Web design, RapidWeaver
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Web design, RapidWeaver

21.08.2010 | 16:34
Dragi Jabucari,

Zamolio bih vase cijenjene komentare na temu izrade web stranica u RapidWeaveru! Dakle, pro et contra, osobito od onih s iskustvom u web design-u (a znam da ste tu negdje ) Evo npr. Jabucnjak nam je u Joomla-i. Tu je i pitanje CSS vs. CMS. Napominjem da je moje poznavanje web design-a prilicno ograniceno , pa imajte i to u vidu - citaj razumijevanja -

Puno se toga moze izgooglati sto sam i cinio ali upravo me zanimaju misljenja i iskustva domacih Mac korisnika. Btw nisam naisao na slican topic, pa ako isti postoji primite isprike i uputite me na sadrzaj. Svaki savjet i konstruktivni prijedlog je dobrodosao. Hvala unaprijed!
21.08.2010 | 22:41
Neznam ništa o tom alatu. no siguran sam da će pomoči ako kažeš kakve stranice bi htio raditi? Tj za što planiraš koristiti taj alat i koja su ti konkretno znanja (HTML, CSS, JS ...).
Osim toga dilema CMS vs CSS ne postoji jer jedno drugome ne samo da nije suprotnost nego je vrlo kopatibilno i radi skupa. Naime CMS Joomla se oblikuje (dakle dizajnira) između ostalog i CSS-om.
Zapravo primarno CSS-om.

Pozdrav
23.08.2010 | 01:29
Ovo pitanje oko CSSa i CMSa je besmisleno jer uspoređuje dvije potpuno nevezane stvari. Što se tiče Rapidweavera, nikad ga nisam koristio, moj alat je text editor. Najviše sve to ovisi o tome kakve siteove misliš raditi.
23.08.2010 | 01:44
Osobno koristim Espresso za kodiranje (HTML, CSS, PHP, jQuery) i zadovoljava sve moje potrebe. Mislim da je Dreamweaver bloatware i da treba izbjegavati WYSIWYG editore i pokušavati na lak način izraditi web stranice.

komentari??
bok!
23.08.2010 | 13:36
Hvala na doprinosima i pojasnjenjima! Napominjem da sam nov u izradi web stranica i upravo mi zbog mojih obveza odogovara jedan WYSIWYG alat, sto RapidWeaver jeste ali daleko ugladjeniji od npr. iWeba. Cms i css sam spomenuo iz razloga sto je kako razumijem Joomla u cms-u a RapidWaver u css, pa upravo dakle iz razloga usporedbe ta dva alata. RapidWeaver je radjen za Mac platformu i pruza uglavnom ono sto mi je i potrebno - uz tekst objedinjuje fotografiju, video, file sharing, blog, i sl. a koriste ga i web developeri koji nisu zadovoljni su osnovnom ponudom vec zele zagrebati povrsinu i samostalno kreirati stranicu. Nadao sam se da netko ima iskustva sa radom u RW te da moze podijeliti svoja iskustva, + / - .

Hvala i svima ... sve najbolje!
23.08.2010 | 15:53
Mozda ne bi bilo lose da pogledas software koji se zove Coda.

Ja mislim da ti je to puno bolji put!
23.08.2010 | 18:02
tcanji, kako rekoh sve ipak u konacnici ovisi o tome sto paniras i za koga raditi. Svaki put ima svoje prednosti i mane, ali ako pojasnis koji je konacan cilj ustedit cemo ti nesto muke i vremena.
25.08.2010 | 23:08
Nadam se da se tcanji nece ljutiti ako se i ja pridruzim "trazenju adekvatnih informacija" glede RapidWeavera.

Ja sam apsolutni pocetnik u web designu i zelja mi je samostalno realizirati vlastiti site koji bi sadrzavao neke osnovne informacije o mojoj djelatnosti (bavim se audio produkcijom) te pokazne primjere moga rada u formi audio i/ili video zapisa.

Razmisljam o kupnji RW-a pa me zanimaju iskustva znalaca koji su eventualno imali prilike probati dotican softver.

Zahvaljujem unaprijed i jos jednom isprika tcanji na "kradji" posta ..

Sven
25.08.2010 | 23:28
SveNaj mislim da bi tebi za to sto ti treba Wordpress sa nekom zgodnom temicom bio i vise nego dovoljan a nije kompliciran za ucenje dok za Rapidweaver ipak nesto moras i znati. Prouci malo WP koji je free i baci oko na themeforest.net gdje za 30-40usda imas odlicnih tema koje si prilagodis svojim potrebama. Postoje i free teme ali nisu tako dobre i najcesce nemas nikakav support za njih tako da bi ja to zaobisao.
  • User
  • Posjetitelj
26.08.2010 | 00:48
tcanji je napisao:
Cms i css sam spomenuo iz razloga sto je kako razumijem Joomla u cms-u a RapidWaver u css, pa upravo dakle iz razloga usporedbe ta dva alata.

CMS je kratica od Content Management System, olitiga sustav za upravljanje sadržajem. Joomla nije "u CMS-u", ona je CMS sama po sebi. CMS služi baš tome da se lakše može objavljivat sadržaje u pozadinskom sučelju koje razumije i običan korisnik Prednost CMS-a je što brže postaviš stranicu i sadržaj, ali nedostatak je što su ti kostur stranice i način rada podređeni mogućnostima samog CMS-a.

Što se CSS-a tiče (Cascading Style-Sheets), to je samo opisni jezik za izgled i raspored stranice (koristi se i u CMS-ovima). Dakle, zapamti prvu lekciju - CSS je opisni jezik za stranice, a CMS je aplikacija.

Za izradu stranice od početka po današnjim standardima uglavnom moraš znat nekoliko stvari:

- baza podataka (MySQL, MS SQL Server, SQLite, PostgreSQL...)
- JavaScript (skriptni jezik koji se izvršava sa strane klijenta)
- jezik za serverske skripte/programe (ASP, PHP, C#, VB.NET, Java, Ruby, Python...)
- CSS (izgled stranice)
- HTML (definicija elemenata stranice, jednostavnije rečeno - kostur)

Ne moraš poznavat sve ovo navedeno u zagradama, al od toga bar jedan alat/jezik moraš izabrat. Ima još puno toga, postoje razni frameworkovi i sa serverske i sa klijentske strane, pa AJAX itd. al s time se ne zamaraj dok ovo navedeno dobro ne usvojiš

Druga stvar, nipošto nemoj miješat web-developere i web-dizajnere. Zgodna stvar za predočit razliku je upravo ova mala podjela gore. Web developeri se bave sa prve tri stvari (baza, klijentska i serverska funkcionalnost), dok se web dizajneri bave sa zadnje dvije, plus uređivanje slika u Photoshopu npr. i sve šta ide uz to.

Iako se ulažu razni napori kako bi se dizajnerski dio odvojio od developerskog, realne situacije to ipak čine nemogućim. Npr. meni se desilo da smo morali otpilit CMS jer stranica s njime nije mogla imat sve ono što je dizajner zamislio, pa onda sve radit ručno od dna prema vrhu. Naravno, ne ljutim se na njega ali sada nemamo sve što bi htjeli (RSS, višejezičnu podršku itd.) jer nisam imao vremena to iskodirat s obzirom da smo već kasnili s rokovima debelo. Zato je dobra praksa da dizajner bude upućen u osnove developmenta bar toliko da zna što se može, a što ne može napravit i u kojim vremenskim okvirima. Developer onda također mora znat i osnove dizajna jer i njegov kod često generira elemente stranice koje treba posložit.

Ugl. zbog ovoga svega današnje web stranice nisu stranice, već prave aplikacije i čak i za one najjednostavnije trebaš dosta učit ako želiš napravit posao kako treba. Ja se baš zbog problema sa standardizacijom (prvenstveno po pitanju HTML-a i CSS-a u različitim browserima) počinjem zgražat od razvijanja softverskih rješenja na webu, iako sam već djelomično zagazio u te vode - al ne planiram dugo ostat
  • User
  • Posjetitelj
26.08.2010 | 00:55
btw RapidWeaver ti je samo editor za jezike koji su ti navedeni gore, i tu moraš odabrat onaj editor koji ti najviše odgovara, npr. podržava sintaksu za jezike koje koristiš, dovršavanje koda, bojanje koda, indentacija, ftp-klijent itd.

