12.02.2013 | 16:59
Sjećam se, no nije to baš za usporedbu. Androida ima svih vrsta i oblika, tvoja aplikacija, za čiju izradu treba vremena i novaca, neće raditi kako treba u startu na 80% njih (bubama napamet), zbog rezolucije, veličine ekrana, procesora itd. A onda kad ti krenu kupci spamat da im ne radi na njihovom mobitelu, pa ti moraš nabavljati isti da vidiš u čemu je kvaka... Pa krađe, koje također nisu tako rijetke... Situacija je takva u Androidima od početka, svakim novim mobitelom sve gora... Evo Nike je jučer rekao da im se ne isplati i ne namjeravaju raditi FuelBand aplikaciju za Android... Hrpa drugih isto misli. Dok god je takva situacija, samo najbogatiji će ići za razvijanjem, i to samo za uži krug skupljih mobitela. A oni jeftini za kunu i free ostaju na 2.3 i bez aplikacija...
Paralela sa windowsima nije najsretnija, jer tu nije bilo toliko varijabli protiv razvijanja... A Macovi su bili 10x skuplji od no name složenca, dok iPhone i iPad nisu toliko skuplji kako god okreneš.
Rijesen je odavno problem sa rezolucijama. Posebice u alatima koje ja koristim primarno za rad. Sa 3 linije koda podesim problem rezolucije za sve iPhone i Android uredjaje bez ikakvih dodatnih problema
Nike nije izbacio Android aplikaciju - istina. No suradnja Nikea i Applea traje jako dugo, a i Tim Cook je jedan od glavnih ljudi u Nikeu, pa ne cudi sto nema Android aplikacije
iPhone i iPad jesu toliko skuplji. Jer zaboravljas da je velika vecina prodanih Android mobitela poprilicno jeftino. Posebice na zapadu. 100$/€ = neki prosjek. A tek onda dolaze ovi high end mobiteli koji ustvari konkuriraju iPhoneu (HOX, SGS, Note, itd.).
Recimo, izasla je studija neki dan da je vecina najpopularnijih aplikacija stabilnija na androidu nego li je na iOS-u. Mene iskreno ta studija zacudila, jer koristio sam Android (koristim i sad, no samo u svrhu testiranja aplikacija) i meni je bio osjetno nestabilniji od iOS-a. Cak i JB-anog iOS-a.
Pa nije baš tako uvijek. Ako korisnici blokiraju reklame? Čim si toliko cheapskate da ne želiš platiti 1$ za app koji ti se sviđa već ideš skidati free ili ukradenu verziju, siguran sam da onda i blokiraš reklame da bi još više zajebao developera Ali da bi Apple trebao malo pojaati tempo sa iOS, slažem se, meni fali nešto poput Documents foldera (kao Photos) gdje bi mogao po želji trpati dokumente kojima bi sve aplikacije imale pristup... I widgete da uvedu, ostalo me ne smara previše
Ne zamaraju se korisnici blokiranjem reklama. 99,99% njih barem ne. Dovoljno je da je besplatno. A i besplatne aplikacije generiraju vise prihoda nego ove placene. Jer problem kod 'malih' developera koji imaju odlicnu aplikaciju je marketing, a ne toliko razvoj aplikacije. AppStore primjerice ima katastrofalan pregled aplikacija i tesko je naci ono sto ti treba. Osim ukoliko ne znas tocan naziv aplikacije. Kako onda da se sazna za tvoju aplikaciju? Marketing je jedini nacin. A marketing nije jeftin, dapace.
Pricao sam prije par mjeseci sa autorom jedne train igre za iOS. Uspjesna igra, mislim da se zove Rail Maze, no nemoj me uzeti za jezik tu. Ukratko, igra je godinu i pol stagnirala na AppStoreu. Lik je sam napravio igru i prodavao ju za 0.99$. Zaradio manje od 5000$ u godinu i pol.
I sta se dogodilo? Izbacio je i Android verziju, no radi bojazni da ce biti piratizirana, nije naplacivao istu. Za igru se slucajno proculo, pa je i na AppStoreu stavio free verziju. Probila se igra i generirala jako lijepe prihode na kraju.
Onda je isao sa jednom ekipom raditi drugu igru. Nakon par mjeseci nista od zarade. Ulozili 80 000$ u marketing i vratili te novce jako brzo. Sve dalje je bila cista zarada.
Dakle, ako imas novaca i vjerujes da imas dobar proizvod, onda bacaj te novce u marketing. Ako nemas novaca, idi na free verziju i moli se Bogu da te ekipa skuzi i sama ti napravi marketing. Druge solucije nema. Ili sam ja slijep pa ju ne vidim. Ali onda nisam jedini koji je slijep, vecina nas je ocito
Istinu veliš, može se promijeniti, no to drži vodu samo ako je Apple inertan i drka sastrane ne pazeći na konkurenciju, što nije slučaj A zagovornici Androidovog prevlašća već godinama govore, evo sad će pa ništa. Developeri i dalje idu prvo iOS, a onda eventualno Android platformu gurati... Toliki je duopol nastao da Windowsi i BB imaju užasno male šanse za nešto više od blinka...
Ja osobno i vidim problem u tome sto je Apple poprilicno inertan. iOS stagnira. Dosadan je i ima ozbiljan manjak funkcija naspram Androidom. Shvacam i podrzavam Apple filozofiju da ne nabacuju 10001 nepotrebnu funkciju, barem ne dok istu ne dotjeraju najbolje sto mogu. Ali se na zalost ne dogadja ni to.
Ako za ikoga navijam, navijam da BB malo protrese trziste. Obozavao sam njihove mobitele. No i sam shvacam da bi trebalo veliko cudo da se to dogodi.
WP nema sanse. Barem ne u iducih 4-5-6 godina. Tvrdio sam to i prije izlaska WP8, ispalo je da sam (nazalost) bio u pravu.
MS ima uvjerljivo najbolje razvojne alate. Apple je tu ok, google katastrofa. No naspram MS-om i jedan Apple je po pitanju razvojnih alata mali mis. MS ima vojsku developera. I sve to trebalo bi kao generirati nekakav proboj WP-a na trziste.
No sta se dogadja? Ekipu pretezito ne zanima WP radi MS politike. Evo mene kao dugogodisnjeg VS developera WP ni malo ne zanima. Doslovno sam samo jednom upalio VS u smislu da vidim kako izgleda WP programiranje. I to je to. Dalje od toga nisam isao. Ima li u tom novca za mene? Trenutacno nema.
Da li mi se WP svidja kao platforma? I da i ne. No pretezito ne.
Samim time nemam nikakvog interesa da radim bilo sta za tu platformu. A izgleda da slicno razmislja jos dosta developera.
No kako MS ima dosta veliku blagajnu, mislim da ce kad tad dogurati do 10-15% trzisnog udjela. Jer imaju tu financijsku moc. A od mobilnih platformi nece odustati, jer ipak su pretezito software firma. Ali kao developer radije cu pricekat da se to dogodi, nego trositi svoje vrijeme na ipak nepopularnu platformu.
No i dalje smatram da ovakav razvoj trzista sve vise i vise odgovara googleu. A i sami Android je sve mocniji i bolji. Koristio sam Android 1.6, 2.1 pa 2.3… I sad 4.1. Prevelike razlike izmedju tih verzija. Sve u korist zadnje. Dosta jako lijepih mogucnosti i funkcija, a stabilnost i fluidnost svakom novom verzijom postaje puno bolja.
Ukoliko se Apple ne trgne, ne vidim razloga za uzeti iPhone iskreno. Osim razloga sto ne volim googleove servise i iste ne bih nikad koristio u poslovne svrhe. Ali vecina obozava te besplatne servise, pa ono…