Caffe bar "Jabučnjak"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Caffe bar "Jabučnjak"

12.11.2024 | 20:56
vicko kaže:
Točno tako sam i ja zaključio samo sam lijen toliko pisati

Ne, to je prva godina faksa

Kojeg faksa?
12.11.2024 | 21:10
Bolje da prešutim

Čuo sam se u međuvremenu sa kćerkom i kaže da je to bilo prvo predavanje pa se ne sjeća točno je li bilo riječi o atmosferi ili nedostatku iste pa smo zaključili da je bolje da me u buduće ne podbada sa nedorečenim zadacima i rješenjima
12.11.2024 | 21:18
30.11.2024 | 13:08
30.11.2024 | 18:14
Pretpostavite da se auto kreće 0km/h.
Zanemarimo otpore.
Gdje pada metak?

Kakve veze ima da li se i koliko auto giba. Uostalom i Zemlja se giba pa njenju rotaciju ne uzimamo u obzir.
Ljudi na ekvatoru jure 465,1 m/s (1674,36mn/h).
30.11.2024 | 19:36
jura22 kaže:

Kakve veze ima da li se i koliko auto giba.

Ima puno veze jer, auto se giba (u odnosu na cestu), ali atmosfera ne (barem ne u istom smjeru i istom brzinom kao i auto) i zato ona stvara otpor kretanju, kako auta, tako i metka (misi se na otpor u smjeru gibanja automobila), ali automobil se kreće zbog rada svog motora, dok se metak, u smjeru kretanja automobila, kreće uslijed kretanja puške u trenutku ispaljenje metka, i očuvanju momenta (inercije), pa će otpor zraka usporiti kretanje metka u odnosu na kretanje automobila.

Uostalom i Zemlja se giba pa njenju rotaciju ne uzimamo u obzir.

Da, zato što se i Zemlja i atmosfera, uslijed rotacije Zemlje, kreću u istom smjeru istom brzinom, pa nema nikakvog utjecaja, osim kod balističke putanje na duže udaljenosti, zbog Koriolisove sile (razlike u brzini kretanja cilja u odnosu na kretanje lokacija sa koje se puca).
01.12.2024 | 02:00
Metak je ispaljen iz auta.
Uzmi lopticu i bacaj je u autu u zrak. Ona ti ne padne natrag u ruku?
Ako je gibanje jednoliko tada je brzina konstantna i na tjelo djeluje gravitacijska sila (imas i druge sile ali su ocito za zadatak zanemarene).
01.12.2024 | 11:55
jura22 kaže:

Uzmi lopticu i bacaj je u autu u zrak. Ona ti ne padne natrag u ruku?

Primjer sa bacanjem loptice u zrak unutar automobila u pokretu nije usporediv sa primjerom ispaljivanja metka iz automobila u pokretu jer se zrak unutar automobila kreće u istom smjeru i istom brzinom kao automobili, pa ne može ni doći do otpora zraka, dok se u drugom primjeru zrak u atmosferi (kroz koji leti metak) ne kreće u istom smjeru i istom brzinom kao i automobil (statičan je u odnosu na automobil).

Ako napraviš eksperiment sa bacanjem lopte iz stražnjeg dijela kamiona u pokretu, lopta će ti pasti nazad u ruku samo ako je otpor zraka zanemarivo malen (kao bacaš jako tešku loptu, ili se kamion kreće relativno malom brzinom), ali ako je otpor zraka dovoljno jak (bacaš izuzetno laganu loptu ili se kamion kreće velikom brzinom), on će svakako izazvati usporavanje kretanja lopte.
01.12.2024 | 12:45
Napisao sam da zanemarimo otpore.
Sto nije jasno?
U realnim uvjetima dosta je tesko izracunati gdje ce metak pasti.
U idealnim uvjetima pada natrah u cijev.

Masa je nevazna, otpor je bitan.

I jos jednom, nema otpora zraka.
U realnim uvjetima sva tri odgovora su tocna.
01.12.2024 | 16:58
Da, ako zanemarimo otpor zraka, onda je nebitno da li se automobil kreće ili stoji.

Međutim, zadatak je očito koncipiran tako da onoga tko odgovara navede na krivi odgovor (ako zaboravi na inerciju).

Ako zanemarimo otpor, i masa, i brzina su nebitni (ali u realnim uvjetima, gdje otpora ima, i te kako jesu bitni).
01.12.2024 | 18:45
Zadatak je nejasan, tj. nejasno interpretiran. 1 godina faksa, vjerojatno idealni uvjeti.
U realnim uvjetima svi odgovori su točni.
01.01.2025 | 17:32
Nisam stigao ranije napisati, ali cijelu godinu sam bio dobar pa sam ovo dobio pod bor

KeychronV3Max-02.jpg
01.01.2025 | 18:06
Cestitam, Keychron je odlican bang for the buck i imaju za svakog ponesto; ja koristim Q10. Takodjer mogu potvrditi da imaju odlicnu podrsku - naime prije par mjeseci mi se iz cistog mira raspao lijevi Shift. Rekoh si nemam sto izgubiti i poslao mail na support ako je moguce dobiti novi tipku bez prevelikih ocekivanja. Odgovorili mi isti dan i za par eura su mi poslali novu tipku.

keychron-q10-custom-mechanical-keyboard-1664000588262.jpg
01.01.2025 | 18:19
Nice, si koristio i prije ergonomske tipkuše ili si uzeo na slijepo pa što bude?
01.01.2025 | 19:16
Dosta sam eksperimentirao u trenucima dokolice (postoji i clanak u pripremi za Jabucnjak na tu temu) i empirijski utvrdio da mi je ergo layout najugodniji. Konacni cilj je vjerojatno neka od ErgoDox varijanti ali ovo je prihvatljiv kompromis do tada.

nuclear-ergodox.jpg
01.01.2025 | 21:50
Jako jako davno (tam negdje na prijelazu stoljeća) smo na poslu uz nove kompove dobili Key Tronic Ergo tipkovnice (izgledom i veličinom je bila slična ako ne i ista kao Microsoft Natural Keyboard, nikada mi nije sjela i ubrzo sam se vratio na IBM model M (koji usput radi još i dan danas ).
01.01.2025 | 23:46
Hah, prva i zadnja koju sam koristio prije ove je Apple Adjustable. :-D

pHFQvJn.jpg
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 34 minuta
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, Riba, smayoo, Anonimci (327)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO