13.01.2013 | 02:27
Nikako se ne bih slozio. Evo radi tog tvog posta prisilio sam samoga sebe na Operu punih tjedan dana. Iskljucivo Opera. I da ga hebes, lagovito i sporo. Poprilicno. Najsporiji browser od svih testiranih. Laga cak i na obicni cmd+tab.
Prije toga sam izbrisao prijasnju operu i sve njene fajlove, napravio clean install. Cisto radi onih problema sa znakovima i ucitavanjima slika o kojima sam ranije pricao. I pomoglo je.
No u vezi laga imaju dvije stvari. Prva je ova shugava retina. Sve na njoj po malo laga, no Opera je ipak prvak u tome. Evo laga mi cak dok ovo tipkam, mislim na sami txt. No ako instaliram 12.02 Operu (nema podrsku za retinu), onda nema laga.
Ali je opet jako spora. I pomislih opet da nije do mene. No nije, provjerio sam Opera forume, dosta ljudi se buni na sporost i lagovitost same opere. Od osx, linux pa sve do win korisnika. A velika vecina njih nema retinu ekran.
Primjer je samo ucitavanje webstranice. Istu renderira i ne prikazuje nista dok ne dovrsi cijeli proces. Pa samo jos dodaje na tom osjecaju sporosti. I to poprilicno. Probao sam sa dosta stvari, od hw i gpu akceleracije on/off, pa iskljucivanjem html5 canvasa i jos dosta gluparija. Nista nije pomoglo.
Sto se tice same brzine, Opera ne da se ne moze mjeriti sa Ironom, nego ne moze ni sa Firefoxom.
E to su negativne stvari. Jedine koje me smetaju. Mozda djeluje kao puno njih, ali sve se bazira iskljucivo na jednoj stvari - brzini. Da, jako bitna stavka, no nije jedina bitna stavka.
Sa pozitivne strane napokon sam nasao jako dobru zamjenu za FF prilikom istrazivanja za posao koji redovito provodim po netu (provjeravanje konkurencije, surfanje o raznim tehnologijama koje cu mozda koristiti u tekucem projektu, itd.).
Naime, tada imam otvorenih i po 40-50 tabova. Ostaju otvoreni dok sve ne istrazim. I onda to treba jako dobro organizirati i posloziti. E tu ni iron, ni chrome a posebice safari ne mogu nista pomoci. Dapace, beskorisni su.
FF ima odlican grouping tab add on koji stvarno savrseno radi svoj posao. Naime, napravim sebi grupe u koje ubacujem tabove. Da mi FF ne bi uzeo previse rama, nakon odredjenog broja otvorenih tabova isti resetiram. I onda trosi jako malo, iako su svi tabovi tu. Naime, nisu ucitani osim onog na kojem se trenutacno nalazim. Ali uz jedan klik ili shortcut prebacujem se u drugu grupu... Ukratko, taj princip sam do sada koristio i djelovao mi je odlicno. Sve do Opere
Iskreno, nisam imao pojma da Opera ima toliko lijepih opcija za organiziranje tabova. Ima vise nacina, a ja kombiniram dva. Ne znam kako bolje opisati nego preko primjera. Recimo da istrazujem/googlam u vezi 3 stvar, nazovimo ih A, B i C.
Otvaram u tom slucaju 3 prozora (ne taba). I svaki sluzi za svoju stvar. Sve sto je dalje potrebno je u panelsima omoguciti 'Windows' opciju i imam u sidebaru sve. Lako prebacujem izmedju istih, i sve je pregledno. Odlicno mi i to radilo.
No onda sam otkrio i tab stacking. Perfekcija. Slicno kao tabgrouping u firefoxu, no uz jednu veliku manu. Ne mogu stacku zadati ime po svojoj zelji. No to i nije nekakav problem. Pa sam otkrio i Tab Vault extenziju i kombiniram sa tab stackingom. Organizacija, preglednost, ma sve na mjestu. I tu mi ovo mijenja FF gotovo u cijelosti.
Osim po pitanju memorije. Naime, Opera uredno drzi sve tabove ucitanima, pa ipak trosi vise rama od FF-a. No preko toga cu preci na racun bolje organizacije. Onog trenutka kad vidim da sam pretjerao sa potrosnjom rama, stackove slazem u Tab Vault gdje takodjer imam organizirane grupe. Ovog puta poimenice. I tab vault ih cuva na isti nacin kao i FF. Dakle bez potrosnje rama. Milina. Ma ne milina, odusevljenje je nastupilo onog trenutka kad sam sve to lijepo i uredno poslozio. Imam osjecaj da sam sebi dosta ubrzao posao koji se uz samo programiranje pretezito sastoji od sutfanja.
E sad, bez tab vaulta ovo nikako ne bi funkcioniralo. Barem ne bez zivciranja. Jer ako preko veceri ostavim Operu sa 50ak tabova, obicno me ujutro doceka crash report. Ne stalno, ali dovoljno da iritra. No uz tab vault i taj problem je rijesen.
E sad, da napokon srede malo sami engine od opere i dotjeraju brzinu barem do pristojnog presao bih na operu u potpunosti. Ovako ce ista posluziti za posao, a Iron za klasicno surfanje/dangubljenje.
I da... Ne znam kakav si ti po pitanju extenzija, no jos jedna mana Opere. Ne podrzava xmarks extenziju. Ne dozvoljavaju iz opere. Dok svi drugi browseri imaju xmarks, pa mi je osjetno lakse bookmarkse organizirati preko xmarksa. No ajde, moram priznati, Opera je zasluzila da to i rucno napravim.
Malo sam se raspisao. Cak i pretjerano. A mogao bih jos. I to dosta. Ali za ove kasne sate i ovo je previse. Gibam u krpe