06.11.2018 | 19:35
drazenp1706 kaže:
Tražio sam informacije o Apple TV-u na forumu i naletio sam na ovaj post. Nisam baš upućen u Apple TV pa me zanima što bi s njime otprilike dobio.
Za početak, mogu li na primjer pomoću ATV-a streamati filmove sa Mac minija na TV, mogu li ga koristiti za gledanje YouTube-a?
Vlasnik sam Apple TV 4K modela već neko vrijeme i moram priznati da mi je to, uz airpodse, jedan od najdražih appleovih "gadgeta", a evo i zašto:
1. Od bilo kojeg HD televizora (dovoljno je da ima HDMI ulaz) napravit će (dovoljno) pametan.
2. tvOS koji se nalazi na njemu znači da imaš App store pa možeš instalirati aplikacije na uređaj.
3. podržava Airplay (da, možeš ekran Minija ili sadržaj nekog drugog Airplay kompatibilnog uređaja, recimo Photos aplikacije sa iPada ili iPhonea, projicirati na ekran TV-a)
4. bilo koji iOS uređaj možeš koristiti kao daljinski za unos teksta, ili uređajem upravljati putem Siri.
Mi ga doma koristimo kao media player na način da sadržaj koji želim gledati imam na NAS-u u mreži (može biti na bilo kojem mrežnom shareu, pa i na Miniju ili PC-ju) otvorim bilo u VLC playeru, Infuse Pro aplikaciji ili u Plex klijentu. VLC je besplatan ali ima ograničenje što se tiče titlova, pa ne razaznaje SRT datoteke ako se ne zovu kao i film. Infuse Pro je odličan (ali i košta) jer sam nalazi i skida titlove sa opensubtitles.org, naslovnice, sadržaj. Plex klijent je isto super ali za njega trebaš imati instaliran Plex server negdje u mreži (bilo NAS dovoljno snažan ili dedicirano računalo koje vrti server i koje je dovoljno snažno da može raditi transcoding sadržaja za sav onaj materijal koji nativno Apple TV ne može vrtiti).
Kreni s besplatnim VLC-om, pa onda probaj Infuse...
Hardverski, u 4K modelu apple TV-a je isti procesor kao u iPadu pro 9.7", dovoljno snažan da se može nositi sa HEVC-om, Bluray ripovima i većinom kvalitetnog sadržaja. Ono što je svakako preporuka je žičano spajanje u mrežu (apple TV ima gigabitni RJ-45 utor pa ako imaš tu mogućnost iskoristi je. Nije da na 100Mbit/s neće raditi, ali).
BT i Wifi adapter su ugrađeni u uređaj, sam uređaj podržava i 802.11ac standard odnosno 5 GHz mrežu.
Ako te još što zanima, pitaj.