19.06.2022 | 22:40
Air kaže:
Ja vidim da su zadaci na nama a ne na našim nasljednicima.
Ne znam koje si ti godište, ja sam '71 i slažem se s Tinom. Naša je generacija svoje usrala, i to do koljena dobro. Nemamo više što dobro učiniti, najbolje bi bilo da prestanemo praviti štetu, a na njima je da preokrenu stvari jer je naša generacija globalno dokazala da smo za qrac i nesposobni učiniti išta dobro (govorim općenito i u prosjeku populacije, naravno, jer individualne dobre stvari su očito bile preslabe da prevladaju).
Air kaže:
Tino1 kaže:
A najviše me strah zatvaranja u male nacionalne torove i omalovažavanje drugih naroda i rasa, to se pokazalo kobnim a sad se ponavlja.
Ne trebate te biti strah zatvaranja u nacionalne torove. Odavno se zna da je cilj onih koji nam rade o glavi suprotan tome.
I opet se ne slažem. Ako zakopaš do suštine stvari, postaje jasno da nešto što bi se zvalo "nacionalni interesi" zapravo ne postoji. Postoji opće dobro koje je isto za sve ljude na planeti, iako ga ne uživaju svi ili barem ne u jednakoj mjeri, i postoje partikularni interesi nekih društvenih klika i političkih "elita" koje onda oni prikazuju kao "nacionalni interes" naivnim ovcama koje poslušno bleje i slijede ih. Evo ti Brexit kao najočitiji globalni primjer.
"Populizam", kako se kaže u suvremenom političkom rječniku. Ili - "moralno relativne hulje ogrnute u zastave" - kako reče pjesnik.
Svjestan sam reakcija koje će ovo izazvati, paralela koje će netko povlačiti i impliciranih zaključaka koje će mi sad stavljati u usta (te uvreda koje će potom uslijediti), ali odgovorno stojim kod te svoje tvrdnje.
Svaka, ali *SVAKA* nacija koja danas na svijetu postoji (bez obzira ima li ili nema svoju državu) proizvod je slijeda nekih povijesnih događaja i okolnosti, pa i, ako hoćeš, slučajnosti.
Primjer 1
Kad je pruski kancelar Bismarck stvarao Prvi njemački Reich (u tom času ime "Njemačka" nije još ni bilo smišljeno), većinu je njemačkih kneževina i kraljevina podjarmio vojnom silom (ne nužno ratom, ali prijetnjama, ovako kako Davor piše da se Ukrajina treba naguziti Rusiji radi naše sigurnosti), one koji su bili prejaki (kao npr. Bavarska) je kupio novcem, a Habsburzi su mu bili i prejaki, i preskupi.
Zato se danas Austrijanci ne smatraju Nijemcima, nego Austrijancima.
Primjer 2
Da Veliki župan Raške, Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, nije bio otišao na školovanje u Grčku, na Hilimandar, vjerojatno ne bi prešao na pravoslavlje, nego bi ostao Papin vazal i pitanje je bi li se danas Srbi i Hrvati doživljavali međusobno kao dva naroda ili bismo bili jedan narod (s tko zna kojim imenom)
Primjer 3
Tek je France Prešern, debelo u 19. stoljeću, izmislio etnonim "Slovenac". Do tad se Slovenci nisu doživljavali različitim narodom od Hrvata. I obratno. Hrvati se nisu doživljavali različitim narodom od Slovenaca. Ako se sjećaš
Ilirskog narodnog preporoda, tadašnji buditelji nacionalnog identiteta nisu baš ni znali kako bi se trebali nazvati
Primjer 4
Ime "Italija" izvučeno je iz antičkih spisa (Aristotelovih primarno) te je iz njega deriviran etnonim "Italiano" još kasnije u 19. stoljeću, u vrijeme Risorgimenta, kad je Garibaldi u ime Pijemontskog kralja "ujedinio Talijane" na sličan način kako je Bismarck "ujedinio Nijemce". Da se to nije dogodilo tada, lako je moguće da bi se danas i Sicilijanci, i Napolitanci smatrali - Francuzima.
Da ne elaboriram dalje, samo ovako kratko, u pitanjima:
Primjer 3
Zašto se danas Moldavci smatraju Moldavcima, a Rumunji - Rumunjima?
Primjer 4
Isto pitanje za Bugare i (sjeverno)Makedonce?
Primjer 5
Isto pitanje za Fince i Estonce?
Primjer 6
A pazi sad ovo - zašto se svi Švicarci danas smatraju - Švicarcima?
I tako dalje. Moja poanta je: nacionalna pripadnost je - zapravo i prvenstveno - stvar osobnog odabira. Kad spomenute društvene klike žele kormilariti masom u smjeru suprotnom od općeg dobra, ali u skladu s njihovim partikularnim interesima, onda oni prevladavajuću većinu u nekom društvu uvjere da odaberu njima (kliki) odgovarajući nacionalni identitet kako bi stali u njegovu "obranu", a zapravo u obranu partikularnih interesa te klike.
Stvar je, u suštini, vrlo jednostavna, svi ljudi na svijetu imaju iste temeljne potrebe i prava, kao i one iznad njih. Zato se to zove "opće dobro". Ne postoje neki "nacionalni" ili kakvi god drugi interesi koji bi bili moralno opravdani, a da se ne bi mogli svrstati pod ranije spomenuto "opće dobro".
Ili, da citiram Mahatmu Gandhija, koji je to rekao najtočnije i najjezgrovitije: "Na svijetu ima dovoljno za svakoga, ali nema dovoljno za svačiju pohlepu."
I sad, da podebljam bitno u mom stavu (iako znam da dežurni mrzitelji ovo neće pročitati) -
ne smatram da je loše osjećati se pripadnikom nekog naroda, štoviše, vjerujem da se svatko može i ima pravo ponositi pripadnošću narodu kojeg je odabrao-la kao svoj, samo smatram da to nikad ne smije biti razlog i da moralno ne opravdava čin odricanja istih onih potreba i prava nekom drugom, u ime tzv. "nacionalnih interesa". Napasti nekog i zaratiti s nekim, rušiti, paliti i pljačkati tuće kuće i gradove ne može biti ničiji nacionalni interes. Razvlačiti žilet žicu duž državne granice, graditi zidove ili bilo što slično, ne može biti nacionalni interes. Dovesti ljude k sebi jer ti treba radna snaga pa im onda ne omogućiti da uživaju istu razinu općeg dobra kao ti, ne može biti nacionalni interes...
Air kaže:
Tino1 kaže:
Jebi ga! Tako je kako je!
Za niti jednu situaciju ne bi trebali reći “Tako je kako je”. Trebali bi upregnuti svoje sive stanice i tražiti i naći rješenje i zatim zasukati rukave…
Deder, predloži ti nešto konkretno.