12.05.2009 | 12:59
Dakle poanta bi bila jednom upisati playcountove s last.fm-a u iTunes, dalje kako se pusta muzika u iTunesu updejtati ce se baza iTunesa (ugradjena funkcionalnost iTunesa jelte), a i scromblati na last.fm.
OK, dio s prijepisom playcountova iz last.fm u iTunes mi je jasan. I jednokratan je. Na što točno misliš pod "scromblati na last.fm"?
E sad, baza iTunesa se nalazi u jednom fajlu /korisnik/Music/iTunes Library. Taj fajl nije moguce editirati
Pa... nije baš "nemoguće". Taj fajl se može editirati preko iTunesa, koristeći AppleScript. Dakle, ako želiš promijeniti playcount neke pjesme (ili bilo što drugo), možeš to napraviti bez da petljaš po spomenutom XML-u.
Ja sam napravio jedan XML od podataka s last.fm-a, te sad trebam pokrenuti skriptu koja ce citati taj fajl od last.fm-a, te sukladno tome unositi podatke u iTunes Library.xml.
Skriptu sam napisao, moze se pogledati tu
www.uti-zadar.hr/qm/nula1.txt
Medjutim, problem je sto se skripta jako sporo izvrsava, jer mi iTunes Library.xml ima preko 240.000 linija. Sad mozgam kako cu napisati tu skriptu pametnije da se ipak malo brze izvrsava.
Gledam skriptu. I vidim nekoliko potencijalnih "usporivača". Uvjerljivo najveći je prolazak kroz petlju. Za svaki redak u prvoj petlji ponavljaš komparaciju sa SVIM redovima druge petlje. Dva problema: ne bi ti uopće trebali biti zanimljivi pojedini redovi ulaznog fajla - ubrzat ćeš ako jednostavno provjeriš da li uopće ulaznu liniju ima smisla komparirati. Ako nema, preskačeš komparaciju tog retka. Drugi problem je što kad naiđeš na liniju koju treba komparirati, moraš proći cijeli izlazni fajl. Optimizacija drugog problema se može provesti prethodnim sortiranjem (najbolje oba fajla!) ili barem izlaskom iz petlje nakon što naiđe na ono što je tražila - prolaziti petlju do kraja bi imalo smisla samo ako očekuješ da komparacija može biti true više nego jednom.
Ne znam kako točno bash evaluira uvjete, ali sumnjiv mi je i "if" dio u kojem prvo provjeriš da li lajnaIn počinje sa "<key>Name" pa nekon toga provjeriš i da li su lajnaIn i lajnaDva jednake. Prva provjera (da li je Name) ima smisla van druge petlje (dakle, u prvoj) - ako nije Name, nema potrebe ulaziti u drugu petlju. Ako smo već ušli u drugu petlju, dovoljno je testirati samo drugi uvjet (da li je lajnaIn = lajnaDva). Pametan evaluator uvjeta (ponavljam da ne znam da li bash spada u tu kategoriju) drugi uvjet ne mora evaluirati ako prvi nije true (a zajednički je AND).
Cijeloj priči svakako ne pomaže ni čitanje/pisanje svih tih silnih linija u fajl, pogotovo ne u petlji.
Koliko se sjećam, bash nema mutable arrays - može samo stackati na vrhu ili pushati na početak. Što ti ne pomaže. Ali pomoglo bi da insert radiš u memoriji (dakle, presložiš array kako ti paše), a ne na disku.
Ako se problem fakat svodi samo na to da uzmeš playcountove iz last.fm xmlova i "korigiraš" one u iTunesima, AS ti definitivno može pomoći. Skineš pojedini XML, potražiš u njemu "identifikatore" (song/artist name) za svaku pjesmu, provjeriš (AS se obraća iTunesima) imaš li taj entry u iTunesima i ako imaš korigiraš njegov playcount. Nema pisanja XMLa na disk, nema spajanja u jedan fajl, nema bjesomučnog vrćenja petlji.
Istina, trebat će i ASu "neko vrijeme" da to obavi, ali garantirano neće trajati danima (trajat će minutama, ovisno o tome koliko imaš pjesama).
A ako baš inzistiraš na tome da rekreiraš iTunesov XML, onda je praktičnije sve last.fm podatke prvo učitati i obraditi u privremenu bazu (može biti u memoriji, kao array) pa ih potom insertati u iTunesov XML. Konkretno: skidaš jedan po jedan last.fm XML, lociraš podatke koji ti trebaju (song/artist/playcount) i pišeš ih u array. Ovdje bi bilo praktično i sortirati array da buduću for petlju ne moraš vrtiti kroz cijeli array. Nakon toga otvaraš iTunesov XML, čitaš pojedini blok (možeš liniju po liniju), provjeriš za svaki song/artist imaš li match u arrayu (s obzirom da je sortiran, ne moraš prolaziti cijeli array!) i ako imaš, insertaš u blok, zapišeš u out fajl i nastaviš do kraja iTunesovog XMLa.