10.03.2010 | 23:02
bigkix je napisao:
I samo iz znatiželje, ništa loše sad ne mislim, al zar stvarno nikada nisi skinuo neki film/filmić/mp3/programčić, bar jedan za koji nisi imao dozvolu/licencu? Za mp3ice se sjećam da si rekao da kupuješ preko Spotifya-a... Ako tako radiš za sve, svaka ti čast!
Jedno vrijeme sam kao hrčak skupljao more MP3ca da bi na kraju skužio da ne samo da ih ne slušam, nego niti ne znam što sve imam. Sve što zapravo želim slušati sam na ovaj ili onaj način kupio. Pri čemu preferiram načine kupovine u kojima veći postotak ostaje autorima i izvođačima, a što manji raznoraznim producentima, izdavačima i meneđerima (namjerno napisano ovako). Jedini "ilegalni" sadržaj koji sam zadržao je onaj koji nisam drugačije uspio pribaviti (razni abandonware, glazba koja nije izdana na digitalnom mediju, knjige koje su nenabavljive, a nisu ponovno izdane i sl.).
Jednom prije sam koristio isključivo ukraden software. I ne samo to, nego sam ga još i preprodavao! Bilo je to tamo negdje, 1986.-88. Onda sam prvi puta sam napisao neki komad softvera kojeg je netko bio voljan platiti i shvatio sam što znači potrošiti stotine sati svog vremena, uložiti svoje znanje i onda doživjeti da netko mrtav hladan to ukrade i pri tom uopće ne shvaća da je to krađa.
Naravno, još sam dugo koristio ilegalni softver jer je drugačiji kod nas bilo gotovo nemoguće nabaviti. I danas neki software nabavim u neograničenoj verziji ako mi je to potrebno da se zaista uvjerim da mi odgovara. Ali ga uvijek platim ili deinstaliram. I s ponosom ističem da sam prvi puta donaciju freeware autoru uplatio prije 15 godina, kad je učiniti to iz Hrvatske bilo iznimno komplicirano i službenica u banci, vjerujem, nikad nije shvatila što sam ja to točno plaćao.
Već smo o tome pisali ovdje, nadugačko i naširoko. Ne da mi se opet, ali nije teško naći. Utipkaj u tražilicu foruma "krađa je krađa".
Ono što se čini zajedničkim je to da svatko tko krade sebi taj čin opravdava time da to rade svi. To je, valjda, neka univerzalna obrana od vlastite savjesti.
Ali, razmisli bi li tako da brojiš svaku kunu kao što to radi sigurno 70% korisnika računala, bi li izdvajao par tisućica za windowse ili bi prešao na Linux, npr.? Ako da, opet kažem, imaš integriteta i časti, bravo!
Zašto misliš da ne brojim svaku kunu? Poslovica kaže - "u radiše svega biše, u štediše još i više". Svatko od nas svoj novac troši na ono što odabere, a taj odabir je uvijek kompromis želja, potreba i mogućnosti. Ne pušim (već 8 godina, a pušio sam do 3 kutije). Ne zalazim po birtijama (već 15 godina). Ne nosimo (nitko u obitelji) garderobu ni obuću s markom (već 39 godina
). Ne bacam novac u vjetar (čitaj: ne uplaćujem loto, niti se kladim u kladionicama). Ne kupujem (nikad!) nove aute, samo rabljene. Ne skijam na Kronplatzu, niti u Val d'Isereu. Ljetujem u Hrvatskoj i dobro važem kamo idem i koliko trošim. Kad god kamo putujemo, uvijek potrošim dosta vremena na pripremu i prođemo barem dvostruko jeftinije od agencijskih varijanti. Itd.
Ali
NE KRADEM.
U svakom slučaju, prije mi može biti prihvatljivo da netko krade hranu za sebe ili svoju djecu (jer živi u takvoj bijedi da je ne može kupiti), nego software. Ako kradeš software, ukradi i računalo. Dovraga, zakači se na susjedovu internetsku vezu, neka on plaća tvoj promet, što te briga? Kad ionako kradeš?
Hipotetski, naravno. I ne ti osobno. Shvatio sam da na Macu više nemaš ukradenog softvera. BTW, netko bi mogao reći da ni ti ne brojiš svaku kunu kad si kupio Maca, koji je prividno duplo skuplji od PCja.