" Obojena " revolucija u Srbiji
(2 korsinik/a gleda/ju temu) temeljnik, (1) Gost

" Obojena " revolucija u Srbiji

16.03.2025 | 08:05
Evo otvorio sam temu, oko zadnjih događanja u Srbiji. Zanima me da li i vi kao vlast u Srbiji, mislite da je na djelu obojena revolucija ?
16.03.2025 | 09:51
Mislim da znaju što neće (Vučića), ali nemaju pojma što hoće (Četnikovanje, Rusiju, EU?).
16.03.2025 | 10:05
Tako nekako. Kao i prije 20+ godina, nažalost.
16.03.2025 | 12:00
Imaju li oni tamo uopće sposobnu političku alternativu ili se bira između dva zla? Izdvaja li se tamo neka intelektualna avangarda koja je sposobna i željna voditi državu?

Ne pratim srpsku scenu, pa ne znam tko su tamo uopće pozitivci? Ima li ih?
16.03.2025 | 13:19
Meni se čini da mladi hoće promjene, zaboli ih ona stvar za ideale, no još uvijek tu nema političke želje za takvim obratom. Tamo je, koliko vidim, korupcija i kriminal u sprezi sa vlasti na najvišem nivou. A mlade to ne zanima, hiće i oni povolljno kupiti Mac i biti dio EU i šire. Svakako podrška, bez obzira što su bili agresori na lijepu Našu. Ali ponavljam, novi ljudi, nova vremena, nova razmišljanja i ciljevi. Svatko na kraju krajeva želi dobro sebi i svojima.
16.03.2025 | 13:57
dakle ovako, da pokusam da dam neko moje vidjenje, posto sam na mestu dogadjaja.
korupcija je toliko rasirena kroz veze vlasti, kriminala, 'bizMismena', trgovaca drogom i oruzjem da je to tesko uporedivo sa nekom zemljom u ovom momentu. i to se jos desava u evropi (geografski).
nazalost, moralo je da se desi da 15 ljudi strada u jednoj sekundi, zbog javasluka, korupcije i improvizacije. i pokusalo se da se to zataska i da se predje preko toga. uglavnom studenti ali i veliki deo naroda traze odgovornost i otkrivanje svih ugovora. do danas, znaci 4 ipo meseci jos uvek nema svih dokumenata. jer korupcija i svi tragovi vode do vrha.
vucicev narativ se i dalje zasniva na pljuvanju protivnika i etiketiranjem da su demonstranti - ustase, domaci izdajnici, strani placenici, obojena revolucija, boljsevisticki plenumasi... kako kad zatreba, jer se uopste nije odmakao od svojih radikalskih korena.
ljudima je dosta vise i lazi i korupcije, tortura i progona, i zele da zive u nekom koliko-toliko normalnom, demokratskom sistemu, a ne u sistemu tipa ruske gubernije. nema jos uvek to neku politicku obojenost, jer se niko od politicara jos uvek ne oglasava. i bolje je tako, inace bi onaj imao jos jedan razlog da nekog etiketira i da mu nadje crno ispod nokata.
mi nastavljamo dalje, on je u slobodnom padu jer ga stiskaju sa svih strana. cilj ovog protesta je bio da se pokaze i narodu i njemu samom, a pogotovo stranim faktorima od kojih on jako zavisi - da je on nebitan, i da ne kontrolise vise situaciju ni u srbiji, a ni u regionu kao sto hoce da se predstavi (BiH - preko dodika, CG - preko prosrpskih stranaka). on ce pasti kad strani faktori shvate da on ne moze vise da isporuci ono za sta je doveden. i tu se polako menjaju neki stavovi - juce je bilo onoliko vesti i reagovanja u stranim jacim medijima, dobio je packe iz eu.
ovoj divnoj omladini koja je stajala iza organizacije svega juce - duboki naklon do zemlje. nisu optereceni nekim nasledjem proslosti. veoma pozitivan pokazatelj je sto su ljudi bosnjaci iz novog pazara, izjavili da su se tokom ovih protesta prvi put osetili kao ravnopravni gradjani srbije, studenti i omladina su ih prihvatili bez obzira na nacionalnost i religiju - imali su hranu po muslimanskim obicajima, postovan je ramazanski post, imali su i svoje prostorije za obavljanje verskih duznosti...
nesto se menja konacno.
16.03.2025 | 14:27
Zapad je jako licemjeran, važniji im je litij nego ljuska prava. Kad su bili slični protesti protiv vlasti u Bjelorusiji ili Gruziji, onda su se jasno odredili. Ovako ovaj je pokret okrenut samo na sebe, jer nema podršku zapada niti Rusije niti Kine. Vučić je sve namirio, Francuzima rafale, aerodrom, metro. Njemcima litij, Kinezima bakar i zlato ( gdje Kinezi bilježe vlasništvo nad zemljom gdje kopaju !!! ) Amerima će dati da sruše general-štab i da tamo izgrade hotele, plus suradnja oko energetike, Arapima se proširuje Beograd na vodi...itd.

Za to vrijeme velika većina ljudi rade u zapadnim tvornicama kao robovi. Imaju pravo na dva pišanja i negdje ljudi nose pelene. Radničko zakonodavstvo ne postoji, nego se prilagođava investitoru, pa tako kinezi mogu dovoditi svoje zatvorenike da kopaju. Država nema nikakvu ingerenciju nad tim stranim firmama, ako se desi neka nesreća, nitko od zaštite na radu nema pravo ući u kompleks te tvornice...ebote, kao da je tvornica ambasada ?

Stvorio je kastu ultra bogatih ljudi, koji su mnogi od njih njegovi kumovi ili su mu bliski i to sve s poslovima s državom, dok većina ljudi radi za naš polovični dohodak, bilo da ga gledamo u prosjeku plaće ili medijalne plaće. Stalno švrlja po svojoj kineskoj tabli, gdje ljudima objašnjava da je Srbija ekonomski tigar balkana. Kak se kaže, možeš lagati sve ljude jedno vrijeme, ali ne možeš sve ljude sve vrijeme.

Pita Davor jel tamo postoji neka intelektualna elita koja bi mogla preuzeti vlast. Postoji, oni je zovu elita "kruga dvojke" i ta sva elita duboko prezire Vučića, koji se najviše oslanja na najprimitivniji dio naroda, te se kao svaka hulja krije iza zastave, kao što se je krio kad je bila izglasana rezolucija o Srebrenici.

Vučić i njegova kamarila, su još u 90_im s narativom oko ustaša i sl gluposti. Stalno se generiraju nekakvi sukobi i drže tenzije, jer samo na taj način on može ostati na vlasti, jer je tobože ugrožena Srbija koju on neda. Da nema tih stalno izmišljenih tenzija, on nema što raditi u politici, niti bi bio na vlasti. Svi ti sukobi koje on generira su u biti izmišljeni i dozirani sukobi s kojim on upravlja i stalno prikazuje svom djelu neukog naroda, kako je iz njih izašao kao pobjednik. To je ono što ga tako dugo drži na vlasti, jer je veliki majstor propagande, koje provodi na svojim medijima, koje je potpuno okupirao.

Do sada je on uvjek kreirao događaje i upravljao s njima, a sad prvi put ima nevidljivog protivnika s kojim nezna kako da izađe na kraj. U zadnjih par mjeseci svojim glupim i nepromišljenim potezima, samo je pojačavao bunt. Mući ga i peče kad mu studenti kažu da nije nadležan, a nezna tko je od njih glavni da ga može kupiti ili usmjeriti svoje medijske pse na njega. Znači prvi put on ne kreira događaje i nezna kako se od njih obraniti, a svaki pokušaj branjenja za njega je još jači fijasko i zato mislim da će uskoro biti bivši.
16.03.2025 | 14:53
Ovo sto su studenti uspjeli u Srbiji je velika stvar. Na stranu sto pojma nemaju sta hoce, niti kako to zele provesti, narod je masovno stao uz njih.

Vi ne shvatate da u 2025. 70% ljudi van velikih gradova u Srbiji gleda samo rezimske TV, antene imaju na krovovima i gledaju sto im vlast servira.

Cim se najavi prosvjed, Vucic zabrani rad zeljeznici da prometuje i blokira ljudima kretanje. Zato su studenti isli po 50-150km pjeske u BG.

Svjesno ili nesvjesno odradili su pjesacenjem veliku stvar, jer su konacno djedovi i babe u selima kroz koje su kolone prolazile vidjeli da ti studenti nisu placene ustase ni siptari, vec njihova srpska mladost. Daju im hranu, vodu, grle ih putem. To rezimu ne pase jer im rusi narativ.

Ja sam uvijek za svaki vid borbe protiv represije, ali dio koreografije tih mladih koju sam gledao (cetnicki simboli, ratko mladic, draza mihajlovic, subare, kokarde, mrtvacke glave) mi ne ulijeva povjerenje da su oni nesto manje radikalni od ovih postojecih.

Po meni, problem je sto je poginulo 15 Srba u NS, pa je ispao skandal. Da se to desilo u Sandzaku i da je poginulo 15 Muslimana (gradjana Srbije), sumnjam da bi ti studenti ista poduzeli po tom pitanju i da bi odziv bio ovako veliki.

Mozda grijesim ali takav dojam imam...

U svakom slucaju sretno im u njihovim borbama. Dokle god se svojim problemima bave nece imati vremena/energije/ambicije da prave probleme u susjednim drzavama
16.03.2025 | 15:55
Ja mislim da je velika stvar da se mladi ljudi organiziraju za izraziti protest, takve stvari i trebaju krenuti od mladih jer su oni ipak budućnost. Nažalost isto tako mislim da će netko već iskoristiti tu energiju za svoj probitak jer je to sad idealna situacija za iskoristiti, a najčešće su to likovi isti ili još i gori od postojećeg degenerika koji im je na mjestu predsjednika. Da se iz svega ovog stvori nešto pozitivno što bi tu zemlju gurnulo naprijed, onda je to velika stvar, ali ako posluži samo danas-sutra za smjenu garniture koja će raditi samo za svoju korist, a nastaviti s trenutnim ili poznatim narativom onda je to velika propuštena prilika.
16.03.2025 | 23:55
Svjetonazor i politička orijentacija (čak i one rubne) su sekundarne u odnosu na postizanje funkcionalne pravne države. Možemo sad filozofirati o tome što je zapravo demokracija i postoji li stvarna demokracija i tko vuče konce iza paravana, ali preduvjet normalnog funkcioniranja društva i ekonomije je da se promijeni mentalitet. Da ljudi koji rade u javnim službama prestanu sebe doživljavati kao ekstenziju represivnog aparata i shvate da su oni - javni službenici. Da rade u službi javnosti i javnog dobra. U UK kažu - public servant - pa je taj izraz još jači.
Kao netko tko je profesionalno nezaobilazno vezan uz stalnu i čestu interakciju s raznim javnim službama i državnim firmama, moram reći da se situacija u tom pogledu u Hrvatskoj popravljala jako sporo, mukotrpno i "krivudavo" sve do prije 12 godina. Kad smo ušli u EU, dinamika te promjene je postala očita.

Daleko smo još od standarda pravne države kojima bih ja osobno bio zadovoljan (namjerno sam to sročio ovako jer me ne zanima raspravljati unedogled o tome, nije to tema), ali pomak od 2013. do danas je neusporedivo veći, nego od 1995. do 2013. Zašto? Zato što postoji nekakav administrativno-politički mehanizam koji ne dozvoljava svakom pokvarenjaku i kriminalcu od razine mjesnog odbora i općine pa sve do vrha države da od javnog dobra učini svoju privatnu prćiju. Svi oni to i dalje još uvijek žele i pokušavaju, ponekad im još i uspijeva, ali sve rjeđe i sve teže.

I to je dobra stvar. Dobra je ponajprije zato što promjena kreće "bottom-up". Sitna riba na dnu tog hranidbenog lanca javnih službi prva postaje svjesna da više nisu ekstenzija represivnog aparata i da moraju početi raditi u službi javnog dobra jer se pojavljuju razni neki mehanizmi kontrole kojih prije nije bilo ili nisu funkcionirali. I onda se ta promjena širi prema gore. Pa dođe i do ministara s optužnicama koje nisu izbjegli jer više nije dovoljno da državni tužitelj koji je dio koruptivnog kruga spremi njihov predmet u ladicu kao jamstvo njihove lojalnosti, kad postoji EPPO.

I onda, najvažnije, kako god ekstremni bili nečiji politički stavovi ili svjetonazor, ne može više nitko s tim stavovima doći na vlast i uvesti institucionalni teror nad vlastitim stanovništvom, a kamoli nad stanovništvom susjednih zemalja. Vrlo je jasno to vidljivo ne samo kod nas, nego svugdje u EU. Koliko god radikalnu retoriku imali, kad i ako dođu na vlast, ne mogu si više dozvoliti djelovanje izvan standarda pravne države.

Tako da, koliko god da sam svjestan svih problema i apsurda europskog birokratskog sustava (prirodom posla, vjerojatno i više od većine ljudi ovdje), i dalje smatram da je pristupanje EU najbolje što se Hrvatskoj dogodilo još od Ustava SFRJ iz 1974. godine i događaja koji su tome neposredno prethodili. (Dežurnim Hrvatinama da odmah odgovorim - ne bi bilo odluke posljednjeg jednopartijskog Sabora SR Hrvatske o raspisivanju demokratskih izbora 1990. godine da nije bilo Ustava SFRJ 1974.).

Iz istog razloga smatram kako bi i za Srbiju, i za BiH, i za Crnu Goru, itd. to bilo najbolje što bi im se moglo dogoditi da ljudi tamo počnu graditi normalne živote. Naravno, upravo zato aktualna vlast u tim zemljama ljudima EU predstavlja kao bauk, gubitak slobode i ne znam što sve ne (čak i ako neki deklarativno, s figom u džepu, podržavaju ulazak u EU, kao što je radio Sanader kod nas). EU je apsolutno gubitak slobode, ali za kliku na vlasti, a ne za ljude. Čak niti za one neuke koji slijepo vjeruju u što god im se servira.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • Yonkis: Novak: zanemari prijašnji link, ovo je ono što tražiš: [link]
  • Yonkis: Novak, evo probaj ovako: [link]
  • ^SuperUnknown^: Ako netko treba origigi silikonske maskice za iPhone XS Max, 12 Pro Max, Samsung Galaxy S9 nek javi u PM :)
  • Novak: Da li je moguće prebaciti Tor browser bookmark sa windows PCa na Macbook?! Hvala.
  • Yonkis: Hvala Kile, vidi ovdje [link]
  • Kile: Za sve koje koriste Apple Watch od sada HT nudi multi sim tako da sat radi bez iPhona ako ima cellular opciju.
  • Yonkis: 18.3.2 verzije su dostupne kao i 15.3.2 za Sekvoju
  • kupus: eh moj dream, mislim da si fulao forum
  • dpasaric: Evo stiže tuce za tebe, cijena sitnica! :)
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?