Mac programeri u Hrvata
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac programeri u Hrvata

22.08.2003 | 22:28
Koliko ima Mac programera u Hrvata? Cime se bave? Ima li ih medju populacijom Jabucnjaka?
23.08.2003 | 04:10
Ja sam na Macu programirao samo u AppleScriptu, ali mislim da se to ne računa .
No, zanimljivo je da sam prije puno programirao (Spectrum i Atari ST), ali valjda sam na Macu sve što mi treba na kraju dobio i bez programerskog truda - nekakvim zaobilaznim putem ili zgodnim freewareom. To, naravno, ima svoju dobru i lošu stranu... ne bunim se, ali ponekad mi je žao što sam zapostavio programiranje.

P.S.
Da li se računa programiranje Starcraft mape?
25.08.2003 | 13:04
Da li se računa programiranje Starcraft mape?

Ne.

Zanimaju me "ozbiljni programeri" (bez obzira na kontradikciju koja proizlazi iz tog termina :-&gt
. Kad god sam morao na Macu rijesiti neki problem u domeni programiranja, imao sam usamljeno putovanje do cilja.

Osim toga, DIRovi planovi vezani uz programiranje dijelom sadrze i tranziciju na Maca pa bi bilo lijepo upoznati nove snage domace programerske scene. Pogotovo mladje, zainteresirane za rad na DIRovim projektima.
28.08.2003 | 00:31
Zanimaju me "ozbiljni programeri" (bez obzira na kontradikciju koja proizlazi iz tog termina :->. Kad god sam morao na Macu rijesiti neki problem u domeni programiranja, imao sam usamljeno putovanje do cilja.

Kresimir Mihalj - Piko i Igor Delovski
02.09.2003 | 08:40
HyperCard/SuperCard/True C (ili kako li mu se zvao vec C), ali od tih davnih dana se koncept gradnje Mac aplikacija se jako izmjenio. BTW, ne znam da li je itkoosim mene otisao na smotru mladih informaticara sa Mac aplikacijom (jos je imam na svom clasicu).
02.09.2003 | 12:40
Kresimir Mihalj - Piko i Igor Delovski

Neka kucnu dvaput ako su medju nama. I napisu pokoju rijec o tome cime se bave - da ne gnjavim na temu.
03.09.2003 | 18:35
Kuc 1.: Igram se da Developer Toolsima - konkretno sa ObjectC
Kuc 2.: Malko napikavam PPC Assembler
03.09.2003 | 20:03
Nista konkretno?
03.09.2003 | 20:08
Nazalost ne jer sam na takvom poslu gdje nemam potrebe za tim
04.09.2003 | 15:17
Hoces reci da postoji posao na kojem nema potrebe za programiranjem? Da pogodim... radis u klaonici!
  • Vanjuška
  • Posjetitelj
05.09.2003 | 01:39
Čekaj malo Piko - da nije tebe mi ovdje ne bismo ni u 10.1 ni u 10.2 imali upotrebljivi MacRoman keyboard layout. Reci što hočeš, ali ti si junak

Pripremaš se kaj za 10.3?
08.09.2003 | 13:01
Za sada ne jer imam jednu particiju i nećem gore staviti 10.3 DP verzije, ....ja čekam final. Lako moguće da niti neću morati ništa raditi (99% da će biti funkcionalan isti layout kao i pod 10.2), a i Apple nešto sprema...vidi pod MacOS X forum što....

A glede posla gdje ne moram programirati.... ja sam Operater u računskom centru tj. administracija, backup, nadzor rada, pomoć korisnicima i sl.; od programiranja samo batch programi i to napraviš jednom i ako sve radi ne diraš (nisam ništa napravio već dobre dvije godine).
08.09.2003 | 13:56
Rade ti layouti pod 10.3DP bez beda.
  • zvonimir
  • Posjetitelj
11.09.2003 | 17:46
Ja iz ciste znatizelje programiram u Cocoi. Pravim neka custom made rjesenja, jer ih nema na trzistu, a ako ih i ima, onda obicno ne rade onako kako hocu. Evo sada radim na "Triptihu", odnosno na RTF tekst editoru (mom izumu) koji radi sa 3 editabilna prozora (polja) u isto vrijeme. Dusu dalo za ozbiljne pisce, programere, prevoditelje i freakove poput mene
03.10.2003 | 15:16
Pa ja programiram ali na PC-u. Na Mac-u sam malo brčkao s RealBasicom ali ništa ozbiljno tek namjeravam ozbiljno počet kad uzmem novu G5-icu.

Mac zajednici uvijek treba koji program više (ne kažem da ih nema ali od viška glava ne boli)posebno na HR tako pošto sam veliki Mac fan uskoro se potpuno prebacujem na Mac programiranje.
  • zvonimir
  • Posjetitelj
03.10.2003 | 16:28
ali ništa ozbiljno tek namjeravam ozbiljno počet kad uzmem novu G5-icu.

Bolje bi bilo da za programiranje uzmes nekog starijeg G4 (700 MHz je i previse) i na nj nakalemis 2 monitora. G5 je predobra kanta za dosadno kuckanje i kodiranje -- 95% tog vremena stroj hvata prasinu.
  • Anonimus
  • Posjetitelj
03.10.2003 | 18:38
Pa neću uzet G5 samo za programiranje, jednostavno stari mac mi je preslab pa uzimam novi.
05.10.2003 | 21:25
Hrvoje Budin (Hrvoje, clan Jabucnjaka) je ozbiljan programer na Macintosh platformi vise od desetak godina. Oko njega je mala grupa kolega, njega pitajte s kojima danas suradjuje. Postoje i pojedinci koji programiraju u 4D bazi podataka. Kazu da se File Maker Pro ne racuna, jer da to kao i nije programiranje. Sve jedno, postoji desetak osoba koje recimo programiraju u File Maker Pro bazi. Zatim u programima za izradu i dizajniranje web stranica radi barem desetak ljudi programerski dio. U Fortranu na PMF-u i Rudjeru barem desetak osoba programira. Na Matematickom odjelu PMF-a je Dr. Marko Tadic ali i Dr Ungar i nekoliko drugih. U Plivi je bilo jezgro od barem 5-6 programera. Oni su danas razasuti po raznim firmama. Programera ima.
05.10.2003 | 22:05
Kolega Budin je nedavno izjavio da mu ne pada na pamet dijeliti svoje znanje okolo "za kikiriki", pa se bojim da potencijalni programeri ovdje neće imati previše koristi od njega. Nadam se da sam samo krivo interpretirao njegovu izjavu.
06.10.2003 | 11:14
Bojim se da se radi o nesporazumu. Hrvoje Budin je mnogima pomogao i pomagao i pomaze. Pokusao sam vas dvojicu skupiti pod krosnjom ovog Jabucnjaka na kratkom razgovoru ali ste vi kolega Pasaric to tada izbjegli. Steta. Pokusat cu to opet. Mislim da vrijedi mog vremena. Kada biste upoznali g. Budina vjerojatno biste pronasli mnoge slicnosti s vama osobno a isto tako mnogo energije i ljubavi za ovu nama dragu i zajednicku platformu. Jasno je da ponekad sposobni i genijalni ljudi nisu uvijek i jednostavni. Svi smo krvavi ispod koze. Medjutim, kvalitete g. Budina obilato prekrivaju njegove mane. Stoga cease fire.
07.10.2003 | 11:00
... Medjutim, kvalitete g. Budina obilato prekrivaju njegove mane. Stoga cease fire. ...

Ma svi smo mi braca po materi (Appleu)

I valja razumijeti da su vrli majstori u svojim bransama ipak ljudi, koji znaju koliko vrijede i koliko zbilja vrijedi njihovo umijece/znanje/uradak.

U svijetu koji ne mari za znanje i umijece, vec samo za "daj sklepaj pa nek prodje", u dobu najdubljeg konzumerizma i najveceg omalovazavanja covjeka i njegova rada, Hrvojeva reakcija i stav su opravdani.

Takvi kao sto je on, recimo, u Americi dobijaju otkaze u firmama, i na njihova mjesta sjedaju polupismeni Indijci, Pakistanci, Rumunji, i izbjeglice iz treceg svijeta, koji su vlasnicima korporacija jeftiniji negoli kompletan obrazovan i iskusan strucnjak. (Ti jadnici iz treceg svijeta nisu pak krivi za takav trend -- on je naprosto nametnut a oni su igrom slucaja dobri pijuni za zrtvovanje)

Strucnjaci nikom ne trebaju danas. Oni su nus-proizvod mlinca kojeg zovemo ekonomski razvitak i pare pod svaku cijenu. Oni nisu blagodat firmama --oni su trosak, kojeg ne treba placati jer vlasniku ostaje manje kolaca.

Hrvoja savrseno razumijem, pa cak i branim njegov stav, jer i ja trpim ono sto on, i mnogi drugi jako dobri ljudi u svojem poslu trpe.

Ali eto, ne sramim se priznati jedne stvari -- u takvom nasem jalu malo je okrepe. Bolje ici naprijed, u mnogim stvarima zatvoriti oci ili se jednostavno okrenuti necem drugom, sto ce donijeti manje grizodusja.

Pa bolje je i napraviti nesto besplatno, pokloniti znanje, nego patiti i biti ljut na svijet sto je takav kakav jest. Jer ne mozes promijeniti svijet, na koncu, ali mozes staviti ruzicaste naocale. To te jako malo kosta
07.10.2003 | 12:27
Nikada nisam sumnjao u stručnost kolege Budina - pa znam što, koliko dugo i kako radi. Ja imam razloga sumnjati u njegove ljudske kvalitete, a one su često jednako važne, a ponekad i presudne. Nije mi jasno da se jedan stručnjak može na takav način javno blamirati blateći svoje kolege i huškati jedne protiv drugih. Također, njegovo nepotrebno "dočekivanje na nož" dobronamjernih projekata mu sigurno nije plus.

Za Nenada - "naše okupljanje pod krošnjom" je zapravo suvišna tema jer više puta smo ponovili da Jabučnjak nema predrasuda i da je svačija dobronamjerna incijativa dobrodošla. Mi smo ovdje prije svega infrastruktura, a sadržaj određuju korisnici. Ako kolega Budin ima želju svoje veliko znanje podijeliti s ostalim korisnicima Jabučnjaka ništa mu ne stoji na putu. Dapače, bio sam svjedokom rasprave na Vikalici u kojoj se Budin bunio na nedostatak ovog ili onog sadržaja na Jabučnjaku, a Riba mu je zatim rekao: "Napiši ti! Što čekas!", ali odgovora nije bilo. Dakle, nekakvo medijatorstvo u ovoj priči je suvišno. Kolega Budin nije nikakav izuzetak i bez obzira na svoju prgavu narav može biti suradnik Jabučnjaka ako to želi.
07.10.2003 | 13:45
Molim primjetiti da zadnjih N postova nema nikakve veze s topicom. Kad dobijete poriv opetovano tjerati mak na konac, zamolio bih da to obavite u primjerenijem forumu. Ili ispod krosnje.

Ako ni to ne pomogne, onda cemo uvesti i Kaljuzu, posvecenu medjusobnim podbadanjima i hrvanju u istoj. To kod "publike" uvijek dobro prolazi, a da bi se drzali teme foruma, mozemo prijeci na cavrljanje na temu "Kako iskodirati Kaljuzu u PHPu".

<blink!> Zapravo, imam konkretnu ideju kako bi Kaljuza mogla izgledati, ali nisam siguran da bi prosla PG cenzuru pa bolje da pravovremeno usitim jer znam da bi vam se svidjelo.
07.10.2003 | 15:45
Gospon moderator, pa zato si ti tu, ne.

Ili su mozda protekcije u pitanju pa se off topic postovi uvazenijih clanova (da, mislim da Davora ) ne brisu?

Ufff, sad vidim i da je Davor moderator... I moderatore moderiraju, zar ne?
07.10.2003 | 15:58
Upravo sam (live) objasnio Davoru problem - u svijetlu dosadasnjih dogadjanja, koja prate pojavljivanje Hrvojevog ili Igovorov imena u postovima, ekstrapolacijom zakljucujem da bi se prica ponovila i ovdje kada bih ubio postove bez prethodnog davanja packi.

Pustimo ih (postove) kao primjer NETEMATSKIH poruka, neka se svi ukljuceni u thread malo vesele, a ostali mogu na miru dalje.

Meni je jedini koristan dio threada bio spoznaja da Hrvoje spada u domace Mac programere. Sve ostalo sto me zanima u vezi njega saznat cu kad/ako mu se ikad obratim zbog konkretnog problema. U vezi programiranja, naravno.

A sad mozemo dalje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 26 minuta
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, MacSlavko, Riba, stefanjos, velejaj, Anonimci (729)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO