10.02.2013 | 18:28
Da ponovno malo ozivim ovu temu
Jedan jako cudan problem sa Operom i CPU usageom:
Ne javlja se na svim strojevima i uzrok jos uvijek nije poznat. Probao sam sve i svasta da to popravim, no nikako nisam uspio. Kao ni nitko drugi. Na opera forumima nema nikakvog objasnjenja od staffa, kao ni samog rjesenja. U trenutku tog screenshota imao sam samo jedan tab otvoren i to jabucnjak. Nije ni do extenzija, posto sam probao iste pojedinacno iskljucivati pa testirati, a nakon toga onemogucio extenzije opcenito. Nije pomoglo. Ono sto pomaze je otvaranje downloads taba i ciscenja downloadanih fajlova. Onda cpu usage padne na normalno vrijednost. Cudan i jako iritantan bug. Smayoo, posto za tebe znam da si na operi, jesi imao ikad slicnih problema?
S druge strane, uspio sam ovu operu ubrzati. I to drasticno ubrzati. Dosta sam testirao postavke i na kraju sam prezadovoljan istom. Trenutacno leti, posebice naspram prijasnjim stanjem. Ukoliko ovdje ima jos Opera korisnika i zanima ih, evo da navedem sta sam tocno promjenio:
1)
Pod preferences otici na Advanced tab, odabrati Network i postaviti Max connections to a server na 32 + Max total connections na 64. Ukoliko imate los net, onda ovo nemojte dirati.
2) Pod Adv. sekcijom odabrati Browsing postaviti Redraw Instantly unutar Loading opcije.
3)
Ovu foru sam nasao na operinu blogu, i stvarno jako lijepo pomaze kod zauzeca memorije u sustavu. Unutar Content sekcije odaberite opciju plug-ins on demand, tj. ukljucite istu. Na taj nacin Opera nece ucitavati silne addonse cim istu upalite (java, flash, silverlight, itd.). Opera ce djelovati nesto slicno kao Safari kad koristite Click To Flash (kako li se vec zove...) extenziju. No umjesto extenzije koja sama po sebi trosi resurse, Opera to radi out of the box. I odlicno to radi. Napravio sam i mali test. Ostavio Operu upaljenu 3h sa 12 tabova bez upaljene opcije plug-ins on demand. Opera je koristila oko 940MB rama.
Onda svi isti tabovi otvoreni sa upaljenom opcijom - 620MB rama. Poprilicna razlika
Pozeljno je jos da ocistite cache i cookiese pod Storage sekcijom.
4)
U adress bar utipkati opera: config
Pod Network neka je iskljuceno sve osim Allow Pre Authentication, Enable Content Blocker i UTF8 Escape URLs. Dakle samo to upaljeno ostaviti. Sacuvajte promjene
5)
U istom sucelju pod Performance iskljuciti sve osim Synchronous DNS Lookup. Sacuvajte ponovno promjene.
U svakom slucaju, nakon ovih par sitnih promjena, Opera je neki drugi browser po pitanju brzine loadanja stranica i svoje gladi za resursima