10.05.2005 | 23:47
Ne racunajuci Spotlight i vesele widgete (pogotovo kako su napravljeni!), Quartz Composer je nesto sto me najvise razveselilo nakon instalacije i Tigra i Dev Toolsa!
S obzirom da je Quartz Composer dio Dev Toolsa, ovo bi vise spadalo u Programiranje, ali vjerujem da ce zabaviti i one koji s programiranjem nemaju puno veze - a htjeli bi se \"malo poigrati\".
Bez puno filozofije, skinite screen saver sa
http://www.dir.hr/~gp/Zagrizi!.qtz i pogledajte ga. Napravljen je u Quartz Composeru za 15ak minuta. Vjerojatno je moglo i za manje.
Za one koje ova poruka (ipak) nece natjerati da instaliraju Dev Toolse, sazetak: Quartz Composer je alat kojim se \"proizvode\" graficki sadrzaji. I ne, nije ni paint program, ni program za vektorsko crtanje.
Prvi dojam je najblizi Amiginim intro makerima, krizanim sa... Reasonom jer se elementi (Quartz patchevi) medjusobno povezuju kablovima nalik na one iz Reasona (nije mi palo na pamet da sam to negdje vec vidio dok Davor nije mudro primjetio!).
Ljepota cijele price je u tome da vise nije potrebno kodirati (u smislu programiranja) grafiku (od inicijalizacije OpenGLa nadalje) nego na vrlo vizualan nacin, dovlaceci patcheve (module koji po tipu mogu biti generatori, rendereri, alati, efekti, tranzicije...) na radnu plohu i povezujuci izlaze jednih s ulazima drugih, stvaramo ono sto se u realnom vremenu vidi u vieweru.
Da ne duljim - ako ste ikada zeljeli napraviti svoj screen saver, a ne znate ni cemu sluzi X Code, eto vam prilike - klik, klik, klik... i gotovo.
Zagrizi!.qtz sadrzi jedan gradient generator, dva image importera, jedan RSS source i malo elementarne matematike da se sve to nekako giba po ekranu. Rezultat je Jabucnjakoliki screen saver koji streama (preko RSSa) naslove vijesti s Jabucnjaka.
P.S. I njega, ali i Appleov, sofisticiraniji RSS screen saver (onaj plavi) mozete uredno \"otvoriti\" u Quartz Composeru i zaviriti im ispod haube. Uzivajte.
P.P.S. Za paranoicne (vezano uz cavrljanje na temu widgeta): jedan od standardnih Quartz patcheva je i JavaScript pa imajte na umu da Quartz screen saver ima puno vise \"umjetnicke slobode\" od one koju zelita da ima. Zagrizi!.qtz je benigan, casna rijec.