10.01.2023 | 07:58
Pozdrav!
Glede ovoga uspoređivanja cijena u eurima, nije da pravdam naše - ali ušli smo u izuzetno nepovoljnom razdoblju dok su ostale zemlje ciljale da to izbjegnu. Prvo se desio COVID-19, pa potresi, a onda rat u Ukrajini između (ako se ne varam) druge i četvrte zemlje u svijetu po količini izvezenog žita (da fosilna goriva na spominjemo).
Znači, kriza na krizu na krizu.
Naravno, naši nisu mogli znati da će se sve to izdogađati jer se prelazak nije dogovarao u tjedan dana, ali kakve smo sreće - desilo se.
I sada na to još dodajmo uobičajenu krizu koju svaka zemlja prođe prelaskom na euro.
Inače, u Irskoj je od 1. siječnja povećan minimalac sa 10.20 na 11.30 € po satu.
Po nekim izvorima, za koje ne znam koliko su točni, mjesečni minimalac tamo je 1600 eura (mislim da je riječ o bruto iznosu jer tamo se plaća dogovara individualno, a brojka se dogovori u bruto iznosu na godišnjoj razini, ako je to što sam pročitao istina).
A naš minimalac iznosi koliko, 500 €?
Navodno euro pokriva oko 350 milijuna potrošača sa kupovnom moći od "1 do 6".
Mislim da smo na toj tablici mi jedan, Irci najmanje četiri ako ne i pet, a Francuzi i Njemci naravno šest.
Uspoređivali su naši u Irskoj cijene sada kada smo u eurozoni, ušli u Lidl jer ga imaju i oni - i njihov je naravno isti ili čak i nešto jeftiniji.
Skuplji im je smještaj, izlazak van na večeru, i stvari koje bi se trebale smatrati luksuzom, a ne potrošačka košarica.
Ovo je neka
usporedba njihovih cijena u dućanima, a ima i minimalna plaća, prosječna plaća te cijene ostalih potrepština.
Naletio sam na stranicu izrađenu za ljude koji se namjeravaju odseliti tamo ako se ne varam pa sumnjam da su podaci netočni.