Teoretski to sve možeš radit i u običnom notepadu/TextEditu, ali u praksi baš i ne ide

EDIT: E da, i ako mislite učit web dizajn i development samo zato da bi sebi složili neku stranicu, jedini korisni savjet koji vam mogu dat je da platite nekome da vam to napravi, jer vas u protivnom čeka dug i trnovit put (ili loše napravljena stranica).

Ako mislite to radit za lovu, onda vas čeka jednako trnovit put, samo uz šansu da se (dugoročno) isplati
27.08.2010 | 21:09
MoschuS, najljepsa Ti hvala na sugestiji..... idem bacit pogled o cem se radi
28.08.2010 | 00:35
Po pitanju editora preporučio bih Textmate. S količinom dostupnih dodataka (bundles) definitivno najbolja pomoć (web) developeru s kojom sam se susreo.
28.08.2010 | 14:49
Svima najljepsa hvala na doprinosu.

@ SveNaj, naravno da se ne ljutim, dapace pitanje je samo doprinijelo dinamici foruma

@ User, hvala na kvalitetnim pojasnjenjima i jasnijem definiranju terminoligije!

@ Riba, stranica bi se radila za potrebe crkve, na kojoj ne bi bio samo informativni vec i interaktivni, te multimedijski sadrzaj.

Po meni, RW je alat 'for the rest of us' koji se nisu imali prilike ozbiljnije pozabaviti izradom web kreacija, a ipak bi se ohrabrili u izradi neke pristojne web stranice. (Da li je to oksimoron - nadam se da ne ) Rekao bih, RW je kao neki iWeb na steroidima, pa ko voli nek izvoli. U meni je pobudio interes pa sam zato i otvorio temu.

Cini se da mozemo zakljuciti da trenutno, medju nama nema osobe sa iskustvom u RW ili se barem isti nisu javili i samozatajno sute.

Ako netko zeli vise informacija o RW, predlazem da posjeti: www.realmacsoftware.com/rapidweaver/ kao i ncdthemes.com/

Ugodan vikend!
29.08.2010 | 10:26
tcanji je napisao:

Cini se da mozemo zakljuciti da trenutno, medju nama nema osobe sa iskustvom u RW ili se barem isti nisu javili i samozatajno sute.

Ako netko zeli vise informacija o RW, predlazem da posjeti: www.realmacsoftware.com/rapidweaver/ kao i ncdthemes.com/

Mislim da riječ o nečemu drugome. Naime WSYWG editori kao koncept nisu (tako se meni čini) baš cijenjeni od ljudi koji su se javili. Rapidweaver je WSYWG editor i razlike koje ima u tom smislu u odnosu na druge editore tog tipa nisu bitne obzirom da taj koncept po sebi nije baš užasno korisan. (subjektivno naravno)

Radi se o tome da ako ne želiš učiti niti jedan od predloženih jezika, je prvenstveno upitno dali ima smisla da se upuštaš u izradu web stranice, jer je naprosto teško zamisliti kvalitetan rezultat. Vjerojatno je bolje da se plati neki novac i da se nekome da ozbiljno odradi taj posao.
Ako pak želiš sam složiti websajt bez gorespomenutih znanja, vjerojatno je bolje služiti se nekim od opensource cms-ova. Wordpress je vjerojatno u tom smislu dobar odabir. A onda možeš izabrati jednou od brojnih tema koje za to postoje.

Ja se osobno nebih složio da besplatne ne valjaju, samo valja bolje potražiti ... recimo na smashingmagazine.com imaju lijep izbor takvih tema. Nema supporta kao kad plaćaš, to je istina.

Rezultat će gotovo sigurno, biti bolje kvalitete a i manja cijena obzirom da ne plaćaš softwer.

Na kraju cijele balade, bez obzira na sve, ako se dlučiš da sam izrađuješ web bilo bi ipak dobro da naućiš barem html i css. Neda se to samo u wswyg sučelju riješiti, što god rapidweawer team govorio u svojoj promociji.

A sad, ti vidi sam.
bok

Dakle opcije ti nisu cms ili css nego cms server aplikacija ili wsywg destop aplikacija.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 15 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO