Afganistan
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Afganistan

07.09.2021 | 19:03
Kloba kaže:
Ja kao totalni laik za Njemačku, nekako imam dojam da je istina na sredini. Obojica ste živjeli/živite tamo - možda zbog ovih izbjegličkih kriza to nije bilo tako naglašeno kada je tino živio tamo?
Kako god, ne znam tko je u pravu - ne držim nikome stranu - samo primjećujem da možda, a to je veliko možda - to igra ulogu.
Robert je dokazao da nije malograđanin više puta. Tino sto puta.
Zato kažem, možda su vremena kada je koji tamo bio odigrala razliku.

najbolje/ljepse je kod kuce... no ne ide bas uvijek sve kako je planirano....
07.09.2021 | 19:32
Sve jasno. Ipak, postaješ kozmopolit sa iskustvom kojeg nema puno ljudi.
Jedno je putovati zemljama EU sada kada smo članica, mada ima nas (tu ubrajam sebe) koji to pravo još nismo iskoristili.
No, ti si kao i Lovrić, radio u Afganistanu - a to su već dva kontinenta na koja si kročio nogom.
Baš sam gledao web site baze čije si ime napisao i uspoređivao godine kada si dopisao da si tamo radio: od 2011. do 2014.; pa za 2011. site kaže da su se tek uspostavljali i da su tamo imali samo devet ljudi.
Ubrajaš li se ti među tih devet, pojma nemam ali me zanima?
Kao što vjerojatno znaš, najviše ih je bilo 2014. - više od 300.
Što se kozmopolitskog pogleda na svijet tiče, tko zna, možda ima i treći pa i četvrti kontinet na kojem si bio samo nisi ovdje spomenuo.
I obično putovanje se računa.
No po tvojim se postovima vidi da nisi (kako bi mi u Zagrebu rekli) "lajbek".
Na engleskom bi rekli "not narrow-minded".
Svako dobro majstore!
07.09.2021 | 21:13
@Robert:

Jel radila slucajno s tobom Merima u Shindadu?
07.09.2021 | 21:19
drlovric kaže:
@Robert:

Jel radila slucajno s tobom Merima u Shindadu?

je, ona je bila nesto za gradnju bas i nemam pojma vise tocno. mislim narucivala pratila projekat il tako nesto.
07.09.2021 | 21:51
Ovoga bi se trebao sjetiti. Cini mi se da je iz tvoje baze, zar ne?

Bilo je i citavo ono groblje nekih olupina pored FOB-a. Jos od Ruskih vremena vojnog smeca ostalo.

E85CA15B-54DA-421B-AD14-4D10A77C9693.JPG
07.09.2021 | 22:35
je je,

sama Baza je bila recimo 25+25km ograde.

u njo je bilo dosta vojske i dosta stranih firmi. tako da kad netko kaze nas je bilo 100 ili 300, to znaci da je njegovog voda ili njegove firme bilo "toliko" ljudi na terenu.

Sam Shindand je bio HUB te je bio Band 3 pa kasnije 4... najvece baze su bile band 5.

No radi politike se to povecava ili smanjuje.

A sama Baza je bila sa oko 10 000 vojnika i radnika. No sve su firme imale svoje "ograde" napravite od kojekakvih zidova, te se moralo izmedu voziti odnosno hodati.

imali smo 2 kuhinje koje su pravile oko 30 000+ obroka dnevno.
Prilozi:
07.09.2021 | 22:44
Ne znam sta bi ti rekao. Meni kada dodjem iz Kandahara (KAF je bio kao glavni grad svih baza, realno), svaki FOB je bio nekako malen

Sjecam se prvi put u Shindand kad sam dolazio sa C-130 vojnim letovima, udjem u DFAC ono pun frizider BURN energy drinks. Toga kod nas nije bilo, a 7 kuhinja razlicitih smo imali. Samo mi nekako neobicno bilo jesti u satoru, naucio sam bio na zgrade ali drugaciji jelovnik uvijek super dodje
07.09.2021 | 22:59
drlovric kaže:
Ne znam sta bi ti rekao. Meni kada dodjem iz Kandahara (KAF je bio kao glavni grad svih baza, realno), svaki FOB je bio nekako malen

Sjecam se prvi put u Shindand kad sam dolazio sa C-130 vojnim letovima, udjem u DFAC ono pun frizider BURN energy drinks. Toga kod nas nije bilo, a 7 kuhinja razlicitih smo imali. Samo mi nekako neobicno bilo jesti u satoru, naucio sam bio na zgrade ali drugaciji jelovnik uvijek super dodje

to svakako Kabul i KAF su bili prica za sebe.

Sta god da je bilo za jest, ja sam uglavnom jeo pringlis i snickers iz trgovine... zato i imam stomak ko kacigu

ta kuhinja mi nije pasala
  • Air
  • Korisnik
  • 72
09.10.2021 | 10:24
Evo novih brojki koje govore u svom jednom dijelu što su Amerikanci radili u Afganistanu. link

EDIT: popravljen link
09.10.2021 | 13:03
Znam da nije ovo tema, ali čisto da tu stavim obavijest onima kojima to možda nešto znači.
Hrvatskoj od 1. prosinca SAD ukida i turističke i poslovne vize na tri mjeseca.
Znači, ne samo turističke.
U podnaslovu je sve, slijedi ukidanje i dvostrukog oporezivanja (to ćemo čekati no čim smo među 40 država koje ne trebaju vizu nismo daleko):
link
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?