03.07.2021 | 23:43
@cairblanco - vidi se da uopće ne pratiš što sam pisao.
Napisao sam da vjerujem za Tita da je 1939. to rekao pa dodao da je isto vjerovao i Neville Chamberlain. Bilo bi dobro da pročitaš s razumijevanjem.
Moj odgovor na to bio je "OK. Vjerujem."
Kako ti uspiješ tu ubaciti ne, pojma nemam.
Zaboli me za Ljeljaka i njegovih 38 tisuća prelistanih dokumenata kao i za činjenicu da nije izgubio niti jednu parnicu na sudu koliko god puta bio tužen.
Da li to meni konktretno ikako pomaže - danas?
Odmaže li mi on svojim radom?
Ne - čovjek ima svoju sferu interesa i neka je ima.
I ja imam svoju u koju
ne spadaju niti on, niti Vukić, niti Pavelić niti Tito.
Daj shvati to više.
Mene to ne interesira - osim kada se moram raspravljati sa nekim za koga sam prije ove teme držao da je prilično OK lik.
Sada mislim isto to, ali mislim da si previše, puno previše opterećen prošlošću.
Osim toga - nismo li se za to borili 90-ih?
Da svatko ima pravo na svoje mišljenje?
U čemu je problem sada kada ga imamo?
Hoću li ja bolje živjeti zato što Ljeljak rasvjetulje činjenice ili neću?
Ili ću bolje živjeti ako dam glas "ZA" u glasačkom listiću za nekoga tko može promjeniti stvari nabolje umjesto strankama koje desetljećima deru ovu novonastalu državu?
Već sam ti rekao da imaš Quoru za takve stvari, a ne Jabučnjak - ali ti ne odustaješ.
O denacifikaciji Njemaca tamo i ti i Jura imate Švabu koji je tako lijepo opisao u podužem tekstu kako su mu bogato živjeli prabaka i pradjed koji su stvorili neko obiteljsko bogatstvo, pa su mu od toga bogato živjeli i baka i djed koji su kao mladi ljudi kasnih 1930-ih popili doktrinu Trećeg Reicha. Ta je baka nagrađena Majčinim Križem jer je rodila petero djece za "napredno rađanje" ili tako neku stvar u stilu "da übermenscha ima što više", ali to je to što se njihove dorektne veze s nacizmom tiče.
Dodjela jednog križa/medalje i vjerovanje da je isti sistem ispravan u vrijeme njegova trajanja.
Da bi nakon svršetka rata svima njima bilo oduzeto sve i svi su se bili prisiljeni skrivati se ili bi po novonastalim dokumentima/svojevrsnim upitnicima za preživjele mase svjesno pisali razne laži kako ne bi ispali kolaboratori jer bi ih vlasti optuživale "da su krivi oni", a ne bi stvari postavljale "krivi smo kolektivno svi mi".
Kao da te novonastale vlasti nisu živjele u Reichu isto kao i ti ljudi kojima su upitnici slani.
Shvaćaš li?
Ali to je osoba pa joj po Ljeljaku ne treba vjerovati, iako prilaže tri dokumenta iz tog doba koja potvrđuju njegovu priču.
Toliko je za vjerovati tim dokumentima i šta je na njima napisano - jer čovjek otvoreno priznaje da su mu baka i djed morali lagati da ne bi završili u zatvoru ili gore.
Svi dokumenti i isječci iz novina su na njemačkom, a tekst mu je na engleskom.
I sve se da pročitati s razumijevanjem, samo ako si daš vremena sve da ne znaš jezik. A ti znaš.
Pa točno možeš vidjeti kako je denacifikacija stvarno išla u samim počecima na malome čovjeku.
Koliko god su svojevremeno bili bogati, ta se obitelj smatrala običnom obitelji sa više novaca od prosjeka.
Da razjasnimo još ovo:
Mi se oporavljamo od potresa, Korone, u Zagrebu od krađe zadnja dva desetljeća mandata Milana Bandića, u ostalim gradovima, mjestima, selima ljudi imaju svoje svakodnevne probleme s kojima se bore kako najbolje znaju i umiju - ali ja bih po tebi trebao razmišljati o '41 - '45 i '45 - '90?
Ja sam izdokrtiniran i ze mene bi nešto bilo prevelik šok?
Po čemu takve stvari zaključuješ?
Jesi li polovio da mi nitko nikada nije bio u KPJ?
Mulc je bio dio mog života niti desetljeće.
Šta pričaš ti?
A sebe istovremeno - ne smatraš izdoktirniranim?
Pogledaj kakav si zato jer ti je deda ili pradeda vrtio janjce za Ustaše pa je poslije ubijen.
Pogledaj kako ti gledaš samo na mene, a kamoli na sve ostalo.
Kocka, stari - kocka.
Koliko puta je moram spominjati da je više shvatite?
Ili, kako bi rekao @Air - drvo/šuma...
Kada si već toliko mudar, reci mi a kada da razmišljam o današnjici ako bih danas trebao razmišljati o događajima od '41-'45 i od '45-'90?
Na samrti 2050/60 i to ako ju uspijem dočekati?
Pa može me sutra pokupiti kamion na zebri...
I da ja razbijam glavu ovim glupostima?
Stari, ja stvarno imam vremena pa ga trošim na vlastite gluposti i dječje idiotarije - ali ti još radiš poprilično zahtjevan posao pa slobodno vrijeme trošiš na još veće gluposti.
Postoje ljudi koji se trebaju baviti ovim temama.
I neka se bave.
Neka od Tita naprave diktatora većeg od Pavelića, osobno mi se živo fućka.
I jedan i drugi i njihove države za nas su prošlo svršeno vrijeme - daj shvati to više.
Nama koji živimo danas je
puno bitnije kako živimo danas i kako će sutra nakon nas živjeti naša djeca, nećaci - tko god ostane iza nas.
A ti ubijaj glavu sa time šta je bilo '41-'45 i nakon u SFRJ.
I prati koliko ćeš normalniji iz dana u dan postajati.
Posljednji put ću ti napisati savjet, a ti ga poslušaj ili nemoj: oslobodi se balasta jer psihički toneš a to ni ne vidiš. Pročitaj post od Aira iznad.
A moje probaj čitati s razumijevanjem. Znam da su dugi.
Podijeli ih na par dijelova - šta da ti kažem?
Ili ih nemoj čitati uopće.
Jer kada ja napišem "OK" - ti vidiš "NIJE OK".
I kako da ja s tobom razgovaram?