11.07.2024 | 23:03
smayoo kaže:
Sve su to (i Airovo, i xxx) paušalne generalizacije.
Što bi ti rekao, čitati sa razumijevanjem.
Ja nisam komentirao niti jedan od navedenih proizvoda ili procesa, stoga kako si mogao izvući zaključak da sam ja nešto generalizirao?
Jedini moj komentar je "zanimljivo".
Ja samo samo dodao ono čega nema na toj listi a to je cjelokupna hrana koja je potrebna nekoj zajednici ljudi.
I tu nisam ništa netočno rekao.
Jura kaže kako bi netko iz domaće proizvodnje krenuo uzgajati sve što nam treba.
Ja na to postavljam pitanje na osnovu kojih znanja i kojih sjemena?
Većina sjemena koja je na tržišto je GMO iz čijeg ploda se ne može dobiti sjeme za iduću godinu - tako da je to slijepa ulica.
Moraju uvesti sjeme jer nemaju iz čega proizvesti hranu - a kao što sam napisao, pretpostavka je da nam zatvore granice...
Da malo proširim ovu temu...
Obični mali seljaci su nekad imali zdravo prirodno sjeme i znanje kako uzgojiti pojedinu biljku.
Danas velika većina nema niti sjemena niti znanja jer su davno prestali proizvoditi hranu za sebe - lakše je otići po krastavce i papriku u dućan nego ga uzgojiti a i bilo je jeftinije. Znanje se s vremenom zaboravilo i izgubilo jer nije prenešeno na nikog. Kao da nije niti postojalo. To je znanje koje je skupljano i usavršavano stotinama godina.
Da to potkrijepim primjerom.
Moja majka je odrasla na selu ali je od 23. godine počela živjeti u gradu. U vrtu moje bake (mame moje mame) se znalo gdje je koja vrsta i gdje je koje cvijeće (cvijeće nije bilo za ukras nego za zaštitu određenih biljaka od određenih nametnika). Nakon 20 godina je ponovo počela živjeti u kući sa malim vrtom. U vrtu je uzgajala neka povrća. Jedne godine je dobila neko sjeme za rajčicu ali joj niti jedna rajčica nije uspjela. Uspjela je osobi od koje je dobila sjeme ali njoj nije. Zašto? Zato što za to sjeme koje je dobila nije imala adekvatno znanje.
Posljedica - te godine nema te namirnice.
Mnogi na selu nemaju znanja potrebnih za uspješan uzgoj povrća i voća za jednu godinu, a pogotovo nemaju znanja o potrebnim plodoredima bez kojih nema dugoročnog uzgoja.
A što znaju oni koji žive u gradu?
Oni nemaju blage veze o ničem kada je u pitanju uzgoj hrane.
Kada se stavi na papir koliki je broj ljudi u grad a koliki na selu dolazi se do zaključka da ne može jedna desetina sa sela (koja također ima nedostatak znanja) prehraniti sebe i još 9 takvih gladnih desetina.
Danas (u protekloj godini) se okrenula ploča i povrće nam je postalo ekstremno skupo, kao i na zapadu, meso (koje više ne zaslužuje naziv mesa) je postalo jeftnije od povrća i voća (i eto nam još jednog puta u bolesnu naciju - jer povrće i voće je osnovni izvor nutrijenta neophodnoh za zdravlje).
99 posto žitarica koje se uvezu ili proizvedu u HR a za potrebe prehrane Hrvata su jalove biljke iz kojih se ne može uzgojiti berba za sljedeću godinu. To je stvarnost. Knjiga "sjeme zla" se ostvaruje već duži niz godina.