18.08.2021 | 00:21
Ljudski zivoti razlicito vrede na razlicitim meridijanima - siri komentar na ovu pricu i oko Ruande-Tutsi i Hutiji, Balkan-i svi nasi narodi i narodnosti, Afganistan-i njihovih onoliko nacija. Secam se nekako u vreme balkanskih ratova i rata u Somaliji, a bilo je tada mislim i ta epizoda u Ruandi (800.000+ ljudi stradalo za nekoliko sedmica, u proseku 1 osoba na svakih nekoliko sekundi, silovanja i mucenja se nisu ni racunala), gledao sam jedne noci CNN, i glavna vest je bila da je u Filadelfiji mislim neka macka se popela na banderu i ne moze da sidje. To je otisla mobilna ekipa, policija, vatrogasci i to je trajalo i islo kao 'headline news'.
Primer drugi - vijetnamski rat u kome su za svo vreme angazovanja stradalo oko 55.000 americkih vojnika - a vijetnamaca se i ne zna tacno koliko miliona je stradalo al se to i ne pominje, a dugotrajne posledice od raznorazne hemije (cuveni "orindz") se i dalje osecaju. Snimili su milion filmova o golgoti americke vojske i tome slicno. Inace prve godine kad je AIDS bio priznat kao nova bolest u USA je bilo oko 58.000 ljudi u godinu dana koji su preminuli od te bolesti.
Afganistan je jedna kompleksna i posebna prica. 50+ god se kod njih ratuje, naizmenicno imaju ili gradjanski rat ili rat sa stranim 'dobrociniteljima'. To je realno 2 generacije koje ne znaju za mir i kakav-takav normalan zivot. Koga interesuje nek pogleda ruski film "Deveta ceta", i procita par knjiga od Khalida Hosseinija - "Lovac na zmajeve" i "Svetlost hiljadu sunaca", pa ce neke stvari biti jasnije. Radeci na bliskom i srednjem istoku, upoznao sam malo taj islamski svet (koji je opet sarolik u nekim detaljima), i imao kontakta i sa par afganistanca. To je poseban svet, imaju svoj sistem vrednosti i svoj nacin zivota. Da li se treba mesati i pomagati im? Nije lak odgovor, jer "tudja ruka svrab ne cese", pogotovo kad se umesa USA sa nametanjem svoje demokratije i svog sistema vrednosti. Ako se slozimo da su oni zaostali, a mi napredni, i ako neki afganistaci uvidjaju prednosti zapadnog sistema i usvoje ga, uvek ostaje jedan deo njihovog drustva koji moze da uperi prst u njih kao izdajnike islama sluge svetskog satane. Zato se izmedju ostalog i raspao taj afganistanski sistem finansiran i sponzorisan od USA - vlada, vojska, policija...
Sta treba ocekivati u narednim danima? Nista dobro, ja mislim. Vrlo brzo ce poceti borba za prevlast izmedju tih talibanskih grupacija koje naravno nisu jedinstvene - do sad su bili jer su imali zajednickog neprijatelja, al sad kako ga vise nema pocece medjusobno klanje. Dalje, uopste ne verujem u te njihove parole - amnestija, nece biti revansizma, zene i njihova prava... kad u svakoj izjavi na kraju kazu da ce sve biti u skladu sa serijatskim pravilima. Tu je kraj price.
Vrlo brzo ce poceti javne egzekucije, kamenovanja, dalje talibani su vec poceli da otimaju devojcice i zene za sebe - ko ce da ceka obecanih 70 devica u islamskom raju + rahat-lokum gratis, ako to moze sada da uzme. Za ocekivati je talas izbeglica takodje, ko uspe da izadje odatle. Ako talibani jos krenu da tamo regrutuju i obucavaju fundamentaliste, mislim da nece proci dugo a USA-NATO ce se vratiti tamo. Inace meni je interesantan jedan detalj - svi tamo mrze USA, al svima je mio i drag dolar. Jer se ipak sve vrti oko para.
i tako... videcemo sta ce doneti naredni dani.
@drlovric: svaka cast za tu afganistansku avanturu, i veliki respekt. Mogao bi da napises neka tvoja iskustva i tvoja misljenja, verujem da bi i drugima bila interesantno.