Ja se grozim YouTube-a, Facebook-a i takovih. Smatram da bi eminencije struke trebale izbjegavati ovakove istupe (bili ti istupii korektni, istiniti ili lazni... nebitno), vec se drzati znanstvenog rada i zna se na koji nacin znanstvenici objavljuju radove i misljenja.
Naš srednjoškolski profesor iz fizike, Levko Cvetkovski, je vrlo često onu narodnu "Pametniji popušta" komentirao svojom "Kad bi to bilo tako, budale bi vladale svijetom". Nažalost, sada, 35 godina kasnije, sve mi se više čini da...
Uglavnom, razumijem tvoj stav, ali ne slažem se iz praktičnih razloga što, upravo zato što se eminencija struke drži svojih krugova i medija, a prosječna (mentalno limitirana) ljudska osoba nema potrebu istraživati takve izvore, nego se okreće "jeftinim i brzim" medijima i odatle crpi svoje "znanje" - smo danas tu gdje jesmo. Da se likovi čije znanje i struka nije nigdje ni blizu razine ni dosega znanja stručnjaka i znanstvenika bez trunke samokritike osjećaju kompetentni takvog stručnjaka i znanstvenika proglasiti idiotom, luđakom, itd.
Zasto Dr. Malone ne radi na svom misljenju znanstvenim pristupom? Zasto YouTube?
Kako to misliš da ne radi znanstvenim pristupom?
Zašto YouTube? Pa pozvao ga je Joe Rogan na razgovor. Rekao bih iz te tvoje rečenice da ne znaš tko je Joe Rogan. Jesi li pogledao koji od tih njegovih YT razgovora? Jesi li vidio koje sugovornike i na koje teme sve ima? Bi li imao takvo potcjenjivačko mišljenje o njemu i da je njegov talk show produciran npr. od strane BBC-a ili koje god globalne medijske kuće želiš?
YT je medij. Kvaliteta plasiranog sadržaja ovisi o onima koji taj sadržaj proizvode, a ne o mediju. TED je isto na YouTubeu, kao i videi o tome "kako se kreativno našminkati" koje prati moja kći u pubertetu.
TV je isto tako medij. Da ne širim izvan onog što nam je blizu, emisija "U svom filmu" ili "Nedjeljom u 2" je na TV, isto kao i "Tvoje lice zvuči poznato".
I knjige su medij. "Mučnina" od Sartrea je knjiga, isto kao i bilo koja od uspješnica Danielle Steel.
Da lil stvarno vjerujes zato sto ga stopiraju na svim nivoima, pa mu je ovo jedini nacin da nam svima otvori oci? Ja u to ne vjerujem.
Ja vjerujem. Nije to počelo sad s coronom. To je stara prokušana metoda. Oblatiš nekog, proglasiš ga idiotom i šarlatanom, i to ti je dovoljno. Tzv. "etabilirani mediji" više ne žele imati posla s njim, da ne naruše svoju vlastitu "reputaciju". A sva ta "reputacija" (i pozitivna, i negativna) ima točno isto toliko stvarne supstance, koliko i kotacije vrijednosnica na burzi. Netko u redu za kavu u Starbucksu izlane kako im se VP za strategiju razvodi, i cijene dionica se sunovraćuju.
I za sada je jedini iz branse koji je na ovaj nacin istupio. Tesko mi je za vjerovati da su svi ostali iz te branse korumpirani. Ovo mi vise lici na "hocu i ja svojih 5 minuta slave".
Na osnovu ovog imam misao da nemaš uvid u činjenicu da je još prije 30 godina bila vršena i izvršena moderna lobotomizacija ljudi.
Ta moderna lobotomizacija ima za posljedicu da su ljudi bez: građanske hrabrosti, bez odgovornosti za sebe a kamoli za društvo kojem pripadaju,bez suosjećanja za ljude pored sebe (mnoštvo istraživanja koja dokazuju da će jako mali broj ljudi pomoći čovjeku na ulici ako padne, pogotovo ako izgleda prosječno ili siromašno ili kao prosjak). Iz te činjenice proizlazi da će jako, jako mali broj ljudi danas istupiti i javno reći da nešto nije uredu.
Za potvrdu ovog imam jedan svoj doživljaj od prije 30 godina.
Na jednoj godini je "fakultet" mom smjeru, od 25 ljudi doneo jednu nepravednu odluku.
Naravno svi smo bili protiv.
Imali smo predstavnika svog smjera ali se on nije znao niti imao hrabrosti predstaviti dekanu argumente nas 25.
Zbog toga sam se osobno uključio u pregovore sa predstvnicima fakulteta.
Nekoliko kolega je podržalo moje uključenje i tražilo me da nastavim.
U jednom trenutku sam trebao organizirati sastanak nas 25 i dekana fakulteta.
Plan je bio da ću ja izložiti naše argumente a za potvrdu zajedništva kolege sa smjera (njih 24) su trebali dići svoju ruku kao znak slaganja sa izrečenim.
Prije sastanka sam se želio uvjeriti da će me kolege podržati.
Svih 24 je htjelo prisustvovati sastanku, ali nitko od njih nije želio dizati ruku, niti na bio koji način javno dati svoj glas slaganja.
24 punoljetne osobe nisu imale hrabrosti javno dati svoj glas za njima važni interes!!! U pitanju je bio da li će moći upisati sljedeću godinu.
To je bilo prije 30 godina.
Vjerujem da je danas stanje još lošije po tom pitanju.
Taj problem (da većina stručnih osoba neće istupati javno dok im ne dođe voda pod nos) je već izložila dr. Jurinčić u videu koji sam linkao prije par mjeseci. Eto i taj je video uklonjen. Zašto? Izgleda da vam je to postalo normala? - Eto još jednog primjera moderne lobotomizacije - ljudima je normalno da ne smije postojati sloboda misli i izražavanja ako je suprotna od onog što vladajući zastupaju.
Koliko vidim da taj "problemčić" nisi shvatio ozbiljno pa istupe pojedinaca shvaćaš isljučivo kao treženje 5 min slave.
A možda bi mogao drugačije to shvaćati? Recimo kao ekstremnu hrabrost jer kao što se vidi po činjenicama da oni koji danas istupe protiv Covid demagogije budu ušutkani ili popljuvani na razne načine, te time direktno ugrožavaju svoju egzistenciju.
A study published last December in the British Journal of Sports Medicine combined information from that Fifa registry with data from media monitoring for the years 2014-18. They found 475 instances of football-related sudden cardiac death across 67 countries, with a further 142 cases where a player suffered a cardiac arrest but survived.
In November, AFP asked the lead author of that study, Dr Florian Egger, to comment on Facebook reports of a surge in cardiac problems among players since the introduction of the Covid vaccines. Referring to the data he and his team had collected, he pointed out that even if the Facebook allegations about the number of incidents this year were to be accepted at face value, and the tally of cases extrapolated to cover the entire year of 2021: “there would still be fewer heart emergencies in football than in the pre-Corona year of 2018. The claim that this dynamic exists cannot be derived from our data or other international registry studies. There are no more deaths among footballers than before the Covid-19 pandemic.”
This year has been unusual for the high profile of the players who have suffered cardiac problems: Christian Eriksen and Sergio Agüero are two of the biggest stars of the last decade in the Premier League. But the claims about the role of the vaccine in such collapses proceed without any regard to the facts. The doctor at Eriksen’s club, Inter, announced that the player had not been vaccinated. Wigan did the same last month after the collapse of their striker Charlie Wyke with a cardiac arrest in training caused further fevered speculation.
People who follow the sport can quickly bring to mind the names of many players who suffered in this way before anyone had ever heard of Covid-19. Marc Vivien-Foé, Miklos Feher, Antonio Puerta. Dani Jarque, to whom Andres Iniesta dedicated his World Cup final goal, Cheick Tiote, Davide Astori, Ryan McBride. Players who had not long retired, like Ugo Ehiogu and Justin Edinburgh. The lucky ones, who collapsed but survived: Daley Blind, David Ginola, Clive Clarke, Fabrice Muamba - and others who were diagnosed before suffering a collapse: Ruben de la Red, Nwankwo Kanu.
The tragedies have not been confined to the elite level. In The Irish Times sports department we remember our colleague Carl O’Malley, who died in February 2015, aged just 36, after falling ill playing a football game.
It’s terrifying when an apparently fit and healthy person collapses without warning. The arbitrariness of a tragedy unforeseen and undeserved creates a feeling of unreality, of incomprehensibility. The temptation to believe in a story that seems to make sense of it is understandable. But the victims deserve better than to be turned into weapons in the sad and bitter Covid culture war.
I pozivati znanstvenu zajednicu "ajmo razgovarati" na YouTube-u... to mi je zaista dno dna... naravno da niti jedan ozbiljan znanstvenik koji imalo drzi do sebe, pa bio on i istomisljenik, nece takav poziv prihvatiti.
Odakle ti to? Čovjeka ignoriraju svi mediji na platnoj listi big pharme, nije čudo da dolazi do ljudi ovim putem.
Išli su toliko daleko da su izmijenili Wikipediju od njemu! To je isto provjerljivo.
Dobije pristup medijima tek kada ga zove opozicija koja nije na vlasti:
Na osnovu ovog imam misao da nemaš uvid u činjenicu da je još prije 30 godina bila vršena i izvršena moderna lobotomizacija ljudi.
Ta moderna lobotomizacija ima za posljedicu da su ljudi bez: građanske hrabrosti, bez odgovornosti za sebe a kamoli za društvo kojem pripadaju,bez suosjećanja za ljude pored sebe (mnoštvo istraživanja koja dokazuju da će jako mali broj ljudi pomoći čovjeku na ulici ako padne, pogotovo ako izgleda prosječno ili siromašno ili kao prosjak). Iz te činjenice proizlazi da će jako, jako mali broj ljudi danas istupiti i javno reći da nešto nije uredu.
Ne slazem se. Iz jednostavnog razloga sto bezuvjetno I neargumentirano diskreditiras sve druge znanstvenike iz istog znanstveno-strukovnog podrucja da su beskicmenjaci, korumpirani i kukavice. Da znaju”istinu” ali ju se boje rec…. I to na temelju istupa samo jednog od njih. Jer istup tog jednog odgovara tvome uvjerenju.
Air
Taj problem (da većina stručnih osoba neće istupati javno dok im ne dođe voda pod nos) je već izložila dr. Jurinčić u videu koji sam linkao prije par mjeseci. Eto i taj je video uklonjen. Zašto? Izgleda da vam je to postalo normala? - Eto još jednog primjera moderne lobotomizacije - ljudima je normalno da ne smije postojati sloboda misli i izražavanja ako je suprotna od onog što vladajući zastupaju.
Ne znam zasto su videi uklonjeni, ali moje misljenje o Dr. Juricic sam iznio, da se ne ponavljam.
Kako sam vec rekao, sloboda misljenja i izrazavanja je odgovornost, a u najmanjoj mjeri sloboda. Iznosenje lazi i neistina ne ulazi pod pojam slobode govora i izrazavanja (pod pojam misljenja mozda i da).
Air
Koliko vidim da taj "problemčić" nisi shvatio ozbiljno pa istupe pojedinaca shvaćaš isljučivo kao treženje 5 min slave.
A možda bi mogao drugačije to shvaćati? Recimo kao ekstremnu hrabrost jer kao što se vidi po činjenicama da oni koji danas istupe protiv Covid demagogije budu ušutkani ili popljuvani na razne načine, te time direktno ugrožavaju svoju egzistenciju.
I opet se necu sloziti. Imas stav da onaj koji ne razmislja kao ti, ne shvaca “problemicice ozbiljno”. Molim te lijepo… Ako nista drugo, bar pokusavam biti objektivan, sto definitivno iskljucuje slusanje I prihvacanje iskljucivo jednog misljenja.
Odakle ti to? Čovjeka ignoriraju svi mediji na platnoj listi big pharme, nije čudo da dolazi do ljudi ovim putem.
Išli su toliko daleko da su izmijenili Wikipediju od njemu! To je isto provjerljivo.
Svi mediji na platnoj listi big pharme.... wow Ajde, da i to uzmemo u obzir. Svo mediji na platnoj listi big pharme nisu SVI mediji. Pristup medijima po pozivu opozicije koja nije na vlasti je jednaka pristupu medijima od strane onih koji zele biti na vlasti. I da li vjerujes da bi ta opozicija koja zeli biti na vlasti, ista promjenila? Nazalost, samo koriste covjekove istupe u shvrhu vlastite promocije.
Zanimljivo je ovo sto za Wikipediju kazes. Kako da to objektivno provjerimo? Evo odvojiti cu vremena...
Koliko mogu vidjeti u "View history" nista nije izmjenjeno odnosno samo je nadopunjeno. Sto mi je normalno. Covijek je jos uvijek ziv, pa stoga i njegova Wiki stranica. Cak je i vrlo objektivno napisano sve oko ove kotraverze, bez misljenja, samo fakti...
Nasao sam sto su maknuli: "Selected Publications" i "Selected Patents"
No od svega, samo je jedna publikacija vezana za covid iz 2021. Sve ostalo je najmlade iz 2016. Svi linkovi rade, pa je vrlo jednostavno doci do tih publikacija (i ove iz 2021.)
@dpasaric: Meni taj u videu malo baca na pokojnog Praljka… jesi ti baš jako siguran da je čovjek doktor?
Pretpostavimo da ti vjerujem sve što si napisao i da zaista taj dr. Malone govori istinu, možeš mi objasniti zašto je baš on i baš sad nakon tolikih godina odlučio progovoriti o tome?
Ili misliš da se onako, jedno jutro ekipa od njih 6,8,13 probudi, popije malu plavu pilulu, otrči na pišanje i u tuš prije no počne djelovat ali žena već odvede klince u vrtić pa ljudi moraju na posao s jutarnjom erekcijom i onda ga umjesto ženi stave nama taj dan? A onima drugima trpaju vikendom nekom drugom metodom?
Evo, to je to! Sada si zorno ilustrirao zrcalnu sliku "5G ravnozemljaša"; koliko su oni nesuvisli i ne mogu poslušati znanstvene autoritete, toliko sada ti ulaziš u zonu "vaxtarda" koji se objeručke drži za propisani narativ i kreće ad hominem diskreditirati drugu stranu - "Praljak", "umjesto ženi stavi nama" itd... znači nisi niti spreman poslušati argumente sugovornika, a koji je ovaj put izuzetno stručan, ali ne priča ono što bi ti želio čuti.
Baš je u tom dugom razgovor opisao situaciju gdje su ga na silu neki FactCheckersi željeli demantirati, ali nisu uspjeli, pa su samo sve cenzurirali i obrisali! A tako funkcionira i onaj naš Faktograf, njih kada pitaš da provjere nešto što ne ide u prilog cjepiva, automatski ignoriraju takva pitanja. Fućkaš takvu provjeru činjenica. Oni provjeravaju samo za onu stranu za koju navijaju.
Malone se nije "odjednom probudio", on ovo priča od ranih početaka pandemije, na njega mi je još 2020. skrenuo pozornost dobro informiran prijatelj, naravno, tada je i priča s cijepljenim bila totalno drugačija, svi su smijali na "distopijsku ideju covid putovnica", a vidi nas danas? I on je tijekom svog tog vremena prikupljao nove podatke i pratio divljanje ovog ludila. Ovo sada mu je samo najopsežniji intervju, ali zapravo ništa novo za nekoga tko prati što taj čovjek govori odavno.
Ajde kad me već kvotaš kvotaj sve a ne vadi ono što ti se (ne) sviđa.
Ja ne tvrdim da ne vjerujem čovjeku niti da čovjek priča pizdarije... ali pitam tebe da pitaš njega - koja je druga opcija i plan C (jer B je bio da ćemo svi steći prirodni imunitet preboljenjem i zarazit se jednom i više jok... pa nam je to gospodin Bog Otac Isus ili Majka Priroda malo pokvarila plan jer se ljudi i oni koji su stekli prirodni imunitet i ne cijepili se ponovo zaraze i završe po bolnicama, ali naravno to ne gledaš na YT i opskurnim siteovima kao Malonea i one hush-hush voditelje opskurnih kanala)?
Kad ti koristiš jednaki ad hominem i šiljiš po Gatesu i Berošu i ekipi koju je silom (ne)prilika zapalo bit odgovoran za nešto za što odgovora nema onda je to "concerned citizen" i "freedom for all". I ja ti velim ok... to je demokracija u kojoj svatko ima pravo reć što misli i radit što želi sve dok je u skladu sa zakonima i propisima na razini one zemlje u kojoj živi.
Nažalost u demokraciji odlučuje priglupa većina koja nije u stanju razmišljati ni misliti (i ovo nije uvreda, nego jednostavna matematika i Gaussova distribucija, ne može većina bit idiota niti wunderkinda) kritički.
U ovoj našoj kasabici klijentelističkoj radi koje većina onih koji nešto i znaju i mogu odu van (ne zbog plaća, nego jer im se ne gledaju priglupi s kojima se nemaju o čemu razgovarati niti išta od njih novo naučiti) važi ona "uglavnom sam protiv", ne zato jer to ima nekog smisla i cilja i argumenta, nego jer eto mogu i to mi je pravo. A obaveze mi se baš ne ispunjavaju ili gledam kako bi ih izbjegao.
Petrović Petar je na staru godinu izbacio "novi album" i znaš što ću ti reć... zvuči očajno loše. A poruka je i dalje ista... ona iz (slučajno valjda, poklopilo se s Orwellom) 1984.:
Ja sam te 84-e imao nepune 3, a sa nepunih 5 sam sjedio za Spectrumom i listao onu knjigu gdje si ti na naslovnici.
"Sreo" sam te i 25 godina kasnije kad si za klijenta slao WD black na reklamaciju u ono doba nestašice diskova (grah mi je pao da eto baš mene zapadne da mi se gospođe majke sjećaju jer nije još riješeno, na dnevnoj bazi) i pamtim te i kao normalnog i pristojnog i razumnog i nekog tko je u stanju shvatit argumentaciju i radit na rješenjima a ne na eskalaciji problema... ono, kudos... da su svi "s problemima" takvi bila bi pjesma radit što god. No većina je, ponavljam... neuka, arogantna i bahata, bez potrebnih znanja i vještina o bilo čemu, totalno nesvjesna da UVIJEK postoji nešto što možeš naučiti od onog kog sretneš, taman da je najveći kreten.
Pa sad tu sam član 10 godina od čega recimo 5 aktivno ... i znam da nisi glup niti neuk niti da se "iščašuješ" kontra sustava zato jer ti se može i jer nemaš pametnijeg posla.
Dakle, ok... "nek ti bude" i nek je dr. Malone u pravu. Koji je NJEGOV plan C osim da se "usere drugima u pos'o" po principu kad zoveš majstora a ovaj dođe i prvo pita "jao, pa ko ti je ovo radio"?
Jedino što je sad sve to skupa dignuto na "višu razinu" i "šireg je opsega" pa je ogroman problem što smo (ili su oni prije nas) puštali priučene naprijed, misleći valjda da je dovoljno biti pristojan i tih i gledat svoja posla.
Ja se mogu razgovarat ko Zdravko Mamić s novinarima. Mogao bih vjerojatno u samoobrani i ubit čovjeka ili jest govna ako nema ničeg drugog i pit pišalinu ako sam u opkoljenom Sarajevu ili naživo nekom rezat ruku hrđavom pilom jer boljeg alata ni uvjeta nemam ako to znači da time mogu nekom spasiti život SAD i DANAS... a sutra je novi dan. I nova nafaka. Nije to pametno ni mudro ići dan po dan bez da imaš plan, ali NEKAD je jedino moguće.
Sve ja to mogu i poslat te formalno u krasan klinac i bit primitivac... i nije da ne bih, kad bi to pomoglo... tebi. Ili meni. Ne znači da bih se zbog toga osjećao dobro ili bolje ili spavao mirnije. Nego mi je uopće takav način i ideja rješavanja nekog problema - strana.
Dakle, ponavljam pitanje tebi, a ti ako možeš nađi način pa ga postavi dr. Maloneu - ok, nećemo mRNA i nećemo cjepivo... što bismo trebali?
Ako ti je odgovarao pokojni Jobs i ekipa iz Applea (u što ne sumnjam ni najmanje, jer nemaš razloga tako nešto lagati, imaš reputaciju dugi niz godina u IT svijetu koja ti daje kredibilitet kod mene) ne vidim razlog da ne bi i dr. Malone.
A ovim svojim postovima dokazuješ da si dovoljno uporan kad za nešto zagrizeš i nije te strah ić "kontra struje"... i za to KUDOS.
Ono... ja sam dio nekog sustava kojim ti nisi zadovoljan i sretan i radim u tom sustavu nešto što ti ne želiš. Ok... reci mi što želiš, naći ću način da ti to napravim i obavim... i reći eto obavio sam.
Kad idući put dođeš reći da to ne valja - moj odgovor će biti - ali ti si to tražio tako i tako.
E ali ja sad to više ne bi tako. Ma nemoj.
Ne bi ni ja ovo, vjeruj mi. Ali nije da postoji neka pametnija opcija. Ako je znaš... daj pusti poruku, mail... bilo što.
Ekipa odavde koju znam je u tišini printala vizire, pakirala pakete za one iz potresa... ne tvrdim da antivaxeri nisu bili među njima niti mi je bilo bitno... falilo je... ljudi su radili kako su najbolje mogli i znali... oni koji su htjeli i mislili i osjetili potrebu pomoći. I nije svaka pomoć uvijek bila ni korisna ni dobrodošla. Ali je došla. I našlo se načina da se to što je dano - iskoristi.
Ovo ti je isti vrag... samo na drugoj razini.
I uopće mi se ne dijeli ljude po taborima niti me briga tko će se ili neće cijepiti i koji mu je motiv... kome mogu pomoći s onim što znam iz vlastitog iskustva i ono što sam provjerio i vidio i doživio vlastitim očima o tome pišem kao "JA ZNAM".
Ono što nisam... o tom imam mišljenje koje onda potkrijepim argumentacijom. S kojom si slobodan ne složit se... dapače volim kad mi nađu logičke greške (i one sintaktičke) i bace kontraargument.
Ali ja tu u tvojim postovima ne nalazim argumente (bavim se isključivo zdravljem, ne da mi se bavit politikom, da sam to htio učlanio bih se u neku stranku i bio novi Bane ili bar zadužen za obnovu ko ministar mi prezimenjak) nego lutaš i skupljaš podatke koje ne pretvaraš u informacije.
Imao si priču o Kini i Rusiji... pa sam te pitao gdje su ta "pozitivna" istraživanja o tim cjepivima i zašto su ona bolja od zapadnih i po čemu su sigurnija. Nije bilo odgovora.
Pa su ti iz "tvog tabora" izvukli bivšeg ministra Primorca kao meritornog... istovremeno pljujući i optužujući HDZ stožer. Na kontraargument da ako je HDZ krivac i ministarstvo u klincu, zašto to amnestira Primorca koji je jednako tako HDZ i bio je ministar - ništa. Tri tjedna nakon toga u sklopu pretplate na jutarnji stiže besplatno knjiga u kojoj je koautor upravo bivši ministar HDZ-ovac Dragan Primorac na 3 jezika, jeftin tisak pod naslovom - "Farmakogenetika u kliničkoj praksi", podnaslov "Iskustvo s 55 lijekova korištenih u kliničkoj praksi".
To nije kupovina kredibiliteta i skupljanje para i prodavanje "zmijskog ulja" onima koji su dovoljno očajni i labilni da bi pili kiselinu iz akumulatora koji im Branimir servira i nazdravljali za bolje sutra?
I sve bi bilo ok da isti taj Primorac skupa s Laucom se ne bavi privatnom praksom u kojoj te iste metode provodi koje tu "pljuju". Samo tamo tretman košta i tamo ide "elita" (bilo jer zaista mora, bilo zato jer je krasno i nužno bit dio elite i bit viđen, a dobro zvuči u ladanjskom klubu) a tu je "besplatan".
Pa je bila priča o Sladoljevu, JGL je imao u planu kupiti i uložiti lovu i znanje i tehniku u tu ustanovu... odradili su sve potrebne predradnje i - odustali. Zašto? Jer su rekli da je "passe" i da je jednostavno previše utrošenog vremena za jako mali ako ikakav benefit.
Dakle... ok... ne sviđa ti se mainstream ekipa. Skroz legitimno, ni meni nisu pretjerano dragi niti mislim da su sposobni odradit potreban posao. Ali ajd onda "nakloni se i kreni" pa nešto promijeni. Osim što prdiš u čabar i šiljiš o nekakvim milijunima Gatesa ko da ti je archenemy upravo on a ne referent u FINA-i koji ne odrađuje svoj posao kako treba, ne jer ne želi nego jer siroče ne zna.
Hoćeš konkretan primjer što bih ja volio da nam rješiš? Elektronički potpis zahtjeva u e-građanima na Macu. "Natjeraj" AKD ovce da napišu taj komad koda... pa jbmu, ako treba reverzno inžinjeriraj im kod, I will help. Makar ti samo nosio perece i gledao u krasan Cinema display i nerazumljiv kod.
Biliv mi, meni bi to bilo više nego da mi daš "ultimate dose" i zaštitu od svih bolesti. Jer nemerem više ovu borbu s birokracijom.
Svi mediji na platnoj listi big pharme.... wow Ajde, da i to uzmemo u obzir. Svo mediji na platnoj listi big pharme nisu SVI mediji. Pristup medijima po pozivu opozicije koja nije na vlasti je jednaka pristupu medijima od strane onih koji zele biti na vlasti. I da li vjerujes da bi ta opozicija koja zeli biti na vlasti, ista promjenila? Nazalost, samo koriste covjekove istupe u shvrhu vlastite promocije.
Zanimljivo je ovo sto za Wikipediju kazes. Kako da to objektivno provjerimo? Evo odvojiti cu vremena...
Jesam li rekao da su "svi mediji"? Govorimo o mainstream medijima i naravno da različtih mišljenja ima svuda, ali Malone neće dobiti razgovor na BBC-iju. Veseli me što je Joe Rogan ipak zvijezda, njemu niti ljudi kao Elon Musk nisu strani gosti, tako da je ovaj intervju na sreću jako odjeknuo. Cenzurom nisu postigli ništa osim dodatni interes i neku odgodu da ljudi saznaju da istina nije crno-bijela kako je razni Stožeri prezentiraju.
I ja sam Wikipedija urednik (trebalo nam je jednom za našu prometnu simulaciju) i iako nisam dugo radio neki edit, znam dobro da postoji history svega što se radi i točno se vodi evidencija koji urednik je što i kada izmijenio. Ljetos sam pogledao za Malonea što kaže Wikipedija i bilo je sve divno i krasno, samo njegovi znanstveni uspjesi. A sada su tamo u prvi plan stavili to da je kritičar pandemijske politike i da širi dezinformacije - mada je zanimljivo da NIGDJE ne mogu reći što je TOČNO dezinformacija jer njegova stručnost nadilazi njihovu, pa se onda to sada blaže formulira kao "He has been criticized for promoting misinformation about the safety and efficacy of COVID-19 vaccines". - znači nisu direktno rekli da to što govori je dezinformacija (jer to i nemogu!) nego kažu da je samo kritiziran zbog toga. Uglavnom, dočekuje se "na nož" umjesto da se o takvim temama otvoreno raspravlja na znanstvenoj razini i da se vidi zašto je čovjek takvog kalibra protiv masovnog neselektivnog cijepljenja.
Mene samo zanima zasto vi kao odraslii ozbiljni ljudi se raspravljate oko cinjenice da privatna kompanija (yt, fb, whatever...) ukloni neki sadrzaj koji ne zele da bude vidljiv na NJIHOVOJ platformi? Nisu oni javni servis pa da imaju tu neku moralnu obavezu... ili moraju a da ja nisam svjestan toga?
i molio bih Davora da prestane sa tih 319 miliona dolara jer me jako podsjeca na Vucica i njegovo mantranje o 619 miliona dolara koje je djilas ukrao.... svaki drugi post koliko je gates dao novaca...
evo clanak i koliko ja citam, to je sve dosta transparento
dionice pfizera je kupila fondacija, a ne on osobno, jos 2002. i normalno da je bio odlican potez jer je fondacija zaradila i povecala svoja sredstva za rad ... i svakog vlasnika fondacije bi to trebalo veseliti ... mene vesele 26€ koje sam prosle godine zaradio na njihovoj dionici
u biontech je ulozio u 2019 jer su bili poznati kao istrazivacka tvrtka... sad ako je on znao da ce oni razviti cjepivo za virus koji tek treba biti pusten u svijet, onda je on stvarno nadcovjek i mocniji je od cia, kgb, mossada i kineske tajne sluzbe kako god se zvala... sumnjam da oni ne bi znali za taj outbreak virusa, jer ako su znali a on to sve placa da zataska... bit ce nam grdo
ne znam sto toliko ti imas protiv gatesa pa ga stalno prozivas? jel to neki mac -win animozitet? u redu je da nisi za prisilno cjepljenje, ali nemoj otici predaleko u ogorcenost...
imao si bas dobre argumente i bilo je uzitak pratiti ovu temu... sad vec malo skreces u mutne vode
I ja sam Wikipedija urednik (trebalo nam je jednom za našu prometnu simulaciju) i iako nisam dugo radio neki edit, znam dobro da postoji history svega što se radi i točno se vodi evidencija koji urednik je što i kada izmijenio. Ljetos sam pogledao za Malonea što kaže Wikipedija i bilo je sve divno i krasno, samo njegovi znanstveni uspjesi. A sada su tamo u prvi plan stavili to da je kritičar pandemijske politike i da širi dezinformacije - mada je zanimljivo da NIGDJE ne mogu reći što je TOČNO dezinformacija jer njegova stručnost nadilazi njihovu, pa se onda to sada blaže formulira kao "He has been criticized for promoting misinformation about the safety and efficacy of COVID-19 vaccines". - znači nisu direktno rekli da to što govori je dezinformacija (jer to i nemogu!) nego kažu da je samo kritiziran zbog toga. Uglavnom, dočekuje se "na nož" umjesto da se o takvim temama otvoreno raspravlja na znanstvenoj razini i da se vidi zašto je čovjek takvog kalibra protiv masovnog neselektivnog cijepljenja.
Zašto o zašto šiljiš po ovom i lažeš svjesno i namjerno i sam sebi skačeš u usta? Treba li ti zaista to podebljano u tekstu da bi pojačao značenje upisa?
Cijepljenje nije ni masovno ni neselektivno. Znalo se u startu koga se i kad i zašto cijepi. I još uvijek nije procijepljeno ni blizu onoliko ljudi koliko je po nekom modelu trebalo biti do sad.
I dalje čekam odgovor na ona istraživanja po kojima su cjepiva kojima si ti odlučio vjerovati (kineska i ruska) sigurnija od ovog Pfizera po kojem šiljiš.
