak

Imam "stari" M1 sa 16GB i 1TB... i iskreno, očekivao sam više.

1TB je i dalje upgrade, i to komično skupi upgrade.
256GB je bazični model i tako nešto uopće nuditi je sramotno za model koji treba izaći krajem 2024.

Osim što je bazni RAM napokon 16GB, ništa drugo nije novo (osim CPU naravno). Vjerujem da je teško nakon prelaska s Intel na M1 napraviti (opet) nešto revolucionarno, ali ovo predstaviti kao potpuno novi proizvod je uvreda korisnicima.

Prebacim se na Mac Mini...i mislim da vidim svoju sljedeću kanticu. Ovi jači modeli s 24GB su mogli imati 1TB kao bazni disk i to mi se nikako ne sviđa
Nego, gdje je tipka za paljenje? Galerija je dosta štura, a ne gleda mi se predstavljanje.

Napokon portovi naprijed (dođe mi da Mac Pro 6.1 zapalim ponekad dok napipavam tipku za paljenje otraga ili dok pokušavam uštekati USB ili TB...), a prošli Miniji su mi bili fino izgrebani otraga od pokušaja uštekavanja kabela na slijepo.

4k 240Hz dostupno na HDMI, sad samo ostaje vidjeti prva iskustva s monitorima, jer sam se na M1 miniju pošteno opekao misleći da će raditi s 1440p profesionalnim monitorom.
ASUS PA27 bi taman fino sjeo na ovo, ali priča se o 5k2k OLED monitorima koji trebaju izaći tijekom 2025.
29.10.2024 | 22:01
Haha, novi Mini mi je bas slatkica, to je to.
29.10.2024 | 22:03
smayoo kaže:
Ne kužim zašto kome smeta konektor sprijeda? Ružno vam je? Zbilja?... Ili je neki drugi razlog?
Najnormalnije i najprirodnije je u današnje vrijeme da je USB sprijeda i to barem dva. Jedan za prištekati USB stick, a drugi za iPhone. I utičnica za slušalice je više nego logična u doba masovnog online sastančenja, što u poslovne, što u privatne svrhe.

Ja sam cudak pa je meni super da su konektori sprijeda za tipkovnicu i mis. A taj 3.5 mi ne smeta iako su prosle godine otkad sam u rukama imao headset koji nije USB?
29.10.2024 | 22:26
436d25af30e6ab86_2024-10-29.jpeg
30.10.2024 | 00:29
Kad bi Mac Mini M4 moao doći kod nas za kupiti?
2025?
30.10.2024 | 07:30
Ja volim minimalizam pa su mi utori kao saka na oko mada s prakticne strane dobro dosli za vecinu. Bolje mi izgleda stari mini.
Nego kako su oni zamislili da palis minija kada je gumb s donje strane ? Znaci svaki puta ga moras malo pomaknuti i podici?
Bas malo gledam cooler, on uvlaci zrak i izbacuje topli a s donje strane je pa bi u kratkom periodu mogao biti pun prasine.
30.10.2024 | 08:06
Pa Mac se jednom upali, kad ga kupiš i izvadiš iz kutije, kasnije cijelo vrijeme bude u standby modu. Jedino bih ga potpuno ugasio kad ga ne bih koristio duži period.

Mislim da je ovo da ventilatorom iskopirano od MacStudio, on ima takav sistem hlađenja. Po meni ventilator nisu ni trebali ugrađivati, kao što ga nema ni MacBook Air.
30.10.2024 | 08:11
Jednostavno. Staviš filter i malo ga eleviraš sa stola

IMG_3466.JPG

Paljenje neće biti problem jer između stola i samog minia ima dovoljno prostora. Čak i ako to nije case, ne znam kada sam zadnji put upalio Studio na button.
30.10.2024 | 08:11
A više razmišljam o tome da će svi ti silni kablovi uštekani sa stražnje strane, HDMI, neka periferija, napajanje… jednostavno "razvlačiti" i "natezati" Minija po stolu, s obzirom da je toliko malen, a s time i lagan.

Nigdje nisam vidio kako je riješeno napajanje. Ima li unutarnje napajanje ili "ciglu" na kablu, što mi je malo bezveze.
30.10.2024 | 08:42
Studio ima interno napajanje za mini nisam siguran, ali što se tiče kretanja po stolu to ne vidim kao problem. Grip na Studiu je brutalan, pa očekujem da ni mini neće putovati. Ok razlika u težini sigurno postoji, ali come on, o čemu mi tu pričamo.
30.10.2024 | 08:57
Cini mi se da ima unutarnje napajanje posto u pakiranju dolazi mac i strujni kabel.
Duplo je laksi od starog minije, ima oko cca 650gr.
Ocito mu je potrebno hladjenje s obzirom da je sve zgurano na vise katova unutar malog kucista. Stari mini je u zadnjim generacijama bio vise od pola prazan, mala mbo i cooler.
31.10.2024 | 23:03
Paljenje na kurblu:
Prilozi:
31.10.2024 | 23:39
IgorD kaže:
Paljenje na kurblu:

Okrutno
01.11.2024 | 13:10
Novi Mini je ko lutka. Mal, besuman, ekonomican, snazan, diskretan.

Zalijepis ga pozadi na neki veliki i mocan monitor, i eto iMaca kojeg Apple ne zeli da napravi
01.11.2024 | 13:46
To sam ja prije 15 godina složio nekim poznanicima za osnovno korištenje - neki monitor kojeg su imali, raspberry pi i na njemu Ubuntu na hrvatskom s Thunderbirdom, Firefoxom i Libre Officeom, sve kao stock aplikacije. Ljudi su bili oduševljeni.
01.11.2024 | 14:02
smayoo kaže:
To sam ja prije 15 godina složio nekim poznanicima za osnovno korištenje - neki monitor kojeg su imali, raspberry pi i na njemu Ubuntu na hrvatskom s Thunderbirdom, Firefoxom i Libre Officeom, sve kao stock aplikacije. Ljudi su bili oduševljeni.

Ubuntu je odlican. Upravo instaliram najnoviju inacicu na Proxmox serveru

Screenshot2024-11-01at08.01.06.png
01.11.2024 | 14:19
Ja sam oduvijek bio pristaš funkcionalnosti iznad izgleda, a naravno - najviše cijenim lijepo dizajnirane i funkcionalne stvari. Kompjuter je meni alat, ne gadget. Pa bi volio još više portova, bilo gdje.

Ovaj upgrade je po meni odličan. Price/performance je super. Ali imam osječaj, da če lifetime apple proizvoda polako - ali sigurno - bit sve kraći i kraći... Tempo, kojim se razvija SW već godinama, sad iznenadjujuće brzo širi se in na HW područje. Evo, MacStudio M1U, koji imam sad nešto više od 2 godine je već zastarijela kanta, koju u jednostavnim stvarima MBAir M3 šiša... a MBP M3Max pravi krugove oko njega i u kompleksnim stvarima. Možda se varam, ali mislim da su G5-ice puno sporije starile... Razlika u performansama, koja se dogodila kod prelaza G5 na intel, pa kod prelaza intel na Apple SOC, sad se dogodila od M1 na M3, sve unutar iste arhitekture procesora i unutar praktično tri godine. M3 je brutalno brz i učinkovit, kamo li M4. Kao zanimljivost - često pratim Activity monitor dok radim, i za većinu poslova (PS, AI, ID) prednostno se koriste energy efficient jezgra. Rijetko aktivnost Power core-a skoči iznad par posto u tim slučajevima...
01.11.2024 | 14:23
accom kaže:
Ja sam oduvijek bio pristaš funkcionalnosti iznad izgleda, a naravno - najviše cijenim lijepo dizajnirane i funkcionalne stvari. Kompjuter je meni alat, ne gadget. Pa bi volio još više portova, bilo gdje.

Ovaj upgrade je po meni odličan. Price/performance je super. Ali imam osječaj, da če lifetime apple proizvoda polako - ali sigurno - bit sve kraći i kraći... Tempo, kojim se razvija SW već godinama, sad iznenadjujuće brzo širi se in na HW područje. Evo, MacStudio M1U, koji imam sad nešto više od 2 godine je već zastarijela kanta, koju u jednostavnim stvarima MBAir M3 šiša... a MBP M3Max pravi krugove oko njega i u kompleksnim stvarima. Možda se varam, ali mislim da su G5-ice puno sporije starile...

Ne obaziri se na te brojke. Je li tebi taj M1 dovoljno brz za ono za sto ga koristis? Ako je, onda ti ni taj M3 vjerojatno nece biti osjetno brzi.
01.11.2024 | 14:44
Vi ko da ste zaboravili kako je to izgledalo 80ih i 90ih.

Prvo sam imao PC XT sa dva flopija, bez hard diska, pa 286 iduće godine sa 40MB diskom pa onda 386 dvije godine kasnije sa 120MB hardom. U 4 godine nebo i zemlja.

Svake godine su izlazile stvari bitno jače od prošlogodišnjih. Znam kad sam ja '98 nekom rekao da koristim laptop iz 1995. gledali su me ono ko zadnju sirotinju

Gray scale ekran u doba kad je sve novo imalo 256 boja ili više Motorola 68040 vs 68030 a na desktopu PPC G3 prema mom PowerMacu 6100 iz 1994. sa 640x480 monitorom.

A onda prošlo deseljeće gdje kad usporedim moj Air iz 2012 sa intel Airom iz 2020 ovaj noviji je tek dvostruko brži, žali bože novaca, baš je smeće. Ako radi nešto zahtjevnije dulje od par minuta upali ventilator i spusti takt pa je u rangu Aira iz 2015.

Ideja i je bila da M procesori malo ubrzaju stvari jer je intel pre dugo stagnirao.
07.11.2024 | 18:00
Narucio MM m4,dolazi za par dana
07.11.2024 | 18:37
Oooo... Guštaj!
09.11.2024 | 00:07
Rastavili MM M4 i ima zamjenjivi SSD

09.11.2024 | 01:27
No, sada treba vidjeti ima li kvaka oko toga i hoće li se pojaviti third-party proizvođač koji će ih raditi po normalnim cijenama i da se onda takav non-Apple SSD može uredno prijaviti hardveru putem Apple Configuratora...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 57 minuta
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, Anonimci (1154)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO