" Obojena " revolucija u Srbiji
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

" Obojena " revolucija u Srbiji

16.03.2025 | 08:05
Evo otvorio sam temu, oko zadnjih događanja u Srbiji. Zanima me da li i vi kao vlast u Srbiji, mislite da je na djelu obojena revolucija ?
16.03.2025 | 09:51
Mislim da znaju što neće (Vučića), ali nemaju pojma što hoće (Četnikovanje, Rusiju, EU?).
16.03.2025 | 10:05
Tako nekako. Kao i prije 20+ godina, nažalost.
16.03.2025 | 12:00
Imaju li oni tamo uopće sposobnu političku alternativu ili se bira između dva zla? Izdvaja li se tamo neka intelektualna avangarda koja je sposobna i željna voditi državu?

Ne pratim srpsku scenu, pa ne znam tko su tamo uopće pozitivci? Ima li ih?
16.03.2025 | 13:19
Meni se čini da mladi hoće promjene, zaboli ih ona stvar za ideale, no još uvijek tu nema političke želje za takvim obratom. Tamo je, koliko vidim, korupcija i kriminal u sprezi sa vlasti na najvišem nivou. A mlade to ne zanima, hiće i oni povolljno kupiti Mac i biti dio EU i šire. Svakako podrška, bez obzira što su bili agresori na lijepu Našu. Ali ponavljam, novi ljudi, nova vremena, nova razmišljanja i ciljevi. Svatko na kraju krajeva želi dobro sebi i svojima.
16.03.2025 | 13:57
dakle ovako, da pokusam da dam neko moje vidjenje, posto sam na mestu dogadjaja.
korupcija je toliko rasirena kroz veze vlasti, kriminala, 'bizMismena', trgovaca drogom i oruzjem da je to tesko uporedivo sa nekom zemljom u ovom momentu. i to se jos desava u evropi (geografski).
nazalost, moralo je da se desi da 15 ljudi strada u jednoj sekundi, zbog javasluka, korupcije i improvizacije. i pokusalo se da se to zataska i da se predje preko toga. uglavnom studenti ali i veliki deo naroda traze odgovornost i otkrivanje svih ugovora. do danas, znaci 4 ipo meseci jos uvek nema svih dokumenata. jer korupcija i svi tragovi vode do vrha.
vucicev narativ se i dalje zasniva na pljuvanju protivnika i etiketiranjem da su demonstranti - ustase, domaci izdajnici, strani placenici, obojena revolucija, boljsevisticki plenumasi... kako kad zatreba, jer se uopste nije odmakao od svojih radikalskih korena.
ljudima je dosta vise i lazi i korupcije, tortura i progona, i zele da zive u nekom koliko-toliko normalnom, demokratskom sistemu, a ne u sistemu tipa ruske gubernije. nema jos uvek to neku politicku obojenost, jer se niko od politicara jos uvek ne oglasava. i bolje je tako, inace bi onaj imao jos jedan razlog da nekog etiketira i da mu nadje crno ispod nokata.
mi nastavljamo dalje, on je u slobodnom padu jer ga stiskaju sa svih strana. cilj ovog protesta je bio da se pokaze i narodu i njemu samom, a pogotovo stranim faktorima od kojih on jako zavisi - da je on nebitan, i da ne kontrolise vise situaciju ni u srbiji, a ni u regionu kao sto hoce da se predstavi (BiH - preko dodika, CG - preko prosrpskih stranaka). on ce pasti kad strani faktori shvate da on ne moze vise da isporuci ono za sta je doveden. i tu se polako menjaju neki stavovi - juce je bilo onoliko vesti i reagovanja u stranim jacim medijima, dobio je packe iz eu.
ovoj divnoj omladini koja je stajala iza organizacije svega juce - duboki naklon do zemlje. nisu optereceni nekim nasledjem proslosti. veoma pozitivan pokazatelj je sto su ljudi bosnjaci iz novog pazara, izjavili da su se tokom ovih protesta prvi put osetili kao ravnopravni gradjani srbije, studenti i omladina su ih prihvatili bez obzira na nacionalnost i religiju - imali su hranu po muslimanskim obicajima, postovan je ramazanski post, imali su i svoje prostorije za obavljanje verskih duznosti...
nesto se menja konacno.
16.03.2025 | 14:27
Zapad je jako licemjeran, važniji im je litij nego ljuska prava. Kad su bili slični protesti protiv vlasti u Bjelorusiji ili Gruziji, onda su se jasno odredili. Ovako ovaj je pokret okrenut samo na sebe, jer nema podršku zapada niti Rusije niti Kine. Vučić je sve namirio, Francuzima rafale, aerodrom, metro. Njemcima litij, Kinezima bakar i zlato ( gdje Kinezi bilježe vlasništvo nad zemljom gdje kopaju !!! ) Amerima će dati da sruše general-štab i da tamo izgrade hotele, plus suradnja oko energetike, Arapima se proširuje Beograd na vodi...itd.

Za to vrijeme velika većina ljudi rade u zapadnim tvornicama kao robovi. Imaju pravo na dva pišanja i negdje ljudi nose pelene. Radničko zakonodavstvo ne postoji, nego se prilagođava investitoru, pa tako kinezi mogu dovoditi svoje zatvorenike da kopaju. Država nema nikakvu ingerenciju nad tim stranim firmama, ako se desi neka nesreća, nitko od zaštite na radu nema pravo ući u kompleks te tvornice...ebote, kao da je tvornica ambasada ?

Stvorio je kastu ultra bogatih ljudi, koji su mnogi od njih njegovi kumovi ili su mu bliski i to sve s poslovima s državom, dok većina ljudi radi za naš polovični dohodak, bilo da ga gledamo u prosjeku plaće ili medijalne plaće. Stalno švrlja po svojoj kineskoj tabli, gdje ljudima objašnjava da je Srbija ekonomski tigar balkana. Kak se kaže, možeš lagati sve ljude jedno vrijeme, ali ne možeš sve ljude sve vrijeme.

Pita Davor jel tamo postoji neka intelektualna elita koja bi mogla preuzeti vlast. Postoji, oni je zovu elita "kruga dvojke" i ta sva elita duboko prezire Vučića, koji se najviše oslanja na najprimitivniji dio naroda, te se kao svaka hulja krije iza zastave, kao što se je krio kad je bila izglasana rezolucija o Srebrenici.

Vučić i njegova kamarila, su još u 90_im s narativom oko ustaša i sl gluposti. Stalno se generiraju nekakvi sukobi i drže tenzije, jer samo na taj način on može ostati na vlasti, jer je tobože ugrožena Srbija koju on neda. Da nema tih stalno izmišljenih tenzija, on nema što raditi u politici, niti bi bio na vlasti. Svi ti sukobi koje on generira su u biti izmišljeni i dozirani sukobi s kojim on upravlja i stalno prikazuje svom djelu neukog naroda, kako je iz njih izašao kao pobjednik. To je ono što ga tako dugo drži na vlasti, jer je veliki majstor propagande, koje provodi na svojim medijima, koje je potpuno okupirao.

Do sada je on uvjek kreirao događaje i upravljao s njima, a sad prvi put ima nevidljivog protivnika s kojim nezna kako da izađe na kraj. U zadnjih par mjeseci svojim glupim i nepromišljenim potezima, samo je pojačavao bunt. Mući ga i peče kad mu studenti kažu da nije nadležan, a nezna tko je od njih glavni da ga može kupiti ili usmjeriti svoje medijske pse na njega. Znači prvi put on ne kreira događaje i nezna kako se od njih obraniti, a svaki pokušaj branjenja za njega je još jači fijasko i zato mislim da će uskoro biti bivši.
16.03.2025 | 14:53
Ovo sto su studenti uspjeli u Srbiji je velika stvar. Na stranu sto pojma nemaju sta hoce, niti kako to zele provesti, narod je masovno stao uz njih.

Vi ne shvatate da u 2025. 70% ljudi van velikih gradova u Srbiji gleda samo rezimske TV, antene imaju na krovovima i gledaju sto im vlast servira.

Cim se najavi prosvjed, Vucic zabrani rad zeljeznici da prometuje i blokira ljudima kretanje. Zato su studenti isli po 50-150km pjeske u BG.

Svjesno ili nesvjesno odradili su pjesacenjem veliku stvar, jer su konacno djedovi i babe u selima kroz koje su kolone prolazile vidjeli da ti studenti nisu placene ustase ni siptari, vec njihova srpska mladost. Daju im hranu, vodu, grle ih putem. To rezimu ne pase jer im rusi narativ.

Ja sam uvijek za svaki vid borbe protiv represije, ali dio koreografije tih mladih koju sam gledao (cetnicki simboli, ratko mladic, draza mihajlovic, subare, kokarde, mrtvacke glave) mi ne ulijeva povjerenje da su oni nesto manje radikalni od ovih postojecih.

Po meni, problem je sto je poginulo 15 Srba u NS, pa je ispao skandal. Da se to desilo u Sandzaku i da je poginulo 15 Muslimana (gradjana Srbije), sumnjam da bi ti studenti ista poduzeli po tom pitanju i da bi odziv bio ovako veliki.

Mozda grijesim ali takav dojam imam...

U svakom slucaju sretno im u njihovim borbama. Dokle god se svojim problemima bave nece imati vremena/energije/ambicije da prave probleme u susjednim drzavama
16.03.2025 | 15:55
Ja mislim da je velika stvar da se mladi ljudi organiziraju za izraziti protest, takve stvari i trebaju krenuti od mladih jer su oni ipak budućnost. Nažalost isto tako mislim da će netko već iskoristiti tu energiju za svoj probitak jer je to sad idealna situacija za iskoristiti, a najčešće su to likovi isti ili još i gori od postojećeg degenerika koji im je na mjestu predsjednika. Da se iz svega ovog stvori nešto pozitivno što bi tu zemlju gurnulo naprijed, onda je to velika stvar, ali ako posluži samo danas-sutra za smjenu garniture koja će raditi samo za svoju korist, a nastaviti s trenutnim ili poznatim narativom onda je to velika propuštena prilika.
16.03.2025 | 23:55
Svjetonazor i politička orijentacija (čak i one rubne) su sekundarne u odnosu na postizanje funkcionalne pravne države. Možemo sad filozofirati o tome što je zapravo demokracija i postoji li stvarna demokracija i tko vuče konce iza paravana, ali preduvjet normalnog funkcioniranja društva i ekonomije je da se promijeni mentalitet. Da ljudi koji rade u javnim službama prestanu sebe doživljavati kao ekstenziju represivnog aparata i shvate da su oni - javni službenici. Da rade u službi javnosti i javnog dobra. U UK kažu - public servant - pa je taj izraz još jači.
Kao netko tko je profesionalno nezaobilazno vezan uz stalnu i čestu interakciju s raznim javnim službama i državnim firmama, moram reći da se situacija u tom pogledu u Hrvatskoj popravljala jako sporo, mukotrpno i "krivudavo" sve do prije 12 godina. Kad smo ušli u EU, dinamika te promjene je postala očita.

Daleko smo još od standarda pravne države kojima bih ja osobno bio zadovoljan (namjerno sam to sročio ovako jer me ne zanima raspravljati unedogled o tome, nije to tema), ali pomak od 2013. do danas je neusporedivo veći, nego od 1995. do 2013. Zašto? Zato što postoji nekakav administrativno-politički mehanizam koji ne dozvoljava svakom pokvarenjaku i kriminalcu od razine mjesnog odbora i općine pa sve do vrha države da od javnog dobra učini svoju privatnu prćiju. Svi oni to i dalje još uvijek žele i pokušavaju, ponekad im još i uspijeva, ali sve rjeđe i sve teže.

I to je dobra stvar. Dobra je ponajprije zato što promjena kreće "bottom-up". Sitna riba na dnu tog hranidbenog lanca javnih službi prva postaje svjesna da više nisu ekstenzija represivnog aparata i da moraju početi raditi u službi javnog dobra jer se pojavljuju razni neki mehanizmi kontrole kojih prije nije bilo ili nisu funkcionirali. I onda se ta promjena širi prema gore. Pa dođe i do ministara s optužnicama koje nisu izbjegli jer više nije dovoljno da državni tužitelj koji je dio koruptivnog kruga spremi njihov predmet u ladicu kao jamstvo njihove lojalnosti, kad postoji EPPO.

I onda, najvažnije, kako god ekstremni bili nečiji politički stavovi ili svjetonazor, ne može više nitko s tim stavovima doći na vlast i uvesti institucionalni teror nad vlastitim stanovništvom, a kamoli nad stanovništvom susjednih zemalja. Vrlo je jasno to vidljivo ne samo kod nas, nego svugdje u EU. Koliko god radikalnu retoriku imali, kad i ako dođu na vlast, ne mogu si više dozvoliti djelovanje izvan standarda pravne države.

Tako da, koliko god da sam svjestan svih problema i apsurda europskog birokratskog sustava (prirodom posla, vjerojatno i više od većine ljudi ovdje), i dalje smatram da je pristupanje EU najbolje što se Hrvatskoj dogodilo još od Ustava SFRJ iz 1974. godine i događaja koji su tome neposredno prethodili. (Dežurnim Hrvatinama da odmah odgovorim - ne bi bilo odluke posljednjeg jednopartijskog Sabora SR Hrvatske o raspisivanju demokratskih izbora 1990. godine da nije bilo Ustava SFRJ 1974.).

Iz istog razloga smatram kako bi i za Srbiju, i za BiH, i za Crnu Goru, itd. to bilo najbolje što bi im se moglo dogoditi da ljudi tamo počnu graditi normalne živote. Naravno, upravo zato aktualna vlast u tim zemljama ljudima EU predstavlja kao bauk, gubitak slobode i ne znam što sve ne (čak i ako neki deklarativno, s figom u džepu, podržavaju ulazak u EU, kao što je radio Sanader kod nas). EU je apsolutno gubitak slobode, ali za kliku na vlasti, a ne za ljude. Čak niti za one neuke koji slijepo vjeruju u što god im se servira.
17.03.2025 | 09:29
smayoo kaže:
Svjetonazor i politička orijentacija (čak i one rubne) su sekundarne u odnosu na postizanje funkcionalne pravne države. Možemo sad filozofirati o tome što je zapravo demokracija i postoji li stvarna demokracija i tko vuče konce iza paravana, ali preduvjet normalnog funkcioniranja društva i ekonomije je da se promijeni mentalitet. Da ljudi koji rade u javnim službama prestanu sebe doživljavati kao ekstenziju represivnog aparata i shvate da su oni - javni službenici. Da rade u službi javnosti i javnog dobra. U UK kažu - public servant - pa je taj izraz još jači.

Prije 10ak godina dodjem na salter u BiH da podignem novu vozacku, jer sam u pustinji izgubio dokumente.

Trazi mi zena dokument sa slikom, ja joj dam HR osobnu jer nista drugo nisam niti imao.

I ona kaze doslovce:

"Donosite mi dokument drzave koja meni nista ne znaci u zivotu. Dajte mi BiH dokument."

I ja joj ljubazno kazem da nemam nista drugo. Zena me iskulira i govori "sljedeci" - ocekujuci da odem sa saltera.

Ja naravno odbijem da se sklonim, te trazim da razgovaram sa njenim nadredjenim. Dolazi neka gospodja, saslusa me i kaze da njena kolegica ima pravo na takvo tumacenje iz "licnih razloga".

I onda sam morao objema da im *** mater. Red se stvorio iza mene. Ljudi vec negoduju ali ja se ne mrdam. One meni pokazu na neki papir na zidu (Upozorenje za vrijedjanje javnih djelantika) i zovnu policiju jer sad mene treba kazniti i otjerati.

Dolazi policajac i trazi od mene dokumente da me legitimira. Ja mu dam onu istu HR osobnu i pitam ga jel to legalan dokument. Covjek gleda u mene ko u budalu i potvrdi da jeste.

De molim vas recite to ovim zenama na salteru, one odbijaju da ga koriste jer je hrvatski. On nesto zapisa u svoj notes, ode do njih, one iznesose moju vozacku i zavrsim ja to sto sam trebao.

Kroz par mjeseci dosla mi kazna, nesto smijesno, 100-150KM i ne sjecam se vise. Napisem zalbu, opisem sto se desilo i trazim da idem na sud. Nikada se vise nista nije niti vratilo. Niti sam to ikada platio...

Radile su na tom istom mjestu do mirovine.
17.03.2025 | 10:07
Smayoo super post, sve bitno sažeto i jasno izrečeno +1

@dlovrić ono što spominješ oko zabrinjavajuće ikonografije je u velikoj manjini, tako da to ne zaslužuje neki veći značaj. Najvažnija stvar da su se studenti ogradili od bilo koje politike, pozicije ili opozicije i nikom nedaju blizu. Zastave su samo srpske, ne žele ni EU zastavu niti bilo koju drugu. Ovo je društveni pokret, a ne politički. Studenti nemaju nikakve zahtjeve za smjenu Vučića ili vlade, oni samo žele da institucije rade svoj posao i da se poštuje trodioba vlasti i da budu svi jednaki pred zakonom. Zahtjevi su super jednostavni, ali za ovu vlast njihovo ispunjenje je nemoguća misija.
17.03.2025 | 11:07
@smayoo & @cariblanco:
upravo tako, nema se sta dodati a ni oduzeti.
ovo su gradjanski protesti, nema tu politike. skupilo se sve iz srbije, i pravoslavci i katolici i muslimani, i levi i desni, i cetnici i partizani...
da ne zaboravim i druzinu prstena u akciji, znaci i Aragorn i jedan hobit - ja
Prilozi:
18.03.2025 | 13:53
cariblanco kaže:
@dlovrić ono što spominješ oko zabrinjavajuće ikonografije je u velikoj manjini, tako da to ne zaslužuje neki veći značaj. Najvažnija stvar da su se studenti ogradili od bilo koje politike, pozicije ili opozicije i nikom nedaju blizu. Zastave su samo srpske, ne žele ni EU zastavu niti bilo koju drugu. Ovo je društveni pokret, a ne politički. Studenti nemaju nikakve zahtjeve za smjenu Vučića ili vlade, oni samo žele da institucije rade svoj posao i da se poštuje trodioba vlasti i da budu svi jednaki pred zakonom. Zahtjevi su super jednostavni, ali za ovu vlast njihovo ispunjenje je nemoguća misija.

Ma precesto sam ja u Srbiji da bi ta cetnicka ikonografija meni bila nepoznata ili cudna. Neka svako fura sto god zeli. Meni to nista ne smeta.

Mozda sam staromodan ali ja sam odgojen u obitelji gdje su me naucili da je velika sramota biti cetnik ili ustasa, i ne mogu se sada po stare dane mijenjati

Samo su dva scenarija u kojima bi ti protesti studanata bili uspjesni:

1. Nasilno skinuti korumpiranu vlast (pitanje je imas li nekoga boljeg da ih zamijeni)

2. Okupiti te mlade ljude oko neke dovoljno jake politicke solucije koja ima dovoljno snage da tu mafiju pobijedi na izborima. To je jako tesko jer tamo je bezbroj ideja i ne bi se ni ti studenti mogli usaglasiti oko zajednicke platforme. Prvi dan bi se posvadjali ko je za EU a ko je za majcicu Rusiju

Tako da ce to na kraju sve propasti...
18.03.2025 | 19:08
Koja komedija danas. Napadnut je glavni "ćaci" u konc.logoru koji je organizirao bolesni predsjednik. Hitna je otfurala, kakti povređenog tog klinca, Vučić ga posjetio u bolnici...informer prije koji sat vremena piše da se malom stanje pogoršalo Zaboravili su da se sve snima i da se te glupe laži otkriju za pola sata. Tko je koga napao i tko je povređen imate na prvpm linku dva kratka videa.

nova.rs/vesti/hronika/pogledajte-sta-se-...dnut-milos-pavlovic/

Informer o tome izvještava ovako.

informer.rs/politika/vesti/1000698/milos-pavlovic-incident

Vučić je već vijest objavio na instagrama i naspisao svi smo mi ćaci uz uvrede na račun napadača. Upali su u vrtlog laži, koji se samo povećava. Sad ako se od ovog budu probali vaditi kao od zvučnog topa, to će tek biti fijasko.
18.03.2025 | 20:09
cariblanco kaže:
Možda i onaj najprimitivniji dio koji glasa za njih konačno progleda.

Ufff, i nesvjesno si poprimio stil jednog od najboljih s ovog foruma...
18.03.2025 | 20:29
Znači ovo može i pod humor

Kad se malo bolje pogleda u pravu si. Evo ja sam pobrisao tu zadnju rečenicu, nek ostane samo kod tebe zapisana... i onda netko nek mi ne kaže, da na jabučnjaku, između ostalog i učimo
23.03.2025 | 15:25
Mislim da više nemz nazad. SNS više ne može organizirati bilo koji stranački skup bez kordona policije, ali i uz sve to, ne mogu proći neokrznuti, gdje ih masa gađa jajima. Video ispod, kako se brani SNS štand na ulici. Jučer su ih otjerali iz kvarta zvezdara, a dans su tu opet, ali uz policiju.

23.03.2025 | 16:03
A što si ti toliko fasciniran sa Srbima i Srbijom?
Mene boli kita za njih. Imaju državu pa mogu srbivati do mile volje.
23.03.2025 | 17:16
A zašto ti nešto komentiraš što te ne interesira ? Isto kao da te ja pitam, kad ćeš maknuti ova dva debila s avatara...tvoja stvar.

btw. imao sam na vezi one četiri dame iz erste fundacije, koje su sve ovo zakuhale
23.03.2025 | 18:17
Gledaj siru sliku.
Kroz razne teme guras linkove na srpske stranice. Zasto mislis da ima intetesenata.
Sreca je da smo dovoljno tolerantni, a mogli smo i zakljuciti da te Vucic finamcira (recimo).

Domald i Musk su debili a mislis da tvoji Srbi koje linkas nisu?

Mada cudno je da ih nazivas debilima kada su Domald i Musk isto Srbi koje podrzavas.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 18 minuta
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.
  • Szguri: Osobno ne shvaćam naivnost toga da se ignorira činjenica da je rat i sukob odnosno mogućnost istog nešto što je ljudska slika i prilika od pamtivijeka. Možeš biti i spreman i miroljubiv, Švedska i Finska, primjerice, zadržale su ozbiljne obrambene kapacitete čak i tijekom mirnih vremena. Finska ima obvezni vojni rok i ogromne pričuvne snage, ne zato što su agresivne, nego zato što raz
  • Szguri: Pozdrav svima, čisto da se nadovežem na vruću temu. Kao netko tko je također bio u vojsci i imam raznog iskustva po tom pitanju.
  • drlovric: Bio sam u istoj misiji kao i profesionalni hrvatski vojnici. Nisam bio terorista niti neki placenik koji je isao da nanosi zlo ljudima tamo.
  • drlovric: Ja sam u pustinje isao po pare. Kao da je to neka tajna :) Nisam tamo bio iz uvjerenja ili nekih ideala, kao ni 95% ostalih ljudi.
  • JOHN: i odlučuje o tuđem mesu. Ja ako imam osjećaj braniti svoj dom i obitelj, to ću po inerciji napraviti, a ne da mi tamo neki kozojeb docira koji u backgroundu zgrče pare dok preslaguje pijune po karti a u pauzama vrti sa ratnim profiterstvom
  • JOHN: pustimo pojedince neka misle i idlučuju za sebe, a ne nekome da se hvali tuđim tijelom(mesom)
  • JOHN: Ako se granatiranje Zagreba ili recimo razvaljivanje Valpova smatra ulazak neprijatelja, onda jesam. I ne pričam drugačije od onoga što ti pričaš, nego samo kažem da netko okreće dobru lovu na tuđoj patnji. Ali kad me već potežeš za jezik…..daj me podsjeti kakve veze ima Afganistan i slične lokacije na kojima si radio s ulaskom u tvoj grad. Ponavljam, ja jedam za obuku i spremu, ali
  • drlovric: Da bi se ti u svojoj drzavi osjecao sigurno. Skupa sa svojom obitelji.
  • drlovric: Nisi srecom doziivo kako izgleda kada ti nepoznati naoruzani ljudi udju u grad/selo. Inace bi pricao drugacije i borio se za to da ti drzava ima najjacu mogucu vojsku.
  • drlovric: Vatrogasac treba alat za svoj posao. Ako ne ugasi pozar ljudi ginu. Vojnik treba alat za svoj posao. Ako vojnik ne odradi svoj posao, ljudi ginu. Jednostavno je.
  • JOHN: Vatrogasac neće nikoga ubiti brentačom ili recimo bocom kisika
  • JOHN: Pa uvijek je sporna kad je u pitanju ljudski život
  • drlovric: ne znam zasto je nenormalno to ocekivati. Nece ni vatrogasac gasiti pozar bez opreme, ali samo je za vojsku uvijek sporna svaka nabavka. Osim kad te napadnu pa kad radi guza od straha :)
  • drlovric: oni koji su spremni da riskiraju zivot, treba da imaju sve sto bi im u toj borbi pomoglo, da soase drzavu svih nas i ostanu zivi ako je moguce :)
  • drlovric: Ja sam kazem da sutra CG, SR, HU, IT napadne HR, ja bi za 3 dana bio na prvoj crti. Ako sam ja voljan braniti tu drzavu i riskirait svoj zivot, normalno je da ocekujem da ta drzava ima sanitet, ili helikopter da me spasi ako negdje krvarim. Ili da ima topnistvo, avione, obucene vojnike/ljekare/informaticare. A imati sve to je proces koji trazi vrijeme, pare i znanje. Ne treba svi ni da ratuju, ali
  • JOHN: :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, MacSlavko, tino1, vuzem, Anonimci (777)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO