25.05.2021 | 01:18
cariblanco kaže:
Evo upravo ovakav post mene vrijeđa, gdje se vidi licemjerstvo i samo se namjerno prokazuje, strana koja je kao bila bliže desnici. Moj Kloba jel ti znaš kad je privatizacija počela ? Još u vrijeme Jugoslavije, tko su bili direktori, nakon toga tehno-menađeri, koji su otkupljivali svoja poduzeća ? Pa normalno da su bili članovi partije, jer bez toga ne bi mogli niti upravljati s poduzećima. Njih je bilo najmanje dvije trećine od tih tajkuna, ali to su dobri tajkuni i oni nikoga ne zanimaju.
Daj mi nabroji jugoslavenske tajkune molim te. Imenom i prezimenom, i način na koji su se obogatili mimo tadašnjih zakona.
Ali da su nastali i obogatili se za Titova života, i tako živjeli pod njim.
Molim te, daj mi ih pronađi. Nađi jednog.
I najvišim što poduzetnicima, što političarima - provjeravalo se utanane imaju li imovinu u skladu sa prijavljenim primanjima.
Odrastao sam sa posljednjim sekretarom unutrašnjih poslova SKH i iz njegovih usta znam da im se provjeravao svaki dinar.
Svima. Od glava poduzeća do glava politike - apsolutno svima.
Hoćeš dokaz?
Vilim Mulc je bio u rangu današnjeg ministra unutrašnjih poslova na zadnje, prije toga gradonačelnik Grada Rijeke, direktor NK Rijeke, kao mladi čovjek profesor u školi. To je njegov CV u rikverc.
Znaš s koliko je imovine otišao u mirovinu?
Od nekretnina stanom od 85 m2 na zagrebačkom Jabukovcu, drugim za par m2 manjim u Rijeci i drvenom kolibom za jedva tri osobe koju je sam sagradio (čitaj pilio, zidao) u selu Belo, Gorski kotar.
Automobil Mitshubishi Lancer GLX od pokretnina kupio si je te godine kada je odlazio u mirovinu, 1991.
Mjesečna mirovina iznosila mu je 7500 kuna, tada najviša moguća jer je bio - to što je bio.
A sada vidi što ima današnji prosječni ministar, pa tako unazad do 90-e.
Mulc je ostavku dao nakon utakmice Dinamo-Zvezda jer je vidio di sve to ide i nije htio više ni u čemu sudjelovati.
Ali prije svega toga, upravo on je dao pasoš prognanom Gojku Šušku točno znavši šta će raditi i zašto je došao.
Vjerojatno ti je poznato da je UDBA bila jako "učinkovita" obavještajna služba. I ipak mu je dao pasoš.
Kako, zašto - ne da mi se objašnjavati jer - se vrijeđaš...
Jel bio komunist? Je.
Jel bio najpošteniji ne političar, nego čovjek koga sam upoznao za života - je.
I za sve što se kasnije desilo, što god je izjavio a da sam ja čuo - ispao je u pravu.
Nikada neću zaboraviti njegove riječi kada je rat već odmakao i kada smo telki gledali kako sve ide u tri p.m., ljudi ginu i kuće se uništavaju do temelja. Sela i gradovi, točnije.
"Sve ćemo mi ovo morati platiti. I plaćat ćemo idućih 50 godina." - rekao je zureći u te scene na TV Dnevniku.
Kada se danas toga sjetim, pomislim si: "Ko prorok".
Jesmo li sve na kraju sve morali platiti - upravo mi?
Pa je nakon potresa ispalo da smo i na tome muljali, i sada plaćamo ponovo?
Što se Jugo tajkuna tiče, pogledaj mapu gore i vidi koliko je poduzeća na njoj.
cairblanco, u svakoj košari ćeš naći trule jabuke.
Ali većina ih je zdrava ako trule na vrijeme izvadiš.
Primjerice, kuću do mene živio je jedan takav -
tajkunčina prava - direktor Astre, tvrtke čija je reklama visila na krovu tadašnjeg Trga Republike, a i dobrano vremena kada je isti trg preimenovan u Trg bana Jelačića.
I ta je mustra cijeli život živjela u identičnoj potleušici kao i ja u Kustošiji.
Stvarno tajkunčina koja se nakrala - ufffff...
Za streljat!!!
A znaš koju je taj lik pilu vozio?
TAS jedinicu. Narančaste boje.
Pa nije se na Porschea htio spustit, jbt. Ipak je on bio "dobar tajkun".
A sada zamisli da je na njegovom mjestu sjedio neki lik nakon rata?
Gdje je taj živio?
I šta je napravio s Astrom?
Jesu li mu se provjeravala primanja u skladu sa imovinom na godišnjem nivou?
Koliko znam, reklame više nema, pa se odgovor nameće sam na sva postavljena pitanja.
Što se političara tiče:
Pa dan danas je Vladimir Šeks jedan od bitnijih savjetnika našeg premijera!
Halo?
Komunjara koja je presvukla kaput, pije ko smuk davno prije nego mu je sin umro - i to je nama savjetnik premijera?
Nije li to tužno?
Umjesto nekih mladih ljudi, novih snaga i tako dalje?
Svi ti pišu iste stvari a ti samo meni napišeš da sam licemjer?
Zašto?
Na kraju, ako ti nakon 30 godina pljačke neovisne Hrvatske i 40 godina nakon njegove smrti još uvijek Tito ispada najveći krivac za sve, odi na tečaj napredne povijesti, čitaj knjige, štoviše puno knjiga na istu temu umjesto da se držiš tebi odabranog izvora podataka.
Jer jedno su tajkuni koji su počeli u Jugoslaviji koja se počela raspadati čim je ovaj polegnut u grob, pa im možeš naći prve poslovne poduhvate 1982/3. godine. Ali opet ponavljam - Tito je tu mrtav.
A poslovni poduhvati ispadaju - prodavanje cvijeća od Vardara do Triglava ili stiropora na nogometnim stadionima (prvo je radio Buljubašić, drugo Mamić).
Molim te cairblanco, ili nađi drugog lika s kojim ćeš se prepirati ili pročitaj literaturu koja se kosi sa tvojim pogledima na stvari da malo proširiš vidike koje očigledno treba proširiti.
Jer je jako vidljivo da informacije o politici u ovoj regiji kojih se držiš biraš srcem, a ne umom.
Shvaćaš li šta sam ti sada napisao, da ne bi ispalo da je uvreda?
Tako odabiru knjige i TV emisije oni koji prvo odluče što vjeruju, a onda traže literaturu koja će im to potkrijepiti.
Tipa Bujica. Četverored.
I da, agrumenti su ti tipa ovih:
u Njemačkoj ima jako bitnih ljudi koji kradu. To je trula država.
Kako ne shvaćaš da korupcije ima u svakoj državi koliko god da je razvijena, no ono što je bitno jest da se ista sasiječe čim se za nju sazna u normalnoj državi/ili se šatro sasiječe za medije i mase u banana državi.
A ti vidi gdje tu spadaju Jugoslavija, Hrvatska i Njemačka.
Švabe su imale VW aferu, zar ne?
Direktori tog koncerna su se bogatili protupravno da se sve
dimilo.
Čini li to Njemačku lošom državom?
I misliš li da su to jedini ljudi koji tamo kradu?
Sada isto primjeni na Jugu.
A za poslijeratnu desnicu i ljevicu me oduvijek zabolila ona stvar, napisao sam dvije stranke koje se mijenjaju na vlasti što ti očito nisi ulovio, moj problem nije što je HDZ dulje na vlasti od SDP-a. Isto go..o, drugo pakiranje.
Glavna preokupacija predsjednika i premijera je da se svađaju već skoro godinu dana ko derišta iz vrtića.
Jedan desni drugi lijevi centar. Kao...
Ma daj...
A koliko realno razmišljaš o cijeloj stvari najbolje dokazuje tvoj izraz "dobar tajkun".
To je u ovoj državi oksimoron. A u Jugoslaviji nije postojao.
EDIT:
Pogledaj ovaj
članak. Daj si odvoji par minuta pa ga pročitaj. Možda onda shvatiš o čemu ja i dosta drugih ovdje priča.