Sto si zelite u X-u? :-)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Sto si zelite u X-u? :-)

• MAK
  • Korisnik
  • 13
01.10.2003 | 00:01
Ovaj URL bi mogao biti inspirativan:
lowendmac.com/lite/03/0930.html

Bisu losi ljudi, jos manje neznalice, ali se lijepo vidi: sto ljudi, sto cudi. No, popis zelja o tome sto da se popravi sto prije u X-u ujedno i pokazuje koliko smo ga doista savladali.

Ima ja svog. A vi?
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
02.10.2003 | 03:56
No?
  • zvonimir
  • Posjetitelj
02.10.2003 | 19:10
Bio sam poslao vec malu hrpu toga Appleu izravno, pa onda ekipi na news grupi. Nakon nekog vremena saznao sam da je Apple ugradio jednu od tih sitnica, a to je ZIPanje u Finderu. Samo, tko ce znati jesam li to bio vidovit, ili su oni zbilja poslusali svoje korisnike
No popis se i dalje nastavlja. Dokle god OS X ne bude dobar kao onaj OS iz StarTreka (TNG), imat cemo sta pisat' i zalit' se
  • zvonimir
  • Posjetitelj
02.10.2003 | 19:40
Ajmo nastavit sa zeljama:

- Zelim konzistenciju u dijalozima. Mnogi dijalozi nemaju nikakvo dugme, iliti botun iliti puce, iako prikazuju informaciju koji treba procitati, odnosno obratiti paznju, pa onda potvrditi i ugasiti. Nerijetko ih treba ugasiti ... na crvenu kuglicu!?!
Bezveze. Na kuglicu se mogu gasiti prozori aplikacije, ali NE i dijalozi.
Dijaloge treba potvrditi nekako, da su opazeni i procitani. MORAJU imati dugme na sebi, pa makar to bilo jednostavno "Close".

- Ne zelim sareni interface. Zasto Safari ima izgled brusenog aluminija, a Mail obicni Aqua ugodjaj? I tomu slicno.

- Zelim da se prozori aplikacija mogu "lijepiti" jedni uz druge, kad se sretnu na rubovima.

- Zelim sistemsku kontrolu prozirnosti prozora bilo koje aplikacije.

- Zelim virtualne ekrane podrzane unutar sistema, ili sistemske layere (kao u Photoshopu), na kojima mogu otvoriti i izvrsavati aplikacije koje zelim. Tako mogu imati virtualni ekran 1, npr, na kojem je Mail i Safari i FTP aplikacija, ekran 2 na kojem je Photoshop i Dreamweaver, i sl. Onda Expose zumira sadrzaj samo jednog virtualnog ekrana. Drugim rijecima, na taj nacin mogu pokrenuti stotinu aplikacija, i sve ce biti vidljive kada zelim.

- Zelim da se kanta sa smecem ne seta onda kada mis seta po Docku. Zelim da kanta dodje u donji desni kut ekrana, i da tamo stoji nepomicno, tj. da sidje s docka.

- Rastezljivi "column view" u dijalozima za otvaranje i spremanje datoteka.

- U prozoru Findera, neka ikonica "Computer" zbilja prikaze moje racunalo, a ne iMaca. Odnosno, neka Finder bude pametan: ako imam Ti PowerBooka, neka iscrta njegovu slicicu. Ako imam G5 desktopa, neka nacrta njegovu slicicu.

- Zasto ikona Hard Diska na desktopu? Zasto ne ikona racunala kojeg imam? Ako mozda zelim pristupiti CDRW uredjaju na racunalu, necu kliknuti na ikonu Hard Diska, vec na racunalo, pa onda na CDRW ikonu. To je puno normalnije i logicnije. (Nesto slicno kao u Windowsima).

- Itd.
02.10.2003 | 23:04
>- Zasto ikona Hard Diska na desktopu? Zasto ne ikona racunala kojeg imam? Ako mozda zelim pristupiti CDRW uredjaju na racunalu, necu kliknuti na ikonu Hard Diska, vec na racunalo, pa onda na CDRW ikonu. To je puno normalnije i logicnije. (Nesto slicno kao u Windowsima).<

Ne kužoim drugi dio - ako ubaciš CDRW, on će ti se pojaviti na desktopu što je i najlogičnije - nemoj molim te windows paralelu, onako kako je tamo to je zadnji debilizam.
  • zvonimir
  • Posjetitelj
03.10.2003 | 03:00
Ne Vanjuska, zelim obrnut nacin razmisljanja OS X-a. Ako nema diska u CD ili DVD uredjaju, a zelim mu pristupiti, neka OS X to kuzi i neka onda prikaze sto sve mogu s uredjajem: zaprzit podatke s hard diska ili nekog drugog uredjaja, ucitati disk,i sl., ... a ne obrnuto (da bih mu uopce pristupio, moram ubacit medij unutra).
Za novog korisnika, kudikamo laksi pristup je ikona racunala i sve ono sto na njemu ima.
03.10.2003 | 12:08
Hm, nije mi jasno sto imas raditi sa deviceom u kojem nema medija?
  • zvonimir
  • Posjetitelj
03.10.2003 | 16:43
m, nije mi jasno sto imas raditi sa deviceom u kojem nema medija?

Zbunjuje switchere s PCa. To sam primjetio. Ljudi koji su dojuce koristili Windowse, kad dodju na OS X, odmah traze MyComputer. Jer je to je najlaksi i najjednostavniji nacin snalazenja nethnickim osobama kako pristupiti pojedinom uredjaju na racunalu.

Mozda je Macovcima malo blesavo, ali nije sve sto Microsoft napravi za bacit u vodu
03.10.2003 | 17:42
Ja sam svakako protiv da se vide uređaji koji nisu na raspolaganju. Upravo to smatram velikom prednošću Mac GUI-ija. Windoze solucija ruši desktop metaforu.
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
04.10.2003 | 01:04
m, nije mi jasno sto imas raditi sa deviceom u kojem nema medija?

Zbunjuje switchere s PCa. To sam primjetio. Ljudi koji su dojuce koristili Windowse, kad dodju na OS X, odmah traze MyComputer. Jer je to je najlaksi i najjednostavniji nacin snalazenja nethnickim osobama kako pristupiti pojedinom uredjaju na racunalu.

Salis se. Metafora Desktopa je "My Computer". To je SVE tvoje. A tu se pojavljuje ono sto imas, a ne pojavljuje ono sto nemas. Uostalom, sidebar u Pantheru je upravo to.
Ja bih volio da NAJPRIJE rijese glupe slamperaje:
- Dvoklik na mapu/ikonu diska, ne rezultira uvijek otvaranjem prozora. Ne moze to "sad ovako, sad onako"!
- Kad napravis novu mapu u "List Viewu" prozor se, ma koliko uzak, umakne ulijevo i ne mozes vidjeti pocetak imena mape cije ces ime upisati

- Volio bih da u Finderu mogu tabirati prozore, slicno kao sto se u devetki prozore moglo na tab spremiti dolje. I da se tako tematske grupe mogu spremiti u dock... Naravno, "magnetizam" prozora na 1-2 pixela

Moram priznati da nisam sasvim razumio koncept "pilesa" koji je bio najavljen i demonstriran u Finderu, ali je napusten ili odgodjen - ne shvacam sasvim po cemu bi bio napredak u organizaciji i preglednosti

- Volio bih da se bluetooth uredjaji mountaju kao drugi uredjaji: diskovi, PCMCIA kartice... Na telefonima, medju kojima ne vlada velika sarolikost organizacije podataka i OS-ova, nalaze se hrpice podataka poput SMS-ova, slika, glazbe, filmova... koje bi se moglo skidati i stavljati jednostavnim drag/drop postupcima

Ima jos...
  • zvonimir
  • Posjetitelj
04.10.2003 | 03:23
Ja sam svakako protiv da se vide uređaji koji nisu na raspolaganju. Upravo to smatram velikom prednošću Mac GUI-ija.

Nije poanta sto ti ili ja mislimo, nakon godina provedenih na Mac platformi.
Sto misle korisnici koji nisu bili na Macu, to je vazno.

Radio sam s grupom ljudi koji su koristili Windowse i vidio da INSTINKTIVNO polijecu prema MyComputer ikoni, jer drukcije nemaju pojma kako pristupiti uredjajima. To uopce nije los koncept, priznajem, koji je na Windowsima samo zbog jednog razloga -- gotovo nema nikakva automatizma u operativnom sustavu. Npr. ubaci disketu u PC-a ... nista se nece dogodit, dok ce Mac prikazati disk na desktopu.

Dakle, osobno zelim evoluciju ideje o desktopu.
Sve sto je raspolozivo, MORA biti na neki nacin vidljivo, pa makar podignuti CD u CDRW uredjaju bio vidljiv i dvoklikom spreman na otvaranje, a prazni superdrive vidljiv, ali poluproziran, sto ce reci "ubaci medij i bit cu aktivan".

Sto ako Mac ima, teorijski, 4 CD uredjaja spojena, 2 eksterna diska, USB memory disk i bluetooth uredjaj u blizini. Zelim da su svi vidljivi i svima ocitan status, sto znaci, neki ce biti posve vidljivi, neki poluprozirni. Iskoristi Aqua sucelje, kad ga vec imas!
  • zvonimir
  • Posjetitelj
04.10.2003 | 03:29
Moram priznati da nisam sasvim razumio koncept "pilesa" koji je bio najavljen i demonstriran u Finderu, ali je napusten ili odgodjen - ne shvacam sasvim po cemu bi bio napredak u organizaciji i preglednost

Samo u brzom pregledu sto je sve unutar mape.
Ne otvaras prozor (1 korak), pa ne skrolas po prozoru (2 korak), pa ga gasis (3 korak), nego samo kliknes na pile (1 korak), i sve sto je u njoj kao harmonikica se rasvori i prikaze. Kao stvoreno za Maca.

No to NIKAD nije sluzbeno bilo u Finderu. O tome se nagadjalo, prikazani su bile Flash simulacije kako bi to sve trebalo izgledati, ali hoce li doci .. tko zna. Imam osjecaj da hoce, mozda vec u 10.4. Treba nesto ostaviti i za sljedece verzije OS X-a ... ta mora Jobs ponovno nabrojiti koliko novih sitnica dobijes za svaki dolar
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
06.10.2003 | 01:08
Imam još želja. Evo jedne iz devetke (falabogu, FinderFarbe stižu):
Htio bih da command+stisnuti klik na mišu rade paning po ne-do-kraja otvorenom prozoru.
Sto ako Mac ima, teorijski, 4 CD uredjaja spojena, 2 eksterna diska, USB memory disk i bluetooth uredjaj u blizini. Zelim da su svi vidljivi i svima ocitan status, sto znaci, neki ce biti posve vidljivi, neki poluprozirni. Iskoristi Aqua sucelje, kad ga vec imas!

To da. Floppy kao sjena, ako u njemu nemaš ništa... pa dalje.
Ali ja želim i bežične medije koji su na raspolaganju; nije li to - po analogiji na one koji su na bilo koji način spojeni kakvim konektorom - sasvim logično?
Ne, ne kažem da je citirana ideja blesava... nipošto! Ali onda hoću da i bežične stvari kojima (eventualno) mogu pristupiti nekako daju do znanja da su tu. Pri tome ponajprije mislim na wireless servere (airport za one kojima je bliska samo Appleova terminologija. Nekako, nije mi dovoljna samo ikona "Network" koju moram provjeravati... A osim toga, iPodi će uskoro biti na poslugu, a airportani kompjuteri, osobito prenosivi, s publiciranom glazbom trebali bi na takvom mjestu dat do znanja da postoje i da su dostupni. Telefone sam već spomenuo.
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
08.10.2003 | 07:14
Evo što mi još fali od poznatoga: da prozor mogu dohvatiti , osim za gornju prečku, i za ostale tanje strane okvira. I micati ga po volji.
08.10.2003 | 16:49
da prozor mogu dohvatiti , osim za gornju prečku, i za ostale tanje strane okvira

Pa i možeš ukoliko je u pitanju brušeni metal. Aqua prozore ne, ali metalne možeš. (barem u 10.2 i 10.3)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 18 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO