08.01.2022 | 10:01
jura22 kaže:
A na koji nacin tijelo makne virus?
Zarazis se i onda sto se desava?
Evo jura22, da razlucimo to. Konzultirao sam necakinju, koja je doktor medicine, specijalist klinicke mikrobiologije. Vjerojatno o virusima i njihovom ponasanju zna nesto vise od tebe i mene. Pa sam ja postavio laicki pitanja, na koja je ona pokusala dati meni "citljiv" odgovor.
Pitanje 1; Da li covjek moze biti nosioc visrusa SRS-Cov-2, odnosno biti istim zarazen, a da ne razvije bilest COVID-19?
Odgovor (copy/paste sa WhatsApp): Sklisko pitanje, ovisi u kojem kontekstu. Sam virus moze preživjeti iskljucivo ako se replicira u nasim stanicama. Ali s druge strane, moguce je Pcr-om detektirati genski materijal virusa, bez da postoji ikakva aktivna replikacija virusa. Nadam se da sam jasno objasnila. Ako se virus replicira, bolest ce se sigurno razviti.
Ptanje 2: Da li osoba zarazena (nosioc) visrusa, a ako ne razvije bolest, stijece prirodni imunitet?
Odgovor (copy/paste sa WhatsApp): Ako govoris o asimptomatskim ljudima, moguce je da steknu neki nivo imunosti, ali to je jako individualno i tesko za objektivno izmjeriti. Nacelno je kod virusne bolesti obrana tijela ta koja u konacnici radi simptome, a ne sam virus. Ali kakav je taj steceni imunitet, e to je pitanje. Evo znam i vise nego nekoliko ljudi koji su ponovno imali covid. Pitanje kolika je zastita, a tek koliko dugotrajna, ne zna se.
Sad ti nju mozes nazvati i vakserom i antivakserom, doktorom medicine u masini big pharmi i politike... ili ne znam niti ja kako. Ja znam da se cijepila, i to ono bas kad je morala... inace je bila protiv cijepljenja jako. Cijepila se ne zbog posla (radi u laboratoriju mikrobiologije, pa si moze dozvoliti testirati se svaka 2 dana), vec sto voli putovati puno. A ja joj vjerujem na rijec... ako necu svojoj necaci kojoj je to struka, kome cu? Eto, da razrijesimo dilemu
I porucila nam je svima da se pocnemo baviti nekim zanimljivijim temama