02.09.2023 | 21:14
drlovric kaže:
@Cariblanco:
To ti je super deal. Mene je sramota i reci sta ja placam identicnih 34e.
Operater se zove BH Telecom, prodali su mi 200/20 internet i neki IPTV servis(koji je nizasta). Realno imam brzinu 80-90mbit, nikada preko toga. Niti 50% brzine kojih su po vlastitom ugovoru obvezni isporuciti.
Opticki internet je doveden do zgrade ali u stan ide bakar. Zvao, trazio, molio, nudio da platim opticki provodnik do stana. Okupio sve stanare, potpisali se ljudi da se to uvede, dali suglasnost, pa nikada nista. Trazio ljude i molio po BH Telecomu da mi to neko zavrsi, nudio pare, trazio neke veze. Dzaba sve. Ljudi jednostavne ne zele da rade svoj posao i da ti pruze bolju uslugu. Na njihovoj vlastitoj mapi pokrivenosti, moja ulica je navedena kao dostupnio za opticku uslugu. Ali nije moj stanocigledno, jer u njega ide bakarni kabel star 40 god
Uglavnom to ti je telekomunikacijska kompanija koja je kasica prasica za stranku i briga njih za korisnike. Jedva cekam da ih neki stranac kupi, pa da ih 70% dobije otkaze.
U stanu koristim EON aplikaciju za TV jer mama koristi Telemach, koji je 3-4 puta brzi i jos i jeftiniji od ovoga sto ja placam.
Neki dan se vratim s mora i vidim Telemach masine kopaju po kvartu, pruzaju kabele
Jedva cekam da dobiti tu optiku, ali pojma nemam kada ce to biti
Dial up krenuo 1996-1997. godine. 2005. godine presao na Europronet, tada HS kablovska bila infrastruktura. Bio odlican. Nekada su znali i zaboraviti poslati racun, preskoce mjesec. Poceo HS praviti probleme kada su oni pokrenuli ISP. Namjerno blokirali Europronet korisnike.
Prebacim dial up koji mi je tada bio back up na ADSL 10 Mbit- to je bilo 2007. godina.
2012. dođe optika i prebacim na optiku BH telecom. Opticki kabl do rutera. Poslije su vidjeli da se ne isplati pa su krenuli optika do zgrade a onda dalje bakar.
Za TV koristim IPTV listu.
Dosta je montera i inženjera otislo iz BH telecoma. Nema ko da radi. Vecinu poslova im sada radi outsourcing.
U kancelariji BH telecom bakar. DSLAM u ulazu pored. Padala konekcija, centrala daleko, na ovaj nacin rijesili problem.
MOJ problem je sto kada nestane struje NEMA interneta. Ranije dok je bila stara centrala imala UPS tako da nije bilo problema.
Nece da stave na DSLAM UPS.
Telemach isto nema back up, čak i za poslovne korisnike.
Rješenje je 4G ruter nakeljen na glavni ruter kao treći back up.
Ništa nije sjajno.