I dalje čekam da mi objasniš kako to da u Kini cijepe novorođenčad, a zli i pohlepni zapadnjaci i Amerikanci kojima je $ bog otac isus i crkva u kojoj se mole i kojom rješavaju sve probleme još nisu spustile dobnu granicu za opću populaciju ispod nekih godina?
I čekat ću do prekosutra ili do sudnjeg dana, dok ne dođe On odozgo i izbavi nas od svih zala... ili opizdi asteroid koji će napravit veliki reset i rješit problem i COV-19 usput.
Malo da se ubacim sa informacijom koju možda svi znaju - ali ja sam onaj koji ne pazi iz zadnje klupe.
Omicron još nije ni završio jahanje eto nam Lambda soja!
Inače, ona komedija Don't Look Up me prokleto podsjeća na ovu situaciju sa COVIDom.
Tko ima vremena - topla preporuka.
To je to od mene.
Carry on...
Naravno da je cijepljenje neselektivno jer je profit ispred dobrobiti.
Ako statistika kaže da ozbiljne probleme imaju ljudi s 50+ godina i da oni OBOLJEVJU od COVID-19 bolesti a da oni od 50 godina budu samo zaraženi bez bitnih (ili nikakvih) oboljenja i posljedica, čemu onda cijepiti mlađe?
Ako je stvarno istina da država želi postići 75% procijepljenosti pa makar cijepili i bebe u rodilištima, onda je to za zamisliti se. Zašto gone tih 75%? Da li im je obećana kakva nagrada?
Danas znamo (do nedavno su nas obmanjivali) da cijepljeni mogu biti zaraženi virusom i mogu ga prenijeti dalje.
Danas znamo (do nedavno su nas obmanjivali) da cijepljeni mogu oboljeti.
Danas znamo (do nedavno su nas obmanjivali) da cijepljeni mogu i umrijet od COVID-19.
Danas znamo (do nedavno su nas obmanjivali) da mlađi rijetko razviju ikakve, a kamoli teške oblike bolesti i smrt (više je na nivou statističke pogreške).
Isto tako znamo da cijepljenjem umanjujemo rizik od teških oblika bolesti i smrti, ali rizik nije NULA.
Isto tako znamo da cijepljenjem povećavamo rizik od popratnih pojava koji je manji od teških oblika bolesti i smrti.
Ako to znamo, tada je rizik kod mladih daleko veći od cjepiva nego od COVID-19 bolesti.
Iz tog razloga ne vidim svrhu cijepljenja mladih i izlaganja riziku, osim bogaćenja.
Danas znamo (do nedavno su nas obmanjivali) da cijepljeni mogu biti zaraženi virusom i mogu ga prenijeti dalje.
Danas znamo (do nedavno su nas obmanjivali) da cijepljeni mogu oboljeti.
Danas znamo (do nedavno su nas obmanjivali) da cijepljeni mogu i umrijet od COVID-19.
Danas znamo (do nedavno su nas obmanjivali) da mlađi rijetko razviju ikakve, a kamoli teške oblike bolesti i smrt (više je na nivou statističke pogreške).
Isto tako znamo da cijepljenjem umanjujemo rizik od teških oblika bolesti i smrti, ali rizik nije NULA.
To sve su bile informacije koja su se van Hr dosta prije cijepiva već spominjale. To što naši to nisu ni spominjali ali ni negirali je nešto drugo... ali ne vidim baš neku obmanu, te informacije (kao pretpostavke) su bile dostupne puno prije nego su cijepiva izašla, od istih tih koji i unatoč tome zagovaraju cjepnjenje.
jura22 kaže:
Isto tako znamo da cijepljenjem povećavamo rizik od popratnih pojava koji je manji od teških oblika bolesti i smrti.
Ako to znamo, tada je rizik kod mladih daleko veći od cjepiva nego od COVID-19 bolesti.
Iz tog razloga ne vidim svrhu cijepljenja mladih i izlaganja riziku, osim bogaćenja.
Ovo je već stvar za podužu debatu iako se vrlo opravdano postavlja pitanje imali to smisla....
Isprika. Nisam pojma imao.
Danas sam prvi puta čuo za taj soj pa pomislio da je nov.
To ti je samo još jedan dokaz koliko pazim na nastavi.
EDIT:
Ja sam znao sam za ove pa nisam pojma imao za Lambdu.
A niti tu je ne vidim na tabli sojeva pa sada pojma nemam da li je već bila i kada je bila.
Ne tvrdim da sam u pravu, samo pokazujem zašto sam to napisao.
Uz već napisano da zaista ne obraćam pažnju pa bez problema može ispasti da sam u krivu.
Tabla je na dnu linkane stranice.
@mruzic, ako se baci pogled na srednjoškolski udžbenik iz biologije može se naučiti kako se virus umnožava! Umnožavanje virusa nema veze s cijepljenjem. Jasno je napisano kako cijepljenje sprječava BOLEST, a ne zarazu.
Sjeti se kako je stožer komunicirao početkom i sredinom prošle godine.
Ajde kad me već kvotaš kvotaj sve a ne vadi ono što ti se (ne) sviđa.
Dakle, ok... "nek ti bude" i nek je dr. Malone u pravu. Koji je NJEGOV plan C osim da se "usere drugima u pos'o" po principu kad zoveš majstora a ovaj dođe i prvo pita "jao, pa ko ti je ovo radio"?
Dakle, ponavljam pitanje tebi, a ti ako možeš nađi način pa ga postavi dr. Maloneu - ok, nećemo mRNA i nećemo cjepivo... što bismo trebali?
Ako ti je odgovarao pokojni Jobs i ekipa iz Applea (u što ne sumnjam ni najmanje, jer nemaš razloga tako nešto lagati, imaš reputaciju dugi niz godina u IT svijetu koja ti daje kredibilitet kod mene) ne vidim razlog da ne bi i dr. Malone.
A ovim svojim postovima dokazuješ da si dovoljno uporan kad za nešto zagrizeš i nije te strah ić "kontra struje"... i za to KUDOS.
Imao si priču o Kini i Rusiji... pa sam te pitao gdje su ta "pozitivna" istraživanja o tim cjepivima i zašto su ona bolja od zapadnih i po čemu su sigurnija. Nije bilo odgovora.
Dakle... ok... ne sviđa ti se mainstream ekipa. Skroz legitimno, ni meni nisu pretjerano dragi niti mislim da su sposobni odradit potreban posao. Ali ajd onda "nakloni se i kreni" pa nešto promijeni. Osim što prdiš u čabar i šiljiš o nekakvim milijunima Gatesa ko da ti je archenemy upravo on a ne referent u FINA-i koji ne odrađuje svoj posao kako treba, ne jer ne želi nego jer siroče ne zna.
Hoćeš konkretan primjer što bih ja volio da nam rješiš? Elektronički potpis zahtjeva u e-građanima na Macu. "Natjeraj" AKD ovce da napišu taj komad koda... pa jbmu, ako treba reverzno inžinjeriraj im kod, I will help. Makar ti samo nosio perece i gledao u krasan Cinema display i nerazumljiv kod.
Biliv mi, meni bi to bilo više nego da mi daš "ultimate dose" i zaštitu od svih bolesti. Jer nemerem više ovu borbu s birokracijom.
Nemoj zamjeriti što ne citiram sve, citiram dio na koji namjeravam odgovoriti jer procijenim da imam dovoljno vremena za taj dio i da mogu reći nešto novo. Ne mogu sve.
Plan koji on predlaže nije necijepljenje, pa on sam je cijepljen! Ne bi li bilo čudno da se on koji je sudjelovao u razvoju mRNA cjepiva ne cijepi?
On sebe ubraja u starosno rizičnu skupinu i kaže da rizičnih skupina ima mnogo i da je cijepljenje za njih itekako korisno i može spasiti život. On je protiv masovnog i neselektivnog cijepljenja sviju, protiv je prisilnog cijepljenja, protiv je cijepljenja djece i protiv je forsiranja "boostera" dok je nejasno rade li više štete nego li koristi. On kao znanstvenik tu vidi tisuće mogućih komplikacija i zato je potreban velik oprez, a ne kako su naši "mudraci" rekli "cjepivo je kao vodu piti". Ako jedan od tvoraca kaže da nije baš tako, ja bih prije poslušao njega. I on to lijepo na miru objašnjava u tri sata razgovora, vidi se da čovjek zna što govori.
Kaže da su to sve rizici koji nisu dovoljno istraženi i takvo postupanje je "napamet", a ne rezultat nezavisnih dokaza koji su prošli test vremena i nezavisnih stručnjaka. I objašnjavao je sustav provjere podataka i koliko je sve to podložno utjecajima i može biti neobjektivno i koliko se mnogim podacima na taj način uopće ne može vjerovati - jer bi prvo trebalo potvrditi cijeli proces njihovog prikupljanja, koji je često pod utjecajem istih onih kojima su ti podaci od direktnog interesa. Ukazao je i na otvorene propuste FDA kod odobravanja cjepiva, zato su možda i makli taj video jer to ulijeva nepovjerenje u jednu državnu agenciju.
On zagovara postojeće mjere, ali tako da je prioritet ono što znanstveno imamo potvrđeno kao ispravno, a ne da je prioritet potrošiti što više cjepiva kako bi big pharma zaradila. On predlaže istraživanje što se dogodilo u Indiji da su u jednoj provinciji totalno počistili covid bez cjepiva, ako je to bio neki od kontroverznih lijekova, idemo vidjeti kako su ti ljudi, jesu li zdravi, koje su nuspojave, je li spašeno više ljudi nego li s cjepivom, a ne odmah odbacivati hipotezu - jer možda je to znanje korisno. On je za otvorene znanstvene rasprave i stalnu argumentaciju i kritičko vaganje svakog postupka koji se provodi, a ne za nametanje pravila političkom silom bez mogućnosti dijaloga, protiv je upravljanja ljudima putem masovne histerije, ucjene i straha.
Što se tiče priče o Kini i Rusiju koju sam preskočio - to sam učinio jer nisam imao reći išta novo. Mislio sam da smo tu temu prošli, meni je kod ruskih cjepiva razlika u motivu, njihov državni zavod nema profit kao prvi interes, nego zdravlje njihove vojske. Pfizer nema taj interes, nego prvo profit, pa onda sve ostalo. Kod Kineza vjerujem da je slično kako kod Rusa.
Ovo s elektroničkim potpisom bi se sredilo tek nakon tužbe da pogoduju Microsoftu i da diskriminiraju dio građana. To će prije biti "isprano" nekom EU uredbom nego što bi dobio tu bitku s našim uhljebima.
Kad se već počelo naveliko govoriti o omikronu (i zavrzlame zašto je preskočen Xi ), MISLIM da se negdje spomenula i lambda i još par nesretnih grčkoalfabetskih sojeva koji nisu stigli naći svoj put do medijske eksponiranosti.
Ne slazem se. Iz jednostavnog razloga sto bezuvjetno I neargumentirano diskreditiras sve druge znanstvenike iz istog znanstveno-strukovnog podrucja da su beskicmenjaci, korumpirani i kukavice. Da znaju”istinu” ali ju se boje rec…. I to na temelju istupa samo jednog od njih. Jer istup tog jednog odgovara tvome uvjerenju.
Izmišljaš. Ja sam rekao: "jako mali broj ljudi danas istupiti i javno reći da nešto nije uredu." Ja sam aludirao da neki od njih znaju istinu ali šute. Nisam rekao SVI. A ti si smislio: "beskicmenjaci, korumpirani i kukavice".
Nije na osnovu na istupa jednog, nego više njih.
Air
Ne znam zasto su videi uklonjeni, ali moje misljenje o Dr. Juricic sam iznio, da se ne ponavljam.
Kako sam vec rekao, sloboda misljenja i izrazavanja je odgovornost, a u najmanjoj mjeri sloboda. Iznosenje lazi i neistina ne ulazi pod pojam slobode govora i izrazavanja (pod pojam misljenja mozda i da).
Najlaše je reći "ne znam ja", pa je to uredu.
Možda je ok malo uključiti sposobnost čitanja između redova? Usporediti youtube i sve ostale mainstream medije i možda uočiti elemente cenzure?
Air
I opet se necu sloziti. Imas stav da onaj koji ne razmislja kao ti, ne shvaca “problemicice ozbiljno”. Molim te lijepo… Ako nista drugo, bar pokusavam biti objektivan, sto definitivno iskljucuje slusanje I prihvacanje iskljucivo jednog misljenja.
Ponovit ću, ja ne prihvaćam isključivo mišljenje jedne osobe, nego više njih i to stručnjaka.
Ta mišljenja analiziram i prihvaćam ako imaju logike / ako svojim znanjem mogu razumjeti to što govore.
Primjerice:
Za izjave o mnogim mogućim genteskim posljedicama od cjepiva nisam govorio "to će sigurno biti" samo jer je to Lauc rekao. Nego sam ukazivao na tu moguću opasnost koje treba biti svjestan ako mnogi stručnjaci upozoravaju na istu stvar.
S druge strane sam ukazivao na neprikladnost PCR-a u dijagnostici Covida jer mi je to razumljivo i poznato.
S treće strane, na početku sam vjerovao da su maske nužne u svim situacijama jer je mainstrema to govorio. S vremenom sam na osnovu novih informacija shvatio da to nije točno. I da se one slijepo i bez razuma forsiraju u mnogim situacijama u kojima nemaju svrhu - primjerice osnovnim i srednjim školama.
Kada se pogleda unazad, oni koji hoće vidjeti, mogu vidjeti cijeli niz nelogičnih i kompromitirajućih odluka mainstream-a medicinske struke i političara (koji provode njihove odluke).
Kako na osnovu tih odluka dalje slijepo vjerovati tim istim ljudima?
Lambda ide prije omikron po grčkom alfabetu, ali ja bih isto rekao da su sad tek izvukli iz rukava lambda soj, nakon omikron
Znam.
Provjerio sam još prije (kada je omikron bio novost) kako to ide baš na Wikipediji (sve znam - ne moraš komentirati ), no zaista nisam čuo da se o njoj piše po medijima. No ne pratim toliko COVID novosti, nisam niti aktivan na ovom threadu pa sam pomislio: zabudalio sam...
Iako, kada si to spomenuo - i ja imam osjećaj da su je sada izvukli.
Lambda ide prije omikron po grčkom alfabetu, ali ja bih isto rekao da su sad tek izvukli iz rukava lambda soj, nakon omikron
Ako uspijem iskopati točan link stavit ću kasnije negdje u temi (ukoliko ne budem mogao editirati ovaj post), no "zvoni mi" da postoje razlozi zašto su baš ta konkretna slova odabrana i zašto je "prored" među njima toliki.
Radi se, ako se dobro sjećam, o tome da su kad su otkrili novi i u tom trenutku očito dominantan soj virusa i nazvali ga kakogod (vidjeti wikipediju kog zanima, ja sam već toliko dugo u ovom svemu da postoji sasvim realna mogućnost da bih pomiješao i nazive i kronologiju pojavljivanja) za kojeg je karakterističan onaj šiljasti protein sa određenim brojem šiljaka (a kojeg mRNA cjepiva ubijaju i na taj način sprečavaju razmnožavanje virusa u tijelu domaćina), kad je novi soj preuzeo primat gledalo se na kojem je šiljku od prvotnog mutacija i toliko se "slova" pomaklo u abecedi.
Nema nekog velikog smisla nama laicima, ali onima koji to proučavaju je jasna nomenklatura i logika. Na taj način da se vrati nekakva "super delta" koja je zapravo mutirana prvotna delta, samo mutacije u odnosu na deltu koja je imala karakterističan jedan šiljak, zabilježiš kao podvrstu delte i označiš brojevima nove šiljke koji su mutirali uz taj prvotni.
NPR: Delta neka je mutirana prvootkrivena alfa gdje se mutacija preselila s prvog na četvrti šiljak proteina i taj soj je preuzeo primat. Nakon par mjeseci dođe omikron kao big boss i on ima mutaciju umjesto na četvrtom, na 15-om šiljku. Nakon njega se mutacija vrati na četvrti šiljak opet, ali uz taj četvrti mutira i peti i šesti. Nećeš tražit ime za taj novi virus kad već imaš deltu sa mutacijom na četvrtom, nego ćeš reć - ok ti si Delta 1-2 (mutacija na primarnom "delta" šiljku i na prva dva do njega).
Da za svaki novi dominantni soj smišljamo nova imena po grčkom alfabetu, vrlo vjerojatno bi začas ostali bez slova.
Ovo je dobra vijest ako je ta statistika istina (jer ima i suprotnih) i to nije neki od onih medija kojima je plaćeni zadatak downplay cijele situacije. Mene strah da tu nečega ipak ima, ja se sjetim onog frendova doktora koji je sam dobio srčani udar dan-dva nakon cijepljenja, pa rekao "jebo ti to". Malone po ovom pitanju kaže da je krivo tu tražiti neku statisitku među odraslima jer da se srčani udari koji su nuspojava utope u toj populaciji, ali da je zanimljivo pratiti statistiku kod djece i mladih jer oni gotovo da nemaju srčane udare i onda se vrlo lako primjeti anomalija. Zaključio je da još nema dovoljno podataka, da je rano reći što je nuspojava od cjepiva, a što od covida, a što iz drugih razloga.
Ovo je dobra vijest ako je ta statistika istina (jer ima i suprotnih) i to nije neki od onih medija kojima je plaćeni zadatak downplay cijele situacije. Mene strah da tu nečega ipak ima, ja se sjetim onog frendova doktora koji je sam dobio srčani udar dan-dva nakon cijepljenja, pa rekao "jebo ti to". Malone po ovom pitanju kaže da je krivo tu tražiti neku statisitku među odraslima jer da se srčani udari koji su nuspojava utope u toj populaciji, ali da je zanimljivo pratiti statistiku kod djece i mladih jer oni gotovo da nemaju srčane udare i onda se vrlo lako primjeti anomalija. Zaključio je da još nema dovoljno podataka, da je rano reći što je nuspojava od cjepiva, a što od covida, a što iz drugih razloga.
Tvoj Malone je zapravo pod motom - "ajmo, malo ne".
I ne ljutim se ja kad me kvotaš parcijalno, više mi je problem kad izvučeš iz tog parcijalnog nešto što u mom originalnom postu ne piše.
Ponovit ću, ne mislim ja da tvoj Malone priča pizdarije, samo je izgleda zaboravio da vani postoji vrli i stvarni svijet... mimo labova i istraživanja, svijet u kojem čekanje NIJE realna opcija, ma koliko bila mudra.
Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna Ako tko ima od nekog krepanog javite Thx!
kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM