22.06.2022 | 00:27
lucija kaže:
Proseci se po imigrantskim kvartovima po Amsterdamu pa ces vidjeti kako te mrko gledaju ako si nepokrivena zena.
S obzirom da nisam žena, neću to nikad vidjeti.
Šalim se, naravno (napominjem, za svaki slučaj).
Šetao sam se, zapravo, dosta po takvim kvartovima. Nije svugdje isto. Meni osobno nije bilo neugodno čak ni u Parizu, a isto sam bio sa svojom obitelji. Rekao bih da ti svoju netrpeljivost i predrasude projiciraš u svakoj situaciji i u svemu vidiš zlo.
Ljetos smo u Njemačkoj kamperom stali pokraj "imigrantskog" dućana, u "imigrantskom" kvartu, jer nam je bilo usput, nismo htjeli gubiti vrijeme i voziti 10 km tamo i natrag, nego kupiti mlijeko i još par stvari i krenuti dalje da stignemo na odredište prije kasne noći. Ja sam ostao za volanom jer nismo mogli uredno parkirati, a sin je spavao. Moja supruga i obje kćeri su ušle u dućan, nepokrivene. Imali su jezični problem (one ne znaju njemački, a oni ne znaju engleski). Gazda, pa gazdarica, pa njihova kćer, pa čovjek iz susjedstva koji se tu slučajno zatekao, pa neki drugi, pa... polomili su se da pomognu. Nigdje nijednog mrkog pogleda. Ni ružne riječi. Ljudi su bili, rekao bih, počašćeni da im "bijelci" ulaze u dućan, ne boje se i ne gledaju (oni njih) mrko. Na kupovinu od dvije litre mlijeka, litru jogurta (nečeg nalik jogurtu), baksu vode, par konzervi i par vrsta raznih namaza, mojim kćerima su poklonili po kutiju orijentalnih slastica. Eto tako. Jer svi muslimani mrze nas bijelce i žele nas sve pobiti, jel...?
Znacajnom postotku Arapa u Europi je standard da zene bude doma s 4 komada djece i hoda pokrivena bez previse prava u braku i samostalnosti.
Siguran sam da ima i takvih. Što je "značajan postotak" - nemam pojma? Imaš neki izvor? Neku statistiku? Informiranu procjenu...? Nešto...? Ili je to samo tvoj paušalni stav?
Imaš li možda paušalni stav koliki je postotak takvih Hrvata, makar se možda i ne usudili (u današnje vrijeme) izreći ga glasno? Moj je, na primjer, paušalni stav - oko 30%. Od oka.
Inače, upoznao sam, stjecajem okolnosti, kroz dvadesetak godina, desetak ljudi, muslimana, što Arapa (ne s Arapskog poluotoka, nego sa sjevera Afrike), što Berbera, što Turaka, što Pakistanaca, koji s obiteljima žive u raznim zemljama zapadne Europe, nekima supruge nose, a nekima ne nose hidžab, nijedna ne nosi čador, niti slično, a kćeri (koje nisu više djeca) se odijevaju zapadnjački i druže se sa svojim vršnjacima koji su "bijelci". Vjerojatno se samo kamufliraju da bi ih lakše pobili.
Ako je to tebi moderno razmisljanje i melting point kultura, onda imamo skroz razlicite definicije integracije i sto znaci dobar melting point.
S.
Smelting pot. "Smelt" je na engleskom "legura" (mješavina metala), a "smelting pot" je posuda u kojoj se metali miješaju. Odnosno - ljudi i kulture, metaforički.
Zene imaju najmanja prava u dominantno islamskim zemljama - zasto mislis da bi se dolaskom u Europu promijenili svoj nacin razmisljanja i mentalitet?
Možda su i otišli zato što nemaju svi baš takav do balčaka primitivan mentalitet i žele neki drugačiji život za svoju djecu, ha?
Naravno, oni koji imaju takav mentalitet, možda bi se lakše, makar i generacijski, promijenili da ih ne strpaju u geto? O tome i govorim, da u zemljama koje imaju više integrativni pristup i manje opterećen predrasudama, imaju puno manje takvih problema.
Pogotovo ako zive u hordama i ne mijesaju se s Europljanima.
Aha, sad ispada da je to tako isključivo njihovim izborom?
Sve bolje i bolje...
Sa svim deckima se rukovao kao pozdrav, cure izignorirao jer eto to je njegova kultura. Ne padne mu na pamet da je dosao u novu kulturu i da ovdje zene nisu na razini zivotinje kao doma.
Slažem se, ispao je vrlo nekulturan i nepristojan. Je li ga netko upozorio na to? Ja sam se osobno našao u situaciji više nego jednom da sam u nekoj zemlji, među nekim ljudima koji imaju jako drugačije navike, društvene norme i kriterije lijepog ponašanja. Za neke sam stvari znao, a za neke nisam, pa sam isto tako ispao jako nepristojan. I gore od toga. A da uopće toga nisam bio svjestan. Na primjer, upravo obratno od ovog slučaja - pokušao sam se rukovati sa ženom (na poslovnom sastanku) koja se toga zgrozila i prepala do te mjere da nije mogla ni riječi prozboriti.
Imam dojam da imaš jako limitirana životna iskustva na temelju kojih si stvorila te svoje predrasude i stereotipe i sad sve ljude trpaš u te svoje kutije.