26.08.2010 | 00:48
tcanji je napisao:
Cms i css sam spomenuo iz razloga sto je kako razumijem Joomla u cms-u a RapidWaver u css, pa upravo dakle iz razloga usporedbe ta dva alata.
CMS je kratica od Content Management System, olitiga sustav za upravljanje sadržajem. Joomla nije "u CMS-u", ona je CMS sama po sebi. CMS služi baš tome da se lakše može objavljivat sadržaje u pozadinskom sučelju koje razumije i običan korisnik
Prednost CMS-a je što brže postaviš stranicu i sadržaj, ali nedostatak je što su ti kostur stranice i način rada podređeni mogućnostima samog CMS-a.
Što se CSS-a tiče (Cascading Style-Sheets), to je samo opisni jezik za izgled i raspored stranice (koristi se i u CMS-ovima). Dakle, zapamti prvu lekciju - CSS je opisni jezik za stranice, a CMS je aplikacija.
Za izradu stranice od početka po današnjim standardima uglavnom moraš znat nekoliko stvari:
- baza podataka (MySQL, MS SQL Server, SQLite, PostgreSQL...)
- JavaScript (skriptni jezik koji se izvršava sa strane klijenta)
- jezik za serverske skripte/programe (ASP, PHP, C#, VB.NET, Java, Ruby, Python...)
- CSS (izgled stranice)
- HTML (definicija elemenata stranice, jednostavnije rečeno - kostur)
Ne moraš poznavat sve ovo navedeno u zagradama, al od toga bar jedan alat/jezik moraš izabrat. Ima još puno toga, postoje razni frameworkovi i sa serverske i sa klijentske strane, pa AJAX itd. al s time se ne zamaraj dok ovo navedeno dobro ne usvojiš
Druga stvar, nipošto nemoj miješat web-developere i web-dizajnere. Zgodna stvar za predočit razliku je upravo ova mala podjela gore. Web developeri se bave sa prve tri stvari (baza, klijentska i serverska funkcionalnost), dok se web dizajneri bave sa zadnje dvije, plus uređivanje slika u Photoshopu npr. i sve šta ide uz to.
Iako se ulažu razni napori kako bi se dizajnerski dio odvojio od developerskog, realne situacije to ipak čine nemogućim. Npr. meni se desilo da smo morali otpilit CMS jer stranica s njime nije mogla imat sve ono što je dizajner zamislio, pa onda sve radit ručno od dna prema vrhu. Naravno, ne ljutim se na njega
ali sada nemamo sve što bi htjeli (RSS, višejezičnu podršku itd.) jer nisam imao vremena to iskodirat s obzirom da smo već kasnili s rokovima debelo. Zato je dobra praksa da dizajner bude upućen u osnove developmenta bar toliko da zna što se može, a što ne može napravit i u kojim vremenskim okvirima. Developer onda također mora znat i osnove dizajna jer i njegov kod često generira elemente stranice koje treba posložit.
Ugl. zbog ovoga svega današnje web stranice nisu stranice, već prave aplikacije i čak i za one najjednostavnije trebaš dosta učit ako želiš napravit posao kako treba. Ja se baš zbog problema sa standardizacijom (prvenstveno po pitanju HTML-a i CSS-a u različitim browserima) počinjem zgražat od razvijanja softverskih rješenja na webu, iako sam već djelomično zagazio u te vode - al ne planiram dugo ostat