02.10.2003 | 19:40
Ajmo nastavit sa zeljama:
- Zelim konzistenciju u dijalozima. Mnogi dijalozi nemaju nikakvo dugme, iliti botun iliti puce, iako prikazuju informaciju koji treba procitati, odnosno obratiti paznju, pa onda potvrditi i ugasiti. Nerijetko ih treba ugasiti ... na crvenu kuglicu!?!
Bezveze. Na kuglicu se mogu gasiti prozori aplikacije, ali NE i dijalozi.
Dijaloge treba potvrditi nekako, da su opazeni i procitani. MORAJU imati dugme na sebi, pa makar to bilo jednostavno "Close".
- Ne zelim sareni interface. Zasto Safari ima izgled brusenog aluminija, a Mail obicni Aqua ugodjaj? I tomu slicno.
- Zelim da se prozori aplikacija mogu "lijepiti" jedni uz druge, kad se sretnu na rubovima.
- Zelim sistemsku kontrolu prozirnosti prozora bilo koje aplikacije.
- Zelim virtualne ekrane podrzane unutar sistema, ili sistemske layere (kao u Photoshopu), na kojima mogu otvoriti i izvrsavati aplikacije koje zelim. Tako mogu imati virtualni ekran 1, npr, na kojem je Mail i Safari i FTP aplikacija, ekran 2 na kojem je Photoshop i Dreamweaver, i sl. Onda Expose zumira sadrzaj samo jednog virtualnog ekrana. Drugim rijecima, na taj nacin mogu pokrenuti stotinu aplikacija, i sve ce biti vidljive kada zelim.
- Zelim da se kanta sa smecem ne seta onda kada mis seta po Docku. Zelim da kanta dodje u donji desni kut ekrana, i da tamo stoji nepomicno, tj. da sidje s docka.
- Rastezljivi "column view" u dijalozima za otvaranje i spremanje datoteka.
- U prozoru Findera, neka ikonica "Computer" zbilja prikaze moje racunalo, a ne iMaca. Odnosno, neka Finder bude pametan: ako imam Ti PowerBooka, neka iscrta njegovu slicicu. Ako imam G5 desktopa, neka nacrta njegovu slicicu.
- Zasto ikona Hard Diska na desktopu? Zasto ne ikona racunala kojeg imam? Ako mozda zelim pristupiti CDRW uredjaju na racunalu, necu kliknuti na ikonu Hard Diska, vec na racunalo, pa onda na CDRW ikonu. To je puno normalnije i logicnije. (Nesto slicno kao u Windowsima).
- Itd.