Afganistan
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Afganistan

18.08.2021 | 22:58
Sprdate se s drogom na recept, ali ja bi to i s alkoholom napravio.
  • Daddo
  • Posjetitelj
18.08.2021 | 22:59
@Smayoo: zašto misliš da je ovo poraz NATO-a? Meni se ovo čini kao logičan potez Amerikanaca. Bili su dovoljno dugo da se riješe oružja koje smatraju neperspektivnim i dio su ostavili Afgan militiji za nedajbože. Ostavljeno oružje je dakako u NATO standardu i došlo je u ruke Talibana. Iako ga možda i nema bogznašto vjerujem da će Talibani ga koristiti i trebati obuku. I tu će opet Amerikanci uskočiti.

Povlačenje je bilo logično nakon dolaska Bidena na vlast.

Amerikanci se ne vraćaju “Yankee go home”, nego će dobar dio opreme razbacat po NATO bazama u EU. Na onako najprvu pamet mi pada Kosovo radi stabilizacije u regiji. Dio će donirat svojim NATO saveznicima. Puno jeftinije nego vraćat nazad.

Da, Talibani će natjerat hrpu ljudi u bijeg. Dio će završit i u EU. Gdje? Pa vjerojatno na našoj najdužoj granici. Teško da će “brzim preko Bosne” ikud. “Prirodno” bi im bilo smjestit se na… Sandžak? Malo pritisak da se smiri pokušaj destabilizacije CG i primire istovremeno i Republika Šumska sa svojim idejama i utjecaj Rusa/Kineza na Srbe.

Neka joint task NATO vježba u Lici s donacijom za HKoV? Možda čak Divulje i Zemunik i priča o namjenskim helikopterima, obuka posada?

A što se konkretne nesreće tiče za sam narod, meni općenito ti ratovi po pustinjama na istoku nisu baš sasvim jasni. Ne uzroci, nego posljedice. Kako je moguće da apsolutno nikom od Afganistanaca nije stalo do tog njihovog Afganistana, kuće, obitelji nego masovno bježe pred neprijateljem bez ikakvog ozbiljnijeg otpora? Indijanci su se organizirali i ujedinili plemena. I kako ti isti Afganistanci ne bježe u prvu i najbližu sigurnu zemlju nego bi u “Amerike” (zapad). Ostaješ najbliže doma ako dom si ikad imao ili ti je nešto značio. Ako ti je svejedno gdje si i ništa ti nema vrijednost, onda ćeš svakako prije ili kasnije postati ništa - bilo da te dohvate Talibani i ubiju ili te tamo kud si se sakrio tretiraju kao beskorisnog i bezvrijednog. Čak te ni novac nije mogao motivirati, a nije da ga i Amerikanci i Rusi a po novom i NATO saveznici nisu bacili/utrošili na to.

Razumijem da netko bježi iz straha ili jer nije u stanju pružiti otpor, ali da baš nitko ne želi boriti se i pružiti nekakav organizirani otpor?

Problem s onima koji bježe nije u tome što su pobjegli, nego što će prije ili kasnije morati se boriti. Ne s Talibanima, nego predrasudama da su neobrazovani divljaci i kukavice. A taj je neprijatelj puno opasniji i u stanju je napraviti više štete od Talibana.
18.08.2021 | 23:12
@Daddo:

Za dva mjeseca ce tamo borbe biti samo takve. Rokat ce se oni medjusobno, lokalni mocnici za prevlast na terenu. Zapamti moje rijeci. Sad eto imaju i cime jer ostalo je svega

Vi ideju nemate koliko para je tamo potroseno. Na nista. 500 tona dizela je moja baza trosila dnevno, svaki dan. Za generatore struje i odrzavanje. Tu ne spada tankanje vojnih vozila. Baza jedna od 40-50.

Ako imas vremena pogledaj moju bazu iz ovog britanskog kuta. To je snimano kada je mozda ostalo 30% od resursa u usporedbi kada sam ja bio tamo. Znaci taj downsizing i povlacenje je strateski planirano, nije to doslo preko noci, kako se zeli predstaviti.

youtu.be/Xjl0OVlMpH4
19.08.2021 | 09:15
drlovric kaže:
Na nista. 500 tona dizela je moja baza trosila dnevno, svaki dan. Za generatore struje i odrzavanje. Tu ne spada tankanje vojnih vozila. Baza jedna od 40-50.

Eto Smayoo, pa sad možemo nastaviti raspravu o CO2 emisijama... (sori na upadu)

Dalje nemam kaj dodati, nego da je novac poreznih obveznika spržen kako bi (američki) VIK (vojno-industrijski kompleks) imao posla i zarade. Kao i obično. Na istoku stare priče, na zapadu ništa novo....
  • Daddo
  • Posjetitelj
19.08.2021 | 09:39
@Djuro - ali to je tamo daleko. Nije u Amerikama ni u naprednom svijetu. A industrija je industrija, bila ona vojna ili neka druga. A da pripomognem u kontraargumentu i baterije (k)Rim(inal)ac kupuje u dalekoj Kini gdje se proizvode jer su ekološki čiste u proizvodnji i ta proizvodnja ne zagađuje okoliš.

@drlovric - sve to meni jasno, nemam ja iluzija da takvim plemenima možeš donijet zapadni tip demokracije. No to i je bit demokracije - da svakog pustiš da živi kako hoće, pa makar i u plemenu i plamenu. Jedino moraš pazit da ne pretjeraju u ubijanju pa da ostane "i za poslije" koji. No, uvijek i svud ostane netko.

Poznanik koji je bio u mirovnoj misiji u Čadu kao dio MORH-a negdje je opisao kako to izgleda - patroliraš dok je primirje između 2 sela koja se međusobno napucavaju i kad netko iz jednog sela zapuca hop tamo izgalamiš se da je to "no-no" na lokalnog vođu (klinac od 15 s kalašem u rukama) i veliš sjedi tu sad idemo po onog preko i imate se dogovorit. Preko je jedan isti takav samo od 16. I onda ih posjedneš i čekaš da završi to da se oni međusobno gledaju prijeteći... i obećaju si da eto neće više.

Pa za 2-3 dana isto, samo voziš ovog od 15 ovom od 16. I tako, odradiš staž, umiroviš se. Vidio si svijeta i fotkao stvari koje ne bi imao prilike ni vidjet ni doživjet da nisi bio.

Tu i tamo bude koja ružna scena i netko ranjen, mrtav, ali to je ionako normalna stvar u svakom ratu.
19.08.2021 | 10:55
Amerikanci mogu pričati šta hoće, ovo je točno ispalo kao drugi Vijetnam.
Nisu napravili apsolutno ništa.
Ove spike "mi smo obavili to po što smo došli" su tako prozirne i glupe, jer su Osamu ubili još prije deset godina, 2011 - za prvog mandata Baracka Obame.
Znači prošao je i njegov drugi mandat, pa mandat Trumpa, pa tek sada Biden povlači ovaj potez.
Nitko ne govori da oni tamo trebaju biti, neka ti ljudi odu doma - ali postavlja se pitanje zašto su uopće dolazili?
Osamu su ubili u covert misiji za koju regularnu vojsku nisu niti trebali "dizati" u borbenu spremnost; kamoli ih slati tamo.
Za 11. rujan su se prvo išli osvećivati Iraku (!?), pa onda Afganistanu, jer su nakon dugotrajnog nadziranja shvatili da se Osama i ostala vrhuška Al-Quaede nalazi tamo.
A ta njihova uvođenja demokracije su mi "predobra".
Dođu, posišu sve šta valja iz zemlje od prirodnih resursa (bilo legalnih, ilegalnih) - kao krenu uspostavljati novu vladu ili red da bi na koncu ispalo da nisu uspostavili apsolutno ništa.
I onda kada doslovno unište sve, pale transportne avione, helikoptere i paljada.
Kao dijete kada mu se dosadi igrati pa ostavi razbacane Lego kockice i sav taj nered jer mu se eto - više ne da.
I to je njima "obrana domovine".
A mi sada zahvaljujući njihovoj obrani domovine možemo očekivati još jednu migrantsku krizu.
Stvarno mi više idu na jetra i jedva čekam da se Kina postavi kao prva svjetska velesila pa da se bave njima, a ne ostatkom svijeta koji im ne može parirati ni u kojem smislu.
I tu su mi kao neki bully u dvorištu osnovne škole, uvijek odabiru slabije od sebe i mlate li ga mlate.
To je meni Amerika, razmaženo derište koje rata na svom teritoriju vidjelo nije stoljećima.
Dva napada ne računam kao rat (Pearl Harbour i Twin Towers).
Baš me zanima kako bi se njihova javnost ponašala nakon četiri godine rata i bombi koje smo primjerice mi prošli.
Bi li i onda smatrali da se domovina brani 1500 milja od obale USA?
Ma...
19.08.2021 | 11:00
U USA nitko vladajucima ne govori da su lopovi i kriminalci jer grabe iz proracuna, dok je u RH to normalno. To je zato jer Amerikanci vole svoju drzavu i ponosni su na nju.
19.08.2021 | 11:03
Ma da, američka demokracija je najbolja verzija demokracije.
Zdravstveno osiguranje samo za one koji si ga mogu priuštiti, kutija Andola 40 $...
Daj molim te.
Nije Amerika samo posao pa doć tu i imati novaca za naše prilike.
Živi ti s tom lovom tamo.
19.08.2021 | 11:04
Daddo kaže:

Biden s povlačenjem ima veze tek malo više od tebe ili mene.

Mogao je samo gledati što se dešava. Vjerojatno na CNNu :)
19.08.2021 | 11:10
Daddo kaže:
...baterije (k)Rim(inal)ac kupuje u dalekoj Kini gdje se proizvode jer su ekološki čiste u proizvodnji i ta proizvodnja ne zagađuje okoliš.

@Daddo, odakle ti ova informacija?
Da Rimac kupuje baterije?
19.08.2021 | 11:15
drlovric kaže:
Vi ideju nemate koliko para je tamo potroseno.

Pa to danas saznamo pitanjem na Google.
Odgovor:
"In the 20 years since September 11, 2001, the United States has spent more than $2 trillion on the war in Afghanistan. That's $300 million dollars per day, every day, for two decades"
Link teksta o tome u Forbesu.
19.08.2021 | 11:33
Kloba kaže:
Ma da, američka demokracija je najbolja verzija demokracije.
Zdravstveno osiguranje samo za one koji si ga mogu priuštiti, kutija Andola 40 $...
Daj molim te.
Nije Amerika samo posao pa doć tu i imati novaca za naše prilike.
Živi ti s tom lovom tamo.

Opet ne vidim velika useljavanja i migracije državljana SAD-a u Mexico, Cubu i ostalu Srednju i Južnu Ameriku.

Nekako ipak dosta ljudi žele tamo živjeti i raditi.
19.08.2021 | 11:46
Svatko ima svoje životne preferencije. Amerika je super mjesto za mladog i zdravog čovjeka koji nema djecu niti druge obiteljske obaveze. Moj prijatelj s faksa je sveučilišni profesor u USA i kaže da već godinama traži kako bi uhvatio neko mjesto na nekom sveučilištu u EU. Plaća je nominalno ogromna. Kad makne kredit i zdravstveno osiguranje za obitelj, kaže da mu ne ostaje bogzna što i da bi npr. u Austriji imao više.
19.08.2021 | 11:52
@dario15 - Meksiko, države srednje i južne Amerike naspram SAD-a.
Naravno da ljudi iz srednje i južne Amerike žele živjeti i raditi u SAD-u kao državi uređenijoj od njihovih.
Otprilike kao što ljudi iz nekadašnjeg istočnog bloka žele živjeti u Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj.
Želi li prosječan Kanađanin živjeti u SAD-u?
Ili građani SAD-a odlaze tamo opustošiti ljekarne?
Građanin UK-a u Americi nije otišao tamo "trbuhom za kruhom", već zato što tamošnja filmska, modna, you name it; industrija pruža više prilika.
Prošla su vremena kada su gladni Europljani dolazili brodovima jer ih je Lady Liberty primala riječima dobrodošlice "...Give me your tired, your poor. Your huddled masses yearning to breathe free..."
Nema toga više.
19.08.2021 | 11:54
smayoo kaže:
Svatko ima svoje životne preferencije. Amerika je super mjesto za mladog i zdravog čovjeka koji nema djecu niti druge obiteljske obaveze. Moj prijatelj s faksa je sveučilišni profesor u USA i kaže da već godinama traži kako bi uhvatio neko mjesto na nekom sveučilištu u EU. Plaća je nominalno ogromna. Kad makne kredit i zdravstveno osiguranje za obitelj, kaže da mu ne ostaje bogzna što i da bi npr. u Austriji imao više.

Apsolutno se slažem. I ja bi da mogu birati puno prije za život izabrao neku razvijenu zemlju EU, nego SAD.

Ali isto tako mislim da dvoje zaposlenih ljudi u SAD-u može tamo pristojno živjeti.

Nisam siguran da bi tamo imao problema sa zdravstvenim osiguranjem i plaćanjem zdravstvenih usluga da izdvajaš 16,5% od njihove bruto plaće, koliko mi plaćamo u RH, pa opet nemamo baš sjajnu zdravstvenu uslugu.

Kod nas prevladava mišljenje da ako tamo nemaš 6-7.000$ neto/mjesečno ljudi umiru po cesti jer ne mogu platiti liječenje i lijekove.
  • Daddo
  • Posjetitelj
19.08.2021 | 12:09
IgorD kaže:
Daddo kaže:

Biden s povlačenjem ima veze tek malo više od tebe ili mene.

Mogao je samo gledati što se dešava. Vjerojatno na CNNu :)

My bad, vidim da nisam bio dovoljno precizan kad sam napisao povlačenje. U toj rečenici nedostaje prilog - OVAKVO.Kontekst OVAKVO nije sam po sebi ni negativan ni pozitivan, nego je

Trump bi to usporio i odradio elegantnije u smislu da bi otišli kao i iz BiH.

@Kloba: imaš na forum.hr cijelu temu u hrpi nastavaka o tome što i kako i otkud Rimac dobavlja a što proizvodi. I opet vidim da mi u toj rečenici fali kontekst. Nije nužno da ih on kupi u Kini da bi iste bile kineske (u smislu proizvodnje). Evo ti EUROBAT (proizvođači baterija u europi) članovi: www.eurobat.org/about-eurobat/members . Da ih sam proizvodi (ili da ih proizvodi u EU) vjerojatno bi bio tu?
19.08.2021 | 12:10
Populacija USA iznosi 328,2 milijuna ljudi (ja sam držao da ih je 250 milijuna, očito sam baratao prastarim podacima).
Od tih 328 milijuna ljudi njih 179 milijuna ima, a 149 milijuna nema zdrastveno osiguranje.
Prema trenutnoj studiji, SAD je na 27. mjestu u svijetu po razini zdravstvene zaštite i obrazovanja.
Što predstavlja značajan pad u odnosu na 1990., kada je zauzimali šesto mjesto u tim sektorima.
Uzmimo da im je 2,12 milijuna ljudi u zatvoru.
Po broju zatvorenika na svakih 100 tisuća građana su prvi na svijetu.
Vidi ostatak zemalja na toj listi.
Pa možemo o oružju.
Ili policiji koja je samo ove godine ubila 523 civila.
www.statista.com/statistics/585152/peopl...y-us-police-by-race/
19.08.2021 | 12:16
@Daddo - OK, ovo je udruženje proizvođača.
Moraš li biti član tog udruženja?
Ja ne znam.
Šebalja znaš.
Pitaj ga da li Rimac kupuje ili sam radi te baterije.
Ni to ne znam. Živo me zanima odgovor.
19.08.2021 | 12:20
Znam štogod ljudi koji žive tamo. Sve je bajno, i dandy do neke ozbiljne bolesti, nedajbože. Onda skuže da, iako su masno plaćali zdravstveno osiguranje, svejedno im nije pokriveno što im treba za liječenje, nekad im nije pokriveno i ništa, agent osiguranja im izvuče neki fine print, ili im kažu da će im možda naknadno refundirati trošak, ako dokažu da nisu imali tu bolest u trenutku potpisivanja ugovora, i sl. I to nisu neke drama egzotične bolesti za koje nitko nije čuo. Karcinom, na primjer, ne prerijedak. Debelog crijeva, na primjer.

I onda, da nisu uplaćivali takvo prevarantsko zdravstveno osiguranje, nego toliko novca svaki mjesec stavili na stranu, kroz 20 godina bi imali za liječenje solarno plaćeno.

O situaciji gdje čovjek 15 godina izgara za firmu, kosti ostavi na poslu, strefi ga lagani infarkt i, dok leži u bolnici (drugi, treći dan nakon toga), dolazi mu šef, tapš, kako si, Marko, sve OK? Ajde, bit će to dobro, važno da je živa glava na ramenima... i... bajdvej, evo ti otkaz.

Jer, jbg, njihov je rezon da su oni ugovor sklopili sa zdravim čovjekom, ovaj više nije zdrav i više neće biti spreman raditi po 16h dnevno na uštrb svog (narušenog) zdravlja i svoje obitelji pa je onda legitimno da mu daju otkaz. I uopće ne vide što bi tu bilo neljudski, neetično ili išta slično. Da ne govorimo da se čudom čude kad im kažeš da je to kod nas (u EU) - protuzakonito.

I još jedna bitna stvar. Bruto plaću koju dobiješ u USA podijeli s efektivnim brojem sati koliko radiš u godini dana pa onda vidi je li ta plaća fkt tako dobra. Isto, naravno, vrijedi i ovdje, ali isto podijeli BRUTO plaću s efektivnim brojem sati koliko radiš u godini dana (a iz toga izbaci marende, kave, ćakule s kolegama, jutarnje kašnjenje od 15-20 min jer jbg bila je gužva pred vrtićem i tako to... ).
19.08.2021 | 12:39
Ako je ova tvrdnja točna, da će tisuće afganistanskih muškaraca i žena koje su pomagale SAD-u tijekom rata (prevodioci, vodiči itd...) ostati na cjedilu, to je stvarno jadan potez njihove administracije.
Ponavljam, ako je to uopće točno - što ne znam.
Ima tekstova o tome, a kako će se završiti nemam pojma.
www.nytimes.com/2021/08/16/us/afghanistan-visa-refugees-us.html
Znam da Biden planira potpuno napustiti Afganistan, ono da zadnjeg vojnika vrati u SAD, do 11. 09. 2021.
  • Daddo
  • Posjetitelj
19.08.2021 | 12:42
@smayoo - moji su generacijama u naftnoj industriji. DT je radio za Američane kao directional driller, ex-pat. Zdravstveno im je bilo pokriveno na način - gdje god da jesi na svijetu, o trošku osiguranja imaš MEDEVAC i lifesupport aparat 24 sata do bolnice koju navedeš ili je navede onaj tko je u polici osiguranja. Dio plaća firma, dio plaćaš sam. Mjesečna premija je u rangu 2 VSS netto plaće u HR. I poslodavcu se isplati. A ti svejedno moliš boga da te ne zadesi da ti treba. Njegovom frendu je trebalo negdje u Africi. Godinu dana oporavka za 0 novaca, ali nakon toga kao što si napisao - pusa i pa pa. Da to nije imao, bilo bi samo pusa i pa-pa u Africi.

Hrpa ex-pata živi od američanskih plaća u "zemljama trećeg svijeta" gdje je život daleko jeftiniji.
19.08.2021 | 14:23
@smayoo...

Nehumani su jer su kao narod isključivo gains driven pa su im i zakoni takvi da omogućuju easy firing/hiring. Mene čudi da se naši poslodavci još ne bore da se doprinosi za zdravstveno izdvajaju iz radnikovog bruta.

S druge strane, rodica (pravnica) i njezin muž (zapovjednik na brodu) namjeravaju emigrirat u Floridu. Spominju mi da ima neka UK osiguravajuća kuća (jamačno ih ima više, oni znaju za tu jednu) kod koje je mjesečna premija 500$, a pokrivaju do 2 miljuna $ godišnje. Koliko je taj iznos dovoljan za operacije i liječenje u US, vrag zna.
19.08.2021 | 14:30
john_st kaže:

Mene čudi da se naši poslodavci još ne bore da se doprinosi za zdravstveno izdvajaju iz radnikovog bruta.

Bore se kako ne, samo ufino. Tome i služe oni napisi po društvenim mrežama da bi radnik trebao dobiti bruto na ruke, pa da sam uplaćuje doprinose i slične stvari, kao većina ljudi ne zna da se iz bruta izdvaja za mirovinsko, zdravstveno itd.
19.08.2021 | 15:00
U Bosni se zaposlis u poduzecu, imas nekakvu placu. Poslodavac je natjeran da daje cca 30% te ugovorene polace drzavi na ime tvoje zdravstevene skrbi i mirovinskog fonda.

Odes ljekaru sa tim zdravstvenim osiguranjem, i onda te ljekar koji tu radi nasavjetuje, ova pretraga se ceka 6-10 mjeseci da dodjes na red, ali ti mozes svaki cetvrtak popodne u privatnoj klinici gdje ja radim obaviit to za 100e bez cekanja

I onda se pitas zasto sam ja dao 300-400-500KM mjesecno od bruto place za lijecenje a nista od toga nemam? Da sam to dobio na ruke tih 5-6 tisuca maraka koje su mi oteli na ime neke fiktivne usluge, ja bi se privatno lijecio gdje ja zelim, kad mi to zatreba. Tako npr. ja zivim. Nemam ni zdravstveno osiguranje niti radni staz. Tako razmisljaju i zive i Amerikanci. Zasto je to tesko za shvatiti?

Problem je kod ljudi koji nemaju financijsku disciplinu, sto ce on novcem planiranim za lijecenje (jer je platu dobio u bruto) kupiti novi iPhone ili otici na ljetovanje, pa kad se desi bolest onda kuknjava zato sto nema zdravstveno osiguranje.

Isto tako mirovinski fond. Drzava otima tvoj novac poslodavcu, ali kad treba isplatiti mirovine ceka se kredit od MMF (jer su fondovi opuhani i pokradeni). I 30-40 godina je tvoj poslodavac izdvajao od tvoje place (bez tvog pristanka) da bi ti u starosti MOZDA primao tu mirovinu. Ako MMF da jos jednu kreditnu transu

Pricam o BiH jer trenutacno tu zivim, vjerujemda nije tako gorzno u HR, ali je koncept isti. Uzimas mi pare sada za nesto sot cu mozda dobivati u starosti.

Ja sam odlucio skupiti novac dok radim i zaradjujem. Kupiti par nekretnina. Odvojiti cca milijun kuna za starost i to je moja mirovina. Vecina Amerikana ca odvaja novac za svoj retirement fond. Ukoliko si financijski odgovoran i discipliniran, puno je bolje i ispativije od drzavno/socijalne varijante
  • Daddo
  • Posjetitelj
19.08.2021 | 15:01
@dario15 - nije to ideja koja dolazi od poslodavca, poslodavcu je u konačnici svejedno kome će isplatiti novce, da li državi ili radniku, on ih isplatiti mora. Dapače, doprinose iz plaće MORA isplatiti, plaću ne mora. Državi je bitno da ona dobije svoj dio. S druge strane, obzirom da je sustav takav kakav je kad ti isti treba čekaš (pre)dugo ili je usluga nedovoljno pouzdana/kvalitetna i moraš svejedno negdje izvan sustava obavit stvar. Ako na godišnjoj razini je to iznos (lupam) jedne netto plaće koju "bacim", zašto ne bih rekao - ok daj mi tu lovu pa ću ja izabrati da li ću preuzeti rizik da njom platim nekvalitetnu uslugu ili potrošim tu lovu na kvalitetniju.

Naravno da to nije održivo ni moguće jer nitko ne bi financirao sustav koji je neiskoristiv i sustav se - urušava. A postoje oni koji nemaju poslodavca nego su u mirovini pa smo s njima solidarni. Dodatno obzirom da smo sirotinja, bruto plaću bi ljudi doživjeli ko "normalan netto".

@drlovric - logika štima, dok se ne liječiš i ne živiš u US. Ajd ti vidi cijenu iste usluge u US. Srbima cvate medicinski turizam jer im dolaze stranci radit sise i zube.
19.08.2021 | 15:03
@Kloba:

Najskuplje ti placas kutiju Andola koju si dobio "besplatno" u ljekarnoj. Vjeruj mi.

Ja bi uvijek radije dao $40 onda kada mi zatreba, nego da placam svaki mjesec 200-300-400 a ne iskoristim to. I tako decenijama...
19.08.2021 | 15:24
Nisam niti mislio da se US zdravstveni sustav treba mjeriti sa zdravstvenim sustavom ovdje.
Mislio sam da mi, jednom kada krenemo u reorganizaciju zdravstva, ne bi smjeli odustati od univerzalnog zdravstvenog osiguranja.
Univerzalno zdravstveno osiguranje je po meni puno bolja opcija, onakvo kakvo ima UK, Francuska, Njemačka, Švedska, Norveška, Finska...
Zapravo, lakše je nabrojati zemlje koje nemaju univerzalno zdravstveno osiguranje od onih koje imaju.
Evo link, narančaste zemlje imaju univerzalno zdravstveno osiguranje.
Ako ti misliš da je u redu privatizirati ljudski život, OK.
Meni nije.
Ima protuargumenata koji kažu da upravo zbog skupog zdravstva Amerika ima najbolje bolnice i liječnike na svijetu, no ima ih ih Švedska, Švicarska, Engleska, Njemačka, Danska, Norveška, Austrija...
A nije isto sa US plaćom živjeti u BiH i primati tu istu plaću i živjeti tamo, zar ne?
Tu se stvarno može jako lijepo živjeti, to pokazuje i tvoj primjer.
Da li bi mogao živjeti isto tako lijepo kao što živiš sada da se preseliš u New York?
OK.
To je ekstrem.
Puno bolje znaš američka pitanja i opće si upoznat sa svime njihovim bolje nego ja - smjesti se u neki grad ili mjesto pa navedi kako bi živio po tvojoj procjeni?
Evo, Tuscon, Arizona.
Bubnuo sam...
19.08.2021 | 16:10
drlovric kaže:
@Kloba:

Najskuplje ti placas kutiju Andola koju si dobio "besplatno" u ljekarnoj. Vjeruj mi.

Ja bi uvijek radije dao $40 onda kada mi zatreba, nego da placam svaki mjesec 200-300-400 a ne iskoristim to. I tako decenijama...

Ne bi bilo jeftinije. To bi znacilo da vecinu koja ode u mirovinu treba zatuci.
Tada bi duznicko ropstvo dobilo pravi smisao jer bi se ljudi zaduzivali za lijekove.
19.08.2021 | 16:17
@kloba:

Cim nam sada ukinu vize, idem u USA na mjesec dana mozda. Vjerojatno naredni mjesec. Poslikat cu ti malo cijene da vidis da taj skupi americki zivot

Velika vecina stvari je jeftinija nego ovdje. Tehnicki proizvodi, svi. Gorivo, da ne pricamo. Odjeca jeftinija. Hoteli jeftiniji nego u Hrvatskoj. Stanarine su im malo poskupile sada, jer generalno cijene nekretnina rastu. Hrana u ducanima, kao i kod nas. Izlasci su skupi, ruckovi u fancy restoranima isto tako preskupo.

Iskreno nisam razmisljao da se selim u USA, predaleko mi je malo sve to od ljudi koje volim. Ne znam ni da li bi mogao dobiti useljenicku vizu. Da selim, otisao bi u Columbus, OH jer tamo mi je vecina poslovnih partnera i klijenata. Umjerena klima. Nekako si centru tog meni najzanimljivijeg mid Westa. Da imam vise para zivio bi u CA. Ne bi u AZ, ne vidim se tamo u tim pustarama

Ja svoj posao radim od doma za americke klijente, supruga isto. Meni ne znaci nista gdje cu zivjeti. Svoj posao nosim suda sa sobom. Mogu zivjeti na jedrilici ili u Albaniji, Njemackoj i zaradjivati isto. Moje klijente isto ne zanima gdje sam, samo da sam online.

Kcerka ima jos jedan razred osnovne skole u BiH i ne zelim je prekinuti sada. Cim to zavrsi, negdje se selimo. Trebam zdravije i normalnije okruzenje. Aktivno trazim opcije
19.08.2021 | 16:17
dario15 kaže:
john_st kaže:

Mene čudi da se naši poslodavci još ne bore da se doprinosi za zdravstveno izdvajaju iz radnikovog bruta.

Bore se kako ne, samo ufino. Tome i služe oni napisi po društvenim mrežama da bi radnik trebao dobiti bruto na ruke, pa da sam uplaćuje doprinose i slične stvari, kao većina ljudi ne zna da se iz bruta izdvaja za mirovinsko, zdravstveno itd.

Mirovinsko ide iz radnikovog bruta, a zdravstveno plaća poslodavac. Mala je razlika.

Međutim, meni bi čak i odgovaralo da dobijem bruto iznos od mirovinskog i bruto iznos od zdravstvenog pa da se sam snalazim za zdravlje i starost. Spreman sam i potpisati neki dokument kojim se odričem svih tražbina od države i ako budem star i onemoćao da me ne primi nijedna bolnica bez da platim, ali avaj...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 8 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Ender, Riba, robee, VanjusOS, ZeljkoB, Anonimci (462)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO