07.10.2019 | 09:26
Ako smijem ja tu nešto dodati. Dakle, ovo je namjerno sročeno na način da ispadne da su ovi u Cuppertinu zbilja totalni idioti.
Ovaj lik je spretno prešutio (ili mu to nije jasno) da je sad kućište rastavljeno. Dakle, za hlađenje ti treba struja zraka. Oko toga se slažemo svi, ne? E pa nije samo to. Toplina se prenosi i zračenjem. Na taj način Zemlja dobiva toplinu od Sunca. Ako je procesor na ovom airu složen tako da mu je hladnjak procesora u dodiru s kućištem, onda će kućište preuzimati topinu provođenjem (kondukcija) i dalje ju predavati okolišu zračenjem i konvekcijom u dodiru sa zrakom (svi znamo da je kućište aluminijsko,a, aluminij, gle čuda, je fantastičan vodič topine i svi izmjenjivači topline (hladnjaci u autima, radijatori po kućama) su od njega napravljeni).
Drugi dio priče je ovaj hladnjak. Hladnjak stvara struju zraka, tj. tjera zrak nekud, zato ima lopatice. Možeš ga metnuti na hladnjak, pa onda izravno puše u njega, zrak preuzima toplinu i odvodi ju dalje (laički, zrak se zagrijava). Tu postoje neki koeficijenti prelaza topline koji ovise o nastrujavanoj površini, brzini strujanja, razlikama temperatura itd..., ali sasvim sigurno je to vrlo efikasno, najefikasnije rješenje. Ali je i visoko: ventilator na hladnjaku koji je na procesoru.
Što ako maknemo ventilator s hladnjaka? Olakšali smo si pakiranje i komp može biti niži. Odlično, ali što s hlađenjem? Ajmo metnuti ventilator na izlaz iz kućišta, da izbacuje zrak van. A strujanje preko hladnjaka? Za njega će se pobrinuti fizika. Ako ventilator baca zrak van, ispred njega (gledano u smjeru strujanja zraka) je područje nižeg tlaka. Priroda ne želi da imamo razlike tlakova i teži ih izjednačiti pa na to mjesto dolazi novi zrak da to izjednači. Otvori mu rupu na drugoj strani kućišta, zabrtvi da ti zrak ne curi negdje usputno i imamo opet strujanje zraka. Sad je stvar konstrukcije da taj kanal za strujanje bude dovoljno velik, da nema prepreke gdje ih ne smije biti i da orebrenja na hladnjaku budu dovoljna da ostvariš potreban koeficijent prelaza topline da ti se ne spali procesor, ali to, vjerujem, znaju složiti da radi. Uostalom, i ja imam aira koji je star sad već ne znam koliko godina, mislim 7-8, mali ga koristi i sad, i nije nikad bilo problema s procesorom. Da, znao se zagrijati, kućište bi bilo toplo, ali (vraćamo se na mehanizme prelaza topline) i ono bi preuzimalo toplinu procesora i stvar radi unatoč minimalnim dimenzijama. Ono što je najveći neprijatelj ovakovog načina hlađenja je prašina. Ako je na stolu prašina, ventilator ju uvlači u kućište, ona omete strujanje zraka, nakupi se na mjestu s najvećim otporom, na hladnjaku, i onda sve pregori.
Dakle, ovaj bi striček trebao naučiti neke osnove termodinamike, a onda se iščuđavati i pljuvati po nekom drugom, 'jer to dosad nije vidio.' Nije vidio ni tako tanka i lagana računala, pa o tome ne priča u ovom videu?
PS. Ako mu je ovo čudno, kako bi se tek začudio da otvori neki tablet ili mobitel koji UOPĆE nemaju ventilatore?!?!?