iPhone 13 Mini - ima li smisla u 2025.?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 13 Mini - ima li smisla u 2025.?

11.12.2024 | 21:30
Pozdrav svima!
Imam iPhone SE prve generacije (od 2016.) kojem očito opet odlazi baterija (zamjenska stavljena prije 2 godine, a otkad je zahladilo zna se ugasiti sam od sebe i s npr. 60% samo padne na 0%), staklo ponekad ne sjeda najbolje i mrvicu iskače van (jednom davno je ostao u ruksaku na suncu pa se baterija zagrijala i raširila), onaj slider za zvuk on/off zeza (i nakon čišćenja), pa mi se čini da je možda stvarno došlo vrijeme za nešto novije.

Međutim, toliko sam naviknut na taj mali mobitel da mi sve trenutno dostupno izgleda ultra ogromno. Jedino su mi zapravo zanimljivi Mini modeli, kojih više nema za kupiti nove.

E sad... malo sam gledao oglasnike (od Njuškala do eBaya) i tu i tamo se nađe neki navodno novi i zapakirani 13 Mini, ali cijena je skoro u rangu regularne 13ice u dućanima. A ako kupim s oglasnika, nemam nikakvu garanciju da je stvarno nikad otvaran, a niti nema tvorničke garancije.

Što mislite, ima li tako nešto uopće smisla kupiti krajem 2024./početkom 2025.? Ili da čekam novi SE koji navodno izlazi u 3.mj., za kojeg mi nitko neće garantirati dimenzije? Ili me vrijeme pregazilo i moram se pomiriti da je najmanji uređaj kojeg mogu dobiti iPhone 13?

Inače nisam nikakav power user, SE mi super obavlja sve što trebam (osim što zbog veličine ekrana neke aplikacije više ne rade najbolje).
11.12.2024 | 21:43
Ja sam osobno nesklon tim kupovinama "neotpakiranih" uređaja preko oglasa. Previše je tu muljaže. To na stranu, moj sin koristi Xs i skroz je zadovoljan, ništa mu ne fali, a nije baš nezahtjevan korisnik. U tom smislu, ne vidim zašto iP 13 mini ne bi valjao.
12.12.2024 | 05:15
Imam isti SE, i čekam novi SE.

Dvoumio sam se, gledao refurbished 12 mini, 13 mini itd... i na kraju zaključio, da mi je najjednostavnije uzet powerbank za bakšiš i čekat novi SE.
12.12.2024 | 14:11
Powerbank imam, ali ta nepredvidivost baterije je baš koma, a nisam siguran bi li ulagao u novu zamjensku bateriju. Inače mi je ful zanimljivo kak je sve bilo u redu do prije 2-3 tjedna i onda mi je prvo jedan dan baterija trajala neočekivano dugo - preko 48 sati i kad se spustila na 30% se ugasio. I od tad mi se barem 4 puta ugasio sam od sebe, ponekad s 35%, ponekad 68%... I više ga ne mogu upaliti, a kad ga spojim na punjač pokaže prvo postotak na kojem se ugasio pa onda 10%.

Ma uglavnom, mene najviše muči veličina uređaja. Ovaj trenutni mi fino paše u bilokoji džep i ni ne osjetim da ga imam, a frend mi je dao da probam 15icu i kad stavim u džep, osjećam se kao da imam ciglu.

A bojim se da je velika vjerojatnost da će novi SE biti isto tako neke veće veličine.
12.12.2024 | 16:18
To što opisuješ je tipična smrt baterije. Jedna ćelija je otišla u kratki spoj. Ništa neobično.
12.12.2024 | 18:30
itoru,

Veličina je stvar navike, isto tako kako si navikao na "mali" mobitel (prije desetak godina skoro svi mobiteli su bili tako "mali"), nakon nekog vremena korištenje većeg mobitela, naviknuti ćeš se i na njega.

Šte se e-baya tiče, to je uvijek kupnja "mačka u vreći", a to što je uređaj u "originalnom pakiranju" i oblijepljen celofanom, ne znači da se ne radi o "refurbished" uređaju. Isto tako, dobro pripazi od koga i što kupuješ (trgovac koji je tek par mjeseci na e-bay-u, ili ima ocjene ispod 97% su jasni znakovi uzbune).
12.12.2024 | 19:47
Imam 13 mini i uzeo sam ga baš zato što je mali jer mi mobitel najviše služi kao telefon. Za sada na njemu ne vidim tragove zastarjevanja. Vjerujem da će me u 2025. jednako dobro služiti.
13.12.2024 | 10:15
Na kraju krajeva imaš i ovo:

gizzmo.hr/refurbished-iphone-reborn

Barem imaš garanciju od godinu dana, i ako ti ne smeta da nisu novi... cijene? Presudi sam...
13.12.2024 | 12:32
Hvala svima na odgovorima! Srce i nostalgija mi kaže "Probaj s Mini modelom iz oglasnika", ali pamet kaže "Uzmi u dućanu novu 13icu i osiguraj si mir". Ulaganje u novu bateriju za SE mi se samo čini odgađanje neizbježnog.
13.12.2024 | 13:39
Nova baterija je bakšiš, ali vidio sam primjere, kada je i nova (original apple (ako)) riknula za par mjeseci... ja čekam novi SE, jer mislim, da će koštat više manje isto kao 13-ica danas.

Isto mi je bilo sa macbook-om. Hitno sam trebao novi, uzeo M3Air 13 sa (tada) dodatnih 8GB (skupa 16) rama, a sad mi pomalo žao da nisam mogao pričekat... neću da mi se isto ponovi s telefonom.
13.12.2024 | 13:42
Baš naletio na ovo, i paše u ovaj thread:

9to5mac.com/2024/12/13/apple-stop-sellin...-se-usb-c-lightning/
13.12.2024 | 16:18
accom kaže:
Nova baterija je bakšiš, ali vidio sam primjere, kada je i nova (original apple (ako)) riknula za par mjeseci... ja čekam novi SE, jer mislim, da će koštat više manje isto kao 13-ica danas.

Na svom 6s sam tri puta mjenjao bateriju. Prve dvije zamjenske su otišle unutar 6 mjeseci a treća evo već drugu ili treću godinu ko prvi dan. Izgleda da je to lutrija.
17.12.2024 | 07:37
Znam da malo kasnim s objavom ali moje je mišljenje da je najbolje uzeti 13 mini i miran si opet 3-4 godine s novim iOS, a potom još bar 2 sa sigurnosnim ažuriranjima...
Ja namjeravam napraviti isto jer mi SE2020 nije isplativ za potpunu reparaciju.
18.12.2024 | 12:55
Šuška se da bi novi SE mogao izaći u ožujku.
Šuškanje počinje na 3:14 ovog videa.

18.12.2024 | 21:06
Pozdrav

Ja koristiim 13 mini, sad ce mu bit 2ipo god. Zadovoljan skroz. Baterija trenutno na 85 posto. Obozavam ovu dimenziju i pitam se sta danas/sutra kupit kad ne budu vise ovakvi.
Radujem se tom novom SE modelu al navodno da ce bit 6.06 ekran tako da je to kao svi Iphone modeli. Zub manje. Jbg.
Nadajmo se da ce bit nesto i za nas.

Pozdrav
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 57 minuta
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (452)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO