06.05.2020 | 00:04
Koliko znam SSD je zalemljen na matičnu na tim Air modelima, nema tu proširenja. Zadnji koji nije imao zalemljen SSD je bio MacBook Pro 13" bez Touch Bara (serija za koju sam pisao review ovdje na Jabučnjaku).
Frendica je kontra mog savjeta uzela 128 GB model za posao (email i Excel, ništa drugo) i ljubav je trajala godinu dana. Nije gore držala nikakvu multimediju, video, glazbu, ništa, poneku prezentaciju. Kada se koristi ozbiljan mail za firmu, kada netko mora ne Exchange server od firme i slicno, piši kući propalo. Stroj je vrlo brzo postao zakrčen, admini u firmi nisu to znali na pametan način čistiti, brisanjem cijele baze mailova to bi potrajlo samo dok opet ne bi sve povukao itd... uglavnom, 128 GB je slijepa ulica i bit će ih teško i prodati za ikakav suvisao iznos, pa danas svaki bolji mobitel(!) ima 128 GB. I nije bilo izlaza jer je morala imati sve mailove na računalu, na kraju je kupila novi s 256 GB.
I nije da to govorim samo na primjeru frendice, to je stalna pojava, često nas zovu korisnici "biste li mogli pogledati moj MacBook Air, strašno je spor" i onda donesu Air 128 GB s 1 GB slobodno prostora, a na njemu skoro pa ništa. I onda na silu napravim 30-ak GB slobodno i dok traje traje. Velika je razlika između 128 i 256 GB u stvarnoj upotrebi, od toga da defragmentacija može normalno raditi, do toga da je baš na tih 120 i nešto GB trenutna granica onoga što prosječni Mac s tekućim OS-om koristi kada se poinstalira sve što treba i ako se email koristi za posao, pa su te poruke uvijek pune privitika, ponuda, računa, PDF-ova i slično.
Kupiš takvo računalo i živiš cijelo vrijeme u strahu, ono Stockholmski sindrom, kažnjavaš sam sebe time da moraš cijelo vrijeme paziti na svaki megabajt. Onda se razvije PTSP, pa počneš uvijek sve brisati što ti se čini nepotrebno, pa na kraju pobrišeš i ono što ti zatreba, itd... uglavnom 128 GB je za normalan rad robija i nikome to ne mogu preporučiti.
Do sada je bilo već nekoliko kupaca kojima sam *odbio* prodati 128 GB model. Jednostavno kažem da ga kupe drugdje.