29.04.2012 | 23:02
dpasaric kaže:
Tema je bila, ali dosta davno. Nije loše ponoviti je jer se stvari mijenjaju.
Zbog mog posla imam instalirano gotovo sve bitne browsere. Do nedavno sam koristio isključivo Safari i nisam imao nikakvih problema, ali onda unatrag 6 mjeseci počeli su problemi s Flash videom. Adobe je izdao verziju koja je OK radila manje-više svuda, ali je pod Safarijem trzala, tj. video bi zapinjao dok god se ne učita do kraja. Kada bi bio učitan, radilo bi mekano. Ista stvar pod npr. Firefoxom radila bi bez greške.
Onda je Adobe to zakrpao. Onda je izašao novi Safari i to se opet slomilo. Onda je Adobe opet popravio. Onda je izašao novi Flash, pa se to opet pokvarilo i tako u krug. Već sam izgubio računicu u kojoj kombinaciji je to radilo ok. I onda mi se često dogodi da imam dignuto dva browsera!
U Safariju imam sve i najugodniji mi je, a za neki video koji gledam u drugom prozoru samo dignem Firefox kako stvar ne bi zapinjala dok se učitava. Nisam neki zagovornik FF-a, vjerojatno se to ok ponaša i u drugim browserima, ali nisam imao volje isprobavati, ostao sam na prvom na kojem sam vidio da radi.
Slična stvar se događa s još nekim plug-inovima poput Unity-ija. Malo rade kako treba, malo ne, ali nije isključivo Safari problem, te greške šaraju random po browserima, čas u jednom radi ok, pa u drugom ne, pa u svima radi, pa onda ne radi i tako... previše izdanja i previše toga za pratiti.
Flash radi lose i na Chromeu pod macom. Mislim, nije lose, ali nije ni ugodno koliko je pod windowsima. Ili se varam pa samo moj osobni dozivljaj?
Inace, isto kao i ti, koristim vise browsera radi posla. Moram web koji kreiramo testirati, pa onda od ff-a, chromea, IE-a (od 7 pa na dalje, 6 vise ni ne gledam), Opere, Safaria i na kraju manje poznatih Maxthona i slicnih.
No recimo, meni Flash ne predstavlja problem. Nisam volio nikada Flash, i oduvijek mrzim stranice koje obilatije koriste flash. Uglavnom je bespotreban i obicni kič, a posebice nema smisla od pojave HTML5, no to vrlo vjerojatno i sam dobro znas
Nego, Unity me zanima. Jesi ista programirao za isti?
Vec gotovo godinu dana koristim Unity 3D, odlican je engine. Malo sam se igrao i sa njihovim web playerom, ali web player im je proslost, to i sami indirektno govore vec neko vrijeme.
HTML5 vec duze vrijeme podrzavaju, tako da vlastiti player malo po malo napustaju. Updejtovi za isti su uglavnom beskorisni, i to je jedan od razloga zasto pod Safarijem radi losije. Ista stvar je i za IE, ni tu nije nista bolji. Za chrome i ff radi osjetno bolje.
@smayo
Mene google ne brine ni 1%, kao ni njihova EULA-a. Prve verzije chromea su imale problematicnu licencu, sad vise nije tako, iako i sad ima nekih sitnijih stavki koje mogu odredjene korisnike smetati.
No opcenito, imaju uvjerljivo najbolji browser i po svim statistikama, uskoro ce skinuti IE sa prvog mjesta. Brz, lagan i pun funkcija. Gotovo nemoguce za konkurirati Chromeu. A sto se tice toga da prate koje stranice posjecujem, ni to me ne smeta. Koristim gotovo sve njihove servise, svi su manje vise besplatni. Ukoliko je cijena pracenja mog surfanja cijena fantasticnih servisa, ne bunim se. Kad bi barem tako bilo sa svim ostalim.
Operu ja recimo ne volim. Jedna rijec nju fantasticno opisuje: bloated. Iako Opera nije samo browser, no meni osobno je prenatrpana i nazalost, sve vise i vise gubi na trzistu, pa joj je i buducnost nesigurna.