iPhone 13 Mini - ima li smisla u 2025.?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 13 Mini - ima li smisla u 2025.?

11.12.2024 | 21:30
Pozdrav svima!
Imam iPhone SE prve generacije (od 2016.) kojem očito opet odlazi baterija (zamjenska stavljena prije 2 godine, a otkad je zahladilo zna se ugasiti sam od sebe i s npr. 60% samo padne na 0%), staklo ponekad ne sjeda najbolje i mrvicu iskače van (jednom davno je ostao u ruksaku na suncu pa se baterija zagrijala i raširila), onaj slider za zvuk on/off zeza (i nakon čišćenja), pa mi se čini da je možda stvarno došlo vrijeme za nešto novije.

Međutim, toliko sam naviknut na taj mali mobitel da mi sve trenutno dostupno izgleda ultra ogromno. Jedino su mi zapravo zanimljivi Mini modeli, kojih više nema za kupiti nove.

E sad... malo sam gledao oglasnike (od Njuškala do eBaya) i tu i tamo se nađe neki navodno novi i zapakirani 13 Mini, ali cijena je skoro u rangu regularne 13ice u dućanima. A ako kupim s oglasnika, nemam nikakvu garanciju da je stvarno nikad otvaran, a niti nema tvorničke garancije.

Što mislite, ima li tako nešto uopće smisla kupiti krajem 2024./početkom 2025.? Ili da čekam novi SE koji navodno izlazi u 3.mj., za kojeg mi nitko neće garantirati dimenzije? Ili me vrijeme pregazilo i moram se pomiriti da je najmanji uređaj kojeg mogu dobiti iPhone 13?

Inače nisam nikakav power user, SE mi super obavlja sve što trebam (osim što zbog veličine ekrana neke aplikacije više ne rade najbolje).
11.12.2024 | 21:43
Ja sam osobno nesklon tim kupovinama "neotpakiranih" uređaja preko oglasa. Previše je tu muljaže. To na stranu, moj sin koristi Xs i skroz je zadovoljan, ništa mu ne fali, a nije baš nezahtjevan korisnik. U tom smislu, ne vidim zašto iP 13 mini ne bi valjao.
12.12.2024 | 05:15
Imam isti SE, i čekam novi SE.

Dvoumio sam se, gledao refurbished 12 mini, 13 mini itd... i na kraju zaključio, da mi je najjednostavnije uzet powerbank za bakšiš i čekat novi SE.
12.12.2024 | 14:11
Powerbank imam, ali ta nepredvidivost baterije je baš koma, a nisam siguran bi li ulagao u novu zamjensku bateriju. Inače mi je ful zanimljivo kak je sve bilo u redu do prije 2-3 tjedna i onda mi je prvo jedan dan baterija trajala neočekivano dugo - preko 48 sati i kad se spustila na 30% se ugasio. I od tad mi se barem 4 puta ugasio sam od sebe, ponekad s 35%, ponekad 68%... I više ga ne mogu upaliti, a kad ga spojim na punjač pokaže prvo postotak na kojem se ugasio pa onda 10%.

Ma uglavnom, mene najviše muči veličina uređaja. Ovaj trenutni mi fino paše u bilokoji džep i ni ne osjetim da ga imam, a frend mi je dao da probam 15icu i kad stavim u džep, osjećam se kao da imam ciglu.

A bojim se da je velika vjerojatnost da će novi SE biti isto tako neke veće veličine.
12.12.2024 | 16:18
To što opisuješ je tipična smrt baterije. Jedna ćelija je otišla u kratki spoj. Ništa neobično.
12.12.2024 | 18:30
itoru,

Veličina je stvar navike, isto tako kako si navikao na "mali" mobitel (prije desetak godina skoro svi mobiteli su bili tako "mali"), nakon nekog vremena korištenje većeg mobitela, naviknuti ćeš se i na njega.

Šte se e-baya tiče, to je uvijek kupnja "mačka u vreći", a to što je uređaj u "originalnom pakiranju" i oblijepljen celofanom, ne znači da se ne radi o "refurbished" uređaju. Isto tako, dobro pripazi od koga i što kupuješ (trgovac koji je tek par mjeseci na e-bay-u, ili ima ocjene ispod 97% su jasni znakovi uzbune).
12.12.2024 | 19:47
Imam 13 mini i uzeo sam ga baš zato što je mali jer mi mobitel najviše služi kao telefon. Za sada na njemu ne vidim tragove zastarjevanja. Vjerujem da će me u 2025. jednako dobro služiti.
13.12.2024 | 10:15
Na kraju krajeva imaš i ovo:

gizzmo.hr/refurbished-iphone-reborn

Barem imaš garanciju od godinu dana, i ako ti ne smeta da nisu novi... cijene? Presudi sam...
13.12.2024 | 12:32
Hvala svima na odgovorima! Srce i nostalgija mi kaže "Probaj s Mini modelom iz oglasnika", ali pamet kaže "Uzmi u dućanu novu 13icu i osiguraj si mir". Ulaganje u novu bateriju za SE mi se samo čini odgađanje neizbježnog.
13.12.2024 | 13:39
Nova baterija je bakšiš, ali vidio sam primjere, kada je i nova (original apple (ako)) riknula za par mjeseci... ja čekam novi SE, jer mislim, da će koštat više manje isto kao 13-ica danas.

Isto mi je bilo sa macbook-om. Hitno sam trebao novi, uzeo M3Air 13 sa (tada) dodatnih 8GB (skupa 16) rama, a sad mi pomalo žao da nisam mogao pričekat... neću da mi se isto ponovi s telefonom.
13.12.2024 | 13:42
Baš naletio na ovo, i paše u ovaj thread:

9to5mac.com/2024/12/13/apple-stop-sellin...-se-usb-c-lightning/
13.12.2024 | 16:18
accom kaže:
Nova baterija je bakšiš, ali vidio sam primjere, kada je i nova (original apple (ako)) riknula za par mjeseci... ja čekam novi SE, jer mislim, da će koštat više manje isto kao 13-ica danas.

Na svom 6s sam tri puta mjenjao bateriju. Prve dvije zamjenske su otišle unutar 6 mjeseci a treća evo već drugu ili treću godinu ko prvi dan. Izgleda da je to lutrija.
17.12.2024 | 07:37
Znam da malo kasnim s objavom ali moje je mišljenje da je najbolje uzeti 13 mini i miran si opet 3-4 godine s novim iOS, a potom još bar 2 sa sigurnosnim ažuriranjima...
Ja namjeravam napraviti isto jer mi SE2020 nije isplativ za potpunu reparaciju.
18.12.2024 | 12:55
Šuška se da bi novi SE mogao izaći u ožujku.
Šuškanje počinje na 3:14 ovog videa.

18.12.2024 | 21:06
Pozdrav

Ja koristiim 13 mini, sad ce mu bit 2ipo god. Zadovoljan skroz. Baterija trenutno na 85 posto. Obozavam ovu dimenziju i pitam se sta danas/sutra kupit kad ne budu vise ovakvi.
Radujem se tom novom SE modelu al navodno da ce bit 6.06 ekran tako da je to kao svi Iphone modeli. Zub manje. Jbg.
Nadajmo se da ce bit nesto i za nas.

Pozdrav
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 16 sati
  • gesundheit: Ima li tko crni titan band L za AWU2?
  • Yonkis: Također, ako pitaš bilo koji AI npr Grok, Perplexity, Copilot, ChatGPT i postaviš baš to pitanje (plus detalji) možda već dobiješ neki dobar lead za daljnje rješavanje.
  • Yonkis: Otvori novu temu u Forumu te navedi koji je OS i koji MBook kao i koja verzija softwarea jer tu na Vikalici ne možemo u detalje tj dopisivati se naširoko.
  • Novak: Netko tko mi može pomoći sa Mac-om! VideoProc Vlogger radi na HPu (Windows) ,ali taj isti program NE RADI na Macbooku!
  • Gjuroo: Mbappe je od modrića dobio jedan atomski slijeva.
  • Sarek: Možda je igrao i Football manager. Imam ja dva bliska prijatelja koja su rekli da to stvarno pomaže. Glavni su u kladionici
  • drlovric: @Ender: Normalno. Skidaj gace, nuklearke su u silosima :)
  • m@xym: ... ma ne, nego je to je zato što je Dalić primjenio Starcraft strategiju...
  • Ender: hoces reci da je trebalo da spusti gace i da se predaju, jer je to nuklearna sila? :)
  • drlovric: Izgubi nuklearna sila FRA na Poljudu :)
  • Yonkis: Novak: zanemari prijašnji link, ovo je ono što tražiš: [link]
  • Yonkis: Novak, evo probaj ovako: [link]
  • ^SuperUnknown^: Ako netko treba origigi silikonske maskice za iPhone XS Max, 12 Pro Max, Samsung Galaxy S9 nek javi u PM :)
  • Novak: Da li je moguće prebaciti Tor browser bookmark sa windows PCa na Macbook?! Hvala.
  • Yonkis: Hvala Kile, vidi ovdje [link]
  • Kile: Za sve koje koriste Apple Watch od sada HT nudi multi sim tako da sat radi bez iPhona ako ima cellular opciju.
  • Yonkis: 18.3.2 verzije su dostupne kao i 15.3.2 za Sekvoju
  • kupus: eh moj dream, mislim da si fulao forum
  • dpasaric: Evo stiže tuce za tebe, cijena sitnica! :)
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, MacSlavko, tino1, VanjusOS, zvone, Anonimci (562)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO